Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 525
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 285

Как можа да забравиш внуците? Crossing Arms

От притеснение - злите сили са навсякъде! Не смея да планирам внуци за децата си, камо ли да им позволя да създават такива в този лош свят на престъпници Sad Ами ако внуците са момичета? Как ще им избера мъже, които могат да ги и пазят? Вече се каза по-горе, че не са много доблестните мъже.

# 286
Малеееее, не мога да повярвам, че в 21 век това кой ще върши домашната работа се определя от заплатите и на двамата, от някви числа, правила, български стандарти и темподобни бумащини. Абе хора не е ли по-лесно да си разпределяте задачите и да си живеете живота на воля, вместо да се затормозявате с такива тъпотии....  newsm78 #Crazy #Crazy

# 287
  • София
...
Защо все се опитвате да наврете мъжете, там където не им е мястото, не мога да разбера....
...

Времето, в което човечеството е живеело в пещери и се е обличало в животински кожи е отминало. Отдавна. Та... Къде не е мястото на мъжете не мога да разбера? Точно какво ще се случи, когато мъжът носи леген и простира:
1. Ще припадне от ужас;
2. Гласът му ще стане сопран;
3. Мъжествеността му, неговият жезъл, неговият меч... ще окапе;
4. ....

Последна редакция: вт, 06 май 2014, 09:26 от milenaka

# 288
  • София
Малеееее, не мога да повярвам, че в 21 век това кой ще върши домашната работа се определя от заплатите и на двамата, от някви числа, правила, български стандарти и темподобни бумащини. Абе хора не е ли по-лесно да си разпределяте задачите и да си живеете живота на воля, вместо да се затормозявате с такива тъпотии....  newsm78 #Crazy #Crazy

Ами прочети първият пост по темата и ще разбереш, че не е по-лесно. Гледай Биг Брадър и си задай въпроса - кой им чисти къщата? И като никой неще да я чисти (щот всеки се има за по-велик от другите), по кой лазят хлебарките? Joy
У нас подът се чисти след всяко хранене например (падат трохички, храна, колкото и да внимава човек) - а никой от нас няма желание да си завъжда неприятни съобитатели.

# 289
Така ли излезе, ако се държи като възрастен е или жалък, или гей  Laughing
Друго си е да не пипа нищо, а само да пъчи перки, мъж, та дрънка  Mr. Green

Не, бе...
Ама чак и прането да ми простира, да чисти, да готви....
Е, ми...сори, ама не ми се връзва с мъж! Peace
Е, сега ще питате, какво прави мъжът,с главно М!

Кара ме да се чувствам жена с главно Ж, то това му е и работата, де... Peace

Ако само аз се занимавам вкъщи с прането, чистенето и готвенето няма да се чувствам жена с главно Ж, а слугиня с главно С Peace За мен би било ужасно обидно да ми се вменят задълженията на единствения отговорен поддържащ персонал вкъщи.

# 290
  • Насред хаоса

Защо все се опитвате да наврете мъжете, там където не им е мястото, не мога да разбера....

А къде им е мястото? Естествено, че като живее в дома, ще участва наравно с жена си в поддръжката на уюта и чистотата му. Ама не като се чучне да чака с години нещо да се счупи или таванът да падне. А като осъзнава, че домакинската работа е ежедневна, гадна и досадна и не е редно да я метне цялата на жена си, докато той седи и се чеше, защото така било "мъжко". Мъжко друг път.

# 291
  • София
А като осъзнава, че домакинската работа е ежедневна, гадна и досадна и не е редно да я метне цялата на жена си, докато той седи и се чеше, защото така било "мъжко". Мъжко друг път.

За мен мъжко е да изкарва толкова пари, че да може да наеме домашна помощница. Мъжът вкъщи трябва да си личи най-вече по финансовия принос. Ама ако изкарва пари колкото аз самата, ще бачка наравно с мен в домакинството и ушите ще му пляскат.

# 292
Аз от тази тема разбрах:
1. Мястото на мъжа е първо при мама и след това при жената, като е абсолютно задължително и двете да играят ролята на прислужници.
2. Мъж, който живее сам и е принуден да се обслужва сам е жалка картинка.
3. А пък мъж, който вече е създал семейно гнездо и се грижи наравно с жена си за дома им не е никакъв мъж.

bishop

# 293
  • Насред хаоса
За мен пък изобщо няма значение кой колко изкарва. В днешно време много жени изкарват доста повече от мъжете си, което съвсем не значи, че трябва да ги натикат в миша дупка заради това. И тези жени трябва да се считат за мъже, понеже са дръзнали да си намерят работа, която им носи по-добри доходи? Не смятам. И милиони да изкарва, пак ще участва в домакинството. Както и аз. Много е разлигавен българинът на тема кое е мъжка и кое женска работа. Познавам семейства, в които мъжът не ще един панталон да си изглади. Не щото не може, а щото не било негова работа. Айде бе!  

# 294
  • Blondeville
Добре де, ясно е, че няма как и двамата да изкарват еднакви заплати, я жената ще взима повече, я мъжът. Много е грозно да се вменява на човека с по-ниска заплата, че видиш ли той не се справя на нивото на другия и да гние там с парцалите  Peace Баси, това не е състезание някакво с наказание домашна работа, това е семейство, партньорство между двама обичащи се и уважаващи се равностойни индивиди.

А като осъзнава, че домакинската работа е ежедневна, гадна и досадна и не е редно да я метне цялата на жена си, докато той седи и се чеше, защото така било "мъжко". Мъжко друг път.

За мен мъжко е да изкарва толкова пари, че да може да наеме домашна помощница. Мъжът вкъщи трябва да си личи най-вече по финансовия принос. Ама ако изкарва пари колкото аз самата, ще бачка наравно с мен в домакинството и ушите ще му пляскат.

# 295
По тази логика да се вземат хора само равни по доходи! Да въведем касти и да не се мешаме! Тези които изкарват и двамата минимална заплата, обаче няма как, трябва да наемат домашна прислужница, защото щом са с равни доходи никой да не пипа вкъщи нищо!

# 296
Да, бе...имам си 1 дка градинка - стой да гледай - голя мерак беше..

Ахам, значи неговото косене е мъжка работа, затова ти чистиш, готвиш, простираш и т.н., а копането и поддържането на градината не го броиш за работа. Ами вие сте си рамо до рамо на двора  Laughing както го беше написала в началото, рекох, че верно се е разработил  Mr. Green

И пак да питам:

А какво смяташ за хората, които живеят в апартаменти и нямат подобни задължения? И там ли жената да върши всичко по домакинството, а мъжът... да чака?

Имам предвид, такива, които нямат двор, не косят трева, не цепят дърва и т.н.

# 297
  • тук-там
Като го кажете така - задължения...
Никой никого с нищо не задължава.

В интерес на истината, наистина аз върша почти 90% от ежедневната "работа".
То и голямото претрепване...
Преди да се прибера от работа сядаме някъде за около половин-един час. Никой не умира от глад и не се "тръшка".
Моите манджи се готвят за около час максимум - това с печенето, варенето и т.н.
Не готвя всеки ден. 2-3 пъти в седмицата.
Един парцал на пода, по-скоро на кухнята  и....какво толкова има за вършене....
Трима души сме все пак, не сме стадо...
Миялна, пералня, сушилня и т.н - всички са с копчета.
Основно почистване - 1 път в седмицата - не от мен. Peace

Вярно, в къщата е по-различно - там имам чувството, че непрекъснато изникват от някъде всякакви боклучета.....

# 298
  • София
Добре де, ясно е, че няма как и двамата да изкарват еднакви заплати, я жената ще взима повече, я мъжът. Много е грозно да се вменява на човека с по-ниска заплата, че видиш ли той не се справя на нивото на другия и да гние там с парцалите  Peace Баси, това не е състезание някакво с наказание домашна работа, това е семейство, партньорство между двама обичащи се и уважаващи се равностойни индивиди.

"Вменявате" си го сами, като НЕ ОЦЕНЯВАТЕ домашната работа. А тя, домашната работа, е вид труд, който ако го върши външен човек, ще трябва да му се заплаща. Затова ми е чудно подигравателното отношение към домакините. Пренебрежение? И защо? Че домакините работят почти денонощно в дома си. За същата работа в Гърция например, знаете ли колко ще им плащат?

Затова, всяка жаба да си знае гьола. Ако изкарват поравно - да си делят домакинските задължения. Обаче ако единия вади 30 процента от заплатата на другия, естествено ще трябва да поеме повече трудови задължения (домашни) - едно, че този, дето изкарва по-голямата заплата не си клати краката, а се бъхти за нея и е редно да си почива поне вкъщи и друго, като не изкарвате пари, а само си разхождате новите обувки до работното си място, за какво въобще ходите там и с какво този, който всъщност ВИ ХРАНИ ви е виновен, че да го товарите и с домашни задължения? newsm78

Последна редакция: вт, 06 май 2014, 13:11 от Popule

# 299
А ако жената е примерно лекар със заплата 600лв, а мъжа пазач в банка със заплата 1600? Пак ли така?

И какво като е лекар? Да не би да е хванала господ за шлифера? Вкъщи си е жена - съпруга и майка. И ако мъжът й носи повече кинти, а не е лекар, ами сори. Да е станала като него. Същото важи и за обратния вариант, ако жената носи повече кинти, мъжът трябва да върши домашната работа. Така е честно.

Ами ако всеки месец е различно?  Joy
Има професии, в които се скапваш от бачкане, а резултатът е следващото тримесечие, примерно. И физически и психически си утрепан не по време на получаването на парите, а преди това. Сериозно ли делите така задълженията?
И към децата ли?
Който изкарва повече пари - по-малко се грижи за тях  Sick
Много странни разсъждения. Има хора, които не работят нищо, само събират наеми от наследство, а половинките им са на 10 часов работен ден, сигурно и там оня с по-малкото доходи трябва да поема по-голямата част  Crazy

Е, щерката малко се дърпа с боклука, ама...взе да и харесва и на нея. Laughing Като види после мама ухилена.....

Аз не пипах нищо. Умишлено. Майка ми сама смяташе, че всичко е женска работа, нищо против, но това си е нейно решение, категорично отказвах да се уча да готвя и подобни. Отстрани, детското ми мозъче не можеше да приеме защо крехките жени се "въртят на пета", а мъжете седят и чакат. Затова просто реших, че и аз ще съм така, докато си създам семейство.
Родителите ми вече си делят нещата, явно и тяхното мислене се промени Simple Smile

Но го имай предвид за децата, нищо чудно да станат така крайни като мен, което (ако не попаднат на партньор с подобно мислене), може да е много сериозен проблем.

В интерес на истината, наистина аз върша почти 90% от ежедневната "работа".
То и голямото претрепване...

Ми не е, разбира се, аз затова се чудя какво толкова ще му стане на един силен, здрав, прав мъж от подобни леки дейности, щом една жена може, за него пък съвсем няма да е претрепване  Simple Smile

А всъщност не ставаше дума за нищо друго, освен за това, че без значение от всякакви обстоятелства, за теб беше прекалено мъжът да простре дрехите си. Просто заради самата дейност.

Общи условия

Активация на акаунт