Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 491
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 300
  • София
А ако жената е примерно лекар със заплата 600лв, а мъжа пазач в банка със заплата 1600? Пак ли така?

И какво като е лекар? Да не би да е хванала господ за шлифера? Вкъщи си е жена - съпруга и майка. И ако мъжът й носи повече кинти, а не е лекар, ами сори. Да е станала като него. Същото важи и за обратния вариант, ако жената носи повече кинти, мъжът трябва да върши домашната работа. Така е честно.

Ами ако всеки месец е различно?  Joy
Има професии, в които се скапваш от бачкане, а резултатът е следващото тримесечие, примерно. И физически и психически си утрепан не по време на получаването на парите, а преди това. Сериозно ли делите така задълженията?
И към децата ли?
Който изкарва повече пари - по-малко се грижи за тях  Sick
Много странни разсъждения. Има хора, които не работят нищо, само събират наеми от наследство, а половинките им са на 10 часов работен ден, сигурно и там оня с по-малкото доходи трябва да поема по-голямата част  Crazy

Е, щерката малко се дърпа с боклука, ама...взе да и харесва и на нея. Laughing Като види после мама ухилена.....

Аз не пипах нищо. Умишлено. Майка ми сама смяташе, че всичко е женска работа, нищо против, но това си е нейно решение, категорично отказвах да се уча да готвя и подобни. Отстрани, детското ми мозъче не можеше да приеме защо крехките жени се "въртят на пета", а мъжете седят и чакат. Затова просто реших, че и аз ще съм така, докато си създам семейство.
Родителите ми вече си делят нещата, явно и тяхното мислене се промени Simple Smile

Но го имай предвид за децата, нищо чудно да станат така крайни като мен, което (ако не попаднат на партньор с подобно мислене), може да е много сериозен проблем.

В интерес на истината, наистина аз върша почти 90% от ежедневната "работа".
То и голямото претрепване...

Ми не е, разбира се, аз затова се чудя какво толкова ще му стане на един силен, здрав, прав мъж от подобни леки дейности, щом една жена може, за него пък съвсем няма да е претрепване  Simple Smile

А всъщност не ставаше дума за нищо друго, освен за това, че без значение от всякакви обстоятелства, за теб беше прекалено мъжът да простре дрехите си. Просто заради самата дейност.

Децата не са домакинска работа. Или за тебе са? newsm78

Естествено, че така трябва да се гледа на нещата. Ако ще сте честни да се оплаквате, поне се оплаквайте поради някаква причина. А не аз взимам 1000 лв., ти взимаш 100, но все пак аз трябва да мия пода. Айде бе! И що така?

Тези, които не работят нищо и все пак изкарват добри пари, си наемат ДОМАШНИ ПОМОЩНИЦИ!  Wink

# 301

Еми,  приеми, че има и такива... ooooh!
Щом той може да ти построи къща, значи и ти можеш...Щом той може да ти поправи колата, значи и ти можеш...Щом той може да те защити от няколко надрусани индивида, значи и ти можеш....Щом той може да поеме "изхранването"  и на внуците, значи и ти можеш...
Дали?.. Вярно ...всичко е общо....Ама само до задълженията..
Защо все се опитвате да наврете мъжете, там където не им е мястото, не мога да разбера....
Да, ще простре и ще изпере - може го - правил го е и ще го прави - когато се налага - дали на мен ще ми стане по-добре?
Определено не!  
Аман от криворазбрана еманципация....

Отделен е въпроса ако го бива само с легена и простирането!  Peace

Един мъж (или жена) не може сам/а да построи къща  LaughingОсвен ако този митичен човек не притежава куп квалификации. Първо къщата се проектира има си архитекти за тая работа, после се слагат основите, после се изгражда, после се слагат плочки, паркети прочее там неща. Тоя човек дето всичко по-горе изброено може сам да го направи  Laughing браво бе и архитект и строител и паркетаджия и плочкаджия и там електричар. Извинявам се, ако виждате пропуски в по-горното, изброила съм го както го разбирам. Мисълта ми е, че мъжът определено не строи къща  Laughing, правят го много други хора, които наемаш  Rolling Eyes. Друг е въпроса че вече за довършителните неща нали, мъжът може да помогне с реднето на плочки и паркета. Но така написано мъжът може да построи къща, а жената не, е супер смешно  Mr. Green

Същата работа и за надрусаните индивиди, може да те защити един мъж само и единствено ако знае да се бие, тренирал е нещо бокс, бойни изкуства и т.н.  Дори и човек, който може да се бие ще се поозори с повече от 2-3 ма души. Начи като ги пишете тези неща, айде малко по-информирано  Mr. Green

Щото иначе тоя мъж (дето го описваш) е нещо средно между Джет Ли-архитект-сторител-бизнесмен  Laughing

За колата всеки може да се оправи и без мъж. Но да, мъжете повече се интересуват, ама какво от това.

Живееш с малско остарели разбирания  Wink. Не мисля, че трябва да се делят нещата на мъжко-женски. Двама души са партньори и трябва да си помагат взаимно и да се подкрепят и уважават!

И понеже авторката все пак пита за съвет как да накара мъжа си да й помага, според мен ситуацията е малко "късно е либе за китка". Защото човекът вече си е свикнал в тази рутина и не знам как би могла да го мотивираш да помага  Thinking. Сещам се за доста крайни мерки като стачка  Laughing. Или просто намери си по някакъв начин ангажимент да те няма за седмица, две, три и да се оправя с всичко и с децата и тогава знам ли може да види нещата и от твоята страна и да стане по сговорчив.

# 302
Много ги жалите тези деца  Mr. Green
От определена възраст нагоре спокойно могат да имат задължения вкъщи и да ги вършат. Разбира се, не говорим да иззидат една стеничка и да налепят банята, но стаята, дрехите и т.н. спокойно могат да им влизат в задълженията.
Съвсем доскоро децата са си били жива сила, въвлечена в домакинството. Към днешна дата станаха много кристални, индигови и пембени, та не знам  Laughing

# 303
  • тук-там
[quote author=Не се сърди, човече link=topic=779721.msg28115827#msg28115827
А всъщност не ставаше дума за нищо друго, освен за това, че без значение от всякакви обстоятелства, за теб беше прекалено мъжът да простре дрехите си. Просто заради самата дейност.
[/quote]

Ами, не ми харесва визуално! Факт.
Ако има значение - в къщи се простира изключително рядко - най-вече пуловери и някакви по-нежни красоти - всичко заминава в сушилнята.

Все едно аз да хвана ....гаечен ключ или клещи примерно, или да си заровя главата под капака на колата - ми няма как да стане.

# 304
Wild_rabbit, нали осъзнаваш, че това "не ми харесва" е обикновен предразсъдък. Успешно промити женски глави, за да обслужват безропотно Него. Не че имам нещо против да си го имаш, но не е аргумент  Peace

Like_Smoke, аз не знам какво дете съм била, ама не успяха да ме убедят да върша женски неща, докато мъжете седят.

Popule, аз написах, че в живота си човек има няколко роли - на изкарващ пари, на домакин, на родител и на част от двойка. Никога не смесвам нещата. Едното НЕ може да замести другото. Но понеже чета, че щом еди какво си е направил, то отпада, другото, затова питах  Simple Smile

Тези, които не работят нищо и все пак изкарват добри пари, си наемат ДОМАШНИ ПОМОЩНИЦИ!  Wink

Не пускам външен човек в дома си, освен на гости. Въпрос на принципи. Спрем ли да се грижим за собствения си дом, уютът вече е различен.
За мен, разбира се, нищо против професията като цели, някои и за секс ползват външен човек, за всеки влак си има пътници, .

# 305
  • тук-там
Wild_rabbit, нали осъзнаваш, че това "не ми харесва" е обикновен предразсъдък. Успешно промити женски глави, за да обслужват безропотно Него. Не че имам нещо против да си го имаш, но не е аргумент  Peace

Защо пък Него... Аз не ям ли, не цапам...
Иначе той може да обслужва лично моята кола, да поправи лично моето колело, а аз не мога да обслужвам общия ни дом? newsm78

Сега не се хващайте за колата - само пример.
Чак пък предразсъдък и промити мозъци. В къщи баща ми гладеше и готвеше...най-вече. Peace

# 306
Е, как, Той, Него, Господарят...
Не върви да го видиш с леген, щипки, парцал. То не е човек, който цапа, а божество  Heart Eyes

Иначе си права, както има негови, така е твои, на децата, всичко е общо, затова ми е смешно, че е задължение само на единият, просто щото няма пишка.

За извънредните неща по колите и подобни за кой път ще го говорим. Дааааа. Дневните задачи са различни. Като има да оправя кола, другото ще го поеме жената, в дните, в които няма, ще върши, каквото има.
Не ми казвайте само, че всеки ден ви се чупи колата, пералнята или нещо друго.

Чак пък предразсъдък и промити мозъци. В къщи баща ми гладеше и готвеше...най-вече. Peace

Затова и приемаш мъжът ти да прави закуска и не ти се вижда ненормално Simple Smile

# 307
Добре де, ясно е, че няма как и двамата да изкарват еднакви заплати, я жената ще взима повече, я мъжът. Много е грозно да се вменява на човека с по-ниска заплата, че видиш ли той не се справя на нивото на другия и да гние там с парцалите  Peace Баси, това не е състезание някакво с наказание домашна работа, това е семейство, партньорство между двама обичащи се и уважаващи се равностойни индивиди.

А като осъзнава, че домакинската работа е ежедневна, гадна и досадна и не е редно да я метне цялата на жена си, докато той седи и се чеше, защото така било "мъжко". Мъжко друг път.

За мен мъжко е да изкарва толкова пари, че да може да наеме домашна помощница. Мъжът вкъщи трябва да си личи най-вече по финансовия принос. Ама ако изкарва пари колкото аз самата, ще бачка наравно с мен в домакинството и ушите ще му пляскат.

Абсолютно съм съгласна с blondie_anna...какво общо има цифрата на заплатата с това дали ще си помагате в къщи за "къщната работа" или не.... newsm78

# 308

Защо пък Него... Аз не ям ли, не цапам...
Иначе той може да обслужва лично моята кола, да поправи лично моето колело, а аз не мога да обслужвам общия ни дом? newsm78

Ти обслужваш него и себе си. Той обслужва нищо. Това като не броим колата, шопинга и косенето на трева.

Не виждам какъв е проблемът жена да хване гаечен ключ или отвертка. Разпознавам и двете Simple Smile

# 309
  • тук-там
Не виждам какъв е проблемът жена да хване гаечен ключ или отвертка. Разпознавам и двете Simple Smile

Проблем няма -  и аз ги разпознавам, че съм ги и ползвала при нужда. Но някакси по-красиво ми стоят в мъжки ръце! Peace

# 310
  • София

Popule, аз написах, че в живота си човек има няколко роли - на изкарващ пари, на домакин, на родител и на част от двойка. Никога не смесвам нещата. Едното НЕ може да замести другото. Но понеже чета, че щом еди какво си е направил, то отпада, другото, затова питах  Simple Smile

Тези, които не работят нищо и все пак изкарват добри пари, си наемат ДОМАШНИ ПОМОЩНИЦИ!  Wink

Не пускам външен човек в дома си, освен на гости. Въпрос на принципи. Спрем ли да се грижим за собствения си дом, уютът вече е различен.
За мен, разбира се, нищо против професията като цели, някои и за секс ползват външен човек, за всеки влак си има пътници, .

Не пускаш, щото ти е малко домакинството. Ама я да те питам ако имаш голяма къща с двор, дето тъкмо изчистиш единия етаж и деня свършил, имаш цветя за поливане в градината или домати, имаш животинки, за децата въобще не споменавам...а и ходиш на работа, както е в моя случай, ще пускам, че и отгоре ще мина. Без домашна помощница съм загубена! Ролите в живота не са задължителни. Ако можеш да си купиш някой друг да играе някоя кофти роля, като домшна помощница примерно, що да не го направиш? По този начин ще имаш повече време за себе си, съпругът си и децата си. По-добро от това не може да стане, а и никой няма да се цупи. Simple Smile

# 311
Аз много ценя външната помощ - това са най-умно изхарчените ми пари за месец  Peace
Жената идва през седмицата - сменя спално бельо, глади, чисти прах, минава през баните. Веднъж месечно прозорци.
Дневната поддръжка си я правим ние според заетостта.

# 312
Ама я да те питам ако имаш голяма къща с двор, дето тъкмо изчистиш единия етаж и деня свършил, имаш цветя за поливане в градината или домати, имаш животинки, за децата въобще не споменавам...а и ходиш на работа, както е в моя случай, ще пускам, че и отгоре ще мина.

При къща над 200 квадрата с голям двор и двама работещи наистина е трудно без помощница. Дори и на пълен работен ден е резонно да се наеме.

# 313
Проблем няма -  и аз ги разпознавам, че съм ги и ползвала при нужда. Но някакси по-красиво ми стоят в мъжки ръце! Peace

Тези неща са обикновени инструменти, създадени са да си свършиш работа, не да стоят красиво. Освен ако не ползват за някаква фотосесия  Laughing

Popule, 19 г. съм живяла в къща. Всеки ден се моля никога повече да не ми се случва. Въпрос на избор е всичко. Но да, ако трябва да живея в къща нещата са съвсем различни и вероятно навън, в двора бих ползвала помощници Peace

Ииии пак да питам:
А какво смяташ за хората, които живеят в апартаменти и нямат подобни задължения? И там ли жената да върши всичко по домакинството, а мъжът... да чака?

# 314

Инструменти, като инструменти, за работа са направени, не за естетика. За това си има изкуство Simple Smile А парцалът красиво ли изглежда в ръцете на една жена?

Общи условия

Активация на акаунт