Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 339
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 540
  • София
...
Веднъж само казвам, че този дом е мой, колкото и негов. Да си избере какво иска да прави. Ако не избере, аз ще си избера. И се приключва - другото просто няма да го пипам. Но аз съм темерут и не би ми представлявало проблем, не знам за нея дали е вариант.

Ако тя е съгласна да включи трети човек, тогава вече ок. Аз лично не бих, затова не е опция в отговора ми.

Същото правя и аз - не се разпрявам, не викам, не спирам мачове. Казвам, евентуално повтарям, и ако няма ефект - не пипам.

# 541
  • София
Започнат ли парите да определят кой какво ще прави в дома, пиши я бЕгала тая работа.
Определя се от свободното време, от натовареността, от физическата възможност - това поне при семействата които се обичат и уважават, ако са се взели по пари, друга работа.

По конкретния казус на авторката, оправия няма. В първия си брак правех всичко сама, за 10 години не успях да променя нищичко, а съм правила всичко от изброеното като съвети. Не е ли такъв човека, не му ли е жал за жената, че гърби за двама, няма да се промени.

Ами парите са единственото фактическо измерение на принос. И след като един има по-голям принос в нещо, редно е другият да му го съизмери. Има много семейства, в които основният "провайдер", има ли бг дума за това, е мъжът. Т.е. ако той носи основните финансии и практически издържа семейството, редно е жената да се включи с домашен труд и да не се оплаква. Все пак, приносът трябва да е равен, защото домашният труд струва пари, ако го вършиш за някой друг. Единствено това казвам - важно е приносът да е еднакъв в едно семейство, за да не се чувства никой от двамата използван. А това става рано или късно. Ох, няма да повтарям вече едно и също...писах ги тези неща по-назад...

Същото правя и аз - не се разпрявам, не викам, не спирам мачове. Казвам, евентуално повтарям, и ако няма ефект - не пипам.

Не става така, според мен. Все пак и ти живееш в този дом, нали? Ще позволиш ли да стане на кочина?

# 542
Добре де, но да кажем, че по-малко изкарващият се прибира по-късно. Другите какво - седят и чакат да се върне, за да им наготви?
Нещата не са толкова прости. Заплатите са непостоянно понятие, а отношенията ежедневни. Пък и става дума за самото мислене и предразсъдъци. Поне в случая с авторката.

# 543
 Ама това е ужасно, понеже изкарваш, примерно, по-малко пари от мъжа си да си донагласяваш приноса с домашна работа, щото иначе той щял да се чувства използван.
 Къде ги намирате такива...

# 544
  • София
Popule, аз ти казах вече, също да не повтарям, тогаз ще трябва да калкулираш бременността и раждането на децата, пък тогава да представяш "сметката".

То добре че има СИО, иначе се явяват и такива, според които и домакинстването не е принос, а си е съвсем в реда на нещата да го върши жената, пък имотите и придобивките си били "негови". То не че възпитаваните от майки като Popule, не правят всякакви гимнастики, за да пецакат жена си, ама карай, поне на хартия го има... Rolling Eyes

# 545
Ми аз не мога да си представя да ходя на работа, да изкарвам пари, които да инвестирам в издръжка на семейството, а принцесата/принцът по цял ден да цъка сериали и да мери улиците, а вкъщи кочина, щото домакинската работа й/му била под нивото  Rolling Eyes
Щото доста често се случва този вариант и винаги ме е изненадвало, че жени/мъже, които не работят могат да живеят в мърляви къщи.
Да, ако доходът позволява домашна помощница - ок, но в масовия случай не е точно така. Та в тези случаи - да, този който не работи, трябва да има все пак някакъв принос.

# 546
Popule, аз ти казах вече, също да не повтарям, тогаз ще трябва да калкулираш бременността и раждането на децата, пък тогава да представяш "сметката".

Нали ти обясниха вече - това се компенсира с почивката с майчинството  Mr. Green Направо ми става гадно като прочета подобно нещо, написано от жена. Майчинство било почивка. Съвсем не казвам, че е кой знае какво, но е натоварване, което спокойно може да се стигне в повечето професии, че даже и отгоре.

Я оставете един мъж да го мине, пък ще видите в каква тежка работа ще се се превърне. То една разходка тук се спряга за страшната мъжествена дейност, та смятайте това как ще се изкара.

Ми аз не мога да си представя да ходя на работа, да изкарвам пари, които да инвестирам в издръжка на семейството, а принцесата/принцът по цял ден да цъка сериали и да мери улиците, а вкъщи кочина, щото домакинската работа й/му била под нивото  Rolling Eyes

Не виждам някой, който говори за човек без работа. При двама работещи обсъждаме.

# 547
  • Насред хаоса

По-добре лека-полека да променяш нещата - днес ще почистиш само най-неотложното. Ако те пита, много си изморена. Без намеци за неговото участие и т.н. Утре пак така. Ако има нещастието да изнаглее и да каже: ''Ама гледай какво е мръсно, бива ли така, няма ли да поизчистиш'', тогава просто ще кажеш, че напоследък много се уморяваш на работа и имаш нужда от повече свободно време. Би трябвало да му светне, че и двамата работите и ще е  по-леко да си поделите задълженията. Най-добре е, когато човек си мисли, че идеята е негова.  Crazy

Стига де, съвсем като глезени деца ги третирате тия мъже. Та полечка да му се намеква, та со кротце и со благо, сакън да не му се наруши равновесието на чакрите. Та накрая и да се направи така, че той сам да стигне до "великото" прозрение, че щом живее в едно домакинство, ще трябва да участва в поддържането му, ако иска да му е комфортно. Или по-точно да си въобразява, че сам е стигнал до него Crazy Голяма работа, че щял да се ядоса. Аз не мога ли да се ядосам?

# 548
  • София
 Like_Smoke, точно тоя вариант се среща често, ама когато мъжът не работи. Пак нищо не пипва, щото било "женска" работа. Rolling Eyes

# 549
Like_Smoke, точно тоя вариант се среща често, ама когато мъжът не работи. Пак нищо не пипва, щото било "женска" работа. Rolling Eyes

Ми аз това не бих го траяла при здрав и прав човек  Peace
Нито във вариант мъж, нито във вариант жена - лентяи не обичам.

# 550
Like_Smoke, не става дума за лентяи, а за хора, които не са с абсолютно еднакви заплати. И обсъждаме, че е по-логично да се гледа натовареността, защото, за съжаление, не винаги е в пряка връзка с парите.

# 551
Пък и става дума за самото мислене и предразсъдъци.
Определено.    Peace
Аз не работя, значи би трябвало моят мъж да не си мърда пръста в къщи за нищо.Да, ама не.
И не защото го карам или настоявам, а защото сам изявява желание.Не знам обича ли ме, уважава ли ме, жал ли му е за мен, но е факт, че ако го оставя, ще върши всичко.

А ако не го "носи" като възпитание и усещане към жената, и грубо, и со кротце-со благо да го ръчкаш, пак няма да "вдене".Не и за дълго....

Последна редакция: чт, 08 май 2014, 17:17 от Анонимен

# 552
Like_Smoke, не става дума за лентяи, а за хора, които не са с абсолютно еднакви заплати. И обсъждаме, че е по-логично да се гледа натовареността, защото, за съжаление, не винаги е в пряка връзка с парите.

Да, разбрах. Просто коментирах и този вариант, който не е никак рядко срещан.
Аз и милото не сме на еднакви заплати - моята работа е много по-напрегната от неговата, а заплащането също по-голямо. Ми, честно да ти кажа има значение, колко изморен ще се върнеш, за да хванеш парцала  Wink Затова и инвестираме в допълнителна помощ, защото нямам намерение да карам втора смяна вкъщи, щото трябвало по равно да си делим задълженията  Peace

# 553
Ужасна тема  Mr. Green
Дойде ми музата за чистене и от  вчера не съм спирала да вършея из къщи-местих мебели,чистих прозорци,мих щори и т.н  Whistling

По-добре иди в темата за добрите спортни практики, ще ти се досортува.

# 554
А аз съм в голяма чуденка сега.....моя мъж се обади , че взима косачката и отива да коси тревата на вилата.Та, сега се чудя, аз да отивам ли да помагам в мъжката работа или да мятам тигана на печката?    newsm78   Щото, ако ида с него, ще съм прецакана с мъжка работа.А за да има равноправие, трябва да се изтъпаня пред котлона.   
 Joy Joy Joy
Сори, ама стигнах точно до момента с косенето и  ...... не мЪ "сдържа".    Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт