Защо се предполага, че домакинската работа е задължение на жената?

• 30 253
  • 1 064
  •   1
Отговори
# 810
Как заспива това дете 19:30  newsm78 .. че и на градина ходи значи и там спи 2 часа  newsm78
Синът ми със зор си ляга в 9-9:30 ... лятото като не е на у-ще по-рано от 22-23 абсурд. На обед не спи от две годишен.

Аз пък сега приспивам дребната и сядам да работя  Rolling Eyes
А пък ММ си подгъва панталоните на машина  Whistling

Домакинската работа днес беше един прахосмук от моя страна, 2 манджи, 1 миялна и 2 перални
ММ караха колело с баткото, докато аз работех, че ми трябваше тишина (а дребната спеше) + после бяха на катерушките с дребната, докато учехме с баткото..

Само дето всичко е с главата надолу (дрехи и играчки)  Mr. Green а за това още няма желаещи да го извършват регулярно - ни той, ни аз... за хлапетата да не говорим  Whistling

Най-мразя да подреждам  Tired - как справяте вие с таз част?

# 811

Аз обичам да подреждам и не ми пречи, но понякога мога да си тъна и в творчески хаос. Но регулярно подреждам обувки и дрехи, че първо обичам да изхвърлям старите неща и второ обичам всичко да виждам и да знам къде е. Книги мога да преподреждам без умора. Това не е работа за мен.

# 812
  • София
И аз много обичам да подреждам, даже ме успокоява. И вече съм станала супер бърза.

Може би, ако не ти харесва и не може да го делегираш, може да си нарочиш да го направиш бързо просто =)

Ежедневното почистване в нас го извършвам аз основно, защото много често работя от вкъщи, а като съм била в офиса после имам нужда от движение, да се отърся. След работа той най-много дрехите да прибере, някои разхвърляни дрехи и да ми помогне с пране, ако има и с чинии за прибиране след вечеря. Ама аз това много много не го намирам за "труд", знам ли.
Иначе за седмичното или когато ММ реши да прави чистка, аз гледам да не съм наоколо, обикновено излизам на балкона с кафето и чакам да ме повика, ако има помощ. Като набере скорост не мога да го спра и само ми се кара, ако му се пречкам. Та седя отстрани и се наслаждавам =)

# 813

Аз обичам да подреждам и не ми пречи, но понякога мога да си тъна и в творчески хаос. Но регулярно подреждам обувки и дрехи, че първо обичам да изхвърлям старите неща и второ обичам всичко да виждам и да знам къде е. Книги мога да преподреждам без умора. Това не е работа за мен.
Нека да ти поотрасне детето (че е бебче още) - да стане главен разхвърлящ фактор - да видя още ли ще обичаш  Mr. Green

Абсолютно ми е демотивиращо да оправям каквото и да е с тия две хали вкъщи - докато оправям едната стая, вече са направили 3 бели в другите...
Еми .. затова си е разхвъляно на ниво поносимо ... не става по-подредено, ама и по-разхвъляно също не го докарват  Twisted Evil

# 814
  • София
Абсолютно ми е демотивиращо да оправям каквото и да е с тия две хали вкъщи - докато оправям едната стая, вече са направили 3 бели в другите...
Еми .. затова си е разхвъляно на ниво поносимо ... не става по-подредено, ама и по-разхвъляно също не го докарват  Twisted Evil

Ся щи кажа как аз решавах проблема с подреждането едно време - имах един огромен леген. Като приключат с игрите, малчовците си го напълваха с играчките и то с голям кеф. И така - хем стаята чиста, хем майката доволна, хем децата щастливи. Нещо от сорта:

А до ден днешен практикувам принципа на организиран хаос за козметиката ми, че е в огромни количества и това, което не ползвам...Нещо от сорта:

А за бижутата...знаете си, кутиите за бижута влизат в употреба...

# 815
Козметика не употребявам, бижута не понасям Simple Smile С това проблеми никакви нямам.
Всичко, до което нямат досег хлапетата си е наред - по шкафове и гардероби.. но всичко, що е играчка и дреха тяхна - просто е Sick

Обаче.. 1 леген играчки точно до никъде няма да ми стигне.
Вкъщи има 1/2 стая отделена само за складиране на играчки... има поне 20 кутии и 10тина големи шкафа.. само дето никой не иска да нарежда в тях  Mr. Green
Изобщо не са щастливи да ги карам нещо някъде да слагат не по тяхно желание... и най-лошото е, че баткото здраво го домързява на моменти.. а дребната само това и чака - да копира  ooooh!

... не искам домашна помощница, искам домашна подреждница  Mr. Green
Макар че така съм претръпнала вече.. все се надявам след 5г. поне маааалко от малко да се получи някакъв ред.. а дано ма надали Simple Smile Simple Smile

# 816
  • София
Козметика не употребявам, бижута не понасям Simple Smile С това проблеми никакви нямам.
Всичко, до което нямат досег хлапетата си е наред - по шкафове и гардероби.. но всичко, що е играчка и дреха тяхна - просто е Sick

Обаче.. 1 леген играчки точно до никъде няма да ми стигне.
Вкъщи има 1/2 стая отделена само за складиране на играчки... има поне 20 кутии и 10тина големи шкафа.. само дето никой не иска да нарежда в тях  Mr. Green
Изобщо не са щастливи да ги карам нещо някъде да слагат не по тяхно желание... и най-лошото е, че баткото здраво го домързява на моменти.. а дребната само това и чака - да копира  ooooh!

... не искам домашна помощница, искам домашна подреждница  Mr. Green
Макар че така съм претръпнала вече.. все се надявам след 5г. поне маааалко от малко да се получи някакъв ред.. а дано ма надали Simple Smile Simple Smile

Ние с моите приятелки не спираме да се учудваме на огромното количество играчки, които съвременните родители купуват на децата си. Съвсем сериозно! Защо са им толкова много играчки? Навремето ни учеха, че половината от играчките, които притежава детето, трябва да са скрити и да се вадят след някой и друг месец, а другите, с които са играли до момента, да се прибират. После ги разменяме пак - така децата винаги се радват на играчките, които са забравили и не е необходимо постоянно купуване на нови. Обаче това вашето, мили млади мами, на нищо не прилича! То бива бива глезене с играчки, ама чак толкова не бива... Stop Shocked

Последна редакция: пн, 12 май 2014, 01:09 от Popule

# 817
не съм купувала и 1/3 от тях Simple Smile
Подаръци от празници, баби.. а има и доста мои кукли  Whistling (всичко си пазя - барбита, къщи, каравани  Joy) .. и 2 големи кутии играчки от яйца и подобни - от мое време и от баткото...
Разчиствам периодично по всякакви начини, ама не стават по-малко  Outta Joint
А и те не са извадени наведнъж... ама никой и не иска да си ги вади - седят си складирани..

Играчки не съм купувала много отдавна, като изключа миналия месец за РД на щерката - колело и 2 малки играчки... + още 20тина от подаръци  ooooh! + още 10тина за баткото (че да не се мине и той, на него също подаряваха - дребни, ама си искат и те мястото... )
Та то се събира.

И се почва - тука цвъчка, там две... като тръгна да им подреждам стаята ми трябват 2 дни + после имам мускулна треска от постоянно навеждане за дребосъци и прибирането им по места  Tired

# 818
Barefoot Kontesa, цените за почистване в България са доста ниски.
Пример: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=771534.0

Като включиш прозорци и някои други неща, можеш за под 150 лв. на месец да намериш, а наблюдавайки хора с по 6-700 лв. как дават толкова за цигари, явно не е кой знае колко непосилно дори за подобен доход Laughing
Не знам НСЧ. На мен декември, 2010 ми взеха за не основно почистване на 110 км.м. (без прозорци , гладене и  тераси) за 4 часа 60 лева ,та не знам. С агенция след това ми взеха близо 90 лв за 5 часа с прозорците ,а дивани и кожени мебели фирма да дойде и почисти ми беше към 250 лв за 2 часа .
 А работата не беше по мой стандарт и не повторих .  Peace

# 819
  • Насред хаоса

Доколкото разбирам, на авторката са й нужни моите съвети, както и тези на всички останали участници. Ние си говорим, тя си прави изводите. А това, че ти бая ще се замислиш...как беше, за какво си му на мъжът ти, е такава демгогщина и двоен стандарт! И какво, ако мъжът ти смята, че прави други неща за теб, за които ти обаче, си сляпа? Искаш ли да ти кажа какво мисли за себе си един обикновен мъж, който си носи всичките пари вкъщи, който не ходи по купони сам, който не кръшка, който се прибира чинно от работа вкъщи и който не е алкохолик? Мисли си, че е най-добрият съпруг на света (нищо, че не домакинства, домакинстването не интересува толкова обикновения мъж, колкото обикновената жена, щото не го влече генетично). И той смята, че е най-добрият съпруг на света и прави гореизброеното заради теб, защото те обича. Ами сега? Ти едно мислиш, той друго. А какво, ако той се замисли за какво ти е? Къде ще стигнете по този начин?
Къде пише или е научно доказано, че домакинстването е генетично заложено в жената или не е заложено в мъжа? Няма такова нещо, всичко е предразсъдъци, наложени от векове и така дълбоко вкоренени, че и днес още не са изчистени напълно.
Дай да не говорим за двоен стандарт и демагогия, защото твоите минават всякакви граници - мъжът ти плаща за домашна помощница, ти самата каза, че не си особено добра домакиня (в което няма нищо лошо), но на фона на това да набиваш канчета как на жените им било заложено, е прекалено.
Що се отнася до обикновения мъж, когото си описала и който си се мисли за върха на върховете, това е, защото на много жени максимумът от критерии е "не пие, не бие и вероятно не хойка, дай да не го изпускам това съкровище".  Crazy Сакън! Това може да е било оправдано навремето, когато е било немислимо дори гаджета да бъдат, преди да се бракуват. В днешно време обаче да се задоволява човек с тия критерии е несериозно.

# 820
П.С. Изключително ми е интересно да чета мислите за любов на някои потребителки, която любов обаче е базирана на материални критерии (зле прикрити с някакви духовни критерии). В случая става въпрос за домашен труд, който има своята цена в пари, ако го вършиш извън семейството. Значи, разбирате ли, мъжът ми ме обича, затова върти парцала заедно с мен? Joy И ако не върти парцала заедно с мен, значи не ме обича - леле! И това ако не е сметкаджийство, здраве му кажи. И някои хора имат очи да ме коментират като меркантилна....

А ако горкият ти мъж те обича и все пак не иска да върти парцала какво правиш? Биеш му шута ли?   newsm78

Не става дума за парцали и материални критерии.
А за отношението към даден човек. Ако да го гледаш как скача от едно на друго нещо, свързано с онова, което градите заедно (вашият дом), а ти си здрав, прав, но умишлено да не докосваш нищо, защото ... (тук вече отговор по желание - изкарваш повече пари, защото си мъж и не е прилично и т.н.), е любов, ок, възможно е за някои хора да е. За мен не е.
Моята представа е двамата да имат желание да правят всичко взаимно така, че да е по-леко на другия. Изчезне ли това желания, ако ще да ми повтаря през 1 мин., че ме обича, действията ще показват друго.

Именно!      Peace    В това е разковничето, щом обичаш някого и държиш на него, да се стараеш и на него, и на двамата като двойка да ви е добре.

Аз не работя в момента.Моят финансов принос през годините, кога по-голям, кога по-малък, никога не е надвишавал този на мъжа ми.
По логиката на Popule, моят мъж би трябвало да си живее и да е обслужван на всички нива като бей, без да си мърда пръста за нищо в къщи.
А дали?    Laughing

Вчера:
Аз не мога да спя до късно, станах към 7 часа, пих кафе, направих закуска, пуснах една пералня.
Мъжа ми стана към 9, закуси и отидохме на вилата.ЗАЕДНО копахме, садихме си доматите, той пръска овошки, лози, поля разсадите.
Прибрахме се към 16.30.Аз се изкъпах и си легнах за час да си почина, той остана да си гледа Формула 1.Междувременно изчистил пъстървата, която купихме от живарника на прибиране от вилата.
Станах, направихме си кафе, заедно му се насладихме на терасата.   Grinning
Аз започнах да приготвям рибата/вечерята, той хвана прахосмукачката и изми банята.Апропо, ако беше започнал той да пече рибата, прахосмученето щях да го свърша аз.
Вечеряхме си, изпихме по чаша бира, аз загледах някакъв филм, той се "разходи" из Интернет докъм 23 часа и си легнахме.
А между другото, прането от сутрешната пералня бе проснато от 18-годишния ни син през деня, докато ни нямаше.
Няма уговорки, договорки, сметки и пресмятания. Има ли работа из дома, тя трябва да се свърши.А кой да я свърши?Този, който в момента е свободен.
Та, толкова по "идеологията" кой кого и колко обича, колко пари носи и колко работа трябва да свърши.
Не ти ли идва отвътре да си внимателен и грижовен към най-близкия си човек, никакви пари не могат да компенсират това.

# 821
  • Пловдив
Изолда, и аз в България имам сушилня, но тя е стандарт за Европа и принципът е друг. Събира много по-малко дрехи, и суши много по-дълго. Не е удобна.
По принцип си права, освен за сушилните. Има си много удобни, просто не се отварят в американски стил за пълнене отгоре, а отпред.

# 822
duhi_puhi, ако знаеш колко добре те разбирам...
С тази разлика, че диването освен в нейните, ровеше и в нашите Twisted Evil тъкмо оправя едната стая, то извади всички шкафове от другата и после - майчинството било почивка   Crazy а подреждай всички гардероби по 5 пъти на ден, па ела да кажеш каква е почивка. Със ставането го извеждах и седяхме само навън, това м/у 1.5 и 3 г., през другите периоди си беше нормално. Търпение, обясняване и личен пример от двамата родители, друго не помогна при нас.

Скрит текст:
За да стигнем от това:
1
2
3

До това:
1
2
3

Се оказа, че е нужно просто... време. Към 8-9 се очовечи. Гледам твоето едното е малко, но щом има по-голямо, то ще го следва, така че може и по-рано да стане. А и децата са различни, възможно е въобще да нямаш проблеми с него. Стискам ти палци  Hug

За сушилните - имаме и е удобна, в смисъл - побира колкото излезе от пералнята и ги суши за час-час и нещо, в зависимост от материята. Но ползваме само зимата, лятото просто не виждам смисъл - навън изсъхват за същото време. А още не съм чула за такава, която после да ти ги сгъне и разпредели по шкафовете, така че за основното са си нужни ръчички.

# 823
НСЧ  Hug
Ама е едно.. и е момиче  Mr. Green
За съжаление господинчото е способен да забрави за коя стая е тръгнал, камо ли да се сети къде и как трябва да си върне нещото на мястото му  Outta Joint
Виж, дребната е по-разбрана - в нея ми е надеждата  Praynig

Ей на така изглежда общо-взето наоколо  Whistling Joy

# 824
Понякога и 1 е достатъчно за 3  Mr. Green

Сега правих диктовка на детето, че ще имат днес изходно ниво и умирам от смях  Joy Joy Joy на такъв текст попаднах, все едно за тази тема е писан! Така хубаво е описана "тежката" работа на мъжете, че никой не може да ме убеди, че не става дума за тях  hahaha

Скрит текст:
Лиса и Врабчо се сдружили. Дълго време живеели в сговор. Един ден решили заедно да си засеят нива, за да се сдобият с храна. Уговорили се всеки да се труди, а после да си делят реколтата. Захванал се Врабчо през пролетта за работа. По цял ден работел, а Лиса все подпирала небето, че да не се сгромоляса над посевите. И все говорела, че нейната задача е много тежка. А наистина ли било така?
Сгрешила много Лиса. Врачбо разбрал хитрините на своята дружка. Скарали се. Развалили странната сделка.

Общи условия

Активация на акаунт