"Вкусни" книги

• 109 677
  • 750
  •   1
Отговори
# 510
"Пържени зелени домати" ми е един от любимите филми  Simple Smile

Плакала съм на него ... /а  не рева често/

# 511
"Лято на Лилязее", Инга Линдстрьом, ето тук повече информация, срещах я намалена на 50%, но не съм я купила.

"Вкусът на любовта", Сара Монк, тук:

Последна редакция: сб, 13 юни 2015, 07:10 от Сиси ♥♥

# 512
Здравейте!  Grinning Grinning Grinning Натъкнах се на една книга в библиотеката...
http://www.helikon.bg/books/76/-%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D … D1%82_190793.html
Само още няколко разказа ми остават от едно сборниче и ще я подхвана.Струва ми се забвна. :peace
Онзи ден минах през пазара и взех домати.И днес приготвих Провансалски специалитет от Лавандулови нощи" на Софи Берар .
Ето рецептата,ако на някой му е любопитно:
Скрит текст:
Доматите узрели,но по твърди се разрязват на половина и се пекат с плоската страна на долу в тава с горещ зехтин.След няколко минути се обръщат и се пекат от другата страна.
После се слагат в натрита с чесън и зехтин форма,добавя им се сол,черен пипер,захар.Поръсва се с нарязан чесън,магданоз,галета и настъргано сирене и се оставят да се запекат на по-слаба фурна.

*Аз лично не обръщам доматите,а като позапече коричката ги вадя и като поизстинат ги беля.А тези днес бяха малко суховати и сипах и водичката ,която пуснаха .Правя ги в отделни мънички глинени гюведжета. Като се запекат ги покривам с капачетата им и ги оставям да си побеседват ароматите.
В книгата  към това предястие предложиха месо,аз днес лично пилешко.
Пригответе си и хляб,да си хапвате с това предястие.В книгата беше чесново хлебче,но и препечени филийки стават,може и с аромати някакви да ги натриете-чесън,зехтин,розмарин,пипер черен,червен,каквото и да е.
Днес имаше в нас малко питка с ленено семе отгоре.Беше вкусно много! Grinning 

# 513
"Пържени зелени домати" ми е един от любимите филми  Simple Smile

Плакала съм на него ... /а  не рева често/
И на мен ми е любим. Заради него често хапваме пържени домати.
Заради Карлсон- кюфтенца http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2012/11/18/1948426_ljubimit … tenca_na_karlson/.
Заради Пипи- палачинки със захар.
"Те отвориха очи и се развикаха от възторг при вида на всичките лакомства, които Пипи бе подредила върху голата скала — малки апетитни сандвичи с кюфтенца и шунка, цял куп палачинки, посипани със захар, няколко тънки кафяви суджучета и три крема с ананас. Трябва да знаете, че Пипи беше се учила да готви при готвача на кораба на татко й."

# 514
eovin27, обичам печени домати, може би ще ги пробвам така. Hug Като прочетеш "Канела и барут", задължително да пишеш. Wink

papi6, аз така и не направих пържени зелени домати, просто защото в къщи не сме по пърженото, а ми се иска да ги опитам автентични. Но това лято, есен, вече ще пробвам. Ти по каква рецепта ги правиш, от книгата?

О, и аз често вече правя кюфтенцата на Карлсон, след като дъщеря ми прочете книгите. Но също и канелените кифлички, великолепни стават! Peace

# 515
Сиси,аз я зачетох вече,но съм още в началото.Ще пиша после за още впечатления. Grinning Hug
Но засега е увлекателна,дори забавна на моменти.Харесват ми персонажите,характерите им са подправени от авторката (поне от това,което засега чета) с щипка хумор,което за мен лично създава  свежа нотка и прави четенето още по приятно. Peace А за вкусотийките се спомена още от началото.Ето един вкусен цитат:
Скрит текст:
"Телешкото варено с босилек беше сервирано със сиянието на дъгата в деликатната мазнина,потрепваща на повърхността му,и вкус,превръщащ езика в огрян от слънцето хълм,на който пръхтяха бикове и поклащаха тежките си глави."
А за Пипи и аз не мога да се въздържа да не кажа.. Laughing
Благодаря ти, papi6,че ни припомни за тази луничава чаровница. Grinning   bouquet Голяма любимка ми е. Heart Eyes
Спомням си и лимонаденото и дърво и пастичките... Laughing Колко съм си мечтала и аз за токава дърво...Въобще Пипи,както героинята,така и книжката са неща,които още като се сетя за тях ми вълнуват въображението. Grinning Wink
А канелените рулцата на Карлсон и на мен са ми любими.Кюфтенцата още не съм правила обаче. Peace

Последна редакция: нд, 14 юни 2015, 10:10 от eovin27

# 516
  • по пътя
Страхотна тема, как не съм я открила до сега.Аз постоянно съм на диета, но вкусни книги обичам, особено тези предложения за кюфтенцата на Карлсон и палачинките на Пипи, на дъщеря ми много ще допаднат. Пържени домати не бих яла обаче Simple Smile

# 517
eovin27, вършат работа и кюфтенцата от ИКЕА, но все пак домашните са много по-вкусни. Wink

Lunno momi4e, добре дошла! Hug

# 518
  • по пътя
Благодаря!  bouquet Започвам още тази вечер да си чета  от вкусните предложения. Някои от поредицата на" Журнал за жената"  съм си ги чела и много им допаднаха, особено имаше един за италианският сладолед, но не си спомням заглавието. Embarassed

# 519
Някои от поредицата на" Журнал за жената"  съм си ги чела и много им допаднаха, особено имаше един за италианският сладолед, но не си спомням заглавието. Embarassed
Предполагам  "Карамел с морска сол", на мен също ми хареса, леко четиво, подходящо точно за лятото. Wink

# 520
  • по пътя
Да,   bouquet.Много леко и весело, аз бях и бременна тогава и много добре ми идваха тези книжки, разтоварващи, без да минават границата с добрия вкус. Сега ще започвам " Ако искаш да спиш с мен ... сготви ми".

# 521
  • Великобритания
Доста интересна засега , всяка нова глава започва с рецепта ..   chef
http://data-bg.net/details.php?id=18759

# 522
Привет!  Grinning
Сиси,вчера дочетох "Канела и барут" на Илай Браун и определено е "вкусна" книга,но не само.
Книгата ми хареса общо взето,не ме докосна като други книги,пример давам само от "вкусните" -"Петте чевтъртини на портокала","Градина на желанията","Бонбонени обувки" и т.н.т.
Но и тази книгата си има свой чар и много се радвам,че я прочетох,защото имаше любопитни и интересни неща.
Много се възхитих на изобретателността на главният герой.На умението му да прави от нищо-нещо,да експериментира с продукти.Много любопитно ми беше как направи квас. Wink
Но всъщност тази книга не ме спечели само с прелюбопитните експерименти на готвача-кваса и гюлето използвано за нови цели   Grinning ,а и с развитието на главният герой,с неговото израстване,с избавлението му от предразсъдъците.
Книгата освен "вкусни" има и приключенски елементи,които на човек като мен,на който като дете една от любимите приказки беше за Синдбад Мореплавателя беше интересно да преживее подобни приключения ,а после да се озове мирно и тихо в камбуза и да наблюдава сътворяването на ястията. Това си е един вид приключение също-готвенето.Съчетанието и баланса на съставките до идеалната наслада за сетивата.А и от сърцето като идват чувствата,като е направено с любов още по-добре. Grinning Peace В книгата не е забравен и човешкият елемент.Не са забравени приятелство,любов,болка,измама и т.н.т.Така,че книгата може да не ме покори като други,но и от нея си събрах моменти-бисерчета. Grinning

Последна редакция: сб, 20 юни 2015, 12:20 от eovin27

# 523
Нещо като за нас. Wink

# 524
"Пикник в Прованс" е продължението на "Обяд в Париж". В тази книга се разказва за това как Елизабет и мъжа й се местят в Прованс. Купуват си там къща и заживяват. И ще си направят собствен бизнес, сладоледаджийница. Отзиви по натам ще дам за книгата.

Общи условия

Активация на акаунт