Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 33 878
  • 742
  •   1
Отговори
# 615
BlyaSSSachka , благодаря ! Аз живея точно до самата градина, а работя на няколко спирки от нея. Дъщеря ми беше в нея до преди 2 години, директорката ме познава добре. Вчера минах да я видя и тя ми каза, цитирам :"Хич не се надявай да ви приемат. Няма шанс. Пробвай догодина. ". Имало някакъв шанс при другите класирания, но супер минимален. Нищо не ми остава освен да изчакам да минат всички класирания. Пък после ще му мислим.

# 616
  • София
Моля някой запознат да ми каже какво се случва при кандидатстване за общинска градина, ако детето е посещавало частна ясла. Ползва ли точка за това или само тези деца, които са били в общинска ясла?

Не. не ползва точка. Това важи само за деца посещавали държавна ясла поне 6 месеца преди класирането.

Имам и друг въпрос: Има ли значение коя общинска ясла е посещавало детето при избора за детска градина? В смисъл - ако е посещавало ясла в "Младост", ползва ли точка за кандидатстване в градина в "Лозенец", напр.?

По принцип няма значение. Ако градината е приела такъв допълнителен критерий, той ще се начисли автоматично.

Държавни ясли няма, а само общински  Wink Иначе за частните не важи...
1 т. за децата от СДЯ при кандидатстване в първа градинска гр. си важи навсякъде, а точното подточката е само за конкретна ясла, като подкритерият трябва да е избран от педагогическия съвет на съответната ЦДГ (точно за такъв случай обаче не се сещам, само е разписано в правилата за кандидатстване; преди въвеждането на електронната с-ма имаше подобна практика и затова си остана и в регламента)  Peace

# 617
Здравейте, аз с малко по-различен въпрос се включвам.
На когото и да кажа, че детето ми кандидатства за градина и всеки ми казва как трябва да дам дарение. Разбира се, в кавички. Може би тази дума се използва за алтернатива на думата подкуп. Ходело се при директорката, тя решава, че иска пердета, отивате двете и майката й купува пердетата (това е последният пример, за който ми казаха). Аз лично не знам как стават тези неща, предвид че тук се обяснява, че всичко е точно. Поне откъм институциите.

Моля някой запознат да ме "светне" точно как се случва всичко и на каква база някой има право да ти "вкара" така детето в градината.
Благодаря. И ме извинете, че може би въпросът ми не е за тази тема, но тази я следя.

# 618
Държавни ясли няма, а само общински  Wink

Знам, знам  Mr. Green В момента в който натиснах "публикувай" се сетих, но реших, че потребителката с въпроса ще ме разбере. Общините са съставна част на държавата, все пак Wink

Задачка, аз съм чувала за сушилни и съдомиялни. Но това са градски легенди. Никой не ми е заявявал, че така са приели детето му. Със сигурност има такъв начин, но това си е чист подкуп  Rolling Eyes

# 619
  • София
Здравейте, аз с малко по-различен въпрос се включвам.
На когото и да кажа, че детето ми кандидатства за градина и всеки ми казва как трябва да дам дарение. Разбира се, в кавички. Може би тази дума се използва за алтернатива на думата подкуп. Ходело се при директорката, тя решава, че иска пердета, отивате двете и майката й купува пердетата (това е последният пример, за който ми казаха). Аз лично не знам как стават тези неща, предвид че тук се обяснява, че всичко е точно. Поне откъм институциите.

Моля някой запознат да ме "светне" точно как се случва всичко и на каква база някой има право да ти "вкара" така детето в градината.
Благодаря. И ме извинете, че може би въпросът ми не е за тази тема, но тази я следя.

Да, използва се дарени, като синоним на подкуп. Но аз съм чувала и за директни подкупи, т.е. не купуваш нищо за ДГ, а даваш пари на ръка на директорката. А иначе има си начини, као иска да ви вкара в ДГ, ако сте дали правилното дарение Wink

# 620
  • София
Последен въпрос: Наистина ли 141 ЦДГ в "Лозенец" дава някакво предимство при последващото записване на дете в 107 ОУ? Ако "да", как е регламентирано това и имам ли гаранция, че ако детето ми завършва 141 ЦДГ, ще бъде записано в 107 ОУ?
Гаранция не може да се даде. Все пак помисли логично - училищата може всяка година да си актуализират критериите. Ако дойде нов директор, той пък може да даде предимство на русокосите и синеоките  Mr. Green Не се знае след 3-4 години какво ще е положението.

Иначе, да - гледах сега критериите. За тази година, ако си от това ДГ, имаш 5т. Но местоживеенето в района дава от 6т до 10т.  И вече имаше разни неща за брат/сестра, родител, завъшил училището и бла-бла. Виж на сайта им какво пише точно.

Да, използва се дарени, като синоним на подкуп. Но аз съм чувала и за директни подкупи, т.е. не купуваш нищо за ДГ, а даваш пари на ръка на директорката. А иначе има си начини, као иска да ви вкара в ДГ, ако сте дали правилното дарение Wink
И на правилния човек. Много е вероятно дир-ката да не движи лично нещата, че да не й спретнат някоя скрита камера  Mr. Green

# 621
  • СОФИЯ
Някой може ли да ми каже в кой район би следвало да се води болницата по онкология? Работя там и се чудех това води ли се месторабота в района на градината? По принцип работата ми е на 3 спирки от градината. Води се в кв. Дървеница, но такъв район на градините няма. Самата болница е еднакво близо и до Студенстки и до Младост. Така или иначе не съм я записала в системата като работа в района на градината. Просто се чудех....
Студентски

# 622
детето ми беше прието в сдя преди 2 години. записах го, но намерих друг вариант за грижи и се обадих в яслата. казаха ми да пусна молба за отписване. така и направих, но като я подавах не ми дадоха входящ номер. директорката я нямаше и една от лелите ми каза, че няма проблем да ѝ я предаде. след това в системата детето излизаше като записано, със забележка, че не посещава. звънях в яслата, казаха че явно системата не е актуализирана и така няколко пъти. днес като отворих системата, направо ми цъфна една анкета и сега дори не знам какъв е статуса на детето, дали още се води записано или не. също така, в тази ясла имало и първа група 2011 г. (мислех, че трябва да са само първа и втора яслена група и че детето ми ще бъде автоматично отписано от системата поради изписване на нейния набор).
нямам молба с входящ номер и не мога да докажа, че съм подала молба за отписване. някой има ли идея към кого да се обърна?

# 623
  • София
детето ми беше прието в сдя преди 2 години. записах го, но намерих друг вариант за грижи и се обадих в яслата. казаха ми да пусна молба за отписване. така и направих, но като я подавах не ми дадоха входящ номер. директорката я нямаше и една от лелите ми каза, че няма проблем да ѝ я предаде. след това в системата детето излизаше като записано, със забележка, че не посещава. звънях в яслата, казаха че явно системата не е актуализирана и така няколко пъти. днес като отворих системата, направо ми цъфна една анкета и сега дори не знам какъв е статуса на детето, дали още се води записано или не. също така, в тази ясла имало и първа група 2011 г. (мислех, че трябва да са само първа и втора яслена група и че детето ми ще бъде автоматично отписано от системата поради изписване на нейния набор).
нямам молба с входящ номер и не мога да докажа, че съм подала молба за отписване. някой има ли идея към кого да се обърна?

Няма първа гр. - това са децата от набор 2011 г., к. посещават яслата в мом. и к. ще бъдат изписани, за да освободят местата за "новобранците"  Peace

# 624
ясно.
много странно, има линк към "класирани на 10.05.2014 г." и затова си помислих, че имат три групи  Embarassed

# 625
Just Lora, Спящата и v_spasova, благодаря за инфото!
Да разбирам, че няма изгледи скоро да бъде променен съответният закон, така че и децата, посещавали частна ясла (защото не са били приети в общинска), да получават точка за това?

Моля и за впечатления от 45 СДЯ "Майор Томпсън".

Последна редакция: вт, 13 май 2014, 14:19 от Веда Словена

# 626
Веда Словена, не мисля, че скоро ще се променят нещата.  Peace

# 627
Последен въпрос: Наистина ли 141 ЦДГ в "Лозенец" дава някакво предимство при последващото записване на дете в 107 ОУ? Ако "да", как е регламентирано това и имам ли гаранция, че ако детето ми завършва 141 ЦДГ, ще бъде записано в 107 ОУ?
Гаранция не може да се даде. Все пак помисли логично - училищата може всяка година да си актуализират критериите. Ако дойде нов директор, той пък може да даде предимство на русокосите и синеоките  Mr. Green Не се знае след 3-4 години какво ще е положението.

Иначе, да - гледах сега критериите. За тази година, ако си от това ДГ, имаш 5т. Но местоживеенето в района дава от 6т до 10т.  И вече имаше разни неща за брат/сестра, родител, завъшил училището и бла-бла. Виж на сайта им какво пише точно.

Само да допълня, че дават и от 0 до 5 точки за  Района на детското/учебното заведение - предучилищна група, в което е било детето - за район Лозенец - 5 т., Изгрев, Студенстки и  др - 4т. и т.н.

# 628
  • София

Именно. Сегашните критерии са нови - от тази година.
Минали години наистина имаше предимство за 141 ЦДГ, което си беше обявено наравно с предимство брат/сестра, родител, работещ в у-щето и т.н. Малкото останали места се заемаха от децата без предимства по реда на подаденото заявление и съответно пред у-щето винаги е имало нощуващи родители и дълги списъци.
Тази година са въвели подаване на заявление и по Интернет и точкова система - явно, за да избегнат тези безумни опашки.

# 629
  • София, Бургас
Да ви питам момичета, имам следния казус. Приети сме в ясла с 8.2, като допълнителната точка идва от условието, че местоработата на мъжа ми съвпада с района на яслата. До тук добре. Но всъщност местоработата му се води в Бизнес парка, а той си работи от вкъщи в Красна поляна. Един негов колега са влезли в ясла миналата година със същите обстоятелства, като на бележката му пише, че "естеството на работата му позволява да работи у дома". Ние имаме същата бележка, но се оказва, че на една позната, вчера са и казали в тяхната ясла, че не приемат бележката така и иската да е написан адреса на работата му/а тя не съвпада с района на градината/. Някой имал ли е подобен случай? Имат ли право да ни дисквалифицират?

И да уточня, че аз утре ще ходя в нашата ясла и не знам какво те мислят по този въпрос. Но просто исках да знам дали и на други се е случвало това...

Общи условия

Активация на акаунт