Kонсултации с адвокат

• 212 239
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Предстои дело за определяне на родителски права, режим на лични контакти и издръжка.
Та, въпросите за много:
1. Бащата е тръгнал да доказва, че съм бе аморална, влизала съм в имейла му, в дома му и пр. Също е подал жалба в социални грижи, че се държа грубо с него пред детето. Тези становища имат ли своя правен смисъл при определянето на родителските права и режима на лични контакти?
2. Какъв е стандатния режим на лични контакти, който се определя? Бащата никога не е живял с нас/ детето. Бебо е на 3 месеца.
3. Издръжката зависи ли от заплатата му, в случая е над 5000 лв. Мога ли да изискам по-висока издръжка, защото ми предстои излизане на квартира и пр?

# 406
Здравейте! Имам 2 деца- момиче на 5 години и момче на 2 години. С мъжа ми живеем на семейни на„ала от 3 гдоини. Голямото ми дете не е негово, но е припознато от него, а малкото си е негово. Още преди няколко месеца заради тормоз и мвого други причиви  реших да се извеса с децата, но първо исках да си стъпя малко на краката. Започнах  работа  мислех как да реализирам плановете си. Нещата обаче се объркаха. В сряда вечерта той ми вдигна жесток сандал и дори ми посегна. От негова страна има ше заплахи от всякакъв род и обидил Изобщо не знаех причината за скандала. Ве му бях дала и повод.
Някой от съседите извика полиция. Те му съставиха акт за 400 лева, имаше дълъг разговор между него и тях. Когато се върнаха разбрах, че той е лъгал, че не съм била готвила и купувала храна. Това се случи при пълен хладилник и наличие на манджа. Когато полицаите си тръгнаха той легна но продължи да ме обижда и заплашва. В един момент ми каза, че няма да спре да се държи така и да лъже докато не се отърве от нас. Сега децата ми спят при майка ми и за три дена се появи едва вчера, но майка ми му е казала да се разкара за да не го убие. Той си е тръгнал без да каже нищо. Аз тогава бях на работа. Той няма никаква възможност да отглежда деца.
Въпросите ми са
1 Как е най- добре да процедирам
2Към кои институции да се обърна
3Какви пправа имаме аз и той
4 Какво се прави ако се наложи да искам защита.
И всичко, което прецените, че би могло да ми е от полза.
Благодаря предварително!

# 407
Предстои дело за определяне на родителски права, режим на лични контакти и издръжка.
Та, въпросите за много:
1. Бащата е тръгнал да доказва, че съм бе аморална, влизала съм в имейла му, в дома му и пр. Също е подал жалба в социални грижи, че се държа грубо с него пред детето. Тези становища имат ли своя правен смисъл при определянето на родителските права и режима на лични контакти?
2. Какъв е стандатния режим на лични контакти, който се определя? Бащата никога не е живял с нас/ детето. Бебо е на 3 месеца.
3. Издръжката зависи ли от заплатата му, в случая е над 5000 лв. Мога ли да изискам по-висока издръжка, защото ми предстои излизане на квартира и пр?

Аз миналата година водих такова дело, закрила на детето ще минат ще разгледат ще поговорят с вас, при нас режима е първа и трета събота и неделя при вас е още бебе и предполагам че ще е за няколко часа във ваше присъствие. И да издръжката зависи от заплатата.

# 408
  • Враца
Йоана 18,
Ако имате проблем на момента, се ъбръщате към полицията, както и сте направили.
Ако искате да получите ограничителна заповед, трябав да се обърнете към Съда, с молба за закрила по ЗЗДН.
Срокът е едномесечен от момента на извършване на насилието.
Ако вече имате ограничителна заповед, ако мъжът Ви Ви притеснява, вече имате документ пред полицията, и няма значение дали той ще им се оправдава с Вашето поведение, или не. От негова страна неспаването на съдебно разпореждане е подсъдимо /престъление по НК/...
Да не продължавам, има много, ноистина много нюанси за отговори на въпросите Ви.

Ако не искате ограничитена заповед- има и други възможности по този закон, но трябва да направите една пълна и обстойна консултация с адвокат и да Ви запознае с тях.

Приемам в тази тема да отговарям на въпроси, които са конкретни и мога да отговоря еднозначно, но на общо зададени принципни въпроси не мога да отговоря.

Първо, защото... това е като книга-игра. Всеки отговор от моя страна може да е с няколко варианта, като Вие имате конкретно предпочитание за Вас, което пък води след себе си различни възможности...
Няма как да обхвана всичко това. Такава консултация, при която Ви разяснавам всички възможности устно, би отнела около час-час и половина.
Ако го пиша- може да ми отнеме 2-3 часа, И и дори да реша да отделя толкова време пред компютъра, може пак да не успея да съм Ви полезна, поради някоя дребна, но съществена подробност, която не сте споделили във форума.
Наистина, съветвам Ви да отидете при адвокат и да се информирате за всички възможности.
Както един лекар не може да Ви предложи цялостно лечение без преглед, така  и не винаги форумът може да Ви замести консултацията с адвокат наживо.

Не мога да Ви посъветвам как е най-добре да постъпите, това е строго субективно.
Най-доброто за мен и моето дете, не е добро за Вас и Вашите деца.
А и от поста Ви разбрах единствено, че искате да се разведете. Не ми стана ясно по кой въпрос питате как да процедирате.

Успех!

# 409
Здравейте,имам въпрос за това дали има някакво покачване за минималната издръжка на дете.
Имам определена издръжка в размер от 100 лв,но това беше преди 4 години.Това лято детето ми ще се наложи да посещава частна занималня,а има и куп други разходи и тези 100 лв. на всеки му е ясно,че няма как да стигат.Опитах се да говоря с таткото и да се разберем помежду си и да изплаща 150 лв.той много сериозно изтръпна  Simple Smile
Като иска дело ще има,само не намерих актуална информация дали има някаква промяна в мин.издръжка за дете в Бг.

# 410
  • София
Минималната издръжка на едно дете е 1/4 от размера на минималната работна заплата. От 01.01.2016г. МРЗ е 420 лв. Т.е., минималната издръжка е 105 лв.

# 411
А ако го осигуряват на повече или това няма значение ?

# 412
  • Враца
Да, трудовото възнаграждение на родителя, дължащ издръжка, има значение.
Но имат значение и много други обстоятелства- разходи за лекарства на родителя, кредити, дали дължи и заплаща издръжка на други лица и т.н. Тоест, възможността на едно дете да изплаща издръжка не се измерва само с доходите му, но и с разходите, и др. фактори.
От съществено значение е и какви са нуждите на детето, на което се дължи издръжка.
Този въпрос има различни аспекти- не само нужда от храна, лекатства и дрехи, но и частни уроци, посещение на спортни занимания, дори за тинейджъри съм чела решение, в което съдията споменава като част от разходите и ходенето на кино, което според него е обичайно за деца на тази възраст, и  необходимо за правилното развитие и социализиране надетето в средата му от връстници.  Simple Smile

Важно е да имате предвид, че увеличаването на издръжката може да стане само по съдебен ред- със завеждане на дело за увеличаване на издръжка. Само заради това, че в тази година минималната издръжка е по-висока, отколкото през предходната, не означава автоматично, че присъдената издръжка се увеличава автоматично, по подразбиране.
Тоест, ако не заведете дело, сте зависима от добрата воля на бащата, ако искате по-голяма сума, отколкото Ви е присъдена.

# 413
Благодаря за информацията.Естествено наясно съм,че трябва да заведа дело и ще го направя скоро.

# 414
Здравейте! Имам едно питане от юридически характер. Наскоро почина баща ми. Хубав човек, но за жалост с доста задължения към ВиК, парно и прочие. Реших, че най-добрият вариант за мен е да се откажа от наследството. Така и направих, но докато чаках да излезе документът на Районния съд, получих призовка от Административен съд за - цитирам "Участие в открито съдебно заседание по Гражданско дело, образувано по искова молба на ВиК". Въпросите ми са два: Важи ли документът за отказ от наследство, предвид, че е издаден след получаване на призовката и ако ДА, каква е процедурата. Имам предвид, отивам на делото и давам само този документ или има и допълнителни процедури?
Знам, че въпросите ми са юридически, но не ми е възможно в момента да потърся професионална консултация и много бих била благодарна ако някой от вас е наясно как се процедира в такава ситуация.
Много благодаря на отзовалите се!

# 415
DV84, вече имате издадено Удостоверение за направения отказ, нали? Ако е така, отивате на 9 на заседанието, възразявате, че не сте наследник и представяте документа.

# 416
DV84, вече имате издадено Удостоверение за направения отказ, нали? Ако е така, отивате на 9 на заседанието, възразявате, че не сте наследник и представяте документа.

Да, издаден е документът. Мога ли да свърша тази работа без адвокат?
Благодаря за бързия отговор  Hug

# 417
  • София
Има ли родители, които наскоро са минали през процедурата за определяне на режим на лични контакти с бащата? Говоря за София, как процедурат съдиите в София? Четох, че вече дават по разширени права. Това вярно ли е? Нашият татко иска 8 дни в месеца и всички ваканции през година. Какво стандартно отсъждат?  Можете да ми пишете и на ЛС, да нв раздуваме темата.
Благодаря!

# 418
  • Враца
Когато едно лице се откаже от наследство, това увеличава дяловете на другите наследници. Това знаете ли го?
Във Вашия случай, ако има други наследници, което е твърде вероятно, Вие натоварвате тях с това задължение.

# 419
Те също могат да се откажат, предполагам поне. А и те са наясно, казала съм им, съответно могат да направят като мен.

Общи условия

Активация на акаунт