Kонсултации с адвокат

• 212 186
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 390
  • Враца
Уважаема Иванка,
в Днешният Ви пост усещам отчаяние.
Нещо се е случило сигурно.
Не се сривайте психически толкова лесно!
Искам да Ви напомня, че чисто физиологически във Вас бушува река от хормани /след раждането/, и не всичко, което Ви изглежда ТОЛКОВА страшно, е такова.

На въпроса Ви.
Обиждането на майката е поведение, което може да получи порицание, но не е основание да бъде ограничаван само заради това режимът на родителски отношения.
И това, че е изпартил запис на детето- погледнете го от хубаваа страна- повечето майки тук се ядосват, и с основание, че бащите изобщо недават пари на децата си.

Не си хабете нервите, а си гледайте бебенцето и му се радвайте!
В съда могат да се случат много неща, които да Ви разочароват, но желанието на бащата да контактува и да се грижи за общата Ви рожба със сигурност не е нещо лошо, а напротив!
Вие споменахте, че тепърва ще водите дело за родителски права.
Изчакайте да се заведе делото /ако искате Вие да сте пасивната страна/, и първо вижте какви искания има мъжът Ви, а после мислете какво да правите по този въпрос. В момента реално проблем няма, и не трябва да мислите 10 крачки напред.

Усмихнете се и се успокойте!

Hug

Маминка сладка,
Такова нещо може да се случи при всеки, наистина при всеки ЧСИ.
Ще трябва да дебнете и да напомняте, няма да мога да Ви успокоя.
Освен това, така или иначе Вие ежемесечно трябва да ходите при ЧСИ и да подавате декларация, че не сте получили издръжка от бащата.
Иначе имате право да се прехвърлите при друг ЧСИ.
В кой град сте? Ако сте в Сф, евентуално да Ви насоча.

Мишле,
Не.  Simple Smile

# 391
Трън в очите, каква е тази декларация, която трябва да подавам? Това никой не ми го е казал. И адвокатката ми ходи при ЧСИ и говори с него, помоли го да ми превежда парите редовно и пак няма резултат. Все пак БНД пуска издръжката на ЧСИ и той има задължението да ми я превежда, а не да я задържа, поне аз мисля, че това е неговото задължение. Вчера проведох разговор с ЧСИ, той твърди, че БНД не превежда редовно издръжките, а БНД твърди, че всичко си превежда. Има ли начин да разбера? Мога ли да отида при ЧСИ и да изискам някаква справка? За момента не искам да сменям ЧСИ.

# 392
Здравейте,

Изчетох доста мнения по въпроса но не открих еднозначно тълкувание на "предоставя упражняването на родителските права над детето на...", по-конкретно питането ми е какви точно права се предоставят с такова решение?

Ако в съдебното ни решение пише "... при която то да живее", при промяна на адресната регистрация как и в какъв срок трябва да уведомя другият родител за това?

Благодаря предварително за отговора!

# 393
  • Враца
Мамина сладка,
Декларацията се попълва, ако получавате издръжката си от общината.
Ако я получавате от бащата на детето- не.
След като сте говорили с ЧСИ, можете да отидете и да проверите делото.
Така ще разберете дали наистина има преведени суми от бащата, които се Бавят то ЧСИ, или няма такива суми.
Истината е някъде там, просто трябва да проверите кой с какви документи разполага.

Беатбг,
Вярно е, че в съдебното решение пише адреса, на който детето да живее.
За Вашето спокойствие, и за запазване на добрите Ви взаимоотношения с бащата на детето, е добре да го уведомите преди следващата дата, на която трябва да вземе детето.
Важно е, защото може да дойде на предния адрес, и тогава може да не ви намери там.
Ако не го уведомите навреме, може да се приеме, че възпрепятствате възможността на родителя да се възползва от установения режим на родителски отношения, и осуетявате контакта с детето.
При тези обстоятелства, другият родител може да подаде иск в съда, и да се възползва от поведението Ви, като иска промяна на родителските права... Може да подаде жалба в прокуратурата, за това, че не спазвате съдебно решение / в частта му, в която е посочен адреса на местоживеене на детето/...
Искам да уточня, че според съществуващата съдебна практика се приема, че изборът на адрес на местоживеене на детето е елемент от упражняване на родителските права. Но аз не бих Рискувала да не го уведомя предварително.

Сменяте само адреса, в рамките на същото населено място, или и населеното място?

Иначе, родителят, упражняващ родителските права има почти същите права като другия родител. Другият родител не е лишен от права. Целта на съда не е да ограничава родителите и децата да общуват помежду си, а само да регулира по някакъв разумен начин ежедневието на всички, така че да могат да контактуват помежду си без сътресения.
В СК е записано, че всички решения, относно отглеждането и възпитанието на детето, се взимат от двамата родители, и ако между тях по  някой въпрос има съществен спор- съдът взема разумно решение вместо тях.
В кодекса не е конкретизирано дали родителите са разведени, или не са имали брак и са разделени, или са двойка.
Така че не влагайте в израза "родителски права" повече смисъл, отколкото има на практика.  Simple Smile

# 394
Много благодаря за отговора!  bouquet

# 395
Трън в Очите,  благодаря за бързия отговор.

По отношение на адреса, в решението не е упоменат точен адрес, нито от къде ще се взима и къде ще се връща детето.

# 396
  • Враца
Обикновено го има. Поне пише ли град?
Ако не пише абсолтно нищо е странно.  newsm78
Но ти уведоми бащата, за да ти е мирна главата и да си спестиш неприятности.

Ако имаш работа с някой много заядлив индивид, бих стиганала и по-далече- на твое място бих му изпратила нотариална покана, с която да го уведомя. Така ще имам достоверно доказателство, че е уведомен за новия адрес. Варианти много. Дано да нямаш никакъв проблем!

Само да допълня нещо.

По-назад някоя от вас беше написала, че "по закон" от 3-годишна възраст на детето се постановява режим на родителски отношения с родителя, с преспиване при него.

Няма такова нещо. Може да има обичайна практика, но "по закон"- не. Съдът е абсолютно длъжен да прецени всеки един случай, и тогава решава какъв ще е режима. Никъде не пише такава възраст в закона.
И още нещо- тези от вас, които са минали през развод по исков ред, или през дело за родителски права, знаят, че по делото се изготвя социален доклад.
В общия случай, той има основно значение за решението на съда, т.к. в него социалният работник отразява впечатленията си от личния контакт с детето, от средата, в която живее, от отношенията на детето с двамата родители.
Така че не е задължително от третата година на детето да се разреши преспиване при бащата. Според случая е.

Последна редакция: пт, 15 апр 2016, 17:30 от Трън в Очите

# 397
Обикновено го има. Поне пише ли град?
Ако не пише абсолтно нищо е странно.  newsm78
Но ти уведоми бащата, за да ти е мирна главата и да си спестиш неприятности.

Ако имаш работа с някой много заядлив индивид, бих стиганала и по-далече- на твое място бих му изпратила нотариална покана, с която да го уведомя. Така ще имам достоверно доказателство, че е уведомен за новия адрес. Варианти много. Дано да нямаш никакъв проблем!

Само да допълня нещо.

По-назад някоя от вас беше написала, че "по закон" от 3-годишна възраст на детето се постановява режим на родителски отношения с родителя, с преспиване при него.

Няма такова нещо. Може да има обичайна практика, но "по закон"- не. Съдът е абсолютно длъжен да прецени всеки един случай, и тогава решава какъв ще е режима. Никъде не пише такава възраст в закона.
И още нещо- тези от вас, които са минали през развод по исков ред, или през дело за родителски права, знаят, че по делото се изготвя социален доклад.
В общия случай, той има основно значение за решението на съда, т.к. в него социалният работник отразява впечатленията си от личния контакт с детето, от средата, в която живее, от отношенията на детето с двамата родители.
Така че не е задължително от третата година на детето да се разреши преспиване при бащата. Според случая е.

Няма нито град, нито адрес.

В решението пише "Предоставя упражняването на родителските права на детето .... на майката..., при която то да живее. Определя РЛО на бащата .... с детето ... както следва: бащата има право да вижда и взима детето...", без да е посочено място или адрес, от който да се взима и съответно, на който да се връща детето. Същото е посочено за привременните мерки, тъй като решението на съда се обжалва.

Нямам намерение да си променям адреса, проблема ми е с лятната почивка. За да спазя режима на бащата, трябва да лиша детето от по-продължителна почивка на море.

Ако му изпратя нотариална покана, с която да го уведомя, че за определен период адреса ни ще е в гр. Варна, това ще се счита ли за нарушаване на съдебното решение или не?

По отношение на социалните доклади - съда май не ги взима много на сериозно. При три броя, в които социалните по адрес на детето са написали, че детето се страхува от баща си, че той постоянно вдига скандали и че детето не желае да живее и спи при него, резултатът е режим с приспиване.

Последна редакция: пн, 18 апр 2016, 15:14 от Beatbg

# 398
  • Враца
Това, за което разказвате, не е промяна на адреса на местоживеене.
Ако не можете да се разберете доброволно /устно и човешки/ с бащата, ще трябва да се примирите, че през 2 седмици ще трябва да довеждате детето при бащата за спазване на режима.

Относно социалния доклад- написала съм, че в общия случай той има решаващо значение за решението на съда.
Ако някоя страна не е доволна, може да обжалва решението.
И на втора инстанция ли потвърдиха режима, и не взеха предвид соц. доклад?
Възможно е съдиите да са преценили, че не е редно да се лишава детето от контакт с родителя.

# 399
Това, за което разказвате, не е промяна на адреса на местоживеене.
Ако не можете да се разберете доброволно /устно и човешки/ с бащата, ще трябва да се примирите, че през 2 седмици ще трябва да довеждате детето при бащата за спазване на режима.

Относно социалния доклад- написала съм, че в общия случай той има решаващо значение за решението на съда.
Ако някоя страна не е доволна, може да обжалва решението.
И на втора инстанция ли потвърдиха режима, и не взеха предвид соц. доклад?
Възможно е съдиите да са преценили, че не е редно да се лишава детето от контакт с родителя.

Трън в очите, благодаря!

Регистрация по временен адрес в друго населено място промяна на ареса по местоживеене ли е или не?

Има вероятност да ме командироват за три месеца и мога да се регистрирам във Варна. Детето ще е с мен и не зная как да постъпя. А колкото до човешкото разбиране - явно няма да стане, защото и документи за детска градина не желае да даде, ще видим как ще е с училището.

Втора инстанция май по-съвестна ще се окаже, поне даде вид, че иска да е сигурна в решението си преди да отсъди. Рзултата е нови социални доклади - вече и за таткото.

# 400
Здравейте!
Наскоро разбрах, че има поправка / допълнение в Закона за семейно и наследствено право, според която при наличието на n брой години съжителство дори и без брак,дава право след смъртта на единия от двамата партньори право за наслвдяване на другия. Опитах се да намеря информация, но не успях. Съвсем кратко задавам въпросите си :
1. Съществува ли наистина такава поправка?
2. За колко години съжителство става въпрос и какъв е дяла?  
За да не ви ангажирам ще съм благодарна да ми изпратите линк, където мога да прочета и да се осведомя.
Благодаря!

Последна редакция: вт, 19 апр 2016, 10:46 от Purple_Pink

# 401
  • Враца
В момента няма такъв текст.
Законът се казва "Закон за наследството".

Може някъде някой да е обсъждал промени в закона.
Аз лично имам мнение, че такова нещо е излишно, защото за тази цел има институт, наречен "завещание".

# 402
Благодаря Ви!

# 403
Здравейте,

Бих искал да се обърна за съвет към Вас относно следната ситуация.
Имам дете на 7 години от жена, с която сме разделени и в момента имаме спорове и проблеми относно взимането на детето в определените от съда дни.
Имам съдебно решение, в което е упоменато размера на издръжката и режима на свижданията с детето, който е първа събота от месеца и трета събота и неделя с преспиване.
Бившата ми жена отказва да ми дава в уговорените дни детето и не ми дава възможност да се чувам с него.
От друга страна не мога да докажа, че в последните месеци съм й изплащал издръжката. Давал съм суми, но нямам документ за тях.

Бихте ли ми дали съвет как мога да постъпя в този случай?

# 404
  • Враца
Относно първата част на въпроса Ви /неспазване на режима на родителски контакти/- отидете в Дирекция Социално подпомагане по местоживеене /адреса/ на детето. Там можете да обясните какво се случва, и да Ви посъветват. Ако е необходимо, пуснете жалба при тях, а те ще извършат проверка.Това е първи, най-мек вариант. Има и други, но дано това да свърши работа.
Ако това не помогне, можете да извадите изпълнителен лист, и да се обърнете към ЧСИ, но там става грубо, контактът можеда бъде осъществен принудително, с намесата на полиция... за дете на 7 години едва ли ще е хубаво да стават такива драми в негово присъствие...

Относно втората част от въпроса- финансовата- ако имате свидетели, в чието присъствие сте дали парите- пак е възможност при необходимост да се докаже, че не дължите.
Не ми стана ясно, майката на детето заплашва ли Ви,че ще Ви иска парите втори път, защото нямате документ, или това е само Ваше притеснение?
Друг път изпращайте парите по банков път или с пощенски запис. Щом отношенията Ви са дотам обтегнати, малко предпазливост не е излишна.
Чисти сметки- добри приятели.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт