Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 май 2014, 10:22 ч.

Kонсултации с адвокат

 • 192 541
 • 1 235
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 2 655
Здравейте!имам дъщеря на 2 години и 4 месеца....
ОТГОВОР: Доколкото разбирам от поста Ви, нямате брак с бащата на детето. Ако нямате брак следва да заведете дело за определяне местоживеенето на детето, упражняване на родителските права, издръжка и режим на лични контакти с бащата. Води се едно дело с четири отделни иска, като ще решите проблемите си. До влизане в сила на съдебното РЕШЕНИЕ Вие и той имате равни права т.е. ако той поиска може да я вижда взима оставя при себе си и да не Ви я върне. Внимателно с детето!
Дали ще трябва да преспива у тях, не ми се иска да я оставям ,защото се страхувам ...
ОТГОВОР: Практиката на Районен и Окръжен съд Варна при определяне на РЛО (режима) се разделя на две-до навършване на четири годинки на детето и след това. До 4 г. без приспиване, след това с приспиване. В моята практика имам Решения на ВРС, потвърдени от ВОС в тази връзка. Винаги съм твърдяла, че едно дете докато не може само да се грижи за себе си, не следва да оставя с приспиване освен със съгласието на майката. адв. Черкезова

# 46
 • Мнения: 2 655
дравейте, искам и аз да споделя с вас и да получа съвет.Индивида наречен баща не е плащал издръжка на детето от март 2012 година до март 2014год. ...
ОТГОВОР: 1. Дело при ЧСИ/ДСИ
Доколкото разбирам от поста Ви имате заведено дело при ДСИ/ЧСИ и там е извършено пълно проучване на длъжника. Кога сте завела делото и колко време е минало? Какво е поискано със завеждането? ЧСИ/ДСИ работят само по искане на длъжника. Проявете малко тръпение. След извършване на пълното проучване и ако се установи, че няма имущество, банкови сметки ще трябва да подадете комплект документи и издръжката да бъде прехвърлена към Общината.
2. Жалба до РП
Нормално е след като пуснете жалба да Ви повикат и разпитат. Там следва да докажат, че има състав на престъплението. Не сте права, че няма да му навредят. На всеки два месеца имате ново основание да подавате нова жалба. Просто сменяйте две три неща и подавайте жалбата отново.Първият път няма да плати и няма да влезе в затвора, но второ, трети и т.н. 
3. Лишаване от род. права
За лишаването от родителски права също не сте права. Може да заведете дело по чл. 132, ал. 2 от СК, тъй като бащата на детето трайно не полага грижи за него и не дава издръжка. Нямата формирани въпроси и не мога да преценя какво точно да отговоря, но мисля, че обхванах всичко. Не споделям възмущението Ви, тъй като има СК, НК и др. закони и те действат. Ако имате адвокат той би трябвало подробно да Ви е обяснил процедурите и сроковете. адв. Черкезова

# 47
 • Мнения: 2 655
... Със съпруга ми се познаваме от 9 г., женени сме от 1г. и 3м., имаме син на 1г. Щом пиша тук значи нещата са стигнали своя предел и сериозно обмислям развод. За физическото насилие няма да пиша, само за да не ставам още по-многословна. По-лошо за мен е психическото такова –  
ОТГОВОР: Нямам право да се намесвам в Живота на никого но ми идва да изкрещя сле като прочетох поста Ви: НЕЗАБАВНО ГО НАПУСНЕТЕ! Но сега по трезво Ви е вземате решение, кога, как и при какви обстоятелства. Има неща, който не може да се опишат в едни пост, но се обърнете предварително към адвокат и му разкажете всичко. Адвоката ще Ви помогне в изграждането на стратегия как да действате, кога и да се подготвите за делото. Намерете колега, който да Ви хареса с разсъжденията си, с принципите си и т.н. Има ли къде да отидете и при кого? Как е възможно да търпите това? Бих искала да Ви напомня старата приказка за пиянството, че е до гроб! Ако решите да останете и имате синини от поредния побой си изкарайте медицинско и го скрийте при родителите си или при близка приятелка.

1.   Има ли някакво значение, че аз ще подам исковата молба за развод, т.е. впоследствие аз да бъда призната за виновна за разтрогването на брака, и да не ми присъдят детето?
ОТГОВОР: При най-лошото стечение на обстоятелствата дори и да Ви изкарат виновна (в какво не става ясно в поста Ви), детето е твърде малко да го присъдят на бащата. Ще се борите!

2. Смятам да искам прекратяване на брака без произнасяне по въпроса за вината. Може ли съпругът ми с отговора на исковата молба въпреки това да поиска такова произнасяне и ще бъде ли това уважено?
ОТГОВОР: При такава фактическа обстановка искате да се предадете преди да сте започнала битката? Ако дойдете да ми кажете тези думи в кантората ми не бих Ви взела делото. Я се стегнете. В съда при завеждането на иска: Аз в практиката си искам всичко, а после ако се наложи отстъпвам. А той може да поиска и да бъде уважено искането му.

3. Ако – в най-лошия случай, аз бъда призната за разтрогването на брака, може ли само на това основание да НЕ МИ присъдят родителските права?
ОТГОВОР: Не.

4. Може ли съпругът ми да каже, че не е съгласен с развода и ако „ДА“ какво следва от това, т.е. ще ми откажат ли развод?
ОТГОВОР: Да, всеки има различен поглед върху нещата. Но за да не бъете разведена, трябва да се изкара НЕВИНОВЕН.

5. Има ли значение възрастта на детето за присъждането на родителските права, т.е. ако реша да чакам още, впоследствие детето като поотрасне могат ли да го дадат на него, защото вече е голямо. 
ОТГОВОР: Ето това вече е прекалено. Какво да чакате, да продължите да бъдете тормозена, бита и т.н. Това висша форма на мазохизъм ли е? Сега отговарям, колкото е по-малко детето е по-добре.

6. Как мога да събера необходимите ми за процеса доказателства – както казах нещата са неговата дума срещу моята, аз нямам нищо черно на бяло за скандалите, виковете, обидите, боя и т.н. Като нямам нищо как ще докажа насилието, което се упражнява????
ОТГОВОР: Ще си изкарвате медицински от тук нататък ще разказвате на приятелки какво преживявате, ще се оплачете в полицията и т. н.

7. След като подам молба за развод мога ли да остана в семейното жилище, което е лична собственост на съпруга ми, или е по-удачно да го напусна? Ако го напусна самоволно може ли това впоследствие да е в моя вреда, като например се изтълкува като откъсване на детето от средата му, излагането му на риск и др. подобни?
ОТГОВОР: Това ще решите заедно с адвоката си, като му разкажете цялата истина. В този случай не бих Ви оставила там. Може да искате ползването на жилището, но той може да го продаде или в процеса да иска да Ви бъде определен наем т.е. сама ще се откажете от ползването.

8. Ако напусна семейното жилище как бих могла да се защитя от това съпругът ми да не ме намери, последствието от което разбира се ще е  вземането на детето? Аз дори нямам къде да отида – родителите ми са възрастни хора, които не могат да му се противопоставят, имам брат, но той е в чужбина....изобщо не ми е ясно къде бих могла да се скрия поне до определянето на привремените мерки за детето от съда
ОТГОВОР: Има специални места, за жени във вашето положение. Но виждам, че сте чувала за привременни мерки. Стратегията ще я направи адвоката, кога да се изнесете и как, за да не Ви вземе детето.

9. Извинявам се предварително за този въпрос, но сами разбирате стреса на който съм подложена, а и вярвам, че парите правят всичко, та....Съдиите от Районен съд - Варна, Окръжен съд - Варна, отсъждат ли по съвест или...наистина с пари могат да бъдат купени родителските права над детето ми?
ОТГОВОР: Аз също работя във Варна. Тук колегите са прекрасни. По отношение на семейните дела за 17 години не съм виждала Решение, което да ме изненада с некомпетентност и непрофесионализъм. А за Окръжен съд мнението ми е сходно. Там чуват думите ти и четат подробно. Постоянно получавам изключително смислени и мотивирани Решения. Не забравяйте, че голяма част от съдиите са родители и отглеждат и възпитават деца. Аз имам пристрастия към някой съдии, просто знам, че когато делото е разпределено на даден съдия всичко ще бъде наред. Не се притеснявайте, а когато се касае за колега той ще предпочете да не се излага, а всичко да мине мирно и тихо! Аз Ви желая щастие! адв. Черкезова

# 48
 • Мнения: 576
Здравейте,
след като изчетохме СК чл. 144 за дължима издръжка на вече пълнолетни деца, се обръщам и към Вас за правен съвет - казуса е следния:
От 10.2012г. синът / в момента на 21г. /  е приет редовно обучение в университет в Глазгоу
ОТ 02.2013г. бракът между родителите му е прекратен   / било е въпрос на време, след като не са вървели нещата с години /.
Бащата се изнася от семейното жилище, придобито по време на брака, без да предяви никакви претенции, без да вземе никакви вещи. В решението на съда е опоменато, че никой на никого нищо не дължи. Въпреки това бащата превежда по банков път в картата на сина си ежемесечно колкото може пари  / не получава голяма заплата, живее на квартира, има кредити /.
От своя страна сина му в целия този период от 10.2012 до сега 08.2014г., се е свързал с баща си точно два пъти. Усилията на бащата да се свържи със сина си са напразни - пише е-мейли, пише в Skype, търси телефон, но от сина нито вест, нито кост.
Въпреки това, бащата като отговорен такъв - превежда пари по сметката.

Изненадата идва с днешна дата: призовка от сина, който съди баща си за дължима издръжка!!!

Моля за вашето становище - има ли право, след като той може да започне работа / дали в чужбина, дали прибирайки се лятото тук /, след като до сега не е потърсил баща си, след като същата специалност я има и в България, и ако се загледат доходите на бащата - остават му 400лв. месечно за живеене ?

Благодаря

# 49
 • Мнения: 2 655
...Изненадата идва с днешна дата: призовка от сина, който съди баща си за дължима издръжка!!!
Моля за вашето становище - има ли право, след като той може да започне работа / дали в чужбина, дали прибирайки се лятото тук /, след като до сега не е потърсил баща си, след като същата специалност я има и в България, и ако се загледат доходите на бащата - остават му 400лв. месечно за живеене? Благодаря
ОТГОВОР: Личните контакти между бащата и детето нямат никаква връзка с издръжката. На въпроса: да може да предяви такъв иск. Този иск ще бъде уважен от съда, тъй кат се дължи издръжка до навършване на 25 г., ако учи. Детето трябва да докаже, че бащата може да дава сумата без особени затруднения, а той че има нужда. Всички доводи, който сте изложили са добри за защита на бащата в съда. Трябва да депозирате отговор по делото в едномесечен срок, от датата на връчване на призовката. Представете доказателства, за сумите който е превеждал, ако има искане за една година назад. Доказателства за работната заплата, кредити, наем и др. разходи, ако се грижи за болни родители също ако има друго семейство и се грижи за други деца също. Всички други идеи за защита, ще ги даде адвоката който сте наели или ще наемете по делото. Желая Ви късмет!адв. Черкезова

# 50
 • София
 • Мнения: 473
Здравейте,

Моля за първоначална ориентация в ситуацията на раздяла на родителите и малолетно дете.

Майката и бащата нямат брак, имат едно дете на възраст 3,5 години. Бащата се изнася от жилището, което е на майката и са използвали като семейно и заявява, че възнамерява да заплаща 100лв издръжка и майката трябва да поеме отглеждането на детето, като той да има право да го вижда и взима, когато и както му е удобно.

Очевидно е, че ще трябва адвокатска помощ, но моля за една предварителна ориентация какви права и задължения имат в тази ситуация двамата родители. По-добре е да се търси компромисно споразумение или съдът да определи издръжката и режима на лични контакти?

Също така как стоят нещата с извеждане на детето от страната след няколко месеца, за да може да живее с майката, която възнамерява да живее в чужбина, в случай, че бащата откаже да даде съгласие.

Благодаря предварително.

# 51
 • Мнения: 2 655
Моля за първоначална ориентация в ситуацията на раздяла на родителите и малолетно дете.
ОТГОВОР: Двамата родители имат равни права и задължения по СК, докато няма произнасяне на съда с влязъл в законна сила акт-РЕШЕНИЕ.
По-добре е да се търси компромисно споразумение или съдът да определи издръжката и режима на лични контакти?
ОТГОВОР: Най-добре е двамата да постигнат споразумение за местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, издръжка и режим на лични контакти. СПОРАЗУМЕНИЕТО трябва да е взаимно изгодни и за двете страни т.е. издръжката да е достатъчна и РЛО да е подходящ съобразен с детето, възрастта и т.н. Ако постигнат такова се изготвя, заверява нотариално и представя в съда за одобрение. Ако не се подава искова молба в съда с посочените по-горе искове. Законодателят е предвидил РЛО и му е дал име - режим именно, за да се избегнат бъдещи спорове между родителите и те да могат да контактуват нормално и след развода по-отношение на родените от съвместното съжителство деца. Без определен РЛО настава хаос, неразбирателство и започват конфликти.
Също така как стоят нещата с извеждане на детето от страната след няколко месеца, за да може да живее с майката, която възнамерява да живее в чужбина, в случай, че бащата откаже да даде съгласие.
ОТГОВОР: Ако адвоката е достатъчно добър професионалист ще се постарае без дела да реши всичките им проблеми. Първо е делото за упражняване на родителските права, след това следва да води друго дело, но това е сложно дело и трябва добра подготовка и доказателства. Най-добре е сам да даде съгласие.

# 52
 • Мнения: 10
Обмислям развод. С настоящия ми съпруг живеем в общото ни жилище, по нотариален акт и на двамата. Възможно ли е да остана с детето /1,3 год./ в жилището, а той да се изнесе?
Надявам се да присъдят правата на мен, възможно ли е да не му я давам с преспиване? Все още е много мъничка.

# 53
 • Мнения: 2 655
Обмислям развод. С настоящия ми съпруг живеем в общото ни жилище, по нотариален акт и на двамата. Възможно ли е да остана с детето /1,3 год./ в жилището, а той да се изнесе?
Надявам се да присъдят правата на мен, възможно ли е да не му я давам с преспиване? Все още е много мъничка.
ОТГОВОР: Възможно е да се разведете по взаимно съгласие (по реда на чл. 50 от СК), следва да си наемете опитен адвокат, който специализира в семейното право, за да огледа казуса Ви от всички страни и да предложи най-доброто решение за Вас и детето. Другият развод е исков (по реда на чл. 49 от СК), там Вие ще искате и доказвате, а съда ще вземе решение, като ще го съобрази и със съответната съдебна практика.
С настоящия ми съпруг живеем в общото ни жилище, по нотариален акт и на двамата. Възможно ли е да остана с детето /1,3 год./ в жилището, а той да се изнесе?
ОТГОВОР: Той има право в производството по чл. 49 от СК да предяви претенции за наем, ако ползвате самостоятелно жилището. Адвоката ще Ви даде точни и подробни обяснения по-отношение на наема, но можете да намалите размера му като изрично посочите, че една стая и част от сервизните помещения ще се ползват от детето.
Надявам се да присъдят правата на мен, възможно ли е да не му я давам с преспиване? Все още е много мъничка.
ОТГОВОР: По отношение на РЛО, то деца до 4 годишна възраст не се присъждат с приспиване. Аз имам собствена практика потвърдена от Окръжен съд Варна, за това. Личното ми мнение е, че децата, ако не могат сами да се обслужват (измиване на лице, ръце и зъбки, къпане, оправяне на легло, обличане и хранене) не следва да се дават с приспиване и РЛО следва да е ограничен т.е. съобразен с режима на детето. Да не се нарушават часовете му на игри и почивка (спане на обяд например). В тази крехка възраст ние родителите следва да служим и да се съобразяваме с децата, а не те с нас. адв. Черкезова

# 54
 • Мнения: 32
Здравейте ,много Ви моля дайте ми съвет .Объркана съм и не зная какво да направя . Имам син на 14 години и съм разведена с баща му от 7 години .Всяко лято според съдебното решение синът ми има право да бъде с баща си за месец.Тази година той реши да бъде там по-дълго време .
След "ваканцията с тати " ,ми попадна чат във ФБ ,от който разбрах ,че синът ми е започнал да пие ( бира и уиски) ,да пуши и най-вероятно прави секс и то с момиче ( или две сестри -не е много сигурно ) на 17 и 23 години .Онемях .Не зная как да постъпя . Присъствал е заедно с баща си на пиянски запои и танци по бельо .Кой нормален родител ще даде на 14 год.тийнейджър да консумира свободно алкохол ?????? .Зная ,че трябва да направя нещо ,а се страхувам да не изгубя сина си .Мен ме лъже най-нагло ,а за баща си мисли ,че е велик . От една седмица не съм на себе си и не зная как да постъпя .Моля ,Ви помогнете ми .Като доказателство имам  само копия от чатовете .

# 55
 • Мнения: 7
Здравейте! Имам две деца - момиченце на 1 г. и момченце на 2,8 г. Бодробностите около случая са доста, но няма смисъл да описвам всичко... С бащата се разделихме и искам да го съдя за издръжка, той е военен и взима около 1300 лв. Вие по-горе сте писали, че на дете се полага 1/4 от заплата, за второто детенце също ли ще е около 1/4. Момиченцето дори има алергии и проблеми, които ми костват доста пари на месец, но това е отделна тема. Много ви благодаря предварително!

# 56
 • Мнения: 2 655
ОТГОВОР: Позволих си да пусна поста Ви като нова тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=796588.new#new. Може да прочетете какво ще Ви посъветват момичетата тук.

# 57
 • Мнения: 2 655
Здравейте! Имам две деца - момиченце на 1 г. и момченце на 2,8 г. Подробностите около случая са доста, но няма смисъл да описвам всичко... С бащата се разделихме и искам да го съдя за издръжка, той е военен и взима около 1300 лв. Вие по-горе сте писали, че на дете се полага 1/4 от заплата, за второто детенце също ли ще е около 1/4. Момиченцето дори има алергии и проблеми, които ми костват доста пари на месец, но това е отделна тема. Много ви благодаря предварително!
ОТГОВОР: Най-вероятно съм писала, че минималната издръжка е 1/4 от МРЗ (минималната работна заплата. Не сте разбрали правилно! Не от дохода на родителя!
Правилата за определяне на издръжката са възможността на родителя, който дава издръжката и нуждите на този, който получава т.е. детето. В процеса може да докажете, че детето има по-големи нужда у да искате определяне на по висока издръжка от съда. Докато посетите адвокат и наемете такъв Ви съветвам всички разходи, който правите около децата да ги събирате в папка. Адвоката Ви после ще ги ползва в процеса или една части от тях.

# 58
 • Мнения: 66
Здравейте!
Имам дъщеричка на 7 г. с баща и сме разведени по взаимно съгласие и той има право да я взима всеки месец за една седмица и лятото за един месец, тъй като  живее на другия краи на България така бяхме решили. Плаща 60 лв издръжка, но сега лятото като беше там за месец реши че нямало защо да ми дава  тази издръжка защото детето било при него... Това така ли е? Или въпреки че е била там тои е длъжен да плати тази издръжка!?!
Има ли вариант да получавам издръжката директно да му се одържа от НОИ тъй като той получава инвалидна пенсия, а също и работи? И какво трябва да направя?
Също сега детето тръгва в 1 клас и няма  да може да отсъства по една седмица  всеки месец, и се чудя трябва ли на ново да се разглеждат личните контакти и как точно и кога да я взима?
Между другото детето много често да не кажа почти всеки път като иде там  ми я връща или с обриви или пък болна или почти разболяна както този път и все аз трябва да плащам лечението и... за което отива по голямата част от издръжката. А той се измъква че там нищо и е нямало... Какво мога да направя към социалните ли трябва да се обърна или... какво? Детето се оплаква че той почти не и обръща внимание все на работа или излиза вечер а нея я оставя с бабите  които пък от своя страна все плюят по мен и се опитват да я настройват а дори на един два пъти са и посягали.  Баща и освен мизерната издръжка не и е пратил тук дори един бонбон с оправданието че каквото трябвало и купувал за там, което не знам колко е така но детето казва че като поиска нещо и викали че няма пари. Но все пак това дете през по голямата част от времето е тук и се нуждае от хиляди неща. На нея не и се ходи там, но и казвам че няма как, тъй като е още малка за да избира сама, но виждам че се мъчи детето и ми е болно че няма какво да направя.

Последна редакция: вт, 26 авг 2014, 22:00 от мики-маос

# 59
 • Мнения: 249
" До влизане в сила на съдебното РЕШЕНИЕ Вие и той имате равни права т.е. ако той поиска може да я вижда взима оставя при себе си и да не Ви я върне. Внимателно с детето!"

Как се постига това?Вече два  месеца брат ми,не може да вижда детето си(момче на 12 години)."Майката",поставя непрекъснато ултиматуми.Например:ела в еди колко си часа,на еди кое си място,донеси 60 лева,за да видиш детето си.Ако откаже,следва наказание:няма да виждаш синът си две седмици.Какъв е начинът да си вижда детето до развода?Молба до прокурор?Подписано съгласие от адвокат?Или просто отива и си взима детето?В последния случай,ще има ли последици за бащата?

Общи условия

Активация на акаунт