Kонсултации с адвокат

• 212 286
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 75
Здравейте и предварително благодаря за времето, което ще отделите да прочетете поста ми. Моите въпроси са следние
1. Мога ли да подам молба за развод в България, след като съм женена за грък и бракът ми е сключен в Гърция? Понеже нямам преведено и внесено в община Враца брачно свидетелство, нито акт за раждане на детето. Дефакто никъде в България не се водя омъжена жена. Трябва първо да оправя тези документи предполагам
2. Бащата има първи развод, 2 деца, чието попечителство е поверено на майката и издръжка, която той не плаща (поне не и в тези 3 години, откакто сме заедно). Има ли възможност все пак да получи попечителство над дъщеря ни?
3. Ако молбата за развод бъде подадена в България, в България ли ще се гледа делото и той има ли право да обжалва пред гръцки съд? Ако решенията на двете съдилища се разминават, какво следва?

# 76
Здравейте,
живея с детето си в държава-членка на ЕС. Тук спечелих и дело за правата над детето ми, което се призна в български съд по местоживеене на бащата. Интересува ме какви точно права имам аз в България. Например тук, където живея, с това решение мога да запиша детето на градина, на училище без съгласието и подписа на баща му ( разведени сме). Ако се наложи да му се прави операция, напр., пак не е нужно да търся др. страна. Но как стоят нещата, ако нещо подобно се случи в Родината ни, напр. при гостуване.
Бащата не плаща никаква издръжка, няма контакт с детето, но това е ясно само в държавата, в която живея, не и в България.
И още нещо, бащата заплашва да забрани на детето да напуска България, което ме спира да се прибера. Това решение, което ми е признато, дава ли ми право да пътувам с детето си, без Декларация от "таткото", при положение, че то ходи на градина тук, в Чужбина, а аз и работя тук. общо взето, тук сме се установили. Благодаря ви
п.с. всички страни по въпроса сме български граждани

# 77
Моят въпрос е, при поставен развод от съда, през 2011 година, страните не са си получили решението за развод и съответно делото седи като неприключено
Реално разведени ли са или не  Confused

# 78
Здравейте,
Благодаря Ви за отделеното време и помощта, която оказвате на хора като мен.
Моето положение е следното: нямаме брак, имаме две малки деца (на 2 и 4 години), живеем заедно в моя апартамент. Отношенията ни се влошават с времето (психически тормоз, обиди, посягане), а не искам децата да растат в такава среда.
Моите въпроси са:  1. Какви законови мерки мога да предприема, за да го накарам да се изнесе от нас (не желае да си тръгне сам)?
2. Ако един от двамата вземе децата и отиде да живее другаде с тях, какво може да направи другият, за да си ги върне?

Благодаря предварително за отговора

# 79
Здравейте!От известно време чета тук за да срещна като моя случай,но така и не си дадох отговори на някои въпроси.Моя казус: е 2013г се разведох по взаимно съгласие с бившия ми мъж,имаме дете на 3.3г.което си е при мен.От този брак получих едно невероятно дете и много борчове и кредити на мое име.И се наложи да замина зад граница.Трябваше ми 6 месеца да оправя наследените борчове,но така и не успях да оправя големия кредит.Та винаги е имало заплахи и обиди,но в последно време се засилиха.Отишъл бил и се консултирал с адвокати,че ако отиде да сезира социалните и съда ще ми отнемат правата и детето,тъй като съм емигрирала и съм си оставила детето толкова малко/била съм подсъдима,  и съм се оженила даже /няма такова нещо/
Страха ми е,имали такава опасност? Като:

1.Малката живее в моето жилище/наследство от родителите ми/
2.Аз изпращам всеки месец пари на майка ми като им покривам всички разходи  и т.н., успоредно плащам и големия кредит които ми наследи той./с най-голяма наглост и една вноска не е платил/
3.Гледа я майка ми
4.Прибирам се на 3 месеца за около месец.

А той:
1.Няма жилище - преди да започне работа като пазач на паркинг кадето спи там във фургон,живееше при сестра си -която била алкохоличка той така ми казваше.
2.Изпраща на месец 50 рядко 100лева / издръжката му е 78/ и някой друг колет,
3.Идва да я види 1-2 път в годината защото е на 400км.от моя град и нямал възможност да идва да я вижда често/иначе звъни по 5 пъти на ден да пита кво е яла кво в правила - тва е психически тормоз и над детето/
4.Проверих в нета няма платени осигуровки за 4г. и повече т.е. няма трудов договор.
5. няма родители - няма кой да му помага за детето

Опитвала съм да говоря с него да ми подпише декларация...отказва категорично .Имали някакъв друг вариант да я изкарам и имам ли такива шансове според вас.
Тук имам документи т.е. легално съм, работа , с друг мъж съм / който е българин/ той иска да се оженим,и ми казва че така даже по лесно ще си  вземем малката...би ли ми помогнал един брак?
Разбрах, че през  съда мога да получа това което искам,но имам ли шансове?Четох тук решение  от съдебно дело на една мама която е в подобна ситуация и си е взела детенцето.
Лошото тук е, че той се е вкопчил в малката , прави ми на пук и иска да ме срине и успявя вече психически не издържам.
Тук ми казаха,че ако живея 4г. взимам италианско граждансво, след кое то тя автоматично като мое дете и тя го получава и така имало шансове да си я взема.Но няма ли пак да искат неговото съгласие?
Благодаря предварително!

P.S. Сега като си се бях прибрала отидох да говоря с един адвокат той ми отговори Да може да ти я вземе,децата не са направени да се гледат от баби и дядовци а от родителите...попитах го... добре аз искам да я взема при мен как да го направя ....той трябва да ти подпише, а като не иска няма друг вариант...По арогантно държание не съм виждала.
Съжалявам за дългия пост!  Embarassed

Последна редакция: чт, 30 окт 2014, 14:01 от karme

# 80
Имам нужда от правна помощ и съвет казусът ми е бременна съм от немски гражданин с когото нямам брак.Имахме връзка в България предстои ми раждането на детето,а той отказва да го признае и поеме отговорност. Не съм наясно с немското законодателство.В България след завеждане на съдебен иск от моя страна за ДНК тест за доказване на бащинство и доказване,детето получава правата си за издръжка,но понеже той е немски гражданин  как да потърся правата за издръжка.
ОТГОВОР: Първо след като се роди детето, трябва да се обърнете към адвокат, за да заведе делото за бащинство, тук в БГ. Заедно с първоначалният иск за бащинство, аз предявявам иск, за определяне имената на детето, упражняване на родителските права, издръжка и РЛО заедно, не водя отделни дела. Бащата има възможност да бъде призоваван, по-скъпо е като процедура, но не е невъзможно. А за събирането на сумите, първо го осъдете и докажете, че е баща на детето, а след това ще мислите как да събиране сумите. Има начини. адв. Д. Черкезова

Последна редакция: чт, 30 окт 2014, 23:48 от Пела

# 81
Здравейте,нуждая се от адвокатска помощ,живея в Гърция,приателят ми е грък,но живее и има бизнес в Англия и е английско гражданство.Бременна съм от него, а той ще замине след седмица и казва,че сега не мога да замина с него, понеже е зает много и ще ме извика  2 месеца преди раждането,за да признае дeтето и да ни осигури в Англия.Ако не го направи мога ли да го осъдя за бащинство  издръжка и къдe трява да се проведе делото?Мога ли да ползвам държавен адвокат?Имам данните от паспорта и адреса на приателят ми,към Английското посолство ли да се обърна в случай,че не одържи на думата  си?
ОТГОВОР: Знам и съм наясно с процедурите в БГ. За Гърция опирайте се да се консултирате, тъй като сте там с адвокат. За Англия не мога да кажа, но в БГ можете да го съдите за бащинство. Обмислете вариант, да водите делата тук в БГ, ще Ви е в пъти по евтино отколкото в Англия. Едно такова дело е свързано с присъствието Ви и това на детето, как ще стигнете до Англия и кой ще Ви помага там?адв. Д. Черкезова

Последна редакция: чт, 30 окт 2014, 23:47 от Пела

# 82
Здравейте!
Въпросът ми е, ако веднъж се съглася на взаимно съгласие с описания горе режим може ли бащата да го оспорва? Мога ли тогава да представя доказателства: 1.Фиш за пиянство 2. Доказателство, че е задържан в РПУ заради пиянство: "защото е опасен за себе си и околните. 3. медицинска бележка от съдебен лекар за побой върху мен или те вече ще са загубили давност ? Или е по добре да мина на варианта "развод по вина"? Истината е, че този вариант не ми се иска, но ако се наложи и в името на детето ще го направя.
PS: Издръжката от коя дата влиза в сила от датата на подаване на молбата или от датата на взимане на решението след, като приключи всичко?
ОТГОВОР: Този месец е месец на алкохолиците. И при мен в кантората имам няколко дела с алкохолици. Наблюденията ми показват, че хората злоупотребяващи с алкохола са страхливци и с тях се правят най-добрите споразумения. Помня един случай преди няколко години, съпругът алкохолик, прочел в ИМ адреса и телефона ми, започна да ми звъни и да ме притеснява. Rolling Eyes Идваше в кантората ми и ме заплашваше Shocked После си взе колега, който ме уважава и аз му споделих, за непристойното поведение на клиента му. Получих извинения във ВРС лично и отлично споразумение.
Сега по казуса: мисля, че само Ви плаши. Тези хора са страхливци и не му вярвайте. Намерете си добър адвокат, който да може да заведе и едното и другото дело. Зависи и от това с какви средства разполагате. Можете да се съгласите на развод по чл. 50 от СК (взаимно съгласие) и след това веднага да заведете дело за ограничаване на РЛО, с изброените доказателства, като твърдите, че сте била принудена в процеса. Може да заведете дело по чл. 49 от СК и да се борите за по висока издръжка и ограничен РЛО. Аз имам лично практика потвърдена от  Окръжен съд-Варна, дете преди да навърши 4 години РЛО е без приспиване.
Въпросът ми е, ако веднъж се съглася на взаимно съгласие с описания горе режим може ли бащата да го оспорва?
ОТГОВОР: Да в съдебно заседание той, а след постановяване на Решението всяка една от страните може да заведе ново дело за промяна на РЛО.
Мога ли тогава да представя доказателства: 1.Фиш за пиянство 2. Доказателство, че е задържан в РПУ заради пиянство: "защото е опасен за себе си и околните. 3. медицинска бележка от съдебен лекар за побой върху мен или те вече ще са загубили давност ?
ОТГОВОР: Можете да предявите описаните по-горе доказателства по дело по чл. 49 от СК.
[/quote]Или е по добре да мина на варианта "развод по вина"? [/quote] ОТГОВОР: Винаги е по-добре да се разведете по взаимно съгласие и да договорите всичко, за това голяма подкрепа ще Ви укаже адвоката, който наемете. В зависимост от Вашите претенции и интереси, той ще Ви помогне да вземете най-доброто решение.
[/quote]
Издръжката от коя дата влиза в сила от датата на подаване на молбата или от датата на взимане на решението след, като приключи всичко?
ОТГОВОР: При развод по чл. 50 от СК, както се договорите. При развод по чл. 49 от СК, както е поискана с ИМ, по принцип се дължи от датата на фактическата раздяла, до една година назад. Адвоката ще Ви обясни подробности. адв. Д. Черкезова

# 83
Искам да попитам при влязла в сила условна присъда уведомява ли се работодателя,осъдения не е държавен служител.
ОТГОВОР: Не практикувам наказателно право.

И вторият ми въпрос е какъв е срока за изплащане на присъдената сума за обезщетение и разноски по делото.
ОТГОВОР: Адвоката Ви следва да се снабди с ИЛ и да образува изп. дело при ДСИ/ЧСИ, за събиране на сумите. Няма срок, освен ако не е предвиден, ако е при споразумение.

# 84
Женен съм но в момента живея с друга жена която вече е бременна в 5 месец тя също е омъжена . Подадохме си молби за развод в София 3 то гражданско отделение . Нейното дело е прекратено поради това че и двамата не са от София и делото ще им бъде преместено в Бургас и ще се разведат там. Проблема е че моето дело са го насрочили  на 02,02,2015г. но тогава ще бъде прекалено късно да дам името си на детето което ще се роди някъде в началото на месец февруари . Решението на съда няма да излезе толкова бързо , че да сключим граждански брак с бременната ми приятелка която до тогава вече ще е разведена но по закон до 300 дни след развода се записва името на стария съпруг ако жената не е стъпила в брак. Има ли начин да се оправи тази бъркотия. Моля ви  помогнете ми в безизходица съм
ОТГОВОР: Не е редно тук във форума да изказвам мнения, за "бъркотията", но е можело да я избегнете и за 4 месеца и по-малко да сте разведени. Има начин консултирайте се с адвокатите си. Те знаят начини!!!

# 85
1. Мога ли да подам молба за развод в България, след като съм женена за грък и бракът ми е сключен в Гърция? Понеже нямам преведено и внесено в община Враца брачно свидетелство, нито акт за раждане на детето. Де факто никъде в България не се водя омъжена жена. Трябва първо да оправя тези документи предполагам
ОТГОВОР: Да мисля, че тук ще е по-лесно. Има процедура по призоваването, доста дълга, но работи безотказно. Документите веднага. Може да ги изпратите на адвокат в БГ, който да ги преведе легализира и подаде в Общината.
2. Има ли възможност все пак да получи попечителство над дъщеря ни?3
ОТГОВОР: В БГ категорично ДА! Изберете си по-голям град, където има повече практика и там впишете детето, адвоката Ви ще ВИ обясни подробно как може да стане.

3. Ако молбата за развод бъде подадена в България, в България ли ще се гледа делото и той има ли право да обжалва пред гръцки съд? Ако решенията на двете съдилища се разминават, какво следва?

ОТГОВОР: Ако подадете молбата в БГ, цялото дело ще се изгледа тук. Не може да обжалва  Решение на наш съд в Гърция. адв. Д. Черкезова

Последна редакция: пт, 31 окт 2014, 00:16 от Пела

# 86
Но как стоят нещата, ако нещо подобно се случи в Родината ни, напр. при гостуване.
ОТГОВОР:Идентични са правата Ви.
И още нещо, бащата заплашва да забрани на детето да напуска България, което ме спира да се прибера.
ОТГОВОР: Има такава възможност. Приберете ли се, може да не можете да напуснете страната без декларация-съгласие от него или Решение на съда. Не се прибирайте!
Не знам какво пише в Решението Ви, но си го прочетете и вижте дали имате такива права.
В БГ се водят различни дела. адв. Д. Черкезова

# 87
Моят въпрос е, при поставен развод от съда, през 2011 година, страните не са си получили решението за развод и съответно делото седи като неприключено
Реално разведени ли са или не  Confused
ОТГОВОР: В моята кантора няма страни, който да не са си получили РЕШЕНИЕТО!!! Rolling Eyes Ако има постановено РЕШЕНИЕ, са разведени. Адвоката взима хонорар за да образува делото, води го, представлява страната/те в с.з. и снабдява страните с преписи от документи по делото и им ги предава. Не знам какво са се уговорили.
Нека да отидат в СЪДА и да направят справка по ЕГН, ще намерят номера на делото. След това ще подадат молби и ще се снабдят с препис от СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ, УДОСТОВЕРЕНИЕ и ИЛ. адв. Д. Черкезова

# 88
Здравейте и от мен...когато се роди дъщеричката ни с БНД  вместо да се радваме, започнаха едни скандали и неразбирателство и психически тормоз от негова страна. Да уточна нямаме сключен брак. Когато тя бе на 3 месеца, той си реши да замине в чужбина, та след това и ние да сме отишли при него. Въпросът е, че след всичките скандали, аз повече нямах сили за да замина при него. В момента се гледаме двете с дъщеря ми при моите родители в България. Та се започнаха заплахите от негова страна. Искам да попитам в моя случай до колко мога да се притеснявам, че ще ми я вземе. В момента тя е на 9 месеца и я гледам грижовно, като не се отделям от нея /въпреки неговото обратно твърдение/.. Имам жилище на мое име, не употребявам алкохол и наркотици, образована съм и имам възможност да отглеждам детето сама. До сега всичко аз съм купувала- храна, памперси и всичко необходимо, с помощ от моите родители. Докато той единствено ми е пращал дрехи, които аз не исках. Дори ми правеше забележки, че съм обличала детето с дрехи от Лидл. Той няма жилище на негово име, дори и майка му няма, баба му живее в старчески дом... Заплашва, че ще ми вземе детето, защото не искал детето МУ  да живее в циганска държава /т.е. България/. Опитва да ме изкарва лоша майка. Пример: като му я показах по скайпа тя набара една мокра кърпичка и я сложи в устата без аз да видя, но той видя и съответно това ми излезе през носа. Много още примери има, но да не изпадам в подробности.
Не искам издръжка, не искам нищо, само спокойствие...Съжалявам, ако всичко ви се стори глупаво, но съм много притеснена и ме е страх, за това търся мнение на правист, за да се успокоя. На никой не пожелавам да му кажат, че ще му вземат детето. Благодаря ви!

Последна редакция: нд, 02 ное 2014, 12:50 от mimimimimimi

# 89
Имам нужда от бърз съвет,благодаря предварително.Имам дете на 2 год.Не е припознато от бащата,след като му заведох дело той реши да го припознае без излишни проблеми и искаме да го направим като отидем и двамата при нотариус.Съгласен е да плаща и издръжка.Адвоката ми е против извънсъдебно споразумение,като смятам,че мотива му е финансов.Той казва,че след 1 година бащата може да каже ,че е бил изнудван да се съгласи и тогава аз нищо няма да мога да направя.Моля да ми кажете има ли негативи за мен и детето ако НЕ мине през съд припознаването?

Общи условия

Активация на акаунт