Kонсултации с адвокат

• 212 291
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте, предстои ми дело за родителски права, издръжка и режим на свиждане. Бащата е готов на споразумение, но в отговор на исковата ми молба е поставил условия, с които не съм съгласна. Освен ниската издръжка, която иска - 95 лв., при предварително уговорени 150 (дори сам предложи тази сума като се изнасяше), иска режим на свиждане, който не ме удовлетворява. Дъщеря ми е на 1г. и 8 месеца, а той иска да я взема с приспиване (събота от 9ч. до 19ч. в неделя). Тя не е самостоятелна, дори спя заедно с нея на спалнята и все още се случва нощем да пие мляко. Освен това баща й няма условия, за да я взема за толкова време с приспиване. Освен това я иска на Коледните и Великденските правници по 2 дни. Ами че те са по 3 дни, а той я иска за 2 от тях  Twisted Evil И с това не съм съгласна! Другото в желания от него режим е след навършване на 3 години да я взема по 10 дни през лятото. Моля, посъветвайте ме за какъв режим мога да претендирам на правно основание. Не е ли твърде малка, за да иска да е при него с приспиване? Освен това в обясненията си твърди, че умишлено раздувам разходите по детето и иска да си ги поделяме по равно. Направил е някакви тънки сметки, че месечно разходите са 180 лева и иска да поемам половината от тях. Заплатата му не е особено висока, но определено може да си позволи поне 120 лева.

# 61
Здравейте,

Ситуацията ми е следната: От близо  5 години  съм с БНД, а детето е на 3години и 9 месеца, от близо 2-3 години БНД взе да става все по нехаен към детето, мен и всичко, което се върши в къщи. В един момент ми заяви, че трябва така да си направя смените, че да мога сама да водя и да взимам детето от градина, което не винаги е възможно. Има проблеми с алкохола пиеше по 4-6 литра бира на ден или по едно уиски на два дена, след като тази година го вкарах насила в болница, понеже беше започнал да  повръща и черния му дроб беше отказал сега сме на 1 до 3 литра на ден бира.  Освен пиянството си напоследък взе да посяга да бие детето и да му крещи много силно. Никого не го е бил така, че да има белези по него, но го удря много силно понеже детето било палаво или не слушало. Наказва го да седи на едно място по мин 30 мин. и детето реве през това време, понякога до посивяване. Детето до такава степен беше стресирано, че когато влизах да се къпя стоеше на постелката пред банята свито на кравайче.  Тази година около Великденските празници го заведох при родителите ми и стоя там близо 4 месеца, през които БНД не е звъннал нито веднъж да пита как е детето. За 4 месеца е ходил веднъж да го  види и да го вземе за една седмица да го гледа с майка си и леля си.  И 3 дена го взе леля му ( лелята е на БНД, не на детето).  БНД няма никаква лична хигиена къпе се веднъж на 10 дена, понякога и по-рядко.  На 18ти август след спор, че няма да му дам детето за 5 дена да иде сам с него на почивка, понеже се страхувам за живота на детето ме изгони от апартамента, където до сега живеехме (на родителите му). След това аз раших да не се връщам и той започна да ме заплашва с адвокатите на леля си - тя е някаква в политиката и имала връзки на всякакви нива и щял да ми вземе детето. Ако не станело с "добро" щял да ме изкара луда или да съм мъртва и пак  щял да вземе детето.  Тези заплахи естествено винаги са били отправяни към мен когато сме били насаме. Понеже ме е страх за моя и живота на детето отказвам да му го дам в момента или да ида да говоря лично с него.  Последните няколко дена ми се звъни със заплахи как на 4ти или 5ти септември ще дойдат и ще вземат детето на всяка цена. Аз искам да си уредим нещата или извън съда или чрез съд, но ме е страх, че м/увременно могат да вземат детето и да не го върнат.
Причината да не пусна детето с баща му на почивка  е че БНД може да се напие и да го загуби или да го остави да се удави. На 6ти ще ходят на някаква сватба и държат да вземат детето за да си защитят честа и да не ги питали хората къде е детето.
М/у временно аз съм купила апартамент и съм го обзавела и смятам за напред да гледам детето там.
Въпроси:
1. Може ли да използва фактът, че детето е било 4 месеца при родителите ми като опит да отчуждя детето?
2. Може ли да го вземе въпреки моят отказ и при неизяснени взе още права ( за достъп до детето)?
3. Какво трябва да подам и къде като жалби относно телефонният тормоз от страна на роднините му и заплахите, който ми отправят?
4. Може ли да ми вземе родителските права?
5. Мога ли да го съдя за някаква сума, понеже докато сме живели заедно сме купували мебели  и техника на обща стойност над 15 000 лева?
6. Какво да направя за да си взема личните вещи и тези на детето, които все още са в апартамента, в който сме живели преди това?
7. За каква сума като издръжка мога да го осъдя в момента ще взима над 3 000 лева?
8. Може ли да му се ограничи достъпа до детето, при доказан алкохолизъм ( бил е в болница за това си състояние),  и при това, че е бил много агресивен към детето? Трябват ли ми свидетели извън семейството?
9. Може ли да ми искат наем, за това, че съм живяла с детето близо 4+ години в техен апартамент?
10.  Какво да направя за да не ми вземат детето на посочените от тях дати 4-5 септември?
11. Как може да му се ограничи достъпа до детето, когато е на детска градина?  Освен договорки с градината трябва ли ми някакъв официален документ?
Благодаря предварително!

# 62
Здравейте.
Разделяме се, нямаме брак, имаме две деца- на 9 и на 6 години.Смятам да се уговорим за издръжката без адвокати, дела и простотии, но ако в един момент спре да плаща безсилна ли съм да си искам по съдебен път пропуснатите издръжки?Какво ще ме посъветвате?
Благодаря предварително.

# 63
Здравейте,
не знам дали тази тема е подходяща точно по моя въпрос, но такъв съвет ви дадоха и аз реших да се обърна във форума.
Става дума за назначение като НЕправоспособен учител. Моля ви ако някои може да ми отговори да ми пише на лични, за да му опиша подробно случая и да не ангажирам всички.

# 64
Имам дъщеричка на 7 г. с баща и сме разведени по взаимно съгласие и той има право да я взима всеки месец за една седмица и лятото за един месец, тъй като  живее на другия краи на България така бяхме решили. Плаща 60 лв издръжка, но сега лятото като беше там за месец реши че нямало защо да ми дава  тази издръжка защото детето било при него... Това така ли е? Или въпреки че е била там тои е длъжен да плати тази издръжка!?!
ОТГОВОР: Бащата следва да плаща всеки месец присъдената издръжка от 60.00 лева.
Има ли вариант да получавам издръжката директно да му се удържа от НОИ тъй като той получава инвалидна пенсия, а също и работи? И какво трябва да направя?
ОТГОВОР: Да. Трябва да образувате изпълнително дело при Държавен съдебен изпълнител, като ще му наложи ЗАПОР на получаваната от него пенсия. Сумата от 60.00 лева ще получавате с малко закъснение, докато ги обработят, но редовно по посочена от Вас банкова сметка.
Също сега детето тръгва в 1 клас и няма  да може да отсъства по една седмица  всеки месец, и се чудя трябва ли на ново да се разглеждат личните контакти и как точно и кога да я взима?
ОТГОВОР: Аз не бих се съгласила (ако Ви представлявах в съда на такъв РЛО. Недопустимо е детето да живее по този начин. Ако бяхте ползвали по опитен адвокат, той би следвало да предвиди, че този РЛО е недопустим при дете в училищна възраст. Трябва да заведете ново дело за определяне на нов РЛО.
Между другото детето много често да не кажа почти всеки път като иде там  ми я връща или с обриви или пък болна или почти разболяна както този път и все аз трябва да плащам лечението и... за което отива по голямата част от издръжката. А той се измъква че там нищо и е нямало... Какво мога да направя към социалните ли трябва да се обърна или... какво?
ОТГОВОР: Може да подадете жалба до Агенция закрила на детето (по местоживеенето на детето). Други съвети следва да Ви бъдат дадени от опитен адвокат в личен разговор.
адв. Д. Черкезова

# 65
" До влизане в сила на съдебното РЕШЕНИЕ Вие и той имате равни права т.е. ако той поиска може да я вижда взима оставя при себе си и да не Ви я върне. Внимателно с детето!"Как се постига това?
ОТГОВОР: Г-жо НЕЗАБАВНО СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ АДВОКАТ, специалист по семейни дела, там където живеете. Заведете дело.По делото може да поискате привременни мерки и до месец ще има определени такива. Бащата ще може нормално да вижда и взема при себе си детето.
Или просто отива и си взима детето?В последния случай,ще има ли последици за бащата?
ОТГОВОР: Отива и си взема детето и не го връща, ако сметне за необходимо. Не може да има никакви последици. Никой от системата не може да се намесва, тъй като се касае за гражданско-правно отношения. адв. Д. Черкезова

# 66
Здравейте, предстои ми дело за родителски права, издръжка и режим на свиждане.
ОТГОВОР: Кога Ви предстои? Или вече е заведено това дело?
Бащата е готов на споразумение, но в отговор на исковата ми молба е поставил условия, с които не съм съгласна.
ОТГОВОР: Доколкото разбирам това дело е вече заведено, има подаден отговор на основание чл. 131 от ГПК и се очаква насрочване на с. з. или то е вече насрочено. Знаете ли че след като си имате адвокат въобще не е редно аз да Ви консултирам тук и да си давам мнението по казус, който вече е в съда. Там адвоката Ви е направил стратегия, знае какво е събрано като доказателства, какъв е доклада, как е разпределена доказателствената тежест и т.н.
За да постъпя професионално следва да получа копие на цялото дело, да си загубя времето да го изчета, за да установя:
1. Добре ли е заведено делото от адвоката Ви;
2. Направил ли е всички доказателствени искания и ангажирал ли е достатъчно доказателства:
3. Обективирано и е всичко в доклада и т.н.
Не е ли твърде малка, за да иска да е при него с приспиване?
ОТГОВОР: Да твърде е малка, за да приспива при него, след като още не може сама да си мие зъбите. Адвоката Ви следва да НАВЕДЕ ТВЪРДЕНИЯ, че детето е малко и не може да се обслужва само, пие мляко посред нощ, изключително е привързано към Вас и не се разделяте и т. н., после да събере доказателства в тази насока, ако вече не го е направил по делото и с ИМ....не искам да се изказвам грубо, но оттеглете иска и си намерете по добър адвокат, който да Ви защити.
Освен това в обясненията си твърди, че умишлено раздувам разходите по детето и иска да си ги поделяме по равно. Направил е някакви тънки сметки, че месечно разходите са 180 лева и иска да поемам половината от тях. Заплатата му не е особено висока, но определено може да си позволи поне 120 лева.
ОТГОВОР: Умишлено раздуване на разходи няма, ако всичко Ви е доказано по правилата на ГПК. 95.00 лева е изключително недостатъчна издръжка, днес в поредното ми дело съм излязла с договорена издръжка от 500.00 лева. Аз съм против ниските издръжки. адв Д. Черкезова

# 67
ОТГОВОР: Незабавно се обърнете към адвокат, ако ми остане тези дни време ще отговоря на всичките Ви въпроси, за да има полза за другите момичета, който четат тук.адв Д. Черкезова

Последна редакция: пн, 08 сеп 2014, 23:18 от Пела

# 68
Здравейте.Разделяме се, нямаме брак, имаме две деца- на 9 и на 6 години.Смятам да се уговорим за издръжката без адвокати, дела и простотии...
ОТГОВОР: Г-жо, аз не разсъждавам така. Не смятам, че съда, делата и адвокатите са простотии. Не се обижвам, просто обяснявам подробно в смисъл:
 Напротив, това са важни неща в момента, в който сте. Те ще уредят нормалното Ви общуване в следващите 10-12 години и добруването на децата Ви.
Здравейте.
... но ако в един момент спре да плаща безсилна ли съм да си искам по съдебен път пропуснатите издръжки?
ОТГОВОР: Какво виждате и Вие сте си отговорила на въпроса, че ще разчитате само на "голи" обещания. И ако той спре да плаща ще минат месеци а може и година, докато видите 1 лев, за децата си. По СК имат право до го съдите за издръжка САМО ЕДНА ГОДИНА НАЗАД!!!!
Какво ще ме посъветвате?
ОТГОВОР: И аз Ви благодаря все пак, че питате, след като вече сте взела решение ( да не цитирам).
1. Намерете си читав адвокат, който ще Ви представлява. Уточнявам някой, който да е умен и да разбира какво прави, да го е правил повече от 10 година и да не е пред пенсия;
2. Пак можете да договорите всичко: местоживеене на децата, упражняване на родителските права, РЛО и издръжка;
3. Адвоката ще изготви документите;
4. Ще ги заверите нотариално;
5. Ще ги депозира той в съда;
6. Съда ще ги одобри и ще постанови РЕШЕНИЕ;
7. Ще можете да си изкарате ИЛ и ако спре да плаща да ги събирате принудително чрез ЧСИ/ДСИ.
Надявам се, че съм Ви била полезна и не съм от категорията, която визирахте!!!адв. Д. Черкезова

# 69
Здравейте, предстои ми дело за родителски права, издръжка и режим на свиждане.
ОТГОВОР: Кога Ви предстои? Или вече е заведено това дело?
Бащата е готов на споразумение, но в отговор на исковата ми молба е поставил условия, с които не съм съгласна.
ОТГОВОР: Доколкото разбирам това дело е вече заведено, има подаден отговор на основание чл. 131 от ГПК и се очаква насрочване на с. з. или то е вече насрочено. Знаете ли че след като си имате адвокат въобще не е редно аз да Ви консултирам тук и да си давам мнението по казус, който вече е в съда. Там адвоката Ви е направил стратегия, знае какво е събрано като доказателства, какъв е доклада, как е разпределена доказателствената тежест и т.н.
За да постъпя професионално следва да получа копие на цялото дело, да си загубя времето да го изчета, за да установя:
1. Добре ли е заведено делото от адвоката Ви;
2. Направил ли е всички доказателствени искания и ангажирал ли е достатъчно доказателства:
3. Обективирано и е всичко в доклада и т.н.
Не е ли твърде малка, за да иска да е при него с приспиване?
ОТГОВОР: Да твърде е малка, за да приспива при него, след като още не може сама да си мие зъбите. Адвоката Ви следва да НАВЕДЕ ТВЪРДЕНИЯ, че детето е малко и не може да се обслужва само, пие мляко посред нощ, изключително е привързано към Вас и не се разделяте и т. н., после да събере доказателства в тази насока, ако вече не го е направил по делото и с ИМ....не искам да се изказвам грубо, но оттеглете иска и си намерете по добър адвокат, който да Ви защити.
Освен това в обясненията си твърди, че умишлено раздувам разходите по детето и иска да си ги поделяме по равно. Направил е някакви тънки сметки, че месечно разходите са 180 лева и иска да поемам половината от тях. Заплатата му не е особено висока, но определено може да си позволи поне 120 лева.
ОТГОВОР: Умишлено раздуване на разходи няма, ако всичко Ви е доказано по правилата на ГПК. 95.00 лева е изключително недостатъчна издръжка, днес в поредното ми дело съм излязла с договорена издръжка от 500.00 лева. Аз съм против ниските издръжки. адв Д. Черкезова

Благодаря Ви за отговорите. Да, имам адвокат, но е в отпуск до края на седмицата, затова попитах тук - да не си изгриза ноктите от притеснение до следващата седмица. Заедно с отговора на исковата молба пристигна и известието за дата на делото - 9.10.2014.
Отново благодаря   bouquet

# 70
Имам нужда от правна помощ и съвет казусът ми е бременна съм от немски гражданин с когото нямам брак.Имахме връзка в България предстои ми раждането на детето,а той отказва да го признае и поеме одговорност.Несъм наясно с немското законодателство.В България след завеждане на съдебен иск от моя страна за ДНК тест за доказване на бащинство и доказване,детето получава правата си за издръжка,но понеже той е немски гражданин  как да потърся правата за издръжка.

# 71
Здравейте,нуждая се от адвокатска помощ,живея в Гърция,приателят ми е грък,но живее и има бизнес в Англия и е английско гражданство.Бременна съм от него, а той ще замине след седмица и казва,че сега не мога да замина с него, понеже е зает много и ще ме извика  2 месеца преди раждането,за да признае дeтето и да ни осигури в Англия.Ако не го направи мога ли да го осъдя за бащинство  издръжка и къдe трява да се проведе делото?Мога ли да ползвам държавен адвокат?Имам данните от паспорта и адреса на приателят ми,към Английското посолство ли да се обърна в случай,че не одържи на думата  си?

# 72
Здравейте!
След близо 1 година обмисляне говорих преди десетина дни с мъжът ми е , че искам развод. Съгласен е на взаимно съгласие, но иска 10 дни в месеца да вижда детето, като от тях 8 с приспиване. Това по закон. Аз разбира се не съм съгласна. Истината е, че има проблем с алкохола и не бих си поверила детето, просто му нямам доверие. Детето е на 2 г. и 10 м.- момиче. Тези дни съм подложена на постоянни манипулации. Последно казах, че искам нормалния режим + 2 сряди в месеца, но и това ми се вижда много . Отказва или казва, че това ще е само в началото, след това, ако не променя режима няма да иска да вижда детето. Ако е по вина : Няма да ми даде да изнеса дрехите на детето, няма да иска да го вижда и ще направи така, че да взимам минималната издръжка. Аз и сега живея с манипулации и вече ми е писнало. Въпросът ми е, ако веднъж се съглася на взаимно съгласие с описания горе режим може ли бащата да го оспорва? Мога ли тогава да представя доказателства: 1.Фиш за пиянство 2. Доказателство, че е задържан в РПУ заради пиянство: "защото е опасен за себе си и околните. 3. медицинска бележка от съдебен лекар за побой върху мен или те вече ще са загубили давност ? Или е по добре да мина на варианта "развод по вина"? Истината е, че този вариант не ми се иска, но ако се наложи и в името на детето ще го направя.
PS: Издръжката от коя дата влиза в сила от датата на подаване на молбата или от датата на взимане на решението след, като приключи всичко?

Последна редакция: пн, 22 сеп 2014, 19:41 от moonlight_80

# 73
  • София
Искам да попитам при влязла в сила условна присъда уведомява ли се работодателя,осъдения не е държавен служител.И вторият ми въпрос е какъв е срока за изплащане на присъдената сума за обезщетение и разноски по делото.Благодаря.

# 74
Женен съм но в момента живея с друга жена която вече е бременна в 5 месец тя също е омъжена . Подадохме си молби за развод в София 3 то гражданско отделение . Нейното дело е прекратено поради това че и двамата не са от София и делото ще им бъде преместено в Бургас и ще се разведат там. Проблема е че моето дело са го насрочили  на 02,02,2015г. но тогава ще бъде прекалено късно да дам името си на детето което ще се роди някъде в началото на месец февруари . Решението на съда няма да излезе толкова бързо , че да сключим граждански брак с бременната ми приятелка която до тогава вече ще е разведена но по закон до 300 дни след развода се записва името на стария съпруг ако жената не е стъпила в брак. Има ли начин да се оправи тази бъркотия. Моля ви  помогнете ми в безизходица съм

Общи условия

Активация на акаунт