Kонсултации с адвокат

• 212 338
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Здравейте! От няколко месеца не съм получавала издръжка от бившия ми, с който сме разведени. Той живее и работи в чужбина от години. През последната година стана собственик на апартамент, кола, записани на името на майка му, на негово няма нищо, умишлено е. Поне доколкото знам. Как мога по съдебен ред да получа и да получавам занапред издръжка, при положение, че живее в друга страна, а тук няма нищо на негово име. Идва в БГ веднъж годишно. Съгласно Решението сумата е 200 лв., които до неотдавна получавах от негов приятел, който пътува всеки месец, изпращаше ги чрез него.

Другият проблем е следния- преди известно време реши, че ще се отказва от детето, говорил с нея по тел. казал и, че не я иска, да не го търсим нито за пари, нито за друго. Ядосал й се, че не поискала разрешение от него за екскурзия Shocked До този момент се е интересувал от нея, търсил я е, взимал я е за по месец през лятото, когато е в БГ. Детето е разстроено, не се чувства добре, търси го, но той й пише по скайп, както и смс чрез мен потресаващи за едно 7 годишно дете неща-да не го търси, да съм й намерила друг татко, не искал да я чува и вижда и т.н. Разказвам всичко това за да добиете престава. Притеснявам се, че този човек ще пожелае в някой момент да я вземе, ще й направи, недай си боже, нещо лошо. Мога ли да изискам някаква ограничителна заповед или друго, което да го държи по-далеч от нас, разполагам с смс-и и съобщения в скайп, в които има заплахи дори, че ще ме убие. Човекът има явни психически проблеми, но какво мога да направя аз, отчаяна съм и се страхувам и за детето си и за себе си Sad

# 196
Здравейте, търся съвет за ситуацията или предложение към кого мога да се обърна за такъв: с бащата нямаме брак, детето (вече на 7) е припознато. С баща му сме разделени от ноември 2009. Нямаме никакво споразумение- баща му не искаше (и продължава да не иска). От година и 5 месеца синът ми е при мен в Англия, където живеем с годеникът ми и с новороденото ни бебе. Синът ми ходи на училище тук от февруари миналата година. Баща му подписа декларация за пътуване и пребиваване в Англия със срок до 2016. Проблемът е, че иска детето да прекара месец при него лятото,а детето не иска. Държа да отбележа (не че има някакво значение от юридическа гледна точка), че никой никога не е настройвал детето срещу баща му или му е ограничавал контактите, просто той не се чувства добре, защото всеки път, когато говорят по телефон, скайп или се видят е постоянно обвиняван за нещо, забележки, епитети към мен, семейството ми и мъжът с когото живея. Докато си бяхме в България не са имали постоянен контакт- имало е периоди от 6, 9 месеца, в които не се е обаждал изобщо (мотивът- не искал мен да чува), т.е. дори когато детето е било наблизо и на разположение не е имал желание и стъпки към изграждане на някакви отношения. Сега при споменаване на пътуване към вкъщи, детето категорично казва, че не желае да прекарва повече от 2 дни при него, което ще го вбеси и ще бъда обвинена, че е настроен от нас. Не това ме притеснява, не искам да насилствам детето да прави нещо, което не иска, искам да знам какво трябва да направя за да се чувства той свободен и да не го превръщам в затворник, ако баща му откаже да подпише следващата декларация. Не искам да чакам до следващата година в неведение, защото знам, че делата се водят бавно, а ако няма декларацията трябва или да стои в България и да пропуска образованието си ту, средата, в която е свикнал или да го държа тук без да може да се прибере изобщо и да излезе, че съм го отвлякла.
Ще съм благодарна за всякакъв съвет.

# 197
ОТГОВОР: 1. Никой насила не може да принуди детето Ви да отиде при бащата за един месец. Бащата има право да образува изп. дело при ДСИ/ЧСИ, където се конституира АЗД. Ще насрочи предаване на детето, където детето следва да заяви защо не иска да ходи при баща си и никой няма да ходи задължи насила. За да сте защитена предварително бих Ви посъветвала да депозирате жалба до АЗД, където да опишете всичко с подробности и категорично да заявите, че детето не желае, а Вие не можете да го принудите насила.
2. Можете предварително да изпратите нотариална покана в която да поискате бащата да разпише изготвените от Вас документи за пребиваването на детето в Англия за последващ период от време. Ако откаже, можете да заведете дело в РС по местоживеенето Ви в БГ.

# 198
Здравейте,

Мъжът, с когото живея е в лоши отношения с роднините си включително и с майка си и баща си. Те сега заплашват, че ще заведат дело за определяне на режим за виждане на детето  ни. Те никога не са интересували от него вече 4 години, никога не са поискали да го видят и да им е отказано. При положение, че само си крещят с баща му, дали е в интерес на детето да го виждат? Освен това детето има хранителни непоносимости  и алергии и трябва много строг контрол.При тази ситуация каква е вероятността съдът да уважи тяхното желание, ако се стигне до съдебно решение?

# 199
  • Sofia
Срещу мен също беше заведено такова дело, та изчетох ужасно много съд. решения и общото ми впечатление е, че винаги определят режим, дори в случаи, когато самите деца нямат желание да виждат бабата и дядото. Най-приличните решения бяха с по-редки срещи или срещи в присъствието на соц. работник, докато изградят отношения...
Опитай да преговаряш, аз някак ги убедих да оттеглят иска и да подпишем споразумение... е, не подписахме споразумение и напоследък им мина мерака да виждат децата.

# 200
Здравейте! С БНД нямаме брак,имаме дете на 2г.4м. с което аз от близо 2г. живея при майка ми и си я гледам сама.До сега не сме водили дела за нищо.БНД я вижда почти всеки ден и всеки месец даваше някакви пари за детето,но от известно време започна да прави проблеми за парите и отказва да ми даде с оправданието,че нямал.В същото време обаче си купи мотор,който е регистрирал на друг човек,всяка вечер е по заведенията и изобщо си живее живота.Искам да попитам при евентуално дело за издръжка как мога да докажа,че взима по-висока заплата от тази на която го осигуряват,а също и че работи за човек от Дания(този доход не е деклариран никъде) и получава не малка сума?Възможно ли е да ми вземе детето,заради по-високи финансови възможности?Той е изключително безотговорен,не познава навиците на детето,не може нито да я нахрани,нито да я облече,като е с нея вместо да я гледа и да си играят,той или говори по телефона или пише нещо на него(от три часа с нея,два и половина са на телефона),налага му се и да ходи в командировки по 2-3 дни в седмицата,дори и в почивните дни.Какъв РЛО може да се определи при това положение (аз не искам да му я оставям без да съм с нея)?

# 201
Здравейте! С БНД нямаме брак,имаме дете на 2г.4м. с което аз от близо 2г. живея при майка ми и си я гледам сама.До сега не сме водили дела за нищо.БНД я вижда почти всеки ден и всеки месец даваше някакви пари за детето,но от известно време започна да прави проблеми за парите и отказва да ми даде с оправданието,че нямал.В същото време обаче си купи мотор,който е регистрирал на друг човек,всяка вечер е по заведенията и изобщо си живее живота.Искам да попитам при евентуално дело за издръжка как мога да докажа,че взима по-висока заплата от тази на която го осигуряват,а също и че работи за човек от Дания(този доход не е деклариран никъде) и получава не малка сума?Възможно ли е да ми вземе детето,заради по-високи финансови възможности?Той е изключително безотговорен,не познава навиците на детето,не може нито да я нахрани,нито да я облече,като е с нея вместо да я гледа и да си играят,той или говори по телефона или пише нещо на него(от три часа с нея,два и половина са на телефона),налага му се и да ходи в командировки по 2-3 дни в седмицата,дори и в почивните дни.Какъв РЛО може да се определи при това положение (аз не искам да му я оставям без да съм с нея)?
Здравейте, трудно ще докажете дохода, ако не е официален, по мое мнение.Иначе няма опастност да Ви вземе детето, тъй като детето е ниска възраст, основно Вие сте полагали грижи до момента и дететое привързано към Вас.Това се взема предвид при изготвяне на доклад от закрила на детето.По такива дела задължително дават мнение със заключение по доклада кой от двамата родители е с по-голям родителски капацитет.Можете да поискате срещите с него да се осъществяват във ваше присъствие поради ниската възраст на детето и неспособността на бащата да се справи сам.

# 202
Разведена съм от 5години.Синът ми е при мен и сега баща му иска да го вземе за 1мес,както му се полага по съд.решение от развода.Проблема е ,че детети ми е на ежемесечни кръвопреливания и с хроничен панкреатит-спазва изключително строга диета и често се следят кръвните му показатели,пие лекарства по схема.Не искам да го давам ,а ме заплашва със Съд.изп.и незнам какви са правата ми за да не го дам за 1месец?Моля да ми помогнете.

# 203
  • при Дядо Коледа
Здравейте! Живеем в чужбина, в страна от ЕС. Имаме дете на 8м. Мъжът ми отказва да отидвм дори на почивка в България, както аз сама с детето да отида. Изнудва ме, казва ми да тръгвам без дъщеря ми. Обмислям развод. Имаме сключен брак,но не е легализиран в България.  И двамата сме български граждани. Ако успея да се върна сама в България с детето , мога ли да заведа дело за родителски права и може ли той да ми я вземе, тъй като той не иска да живее в България? В сслучай, че се разведвм тук , има ли възможност съдът да не ми позволи да се върна с дъщеря си в България за постоянно? И тримата сме с постоянно местожителство  тук.

# 204
  • София
Здравейте,може би вече някъде е коментиран този въпрос,но не можах да намеря отговор.На кратко-подала съм молба за развод август 2014 год.при адвокатка препоръчана ми от тук.Не знам защо делото се забави толкова,според думи на адвокатката,съдийката била "мърда" и не разбирала от нищо и се мотаела и т.н. това е 83 състав в София,но както и да е...Февруари господина получава първо известие,не се явява да си получи документите,април следва второ-пак не отива,май следва трето в което вече му е даден 14 дневен срок за получаване на документите,който срок изтече на 8 юни,пак не е отишъл разбира се.Адвокатката ми каза че ако и сега не се яви,аз трябва да наема особенн представител да му платя 600-700 лева и да тръгне делото.Защо да плащам пак аз,аз съм платила на моята адвокатка 300 лева първа вноска за дело по вина,като имам да и давам още 300 на края и 30 лв държ.такса,защо да плаща и разноските на друг адвокат???Вече не знам,но май прехвалената тук адвокатка само мотае хората и си приказва.Лошото е че нямам пари за нов адвокат...Как да постъпя от тук нататък?Моля ви за консултация.Хубав ден на всички пожелавам.

# 205
Смени си адвоката. Веднага.
Къв представител, кви 700 лв. Мръчва се чрез залепване по чл. 47  ГПК, ако иска - да ги взема, ако не ще - негов проблем.

Slansice, Тези проблеми на детето откога са и обсъждани ли са по делото при определяне режима на контакти? Това е важно...

Ан, в България не можеш да се разведеш. Търси адвокат в страната, в която живееш.

# 206
Здравейте,може би вече някъде е коментиран този въпрос,но не можах да намеря отговор.На кратко-подала съм молба за развод август 2014 год.при адвокатка препоръчана ми от тук.Не знам защо делото се забави толкова,според думи на адвокатката,съдийката била "мърда" и не разбирала от нищо и се мотаела и т.н. това е 83 състав в София,но както и да е...Февруари господина получава първо известие,не се явява да си получи документите,април следва второ-пак не отива,май следва трето в което вече му е даден 14 дневен срок за получаване на документите,който срок изтече на 8 юни,пак не е отишъл разбира се.Адвокатката ми каза че ако и сега не се яви,аз трябва да наема особенн представител да му платя 600-700 лева и да тръгне делото.Защо да плащам пак аз,аз съм платила на моята адвокатка 300 лева първа вноска за дело по вина,като имам да и давам още 300 на края и 30 лв държ.такса,защо да плаща и разноските на друг адвокат???Вече не знам,но май прехвалената тук адвокатка само мотае хората и си приказва.Лошото е че нямам пари за нов адвокат...Как да постъпя от тук нататък?Моля ви за консултация.Хубав ден на всички пожелавам.

Напиши  името на адвокатката, да не се лъжат и други...

# 207
  • София
Здравейте отново,нали точно за това питам тук за консултация и съвет,как да постъпя,възможно ли е наистина такова протакане,всеки ми казва различно и вече съвсем се обърках,едни казват че наистина било вече така да чакат господина до три призовки през 3-4 месеца и след това се назначавало служебен адвокат за който плащам аз,други ми казват че нямало такова нещо,че делото тръгвало и после го издирвали за парите,къде всъщност е истината,какво следва ако поискам да сменя адвокатката,все пак съм платила,а за мен 300 лева са много пари,длъжна ли е да ми върне парите защото тя до тук е внесла само исковата молба и според нея почти всеки ден говорела и давала зор за делото но съдията се мотаел,никога до сега не ми се е налагало да се занимавам с такива проблеми и ми е непознато кое как се прави,тук чета,но едно е четене по форумите,друго са законовите разпоредби.За това питах за компетентен съвет.Адвокатката е Снежина Спасова,препоръчана ми от тук и доста похвалена от мами използвали услугите и.

# 208
Зор давала с говорене Shocked
Чакай да изведа дребния дзвер навън и като мога, ще пиша.

# 209
Детето ми не иска да ходи при баща си.На 6 и половина е.Досега не е оставала изцяло сама при него с преспиване и само той да я гледа 1-2 седмици.Все иска с детето да съм и аз.Насила ли трябва да карам детето да е с баща си.Развод нямаме.Само издръжка която плаща за детето.

Общи условия

Активация на акаунт