Kонсултации с адвокат

• 212 173
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 345
      Анонимен, при смърт на майката след 01.07.1985г., Валентин притежава 5/8, брат/сетра му - 3/8. При смърт на майката преди 01.07.1985г., Валентин притежава 3/4, а брат/сестра му - 1/4.
      Всичко това под условие, че жилището е придобито по време на брака, по възмезден начин (продажба, задължение за издръжка и гледане, замяна). Ако един от родителите го е получил по наследство, дарение или завещание, не давате достатъчно информация, за да се направи преценка кой какво притежава.

# 346
Хърмаяни, благодаря Ви! Всички обстоятелства са така, както ги описахте. Peace

# 347
  • Parsberg
Здравейте,при нас се получи следната не приятна ситуация.Със вторият му съпруг живеем в Германия аз от две година.той от една,имаме бебе на два месеца.Той има други две деца от преден брак, които живеят в Австрия,едното дете при развода е дадено на бащата,но в последствие отива при майка си,без това да е минало през съд.Бащата плаща издръжка, която съда в Бг присъжда.Така.....и сега неговата бивша иска да заведе дело за увеличение на издръжката,но в Германия.Възможно ли е това, при положение,че ние сме от скоро тук и във всеки един момент може да се приберем в Бг,как тогава ще се плаща издръжка по немски стандарти?Изобщо не се взема под внимание,постановлението от Бг.

# 348

За имената съм почти 99 на 100 сигурна, че няма шансове да спечелите, защото е противозаконно детето да носи други имена освен тези на баща си, щом произходът е установен.

Здравей Хърмаяни,
за всички, които имат казус като моя с имената мога да потвърдя, че спечелихме.
Детето си върна имената, които носеше преди това, въз основа на молба до съда и разговор със закрила на детето. Делото е водено при закрити врати и не сме призовавани в съда.
Държа да подчертая, че бащата е с ограничителна заповед може би и това помогна отчасти.
В новия акт за раждане е вписан като баща, но детето е с Моите имена.

Благодаря отново за бързите отговори.

# 349
Здравейте. На 25.02. предстои дело за родителски права на сестра ми и зет ми. Преди 2 години тя беше пуснала молба за развод, която оттегли. Януари пусна пак молба за развод, но зет ми не се яви на делото и го прекратиха. Сега зет ми пуска по исков ред молба за развод и отнемане на родителски права иска превантивни мерки. Детето се напикава от страх заради скандалите и побоищата им, според сестра ми той много я бие, но няма доказателства. Водил е детето на лекар и явно ще докаже пред съда че то се напикава. Има ли шанс той да спечели родителските права? Аз също минах по този път, но при мен нямаше такива неща, докато нейното дело ме плаши, а и тя е на квартира с голям заем... и не знам?????

# 350
Здравейте,хубаво е ,че ви има.Искам да подам жалба за дом. насилие.Имам още три дни до края на срока за подаване.Случая е такъв :така нареченият ми съпруг взима децата /на 4 и 7години/ и отива при свекърва ми,където пред децата я удря многократно,обижда и заплашва.Та сега аз искам да подам жалба за извършено насилие върху децата ми.Свекърва ми си е подала жалба в полицията,но до момента няма информация какво е направено от тях като мярка.Въпроса ми е какво освен молбата с описание на случилото още е нужно да подам.Ще си търся адвокат, но сега искам да подам молбата,иначе ще изпусна срока.Ще подам сигнал и до Закрила на детето.п

# 351
  • Враца
димана радо,
на колко години е детето?
има ли някакви свидетели на някакъв акт на тормоз над детето от страна на баща, които да свидетелстват по делото?
и вие може да свидетелствате ако сестра ви ви е разказвала случки.
макар, че в случая няма да бъде наложена мярка  по ззд, свидетелските показания ще докажат негдността на бащата да се грижи за детето.
отделно от това се изготвя и социален доклад, но детето може да не сподели нищо конкретно със социалния служител.

извинявам се за правописа и пунктуацията, пиша  от таблет.

успех!

Последна редакция: нд, 06 мар 2016, 18:34 от Tatti

# 352
димана радо,
има ли някакви свидетели на някакъв акт на тормоз над детето от страна на баща, които да свидетелстват по делото?
макар, че в случая няма да бъде наложена мярка  по ззд, свидетелските показания ще докажат негдността на бащата да се грижи за детето.
отделно от това се изготвя и социален доклад, но детето може да не сподели нищо конкретно със социалния служител.

успех!

Детето е на 6 години, преди 1 седмица го заведоха на лекар и се установи че се напикава от страх, докато спи.

Последна редакция: нд, 06 мар 2016, 18:35 от Tatti

# 353
zdraveite.interesuvame dogovor s mobilen operator,ne sam klient na globul,ot dekemvri 2009.i imam edna neplatena faktura ot 94,69lv.postoqnno me zapla6vat po gsm,4e me sadi 4asten sadiq izpalnitel,ako ne vnesa sumata do utre.vazmojno li e tova.ne e iztekla davnost.molq za poo6t,

# 354
  • Враца
Ренка,
Давността е правен институт, за който мнозина са чували, както и Вие, но не всички знаят, че давността може да се прекъсва или спира при определени обстоятелства. Съществуват освен това различни срокове на погасителна давност, които се прилагат за различни видове задължения.
Едва ли ще Ви изненадам, като Ви посъветвам за конкретния казус да се обърнете към адвокат за консултация. Той ще знае какви действия да се предприемат, ще направи необходимите справки, и чак тогава ще може да Ви отговори на въпроса, който задавате, а именно- дали вземането е погасено по давност, или не е.
Успех!

# 355
  • Враца
Скрит текст:
димана радо,

данута, подава се декларация по чл.9 от зздн
пише се следното
долуподписаната ...
в качеството ми на законен представител -майка, на ..... (децата имена)
с настоящата декларирам, че спрямо (имена на децата и егн)
е извършен следния акт (актве) на дом. насилие
отдолу в подточки се пише
1.на ... дата... еди къде си се случи еди какво си.
добавят се копия на актове за раждане заверени с вярно с оригинала.
от молбата за закрила се прибавят 2екземпляра.

успех!

Детето е на 6 години, преди 1 седмица го заведоха на лекар и се установи че се напикава от страх, докато спи.

Димана Радо,
На тази възраст детето може да говори, да провежда нормален разговор с околните.
Можете да се надявате, че детето ще сподели с представителя социалните служби някакво заплашително поведение от страна на татко му. Ако детето сподели за такова в разговора, социалният служител ще го отрази в социалния доклед.
Можете да приложите копие от епикризата за прегледа на детето, ако има такава, в която е отразено, че има напикаване от страх.
Можете да призовете пред съда и лекаря, който е направил заключението, че напикаването е от страх от таткото.
Изобщо, има възможности, но потърсете адвокат, за да поговорите с него, и може в процеса на разговора да излезе и някаква друга възможност.
Не се отчайвайте!
Успех!

Последна редакция: пн, 29 фев 2016, 14:47 от Трън в Очите

# 356
  • sf
Как се процедира при желание за развод , а единият е в чужбина и не желае да окаже съдействие? Възможно ли е въобще?

# 357
  • Враца
Донсита,
Да, може.
Ако ответникът /другата страна, срещу която се завежда делото/ няма регистриран постоянен или настоящ адрес в страната, може да бъде призован по искане на ищеца чрез "Държавен вестник".
Съдът, съобразявайки се с искането, прави справка за адресите на лицето в страната, и ако няма такива, както ищецът твърди, публикува в ДВ уведомление за заведен иск.
При тези обстоятелства е необходимо и да се представи декларация от ищеца, че не знае адреса на ответника в чужбина.
Ако лицето /ответника/ въпреки призоваването чрез ДВ  не се яви в съда, за да получи книжата си, му се назначава служебно адвокат- в случая се нарича "особен представител", за който разноските първоначално се поемат от ищеца.
Ако при справката се появят адреси в страната, уведомленията се връчват на тези адреси.

# 358
  • Варна
Съпругът ми е с 90 % ТЕЛК с органично разстройство на личността в лека степен. Не работи, получава социална пенсия . Съответно аз сама издържам децата с помощта на моите родители. Ходих да се консултирам с адвокати и според тях , за да мога да се разведа трябва да започна процедура по запрещение, която ще отнеме месеци и доста средства, които аз нямам. Питането ми е - може ли да бъде освидетелстван? Каква е разликата между някой, който е под запрещение и има попечител и друг, който е освидетелстван? Каква е процедурата за освидетелстване ?

# 359
  • Враца
Съпругът ми е с 90 % ТЕЛК с органично разстройство на личността в лека степен. Не работи, получава социална пенсия . Съответно аз сама издържам децата с помощта на моите родители. Ходих да се консултирам с адвокати и според тях , за да мога да се разведа трябва да започна процедура по запрещение, която ще отнеме месеци и доста средства, които аз нямам. Питането ми е - може ли да бъде освидетелстван? Каква е разликата между някой, който е под запрещение и има попечител и друг, който е освидетелстван? Каква е процедурата за освидетелстване ?

Освидетелстването- в случая, това е ТЕЛК-а, тоест- това е издаден документ от компетентен орган, че лицето /в конкретния случай/ страда от дадено заболяване.
Когато едно лице е освидетелствано, то може да извършва правни сделки, които, ако някое лице е заинтересовано, може да оспори. В такъв случай трябва да се докаже дали лицето, което е освидетелствано е разбирало значението на правната сделка, и ако не е- сделката би могла да бъде развалена по съдебен ред.
Тоест- освидетелстваното лице е болно от нещо лице, но което само се грижи за правните си дела.

Поставянето под запрещение е съдебна процедура, при която се назначава настойник /при ограничено запрещение/, или попечител /при пълно запрещение/.
При тази процедура съдът трябва да добие лично и пряко впечатление за състоянието на лицето, тоест, съдебното решение се основава не само на медицински документи за състояните на лицето, а и на личната преценка на съдията.
Възможно е едно лице да е освидетелствано, без да е поставено под запрещение, и може да бъде поставено под запрещение, без да е освидетелствано.
Когато едно лице е пълно или ограничено запретено, то по правило не може да се грижи само за правните си дела. Това е работа на попечителя или настойника.

А по отношение на развод с болно от психично заболяване лице, аз съм доста озадачена- защо пък да е необходимо да е поставено лицето под запрещение, за да се разведете с него?
Според мен, процедурата не се различава особено от /така да се каже/ "обикновения" развод - тоест,  наемате адвокат, завеждате иск за развод по исков ред, и ако лицето възрази, че е болно, съдът би могъл да му назначи особен представител /адвокат/, който да го представлява в производството.
Не бих рискувала да пробвам с развод по взаимно съгласие с такова лице, точно поради възможността лицето в даден момент да се възползва от наличието на документ за психично заболяване и да оспори сключеното споразумение за развод по взаимно съгласие.
Тогава, ако разводът е вече допуснат, голяма каша би станала, нещо като прословутият така наречен "Параграф 22", но май  няма смисъл да размишляваме толкова надълбоко по тази тема...
Дори не мисля, че има пречка, при развод по исков ред Вие самата да поискате от съда назначаване на особен представител на лицето, след като запознаете съда с документите, че лицето е освидетелствано.
Така особеният представител ще предприема всички необходими действия от името на съпруга  Ви, и няма да попречи за провеждането на съдебната процедура по развод.

Предполагам, че ако пропускам нещо по темата за развод с психично болно лице, колегите тук ще ме допълнят.
Допускам също, че може да има повече от 1 правилно решение на въпроса. Правото не е точна наука.  Simple Smile

Последна редакция: пт, 18 мар 2016, 14:32 от Трън в Очите

Общи условия

Активация на акаунт