Майчинството счетоводно-60

• 30 839
  • 746
  •   1
Отговори
# 45
Elfita, рабттникът се води на работа. Може ли да излезе в болничен за 2м и тези 2м ще се влдят ли стаж? И как става процедурата с болничните?!

# 46
  • Пловдив
Elfita, рабттникът се води на работа. Може ли да излезе в болничен за 2м и тези 2м ще се влдят ли стаж? И как става процедурата с болничните?!

За времето на работа си плаща всички осигуровки-служител+работодател.За месеците в болничен плаща само здравната 20.16 лв.Болничните ги издава лекар.Да си търси лекар,който ще му издаде.Времето на болничния е стаж.От гледна точка на работата няма пречка да е в болничен

# 47
е, добре... при договор със заплата 420 лв какво трябва да се заплати , като сума?

# 48
  • Пловдив
е, добре... при договор със заплата 420 лв какво трябва да се заплати , като сума?

165.52 лева на месец

# 49
а ако е в болничен? само 20лв за ЗО ли?

# 50
  • Пловдив
а ако е в болничен? само 20лв за ЗО ли?

Да,както съм написала горе

# 51
Искам да попитам  когато има прекъсване в болничните 180 дни почват да текът от първия нов болничен или са общо за цялата година така ли е:)
Имаш право на 40 дни ендолично от ЛЛ и 180дни от ЛКК за календарната година. Ако трябва да ги превишиш се издават болнични от ТЕЛК. Това, че има прекъсване не влияе на този принцип,

А 45-те дни преди термин извън тези 180 дни или са в тях?

# 52
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Искам да попитам  когато има прекъсване в болничните 180 дни почват да текът от първия нов болничен или са общо за цялата година така ли е:)
Имаш право на 40 дни ендолично от ЛЛ и 180дни от ЛКК за календарната година. Ако трябва да ги превишиш се издават болнични от ТЕЛК. Това, че има прекъсване не влияе на този принцип,

А 45-те дни преди термин извън тези 180 дни или са в тях?

45-дневния болничен не влиза в тези 180 дни.

# 53
Благодаря ти за бързия отговор! Работата е там, че в нашата фирма ситуацията е малко деликатна, тъй като първо-ние сме регионален офис, а централния е в София /а нямам намерение да се грабна до София само за да им представя документа, че съм бременна/ и второ-няма друга такава неуредена фирма, в която всеки ти казва "Аааа, не е в моята компетенция това и не знам кой отговаря за него"!!! Нямаме отдел човешки ресурси и при това положение предполагам, че трябва да изпратя уведомлението, придружено с документа/амбулаторния лист на някой от шефовете /мисля първо по ел.поща, а след това да го пусна и по пощата/, но ме притеснява това, че няма как да кажа на шефа да ми го входира при положение, че май няма такава практика във фирмата. Дано да се окажат коректни и да нямам проблеми занапред.
След като си вземеш от АГ документа, направи си копие за теб и след това го изпрати в централата с обратна разписка. При получаването на писмото шефа/секретарката/ТРЗ няма да знае какво има в плика и ще се подпише чинно на обратната разписка, която после куриера ще ти предаде - това ти е доказателство, че документите ти са пристигнали във фирмата. Най-добре е да насочиш писмото към отдел Човешки ресурси, а не към шефа Peace

# 54
  • София
Здравейте,

Имам следният въпрос:
Майка ми е пенсионер по възраст, но искам да и прехвърля майчинството(за 2-рата година) - може ли да отиде на борсата и да се запише като безработна и да и го прехвърля или няма да стане?
И какви документи аз трябва да попълня за да и го прехвърля?

# 55
  • София-Младост
Здравейте,

Имам следният въпрос:
Майка ми е пенсионер по възраст, но искам да и прехвърля майчинството(за 2-рата година) - може ли да отиде на борсата и да се запише като безработна и да и го прехвърля или няма да стане?
Няма да стане.

# 56
  • София
Здравейте,

Имам следният въпрос:
Няма да стане.

Хмм, а как мога да и го прехвърля?

# 57
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

Имам следният въпрос:
Няма да стане.

Като намерите някъде да я заведат на работа за един ден и тогава да го прехвърлиш.

# 58
  • София
Здравейте,

Имам следният въпрос:
Няма да стане.

Като намерите някъде да я заведат на работа за един ден и тогава да го прехвърлиш.

Lady Brinne,

Много благодаря за отговора.

Успешен ден Simple Smile

# 59
  • Пловдив/София
Здравейте, наближава времето да излизам в 45 дневен болничен и имам няколко въпроса, които искам да сверя с вас.

1. как се определя датата на термин и болничният? При мен има разминаване между дата на последен цикъл и реално зачеване/размери на бебето (цикълът ми е 1 седмица по-дълъг от стандартното). Т.е. по реални изчисления и размери съм за 16.08, а по ПРМ- за 07.08. Спрямо коя дата ще ми издадат 45 дневния болничен- 7ми или 16ти? Работодателят ми иска да знае, защото в единия случай се пада 23.06, в другия- 02.07, разликата си е голяма.

2. ако се наложи да изляза в болничен 1-2 седмици по-рано от 45те дена, каква е процедурата? Дават ми от ЖК един болничен за 2 седмици и след това- един за 45 дена, без прекъсване? Датите има ли значение дали са събота или неделя (за прекъсването), т.е. може ли единият да е до петък, а другият да започва от понеделник?

3. Има ли значение за майчинството, което ще взимам, кога ще е официално терминът? Съветваха ме да пишем максимално късна дата за термин, уж се взимали повече пари- това има ли смисъл, при положение, че съм с непрекъснати осигуровки от 2 години насам- дори при максимални осигуровки каква ще е разликата в парите за 9 дена?? Това е във връзка и с 1вия въпрос, чудя се дали има значение коя точно дата ще пишем, 7ми, 16ти или по средата...

дано стана ясно, мерси предварително!

Общи условия

Активация на акаунт