Майчинството счетоводно-60

• 30 863
  • 746
  •   1
Отговори
# 690
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, имам нужда от малко помощ. Та фирмата в която работя е прекратила дейност на 14.07, а аз съм в болничен който изтича на 25.07 и от 26. 07 трябва да ми издадът 45 дни преди раждането. Сега счетоводителката ми предлага да ме назначи в друга фирма, но трябва да имам поне 1 работен ден, може ли гинеколога да ми издаде болничния по- късно и вместо на 26.07 да изляза по майчинство от 29.07

Може, стига да иска.Това е най-добрият вариант.

Да задам един въпрос.. Simple Smile Може да се наложи да прескоча от майчински в болничен и пак в майчински.. та въпроса е Има ли  фиксиран минимум за първата година майчински?   Като си сметна бъдещите майчински през първата година ми излиза сума по-малка от втората, което ме притеснява.

Минимумът е МРЗ - в случая 340 лв.

# 691
  • София
Здравейте, предстои да се върна на работа след като детето ми навърши 1 г., ходих до офиса и пуснах молба за отпуск, който съм натрупала по време на майчинство, но работодателят ми май не иска да ми го плати и търси начин да се освободи от мен. Има ли право да ми откаже този отпуск и има ли срок, в който трябва да ми даде отговор на молбата?

# 692
  • София-Младост
Здравейте,
идвам отново направо с въпрос, за което се извинявам предварително.
След като синът ми навърши една година се върнах на работа и майка ми взе майчинството ми, но когато се върнах в работата ми ме прехвърлиха на 4 часа, затова аз излизам, за да си взема 40-те дни отпуска, която е натрупана по време на бременността и отглеждането на детето. Въпроса ми е следния ако "успея" да забременея през това време ще мога ли да излизам болничен и майка ми да си стой през това време по майчинство? И другия ми въпрос е след като съм на 4 часа тогава какво майчинство ще получавам ( на каква база ще се изчислява)?
Ще съм изключително благодарна на отговорите ви!
Да, имате право на болничен. Базата за изчисление не се мени в зависимост от работното време.

# 693
Здравейте! Имам няколко въпроса дано да може да ми отговорите.
1. Ходили се на ЛКК при издаването на 45 дневния болничен за раждане?
2. А за продължението му, когато се налага?
3. Продължението на болничния се издава от следващия АГ, но кога се издава и за колко време?
Благодаря предварително!

# 694
  • София
Здравейте! Имам няколко въпроса дано да може да ми отговорите.
1. Ходили се на ЛКК при издаването на 45 дневния болничен за раждане?
2. А за продължението му, когато се налага?
3. Продължението на болничния се издава от следващия АГ, но кога се издава и за колко време?
Благодаря предварително!

1. 45-дневният болничен се издава от следящият те АГ. Ако ходиш на ЖК към някоя АГ болница и нямаш конкретен лекар, все има някое вещо лице, което го издава и го прави навреме.
2. Продължението на 45-дневният болничен се издава на същото място и по същия начин, но
3. Издава се след раждането, защото иначе не се знае за колко дни трябва да се пусне този болничен лист. Следящият те лекар само трябва да бъде уведомен, че си родила, за да го пусне. Обикновено не те оставят да преносваш повече от 7-10 дни, а предизвикват раждането.

# 695
Здравейте до колкото разбрах болничния е 80% от брутната заплата. Мен ме осигуряват на 830 лв не трябва ли сумата, която взимам от НОИ за болничния да е към 600 лв горе долу по 29лв на ден поне аз така ги смятам.
Само че от НОИ ми плащат по 20лв на ден, аз ли нещо греша или те може ли някой да ми помогне. Налага се да излизам в болничен поради тежка бременност. Осигуровките 18 месец назад са по 824 лв и има месеци, които са стигали до 900 и отгоре.

# 696
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте до колкото разбрах болничния е 80% от брутната заплата. Мен ме осигуряват на 830 лв не трябва ли сумата, която взимам от НОИ за болничния да е към 600 лв горе долу по 29лв на ден поне аз така ги смятам.
Само че от НОИ ми плащат по 20лв на ден, аз ли нещо греша или те може ли някой да ми помогне. Налага се да излизам в болничен поради тежка бременност. Осигуровките 18 месец назад са по 824 лв и има месеци, които са стигали до 900 и отгоре.

Да,брутното но не повече от нетното възнаграждение.В случая ти получаваш 80% от нетното възнаграждение...

# 697
Здравейте! Искам да попитам мога ли да започна работа преди детето да е навършило 1 годинка без да ми спират социалното майчинство и детските. Има ли значение на какъв договор ще ме назначат?

# 698
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Искам да попитам мога ли да започна работа преди детето да е навършило 1 годинка без да ми спират социалното майчинство и детските. Има ли значение на какъв договор ще ме назначат?

Детските нямат връзка с договора. Социалното майчинство също може да си го получаваш, ако нямаш нужния осигурителен стаж по трудов договор или примерно работиш на граждански.

# 699

Да,брутното но не повече от нетното възнаграждение.В случая ти получаваш 80% от нетното възнаграждение...

Значи нещо грешат така ли да го разбирам или правилно си го плащат  newsm78 #Crazy

# 700
любов GROZDANOVA, ако сумите ти 18 месеца назад са така, както си ги написала, то има грешка - среднодневното трябва да е около 30 лева. Сигурна ли си за какъв период е получената сума? Ако искаш може да напишеш един мейл на НОИ.

# 701
любов GROZDANOVA, ако сумите ти 18 месеца назад са така, както си ги написала, то има грешка - среднодневното трябва да е около 30 лева. Сигурна ли си за какъв период е получената сума? Ако искаш може да напишеш един мейл на НОИ.

Да сумата е така взех си и ПИК номер за да съм сигурна, обадих се в НОИ да ги питам и те ми казаха че по тел. не могат да коментират суми и егн и да им пиша писах 2 писма до сега, но нямат отговор и исках да се убедя, че на тези осигуровки не трябва да взимам 400 лв на месец и май ще се разходя до НОИ да ги питам там какво става, ако не ми отговорят скоро.

# 702
Момичета можете ли да ми кажете подточка б) проблем ли е, че пише - НЕ Е ОТБЕЛЯЗАНО? Това е като влезнах с ПИК- кода и на данни за болничния (45 дневен) и това пише, притених се нещо да не са пропуснали да отбележат?  newsm78

Към деня на настъпване на временната неработоспособност,трудоустрояването или бременността и раждането лицето
       a) е осигурено за съответния риск ДА ;
       б) при временна неработоспособност и трудоустрояване има 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за ОЗМ - НЕ Е ОТБЕЛЯЗАНО;
       в) при бременност и раждане има 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за ОЗМ - ДА

# 703

Да сумата е така взех си и ПИК номер за да съм сигурна, обадих се в НОИ да ги питам и те ми казаха че по тел. не могат да коментират суми и егн и да им пиша писах 2 писма до сега, но нямат отговор и исках да се убедя, че на тези осигуровки не трябва да взимам 400 лв на месец и май ще се разходя до НОИ да ги питам там какво става, ако не ми отговорят скоро.

Имай малко търпение - ще ти отговорят, но не за час-два от изпращане на мейла ...

Момичета можете ли да ми кажете подточка б) проблем ли е, че пише - НЕ Е ОТБЕЛЯЗАНО? Това е като влезнах с ПИК- кода и на данни за болничния (45 дневен) и това пише, притених се нещо да не са пропуснали да отбележат?  newsm78

Към деня на настъпване на временната неработоспособност,трудоустрояването или бременността и раждането лицето
       a) е осигурено за съответния риск ДА ;
       б) при временна неработоспособност и трудоустрояване има 6 месеца осигурителен стаж като осигурено за ОЗМ - НЕ Е ОТБЕЛЯЗАНО;
       в) при бременност и раждане има 12 месеца осигурителен стаж като осигурено за ОЗМ - ДА

Всичко си е точно в това описание. Така трябва да е.

# 704
Lady Brinne благодаря ти!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт