Майчинството счетоводно-60

• 30 866
  • 746
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте! Аз имам няколко въпроса, но първо да обясня ситуацията.
Бременна съм с термин 18.09.2014г. Осигурителен стаж от работодател имам от 24.05.2013 до 15.09.2013г.
На 14.02.2014г се регистрирах като земеделски производител и си внасям осигуровките - 70.32лв всеки месец. ( осигуровки на 240лв.)
По мои сметки 12 месеца осигурителен стаж стават през месец август. Аз септември ще си внеса декларацията за осигуровки за месец август, но от там нататък не знам какво да правя.
Знам че има еднократна помощ, 45 дни преди термин, за майки които нямат необходимият 12 месеца осигурителен стаж. Моите 45 дни преди термин са август месец - 03.08.2014г.
Мога ли да кандидатствам за тази помощ?
По принцип знам, че се дава и болничен 45 дни преди термин. От коя от двете помощи мога да се възползвам?
Другият ми въпрос е - студентка редовно обучение съм и университета заплаща здравните ми осигуровки. Т.е. когато изляза по майчинство и ще трябва да си плащам само здравните осигуровки, ще трябва ли да ги плащам или след като университета ги плаща, аз не внасям?
И последният ми въпрос е - след раждането ще ми дадат болничен, който майките обикновено носят при работодателя си. Аз моя болничен къде трябва да го занеса?
Ще съм Ви благодарна ако ми отговорите!
Редактиране на публикация

# 706
  • В полите на Пирин планина
Здравейте! Аз имам няколко въпроса, но първо да обясня ситуацията.
Бременна съм с термин 18.09.2014г. Осигурителен стаж от работодател имам от 24.05.2013 до 15.09.2013г. - това прави 3 месеца и 21 дни осигурителен стаж, ако си била на пълно работно време
На 14.02.2014г се регистрирах като земеделски производител и си внасям осигуровките - 70.32лв всеки месец. ( осигуровки на 240лв.)
По мои сметки 12 месеца осигурителен стаж стават през месец август - Според мен бъркаш - събираш нужния стаж на 04.-05.10.2014. Аз септември ще си внеса декларацията за осигуровки за месец август, но от там нататък не знам какво да правя.
Знам че има еднократна помощ, 45 дни преди термин, за майки които нямат необходимият 12 месеца осигурителен стаж. Моите 45 дни преди термин са август месец - 03.08.2014г.
Мога ли да кандидатствам за тази помощ? - можеш, ако отговаряш на изискването за доход под 350 лева на член от семейството
По принцип знам, че се дава и болничен 45 дни преди термин. От коя от двете помощи мога да се възползвам? - докато не набереш поне 12 месеца осиг. стаж няма да получиш обезщетение от НОИ
Другият ми въпрос е - студентка редовно обучение съм - имаш право на помощ като такава от Социално подпомагане - подава се декларация и университета заплаща здравните ми осигуровки. Т.е. когато изляза по майчинство и ще трябва да си плащам само здравните осигуровки - трябва, защото си задължено лице като ЗП, ще трябва ли да ги плащам или след като университета ги плаща, аз не внасям?
И последният ми въпрос е - след раждането ще ми дадат болничен, който майките обикновено носят при работодателя си. Аз моя болничен къде трябва да го занеса - в НОИ, вкл. и болничния лист 45 дни преди термин, не само този след раждането?
Ще съм Ви благодарна ако ми отговорите!
Редактиране на публикация

# 707
Здравейте! Моят казус е следния:

Аз съм българка живееща в чужбина,но съм собственик на фирма в БГ и се осигурявам като управител,имам  личен лекар в БГ.В момента съм бременна и детето ще се роди в Италия към края на годината и ще е с италианско гражданство. Там не съм осигурена и нямам право на майчинство.Искам да попитам каква е процедурата за взимане на майчинство в БГ и какви документи трябва да подготвя?
Благодаря сърдечно на всички,които ще ми отговорят.

# 708
Благодаря за изчерпателните отговори.
Аз доходи нямам, а какво остава да са повече от 350лв. Какви са необходимите документи, които предполагам трябва да се занесат в социала?

# 709
Здравейте!
Не става въпрос за майчинство, но, ако някой ми помогне, благодаря! Simple Smile
Днес започнах работа на срочен договор, подписах го-екземпляра, който остана при шефовете
Работата не ми допадна и смятам да се откажа.
Колебаех се дали да подпиша, но шефката каза, че не мога да бъда и миг на работа без трудовия договор.В действителност едвам изтърпях смяната и не искам да се връщам пак.Какви санкции мога да отнеса , ако се обадя и кажа, че не искам да работя там?

# 710
  • Варна
Пали каквито санкции са описани в договора, който сте подписали.

# 711
  • София
Пали каквито санкции са описани в договора, който сте подписали.

Ако не пише изрично, важи КТ.

Пали, кога ще си получиш договора. Отиди още 1 ден на работа, де!

# 712
  • Варна
Пише, че го е подписала днес, което предполага, че вече има копие или поне знае условията  newsm78

# 713
Благодаря момичета!  bouquet
Обадих се, още не е подаден в НАП и утре ще го анулират

# 714
  • София

Ваййй. То не трябваше и първо да го подадат и после да постъпиш на работа? Както и да е, добре че приключват нещата, както ти искаш!

# 715
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Ваййй. То не трябваше и първо да го подадат и после да постъпиш на работа? Както и да е, добре че приключват нещата, както ти искаш!

Дори и да е подаден има вариант за анулиране  Wink

# 716
  • София

Дори и да е подаден има вариант за анулиране  Wink
Знам. Но дали е законно да я отработва при нерегистриран още договор, е въпросът. Доколкото си спомням, към договора имаше и текст "работникът да се яви на работа на ...(дата)" и после още "работникът се яви на работа на ....(дата)", като и двете дати трябваше да бъдат след датата на регистриране на договора, а именно получаването на потвърждение за регистриран договор.

# 717
Coming 2 life, права си - първо се пуска уведомление в НАП в 3-дневен срок от сключване на договора и чак след потвърдено уведомление лицето постъпва на работа ефективно.

Благодаря за изчерпателните отговори.
Аз доходи нямам, а какво остава да са повече от 350лв. Какви са необходимите документи, които предполагам трябва да се занесат в социала?

Декларация се подава - за всеки вид помощ е конкретна. За помощта преди раждане се прави копие на болничния лист, а за помощта за студенти - уверение от университета, че си студент редовно обучение.

# 718
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
За започването и пускането в НАП никой не спори и съм напълно наясно, че първо е подаването.
Не се знае и дамата горе дали е разбрала правилно.
Тъй като Coming 2 life се учудваше изобщо на анулирането, уточнявам че може да се прави дори при подадено вече в НАП уведомление. Wink

# 719
За започването и пускането в НАП никой не спори и съм напълно наясно, че първо е подаването.
Не се знае и дамата горе дали е разбрала правилно.
Тъй като Coming 2 life се учудваше изобщо на анулирането, уточнявам че може да се прави дори при подадено вече в НАП уведомление. Wink

Peace

Общи условия

Активация на акаунт