Яхнали метли, фу4им по немските земи! 185-та НЕМСКА тема

• 61 993
  • 746
  •   1
Отговори
# 660
  • Germany
Ами те ако ме подложат на разпит ,аз всичко мога да им кажа.Въпросът е този трудов договор ,който изискват,за да видят доходите.Но предполагам,че и там има вратички.Не е възможно новопристигналите да живеят с месеци по хотели,за да могат да си вземат квартира.Не вярвам.

Извинявам се, ако е споменато назад, но съпругът ти има ли трудов договор? Ако има, тогава няма да е проблем, че ти нямаш, все пак си по майчинство. Peace Ако и двамата нямате, наистина мисля, че не е невъзможно да намерите квартира, където да не изискват договор. Хмм... а в кой град сте?

# 661
 Няма трудов договор все още,но сестра му е там и според нея не е невъзможно,Казва,че ще се намери квартира....В Триер,ще сме.Може би,ще сключи тя договора,но на нас ни трябва наша си адресна регистрация.А и как ще го сключи ,след като тя вече живее на квартира и има договор за нея не ми ясно.В момента нямаме връзка с нея,няма телефон и интернет и не мога да я попитам,но до няколко дни ,ще разбера какво мисли.И на мен ми е много странно и някак си несигурно.

# 662
celevra желая Ви успех  Praynig и ще следя развитието.
При нас по-бавно ще се случват нещата защото нашето дете е ученик и трябва да си завърши годината.
Вчера мина първият час по немски на мъжът ми и той е  в потрес   #Crazy довечера ще се стягаме заедно да учим.

Ние планираме по отделно да заминем. Може би първо той. Ще видим. Все още чета, гледам, мисля.
Имаме много неща да свършим преди да тръгнем.

# 663
  • Germany

Moni, може ли да споделиш малко повече за тези професионални курсове по специалността към бюрото по труда? Rolling Eyes

Аз не съм ходила на такъв курс, тъй като още съм зле с езика и не съм завършила образованието си в БГ /надявам се догодина да приключа/, но имам 2 познати тук, които си легализираха дипломите и след разговори в бюрото по труда се записаха на 1-2 курса, свързани със специалността им, които бюрото ще плати. Точно какъв е реда, обаче, нямам идея. Най добре отиди и питай на място.

# 664
celevra,
на ваше място бих мислила за вариант първо да се регистрирам на адреса на сестрата, пък после да редя и тъкмя нещата с банка, търсене на работа и т.н.
Питай и нея какво мисли за този вариант.

От др. страна тя щом казва, че в Т. се намират квартири, значи е така.

ВВеlla,
за детски ли става въпрос? честно казано ми е странно с какъв аргумент са ги отказали... Ти как си с немския, погледни и в Гугъл за адвокати. Звънни им, те обикновено питат по тел. грубо за какво става дума и дават първа преценка има ли шанс/няма ли. В Гугъл помня излизаха и разни скъпи платени "хотлайн-правни консултации". Скъпи са, но аз лично имам положителен опит с тях. Те питат в детайли и насочват. Само консултират, не поемат случай.
примерно тук http://www.deutsche-anwaltshotline.de - горе ляво rechtsgebiete има и familienrecht. (ако е за детски, не съм сигурна, дали това е правилната област. може и sozialrecht да се окаже..)

успех!

Мони, ти си още студентка  Grinning Ха! Задочно ли караш? Пожелавам ти, да си го изкараш по план!

# 665
celevra,
интеграционните курсове по немски се заплащат на половина, ако имащ молба към BAFM и разрешително от тях. Безплатни са за социално слабите, т.е. подпомогнатите от Социалното министерство. Но мисля от тази година немците си вързаха гащите и вече социални помощи на хора, които не са работили легално поне 6 месеца в Германия не дават, дори и детски, поради злоупотреби. Законът е различен само за бежанците, но българите не сме бежанци. Професионални курсове в Бюрото по труда ще ви предложат, спрямо професията ви, но след взето ниво B1 по немски, т.е. след като изкарате интеграционните курсове. Заявление към BAFM се подава след като си направите адресна регистрация по местоживеене в Германия.
Не е моя работа, ама не е ли по-добре поне мъжът ти да си намери работа в Германия и тогава да заминавате? Без език трудно се намира работа, пък и понякога трябва да се почака поне 2-3 месеца.  Помислете как ще се издържате.

# 666
 По-добре е разбира се,но в нашия случай не става.Това е дълга история,с която няма смисъл да занимавам целия форум.Иначе с пари сме се подготвили да изкараме поне първите два месеца там,наем и храна...Пък после ще му мислим,дано сме се закрепили до тогава и някой да е започнал работа Simple Smile Аз съм оптимист,че по-зле от Бг няма,така че много не ме е страх.Все ще се оправим,а и имаме близка там.Тя предлага да вземе квартирата тя на нейно име,а после да я прехвърлим на наше.Не знам това дали изобщо е възможно ?

# 667
по принцип, откъм юридическата част, е възможно, но... индивидуалният случай: дали хазяинът ще се съгласи, дали няма да поиска документи или да види бележките за заплата... Сестра му в краен случай ще трябва да гарантрира за вас някак си.

колко е голямо жилището на сестра му? евентуално да се задържите там по-дълго, поне до намиране на работа??
хубаво е, че имате парички, но - извинявай, в прав текст - те бързо ще хвръкнат...още с каутиона и наема за първите 2 месеца.
Но пък тя може да ви въведе в нейния бранш - евентуално работа в кухня на първо време. В супермаркетите често търсят персонал (и почасово), за редене на стоката по рафтовете и за касата. Отделно търсят персонал за гледане на възрастни хора в старчески домове (не винаги с мед. образование).
Говоря за тези дейности за "на първо време", до проговаряне на език и намиране на нещо друго въз основа на опит и интереси.

# 668
 В жилището на сестра му е вариант,но много краен.Не е голямо и не живее сама.Имаме достатъчно пари ,за да наемем жилище (знам колко е скъпо и сме подготвени) и да живеем още два месеца плюс пари за наем за още два месеца.Не бих тръгнала в чужда държава с детето ми без да разполагам със средства или с пари само за квартира.Но това пак е друга тема.Ще видим,ще се помъчим,пък дано се получи.Иначе-да,подготвена съм,че до като не науча добре езика,ще чистя някъде,то е ясно.Няма как....Съпругът ми може би ,ще работи в кухнята на ресторанта при сестра си.Благодаря на всички за съветите,наистина са ми от полза Simple Smile Стискайте палци !

# 669
Здравейте момичета,
Чета ви от известно време и намирам много полезна информация във форума. Позволете ми да се присъединя и аз към групата на новопристигналите в Германия. По-точно, мъжът ми е тук от 6 месеца, а аз с децата пристигнах преди 2 месеца. Мъжът ми работи на срочен договор в Мюнхен, който изтича след 1.5 години. Аз в момента съм по майчинство с дете на 1.5 год. Не съм си напуснала работата в България, поради несигурността ни за оставане тук.  В тази връзка искам да попитам майките за мнения за българските училища в Мюнхен. Имаме момче на 5 години, което бихме желали да запишем на бг предучилищна, ако се наложи след 1.5 години да се прибираме в България, той ще е точно на прага на първи клас. Видях че има две училища - дора Габе и Паисий Хилендарски, но имам проблем с отварянето на сайта на едното. Може ли малко повече информация, мнения, впечатления ?
Ще ви бъда много благодарна .

# 670
  • Germany
celevra, аз наскоро направих тази крачка и мога да споделя опит, макар и минимален.
1. Започнете с търсене на жилище, отнема повече време, отколкото ви се иска. Ако сестрата има познанства и се съгласят да дадат жилището без доказване на доходи и референции добре, ако не, за мен най-сигурния вариант е да се наема фирма посредник. В Трир може да е по-лесно с жилищата, не знам, но в тази провинция е трудно и с намирането на работа. Ако договорът е на името на сестрата след време няма да имате право да кандидатствате за социална помощ за жилище и консумативи по него, защото не е на ваше име, това да се има предвид.
2. След намиране на жилище се прави адресна регистрация. Става бързо, аз представях договора за наем и акта за раждане на детето. Добре е в същия момент да се завери от общинския служител и приложението за Фамилиенкасе, за получаване на детските, че детето живее от еди кога си на този адрес.
3. Откриване на банкова сметка. Първо попълних онлайн документи и написах, че съм безработна. Получих отказ. След това отидох в пощенска банка с подготвени формуляри за детските и казах, че трябва да имам сметка, за да получавам детски. Отвориха ми без проблем и ми дадоха уведомително писмо, за да попълня формулярите.
4. Детски се получават, независимо дали си работил или не, стига детето да е регистрирано на адреса. Подавате молба до фамилиенкасе, заедно с приложението за дете и заедно с приложението, което е заверено от общината, че сте регистрирани на съответния адрес. Приложих само акта за раждане на латиница и изпратих по пощата. След три седмици получих отговор, че ще получавам детски до еди коя си дата, в размер на 184 евро месечно, считано от месеца, следващ датата на адресната регистрация. Обясниха ми, че не ми се полагат детски, независимо дали съм получавала в БГ или не, след като детето не е живяло в Германия.
5. В момента пазарът на труда е силно свит и не е лесно да се намери работа! За чистачка, продавачка и помощник кухня също искат немски! Често в обявите пишат, че искат немски писмено и говоримо! (разбирай немци Wink )
6. Регистрирах се в бюрото по труда като търсеща работа. След три седмици ми определиха среща, на която ми казаха, че тук не мога да работя по специалността (юрист) Mr. Green, все едно, че съм очаквала друго. И че нямам почти никакъв шанс да започна дори в адвокатско бюро или нотариална кантора, като помощник или най-обикновен служител или съветник, защото в момента има страшно много немски безработни юристи. Но ако се чувствам здрава, във форма и надъхана, мога да кандидатствам за работа на смени като складов работник Wink. И тъй като не мога да работя като юрист трябва да ми назначат друг служител, който да ме представлява и насочва. Щяха да ми изпратят писмо с нова дата за среща, но повече от месец нищо не съм получила. Истината е, че сам не си ли уредиш нещата, не можеш да разчиташ много на бюрото по труда. В магазините също няма голям шанс, дори за пакетиране или подреждане, без немски. Аз съм завършила немска гимназия, живяла съм преди 10 години в Германия, знам езика, подавам документи за всички магазини в района, до момента не съм получила нито един отговор, нито една покана за разговор, камо ли работа! Така че, обмислете си добре възможностите, да не излезне после, че сестрата ви е подвела.  Желая ви успех!

# 671
Здравейте момичета,
Чета ви от известно време и намирам много полезна информация във форума. Позволете ми да се присъединя и аз към групата на новопристигналите в Германия. По-точно, мъжът ми е тук от 6 месеца, а аз с децата пристигнах преди 2 месеца. Мъжът ми работи на срочен договор в Мюнхен, който изтича след 1.5 години. Аз в момента съм по майчинство с дете на 1.5 год. Не съм си напуснала работата в България, поради несигурността ни за оставане тук.  В тази връзка искам да попитам майките за мнения за българските училища в Мюнхен. Имаме момче на 5 години, което бихме желали да запишем на бг предучилищна, ако се наложи след 1.5 години да се прибираме в България, той ще е точно на прага на първи клас. Видях че има две училища - дора Габе и Паисий Хилендарски, но имам проблем с отварянето на сайта на едното. Може ли малко повече информация, мнения, впечатления ?
Ще ви бъда много благодарна .

Здравей, мойте и двете деца посещават Дора Габе. Едното дете е в училището, а другото е в детската- води се първа подготвителна. За сега два пъти сме имали занимания и децата са много доволни. Ходят с желние и нямат търпение. В училището имат и български учебници за деца живеещи в чужбина. Дават им домашни, които се пишат с голяма охота и желание. Имат извънкласни дейности, като за малките е само музика, а за големите могат да избират между народни танци, народно творчество и театър. До колкото знам Паисий Хилендарски е с лиценз по МОН и един ден ако се завърнат в България уж ще им се признае че са учили. Дора Габе е без лиценз по МОН, но работят по тяхната програма и мисля, но не съм сигурна, че правят някакви стъпки да го лицензират училището. В коя част на Мюнхен сте? Виж кое ще ти е по-близо. Аз лично съм доволна от Дора Габе, но не вярвам и Паисий Хилендарски да е лошо, така че трябва да прецениш. 

# 672
fiolio,
съботни ли са тези занимания? как успявате и съботните сутрини да се организирате? (Сбъди, включи се и ти  Sunglasses)
На нас в събота ставането и закуската леко се изместват, децата се заиграват, някак си не мога да се превъзмогна за стройна организация и в събота..Засега.

# 673
Аз пък какво общо имам с училищата в Мюнхен?

Само да припомня на новодошлите - събраното инфо на 1-ва страница е много полезно!

И друго - умната със социалните, безработните и други подобни помощи. След години, като (ако!) дойде момента да кандидаствате за немско гражданство, това ще е първото нещо, за което ще се хванат при отказа си.

# 674
Ида, да в Събота са ни заниманията от 9:30 до 12:30. Аз ставам сутрин и приготвям закуски и на двамата. Закусват в училището. Имат нещо като почивка и там ядат всички деца. Иначе не ми е никак трудно с организацията, защото те буквално нямат търпение за училището. Особено дъщеря ми. От предишната събота за следващата се подготвя всичко и се следи внимателно още колко остава до следващата събота.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт