Мами в Италия 2

• 22 840
  • 256
  •   1
Отговори
# 90
Макдирок

Да, сигурно е така както казваш, но аз в България съм типичната жертва на разни неща, които уж ги изплащаш, а после  докато се усетиш си в заеми до гушата.  От тук изплащам заема в БГ още! Който влезе в тия схеми веднъж излизане няма. Аз просто искам да изплатя всичко, да закрия кредитна карта в БГ и след това съм се заклела да внимавам!
просто.. това е безумен начин на живот.
Съпруга ми и той така мисли и ме сваля на земята, защото и аз гледам тука еди кво си по 20 евро на месец за 1000 години -нищо работа.  кефя му се, защото тука допреди 4 месеца караше най-разбития Голф , който можете да си представите, но човечето си спестявало парички известно време и сега кара готината кола.

Благодаря за инфото- аз съм оптимистка)

bouquet

# 91
Ние изплащаме два заема, кола и живеем под наем  Embarassed

# 92
Здравейте на всички.lenilaf ме помоли да разкажа още за нас.Сега малчо спи и спокойно мога да сидна пред компютъра.По принцип сме от Бургас.С нетърпение чакам да се приберем лятото вече.Градчето/или по точно селцето/,където живеем е на 20 кл. от Т ренто.За него нямам кой знае какво за писане за 20 минути и си го научил.Харесва ми това,че е в Алпите има лифт и като е топло,ходим на разходка в балкана.Гледката е превъзходна.За нас-аз си гледам дечко ,а Ники изкарва прехраната ни със спорт.Не мога да кажа,че сме за постоянно тук,защото договорите му са година за година.Така, че днес сме тук-утре ни няма.Родих Жоро в България и когато беше на 5 м.пристигнахме тук.Доста ми беше трудно,но все пак не съм станала майка за да ми е лесно.Сега е мъж на две години,който не спира да тича и да бърбори.Дай му книжки и топки и не го занимавай с друго.Вече чакам с нетърпение пролетта за да излизаме по-често и за по-дълго на вън.Тук познаваме две семейства българи,но те са много далеч от нас и не си ходим на гости,само се чуваме по телефоните.Е,в общи линии това е за нас,а и стига съм писала,,че може да ви досадя.Поздрави на всички.

# 93
  • временно във Пицеландия
Добра неделя на вси4ки  Hug мислех да се излежавам до късно,нали е по4ивен ден и без друго вали и няма какво да правим,н не би-малката запо4на с упражнения на гласните струни оЩе в 7 4аса  Crazy ,явно малко по малко запо4ва да свиква с регулирането им и сега последен хит е гърлено ръмжене,никак приятно за недоспалите ми сетива  Twisted Evil
gogo04 на никого не досаждаШ,добре си доШла и от нас  Grinning
даже пусни малко снимки да видим ваШата природа,сигурно имате хубав сняг тази година (много снежно ми е тези дни,ама така с тези зими само студ без сняг и направо носталгия )

# 94
Поздрави неделни и от мен!!)))
Брех Гого, вие сигурно и ски карате там ( или се изложих географски)) Whistling
блазе ви...
аз взех да свиквам да ви кажа с по-малкия град! ма то било голям кеф да си познаваш  съседите и в супера да те поздравяват някви хора)))
а и времето се оправя) има нещо като слънце, а днес и карнавал ще има и ще ходя да поснимам. ако има какво...

искам да си купя колело. но тук карат някви безумни колела) стари, старомодни. аз искам байк - бианки. колко ли струва  newsm78 в българия имам колело също, но не знам как да го пренеса , може и да е по-скъпо от  самото колело. Тук има в суперите по 99 евро ( но не бианки).

само дето дамиано го повтаря настинката и пак е болен. редуваме се.
според него камомиллата не е чай, а за мен по-добро от чая от лайка няма. напомня ми за баба как ме гонеше с чай от лайка като бях болна.
та, има ли разлика между камомилла и чай от лайка?освен това си бяхме купили един мед от Елешница ( до Рилския манастир) миналата пролет иза цяр, както се казва.. ...какъв аромат!

и така. тук ще цъфти едно дърво в нашата градина и само ходим да го гледаме , за да закачим мартеничките!

ех, пролет   bouquet

# 95
Здравейте!
Гого, добре дошла! Много ми е приятно, че се увеличаваме пишещите тук мами /и не още/ в Италия. Когато преди време открих форума, бяхме само 3-4.
Лени, ама карнавала не свърши ли във вторник?!? Май нещо за позакъсняли във Форли, ама празник да става! Това с колелото е много готино, като бяхме във Венеция /по-точно Местре/ много народ се придвижваше с колела. Ама е приложимо само в равнинните градчета. Тук при нас има само една права и равна улица /прословутото Реттифило му викат, иначе се казва Корсо Умберто/, всичко останало е нагоре-надолу и завойчета. Няма начин да се придвижиш с колело, за съжаление. Това за центъра де, има покрайнини, които са по-равнинни.
Няма разлика между камомилла и чай от лайка. По принцип само ние в България викаме "чай от .... някаква си трева" Иначе под чай навсякъде разбират отвара от растението Чай. Останалите отвари /на италиански "тиссана"/ не са чай, просто отвари от.... И не го приемат за лековити, поне не съм намерила някой, който да приеме да се лекува с тиссана.
Пиккола, успях да видя няколко снимки, въпреки бавното бг-фото. Много игрива малка сладуранка имаш. Като гледам някой снимки не са на фокус, демек не се е спирала много да позира. И аз трудно го улавям Борис да не мърда за снимка. Снимките с повече бебета от курсовете пост-парто ли са?
Снощи слушах по телевизията една от тия игри, не помня как се казват тип "стани богат" и един от въпросите беше по повод социологическо проучване в Европа на неженените. Трябваше да познаят по кой критерий италианците са на първо място. Отговори от сорта на "мислят само за секс", "търсят сериозна връзка", "не мислят за готвене", "не искат да живеят сами", .... Оказа се, че са на първо място по ........ ниски доходи  Blush Та това за обедняването. Иначе факта, че почти всичко се продава на изплащане според мен не е толкова лош, важното е да се внимава при договора за финансиране, да не плащаш много лихви. Някой договори доста ловко те изиграват. А за да си купиш нова кола, рядко някой може да си позволи да извади двайсетина хиляди евро наведнъж, финансирането е добра възможност. Ние изплатихме нашата преди година, общо три години я изплащахме по 360 евро на месец. Доста са, особено ако си със собствен бизнес и съответно нередовни доходи, без гаранция че ще имаш тези пари всеки месец, но за наше щастие всичко беше наред.
Леко оздравяване на Дамияно!
Ванеса, появи ли се бебчето?
А Белла замина ли?

Последна редакция: нд, 05 мар 2006, 13:32 от dessita

# 96
Деси, и аз мислех, че карнавала е свършил...Нали и по тв показаха и официално говориха...
Но бяхме наобяд у свеки и ми каза че в Милано днес е последния ден , а в .. не помня къде .. .е понеделник на паскуа. Може тук да се водят по други календари))
така или иначе май ще го отложат за следващата седмица, защото в момента вали и май ще седим у дома.
Нищо. Ти направи ли снимки във Венеция? да ни покажеш.....

Иначе тука е равно като дъска, може да се кара колело супер. Има само един лек хълм, тоест наклон и то точно към нашия квартал , но не ме притеснява. Имам нужда да се движа, а и с пролетното настроение изведнъж ми се прииска колело!

А за обедняването - нали знаете, всичко е въпрос на мерни единици.
Тук за много хора е рай, а на други ще им се стори бедно...кво значи беден....

Аз няма от какво да се оплаквам, живеем в собствено жилище и мъжа няма никакви заеми и тн, всичко е направил със спестяванията си, затова по някакъв начин съм дошла на 'готово'.  Но мира не ми дава да не спирам да работя, защото съм будала и не мога да крънкам пари от мъжа си за глупости, още повече виждам как ги изкарва.
Ех, ако имаме едно бебче обаче ще види той)))
Но до тогава нямам право да се лигавя.

Моб още не съм намерила  Sad  Мъча се тука с нашата 100 килограмова космическа прахосмукачка тъпа, никога не си купувайте с воден филтър - голяма гнус е да се чисти, а трябва да се чисти всеки път.  Иначе пере , мие, но без ръце оставам от тежестта й да я мъкна и бутам. Затова искам най-обикновен МОБ и ако не го намеря, някой ще ми го донесе от бг!

Днес е прошка. И освен че се иска прошка ( и аз я искам от вас) се прави баница и се ходи при кръстници. Аз ще правя баница довечера.   bouquet

bouquet

# 97
А, като говоря за пролет, днес си мисля за Великден -
може ли да ми кажете кога е , колко дена, какви са обичаите и тн каквото се сетите. Боядисват ли се яйца, от къде се купуват бои, кога се ходи на църква, изобщо всичко, което знаете по в-са.
Аз не съм християнка, но много обичам коледа и великден, възпитана съм в тия традиции... .. да си правя къщата красива, да подреждам, да създавам атмосфера... и отсега кроя планове за великден (май ще съм в БГ на нашия...)
И се извинявам за тъпия в-с  но Великден и Паскуа едно и също ли е?
 newsm78

# 98
  • временно във Пицеландия
да,днес е сирни заговезни,който е намислил да пости браво  Grinning
а днес се яде халва,но не и аз  Confused поради липсата и естественно
Лени,аз не помня кога беШе Паскуата тази година,ина4е е то4но Великден,но нали тук са католици и са по разли4ни календари,оттам и на разли4ни дати се празнуват.понякога съвпадат де,като миналата или по-миналата година както беШе.
за яйцата май е по-добре другите мами да кажат,не съм много в 4ас.по наблЮденията ми поне тук,където сме на границата и имаме много сърби-изто4ноправославни като нас,се боядисват.правят и неЩо като козунаците ни и по средата едно яйце.ина4е се яде традиционната Коломба,във формата на гълъб разбира се.но на мен пове4е ми харесват рамо ди паскуа,което е с Шоколадова глазура smile3521 като ''по-малко''  калори4но  Embarassed
и за италианците този празник наред с Коледата е много уважаван,така 4е има и украси и меси,абе пълна програма  Grinning
боя за яйца имаме по словенските магазини ние,или си я носим от БГ
 и не на последно място-искам проШка виртуална от вси4ки вас,ако съм ви засегнала,простете ми,не е било с лоШа умисъл  Hug

# 99
Как няма боя?  С кво си боядисват яйцата Laughing

Хех, това ми напомня една моя любима приятелка, която онзи ден като й казах че няма тук фини кори тя каза ' Ми с кво правят баници'.

Та, трудно ще се примиря с липсата на боя, но почвам да правя планове , на 16ти април е Великден тук, на 23ти в България....

абе, не може да няма боя. аз си спомням едно време имахме едни съседи с роднини от Западна Германия, и тяхното дете все ми се фукаше , че боите им били немски и цветовете верно бяха все едни такива наситени.... немски ...

ми ако пиша на мама да ми изпрати бои в пратка това законно ли е? тоест, дали ще спрат 'пратката'?  newsm78

# 100
Здравейте и от мен!
  По повод Великдена ,ето ви един линк с калкулатор,където може веднага да се види,кога е празника,според католиците и православните.
  http://www.serbi.info/pasquacalcolo.htm
  А исторически погледнато първоначално , католиците и православните християни  празнували Великден на една и съща дата, зависеща от първото пролетно пълнолуние за съответната година.Обаче след 1582 г. се пременя начина за изчисление .Православната църква използва Юлианския календар за определянето на Великден и той не може да бъде на датата или преди еврейската Пасха.Докато католическият Великден не се влияе от Пасхата,и може да е преди или след нея като датата се изчислява според Грегорианкия календар.Затова не винаги датите съвпадат.
  А за боите,някога нашите баби са използвали естествени бои – отвара от орехова шума, люспи от кромид (за жълт цвят), боровинки (за лилаво), отвара от шишарки на ела (за бежов цвят), червено цвекло, сварено във вряща вода (за червен цвят), цветове от синя метличина (за син цвят).
  Вероятно няма да е толкова ефектно,но все пак ще е боядисано яйце.
  А иначе тук може да опиташ и с т.нар.coloranti alimentari,продават се в по-големите pasticceriе,или в суперите,там където са нещата за различни празници или където продават украсите за тортите.
    chef

# 101
Здравейте!
Тук няма традицията да се боядисват яйца за Великден, подаряват се и се ядат шоколадови само. Доколкото знам, всяка област или регион си има свои традиции при готвенето, тук напр. се прави Тортано /нещо като пита, със св. мас, вътре разни шунки, салами, варени яйца./ На мен лично не ми харесва. Прави се и прословутана неаполитанска Пастиера - една торта от жито, извара и разни други работи, не е лоша, но си е въпрос на вкус, тук я обожават.
На мен ми пращат от България боя за яйца, и ние винаги празнуваме и двете дати - католическата и православната. Помня, че първата година боята, изпратена ми от сестра ми, пристигна с една седмица закъснение, и аз ги боядисвах с обикновени акварелни боички, просто ги изрисувах. Станаха много хубавички. На следващата вече имах миналогодишната боя, та ги боядисах по нормалния начин. Аз си правя и кухи черупки /пробивам две срещуположни дупки и издухвам съдържанието на яйцето/, боядисвам ги и ги закачам да висят. Много интересно става. Миналата година бяха и нашите тук, та мама направи страхотни козунаци. За тазгодишния католически Великден ще сме пак заедно тук, този път и със сестра ми и племенника ми, супер ще е. За нашенския ще останат само майка и татко.
Лени, в най-скоро време ще кача снимките, обещавам.

# 102
Здравейте!
Тук няма традицията да се боядисват яйца за Великден, подаряват се и се ядат шоколадови само. Доколкото знам, всяка област или регион си има свои традиции при готвенето, тук напр. се прави Тортано /нещо като пита, със св. мас, вътре разни шунки, салами, варени яйца./ На мен лично не ми харесва. Прави се и прословутана неаполитанска Пастиера - една торта от жито, извара и разни други работи, не е лоша, но си е въпрос на вкус, тук я обожават....

деси, аз с тукашната кухня съм 100 кила, пък неаполитанската.... не знам как издържате))))

# 103
Здравейте и от мен!
  По повод Великдена ,ето ви един линк с калкулатор,където може веднага да се види,кога е празника,според католиците и православните.
  http://www.serbi.info/pasquacalcolo.htm
  А исторически погледнато първоначално , католиците и православните християни  празнували Великден на една и съща дата, зависеща от първото пролетно пълнолуние за съответната година.Обаче след 1582 г. се пременя начина за изчисление .Православната църква използва Юлианския календар за определянето на Великден и той не може да бъде на датата или преди еврейската Пасха.Докато католическият Великден не се влияе от Пасхата,и може да е преди или след нея като датата се изчислява според Грегорианкия календар.Затова не винаги датите съвпадат.
  А за боите,някога нашите баби са използвали естествени бои – отвара от орехова шума, люспи от кромид (за жълт цвят), боровинки (за лилаво), отвара от шишарки на ела (за бежов цвят), червено цвекло, сварено във вряща вода (за червен цвят), цветове от синя метличина (за син цвят).
  Вероятно няма да е толкова ефектно,но все пак ще е боядисано яйце.
  А иначе тук може да опиташ и с т.нар.coloranti alimentari,продават се в по-големите pasticceriе,или в суперите,там където са нещата за различни празници или където продават украсите за тортите.
    chef

Страхотно! А знаеш ли защо празнуваме коледа по Грегориански календар, а Великден по Юлиянски?

# 104
Цитат
Страхотно! А знаеш ли защо празнуваме коледа по Грегориански календар, а Великден по Юлиянски?
Цитат

Метода за изчисление на Великден  е на принципа ,че  датата му се изчислява според лунния календар. Определянето на пролетното равноденствие и момента на пълнолунието се прави различно от различните църкви (според Грегорианския или Юлиански календар)и това води до разлики в пресмятането на Великден. Grinning
   Православната църква има две течения относно начина на определяне на църковните празници.
Българската православна църква използва от 1968 г. Новия стил за разлика от повечето други православни църкви - Руска, Сръбска.
Старостилците използват Юлианския календар за определяне на всички църковни празници,
например Коледа е на 25 декември (по Юлианския календар), което е равностойно на 7 януари (по
Грегорианския календар).
Новостилците използват Юлианския календар за определяне на датата на Великден и всички
празници свързани с Великден (подвижните празници) и Грегорианският календар за определяне
на всички фиксирани празници. Така Коледа е на 25 декември (по Грегорианския календар) и
съвпада с Католическата Коледа, докато Великденските дати обикновено не съвпадат. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт