Захранване, водено от бебето - baby - led weaning IX

• 117 532
  • 507
  •   1
Отговори
# 105
  • Англия
Да, знам, че е много, но тя е и доста дълга, пък и не мога да я сложа на диета  Laughing Сега наддава по малко, но в началото растеше като гъба след дъжд, рожденното тегло го удвои на 11 седмици, с скоро очаквам и да го утрои Simple Smile

# 106
  • София
Да ти е живо и здраво момиченцето! Всяко дете има различни периоди на скок в растежа и застой. Simple Smile

# 107
Споделете моля, в началото колко пъти на ден предлагахте твърда храна на бебето да си играе/запознава? Аз предлагам по веднъж на ден за сега, но явно не е достатъчно, че много бавно напредваме и нищо не е стигнало до устата още - само ги мачкаме нещата в юмрук и им се караме...от друга страна с удоволствие хапе плота на стола за хранене..

# 108
Споделете моля, в началото колко пъти на ден предлагахте твърда храна на бебето да си играе/запознава? Аз предлагам по веднъж на ден за сега, но явно не е достатъчно, че много бавно напредваме и нищо не е стигнало до устата още - само ги мачкаме нещата в юмрук и им се караме...от друга страна с удоволствие хапе плота на стола за хранене..

Всеки път, когато седнем на масата и той е с нас още от преди да започнем със захранването. Дори да е ял малко преди това му се дава оризова бисквита или плод.

# 109
През първата седмица предлагах по един път на ден, но след това започнах сутрин, обед и вечер. Количествата, които изяждаше бяха и без това много малки, а интереса голям Simple Smile . Бях обещала да докладвам за доматите- засега вече месец и половина си ги хапва доста често (почти всеки ден) и наистина са и една от любимите храни. Проблеми свързани с това не съм видяла. Но все пак говоря за слънчеви и розови (месести) домати от градината на баба, които няма ги има цяла година.

А някоя от по-опитните мами може ли да ми помогне с примерно меню за ден на бебе 7 месеца и половина? Има толкова много менюта за бебета, но не и по ЗВБ и все каши..

А, и като съм се разписала, да дам една идея за любимите и сладки - намачкан банан, фини овесени ядки и малко настъргана ябълка и после оформени на топки във фурната. А за каката прибавям стафиди и малко черен шоколад и така имам две щастливи деца 😋

# 110
Аз приложих малко тактика от т.н. "педагогическо захранване" и му връчих солета, да я държи докато го кърмя. През това време и аз си хапвах солетки - накрая беше изял 2 см. солета и оттогава вече схвана, за какво иде реч. Моля за идеи за предлагане на ориз..оризови топки? сарми?..или просто по-лепкав и да маже с пръсти?
За доматите - до колкото знам те мнооого рядко причиняват хранителна алергия, но в нашето семейство сме наблюдавали(и при мен като бебе и при големия ми син) обрив..или по-скоро възпаление около устата от самата киселина в домата. Големия ми син и досега като яде кетчуп му почервенява много устата и стои така към ден-два, но иначе самата храна не предизвиква реакция, болки или някакъв друг обрив по тялото...и като яде домата на резени без да се плеска, това не се случва.

Последна редакция: пт, 29 авг 2014, 10:40 от машина

# 111
И аз имах проблем с намирането на рецепти, за това започнах да му готвя успоредно с нашето ядене подобно с въведените вече продукти.

За ориза - най-често пълня чушки.

# 112
  • София
Машина, обривът е реакция към киселините на домата - кожен, а не хранителен проблем. Все пак вие си знаете...

# 113
Здравейте, след по-малко от месец ни предстои захранване. До момента сме изключително на кърма, не пие нито вода, нито чай- отказва ги. Попаднах на ЗВБ и много ми допада като идея, имам обаче някои въпроси, към мамите минали вече по този път.
1. Как успяват децата да се нахранят само по този начин? Наясно съм, че в началото дори и с пюре не хапват по много, но не мога да си представя след колко време ще изяждат нужната доза, като само си играят с храната в ръце.
2. Когато храним бебето по схемата ЗВБ (и вече е въведено от повече време), как разбираме какъв грамаж е изяло? (нали трябва да яде определени грамажи за определените месеци)?
3. Как се въвеждат супи, каши и попара в ЗВБ и как се предлагат да ги хапва (с ръце няма да стане, а до колкото разбирам се объркват, ако се дава и с лъжица)?
4. Не отнема ли много време храненето по ЗВБ (докато го чакам да се наиграе с парчето храна ще дойде време за следващото хранене и имам чувството, че трябва да стоим само на масата) и как се хранят децата когато са навън?
Извинявам се ако вече е отговаряно на тези въпроси, но не можах да прегледам хилядите страници по темата.

# 114
  • Северозапада
Ace mom, дъщеря ми не е пример за успешно захранване по ЗВБ, но ми се струва, че не си разбрала напълно идеята на този начин на захранване.
1. Целта не е детето да се наяде, а да се запознае с храната. Да разбере, че храната може да има различен цвят, мирис, вкус и текстура. Нахранването остава в полза на кърменето.
2. Детето изяжда толкова, колкото му е вкусно и му се иска, не се гонят грамажи.
3. Не е задължително да се предлагат супи, каша и попара. Кашата например е зърнена храна, която може  да се замени с някакъв вид гризини, бисквити и т.н., попарата ще замениш с баничка със сирене и т.н. На всичко може да се намери заместител, който да се яде с ръка.
4. Едва ли детето ще се заиграе за толкова дълго с храната, още повече, ако е гладно.
Мамите, които успешно са захранили по метода могат да бъдат и по-полезни.
Успешно захранване  Peace

# 115
Да, може и да не съм разбрала  Simple Smile Но, добре де, ще се запознава с храната първата седмица, две, месец, но кога тогава ще замести едно цяло хранене по този начин? За кашите и попарите- ясно, ще се заменят, но не е ли малко нездравословно да се яде само суха храна? Грамажи, хубаво, няма да спазвам и ще си дохранвам с кърма, но до кога така? Моя приятелка (захранваща по традиционния начин с пюрета) ги въведе много бавно, а бебето си беше на кърма и просто няколко месеца не качи, нито грам, сега и изостава в развитието.
Ще се радвам, наистина хора, които са захранили по този начин да кажат, как става. Много ми харесва метода, но тези въпроси ме притесняват.

# 116
  • Северозапада
Ако имаш фейсбуук, потърси там страницата на ЗВБ. Мисля, че много мами са по-активни там. Моята беба е захранена традиционно, заместиха и хранене сега в яслата на 1 г. и 3 м. Вкъщи традиционно изяждаше 50-60 гр. на хранене, приблизително, защото не съм се вторачвала, но и пълнех бурканчета от 125 гр., които изяждаше на 2 пъти. Плодове и зеленчуци е яла и яде "на корем".

# 117
  • Пловдив
пиша, като мама с двоен опит Simple Smile
1. Децата знаят перфектно, кога яденето им стига Simple Smile
Синът ми, до 1г. и месец някъде, си търсеше кърма след яденето. Дъщеря ми - някъде около 8-9 месец просто не желаеше да суче, след като е хапнала твърда храна (не се случваше всеки ден - имаше такива, в които категорично отказва предлаганото)
2. Детето яде толкова, колкото иска Simple Smile
Това е все едно някой да ти каже на теб: "ти си на W години и X месеци, значи ТРЯБВА да изяждаш Y количество храна, разделена на  Z приема...
Никога не съм го разбирала това с таблиците - и за килограми, и за сантиметри, и за храна, и за часове...
3. Когато му дойде времето - ще го разбереш сама Simple Smile
Заварих сина ми на около 10 месеца, седнал пред отворения хладилник и сладко похапващ си мусака Simple Smile Там някъде, реших да го запозная с приложението на лъжицата (първо с кисело мляко - най-малко щети) Simple Smile След това започнах да предлагам и супи/манджи.
Дъщеря ми сама се самозахрани с какво ли не, включително и супи Simple Smile Крадеше от храната на батко си Simple Smile
Специално за супите - взимаше си коричка хляб и я топеше в купичката на брат си Simple Smile
4. Зависи от детето Simple Smile
Той замести хранене около годинка и месец Simple Smile Тя - на 9-10 месеца (някъде там)
Детето си играе с храната в самото начало на захранването, когато всичко това за него е нещо ново и много интересно Simple Smile След това първо е яденето, а после идва играта - едва след като задоволи глада си Simple Smile
За храненето навън - малко цапащи храни Simple Smile Не веднъж, не съм си подправяла салатата в ресторант, за да може детето да си хапва от нея Simple Smile
За разходки - предварително нарязани плодове, зеленчуци, бисквитки, солетки, прибрани в подходяща кутийка.

# 118
Здравейте, сладури Simple Smile
Аз имам момченце на 6 месеца и от седмица "хапва" по този начин. Избрах метода още докато бях бременна, на лекция на ЛЛЛ научих за него и веднага го харесах.
Още сме в началото ние, та ще се радвам да напредваме заедно. Засега е опитвал картоф, морков, печена тиква и плодове (круша, ябълка, синя слива). Аз определям менюто по това какво домашно имаме.
Връщам се да чета сега постовете Wink

# 119
  • София
Ето тук накуп полезна синтезирана информация за Захранване, водено от бебето – BLW

"Трябва" и "бебе" рядко имат място в едно изречение  Whistling Whistling Whistling

Общи условия

Активация на акаунт