Захранване, водено от бебето - baby - led weaning IX

• 117 514
  • 507
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте
да попитам захранилите мами. В началото Вашите мъници как се държаха?
На моя интересът му към храната се задържа точно 1 минута,колкото да поднесе яденето към устата и край. Или се разсее с нещо друго или почва да мрънка и дотам...

Аз започнах когато беше  на 6 месеца  без 1 ден. От 2 сед. го захранвам. Минал е през тиквичка,карфиол,картоф,морков,авокадо, диня и пъпеш.  Засега има леко подобрение -ако не посяга да хапне,то поне се зайграва. Засега още не сме го слагали с нас на маса,но то и яденето ни е тотално различно по вид,а и му давам да яде когато е в настроение,което и часово се различава от нашето ядене. Но се надявам по натам като се моторизираме и въведа повечето неща да му ги поднасям по начин по-близък до нашия. Simple Smile

В началото предимно я разглеждаше и изучаваше. Но винаги сме го слагали с нас на масата още преди да започнем захранването и по мое мнение това много допринесе за бързото му започване да се храни сам. Гледам и да яде близко до визия с нашето ядене. Така на новите неще не им се чуди много, а взема пример от нас, дори и да не му харесват особено.
Заиграе ли се с храната, започне ли да я хвърля, вземам чинията от таблата му и приключва с яденето. Остава му само забавлението с остатъците. Или го свалям от стола.

На колко месеца е твоето бебче? Аз започнах да давам храна към края на 6-ти месец.

# 91
  • София
Аз да не казвам голяма дума, но започвам да долавям признаци на апетит у моето девойче - снощи си въртя едно парче краставица из устата около 5 мин, смука малко пилешко, близна 3-4 лъжички супа, дъвка едно парче кашкавал и смука диня. Не знам доколко може да се е нахранила с тези неща, но преди яденето плака доста, а след това, като започна да яде, забрави и беше в добро настроение цял час на столчето. То може би защото имахме гости - тогава винаги си играе спокойно и опитва храна дълго време.

# 92
Здравейте, и аз се примъквам във вашата групичка Simple Smile

Яна ще стане скоро на 7 месеца. Все още не яде много неща. Опитвала е стандартните - каартоф, морков, авокадо, праскова, кайсия, пъпеш, диня (определено има влечение към плодовете) тиквичка... и хе там откри радостта от това да мачкаш - малката ръчица стиска като да е камък и вода да пусне. Всичко става мазало, а тя е щастлива, супер забавно й е да пюрира с ръка. Нямах и май нямам намерението храненето й да е 100 % ЗБВ, но засега тя отказва лъжица, бута с езика и плюе ако й попадне изсипана храна в устата... ух, как звучи ама е така. Също така в най-неочакван момент си размахва ръцете и лъжицата хвърчи на минимум 2 метра диаметър.

Аз отново си имам притесненията дали хапва достатъчно, но по-скоро гледам да ги потулвам...

и винаги така става... исках да питам нещо, но забравих след тия словоизлияния... като се сетя...
Зачетох се и се подсетих... и броколи е яла. Grinning Grinning Grinning това за протокола...

И преди пак да съм забравила - въпросът: много ни е хаотична програмата. Понякога хапваме обяда в 13 ч, друг път в 15 ч., зависи кога сме се прибрали от разходка. Часовете не са толкова от значение де, но Яна обикновено е прегладняла като се приберем и предпочитам да я накърмя. Важен ли е все пак режима при захранването - било и ЗВБ. Май си отговорих на въпроса още докато го пишех, но ще ми е интересно да споделите.

Последна редакция: пт, 18 юли 2014, 19:06 от Nuriii

# 93
Привет!
Щерката ще направи 6 месеца след две седмици и ми се струва, че това е най-подходящият метод за нея и нас - родителите й. Wink
Имам доста неприятни детски спомени с храни и доста неща не ям от тогава.
Изчетох доста блогове и сайтове, а сега ще прехвърля и темите във форума за допълнителна предстартова информация.Wink

# 94
И преди пак да съм забравила - въпросът: много ни е хаотична програмата. Понякога хапваме обяда в 13 ч, друг път в 15 ч., зависи кога сме се прибрали от разходка. Часовете не са толкова от значение де, но Яна обикновено е прегладняла като се приберем и предпочитам да я накърмя. Важен ли е все пак режима при захранването - било и ЗВБ.

И при нас е така. Кърмя на поискване, а твърдата храна не е по график, а според случая. Понякога е 2 пъти дневно, понякога 5 пъти яде твърда храна. Водя се по него. Когато сме навън и види друго дете да яде, няма как да не му дам и на него. Mr. Green

# 95
Видях по назад да се обсъжда столче с облегалка, която се пуска назад, което не е удачно за този вид захранване. Аз го слагах в нач. на столчето и възглавничка..

А за връщането на храна-напълно нормално е, при нас това траеше 3-4 седм.

Аз също не го слагам под точен час, по-скоро режима се състои в последователност на действията и кога ние сядаме да хапваме.

# 96
Здравейте и от нас  Simple Smile

От има-няма две седмици започнахме ЗВБ на малката. Кърмено бебе е и мислех да чакам да навърши шест месеца, за да започнем, но се случи че точно тогава трябваше  да сме при свекърите за няколко седмици и понеже не знаех какво ме очаква..не исках да навлизаме в нови територии под зорко око  Sunglasses
Метода много ми допадна и най-вече даването на контрола на бебето. Честно казано видях с каката какво могат да направят амбициозни баби (че и майки  Embarassed) с лъжицата и се надявам така да предпазя малката от себе си и от доброжелателното обкръжение..

На нея за сега взе, че много и хареса, чак от първия път (пу-пу). Не че яде като количество, но иска да пипне, пробва и дъвчи. А като гледам памперса, все нещо и гълта. Захрани се сама с броколи и морков. Засега е яла и банан, авокадо, печена чушка, кайсия, праскова, домат и сухари хляб. Голяма мазаница е яденото, но това беше очаквано  Laughing

Аз съм обаче още доста несигурна (отвътре само де, гледам да не си показвам, че ще ме изядат), макар че купих и двете книги на Рипли и изчетох що намерих в нета. И все пак не можах да намеря отговори на въпросите ми:
1. Най-много от всичко и хареса домата и може всеки ден да яде. Но четох, че е алерген. Сега не знам като не реагира на него това значи ли, че може да яде колкото иска? Същото и за прасковата..
2. Вие давате/давахте ли кисело мляко на толкова малко бебе и как? Тук всеки ден ме питат кога ще давам..
3. Как процедирате със супи и бульони? Дават се с лъжица или се чака докато децата могат сами да ги ядат?

Малко се унесох с писането. Благодаря, че ме изчетохте Simple Smile

# 97
barabanjio, супи и бульони съм чела, че най-лесно се дават с надробен хляб вътре. Можеш да опиташ да й помагаш с лъжица, а ако иска нека тя сама се пробва с нея. Аз самата още не съм давала, защото започнахме от 5 дни насам със ЗВБ.
Още не съм се престрашила да давам домати, праскови, ягоди по същите причини като теб...Досега е опитвала тиква, картоф, морков, краставица и банан. Вчера си похапна немалка част от кората на банана  Mr. Green.
Ние в крайна сметка взехме нещо смесено като столче - хем е дървено и става след време за над 3 годишни, хем бебешките му приставки, включително и табличка отпред, са пластмасови и се почистват много лесно.

# 98
  • София
Здравейте, мами!
Рекох си по-добре късно, отколкото никога и реших да видя какво правите тук Simple Smile Днес оревах форума, че моят хубостник все още мрази да го храня и за пореден път съжалих, че не започнах със ЗВБ. Сега започвам да чета дадените линкове, но ако може някоя мама на бебче 11-12месечно да ми даде примерно меню как се хранят, ще съм много благодарна.   bouquet

# 99
Здравейте и от нас Simple Smile
Нашето захранване върви "1 напред 2 назад". То вече не знам дали е и захранване, тъй като Малечка е на 11 мес. Закусва плод, за обяд гледам да й сготвя нещо, а за вечеря са зеленчуци - печени, варени, сурови, в редки случаи - плод или вариация на обяда. Опитвам се да организирам и следобедна закуска от някоя бисквитка или плодче, но не винаги се получава. Обаче количествата които хапва са много малки, а хвърлянето на храна е ужасно и изобщо не е за пример. Принудих се да й слагам по 2-3 малки парченца на табличката, за да ограничим изхвърлената храна. Надявам се да е период, от жегите, от зъбите и дано скоро да отмине, че ми привършват нервите smile3511
Кисело мляко съм давала само в мъфини и бисквитки. Не виждам защо да й давам да пие при положение, че си я кърмя.
Супи не съм давала - ние вкъщи не ядем, а и педи каза да се въздържаме от попарите. Бульончето може да се пие от чашка.

# 100
  • София
Супи и бульони у дома каката харесваше от по-малка купичка тип чашка. Бърка с ръката, каквото изяде-изяде, останалото надигне и изпие  Mr. Green На Лимонката не съм предлагала още, жега е и готвя минималистично.
Киселото мляко ще чака, и без това дори за нас се чудя какво да вземам, та на кърмаче зор да му вкарвам - нямам.

# 101
Благодаря много за идеите! Mandarinkata,  това с надробения хляб ми хареса и ще го пробвам, но още не е за лъжичка, сама или с помощ. За киселото мляко, май много се тачи по нашите ширини. Нали на времето с него са ни захранвали..аз пробвах да и топна едно сухар че в него, но Дара не го приема засега и не смятам да я насилвам с нищо  Peace

А като го карам на интуиция..от една седмица яде всеки ден домат и засега не виждам никаква алергична реакция. По-скоро обратно, като види, че има и домат в предложените храни и директно се насочва към него и показва че и харесва. Мисля да опорствам и ще докладвам ако срещнем проблеми..

Aethra , педи-то каза ли защо да се въздържате от попарата? Аз тъкмо си мислих скоро да я пробвам с обезсолено козе сирене и динкел сухари  Thinking

За столчето, ние сме с този на икеа (най-евтения, бял) и един трип-трап останал от каката, без маса обаче. Засега съм голям фен на икейския заради масата, но трип-трапа може да се доближи до нашата маса (по-късно) и да се ползва докато минат на обикновен стол.

# 102
 barabanjio, защото бебка била пухкава (на 7 мес. беше 8,5 кг и 69 см). По принцип детето не обича хляб и затова и не съм давала. Сирене съм предлагала по други начини (с елда, овесени ядки, мъфини).
Някой може ли да ми каже защо содата за хляб не се препоръчва за деца? Не намерих инфо по въпроса, а от бисквитките без набухвател ми се получиха само едни, но омръзват.

# 103
  • Англия
 Shocked  Моята е 8,150кг на 5 месеца и тук в Англия ми казват, че много хубаво си расте. Аз значи само краставици трябва да и давам. Изцяло кърмено бебе е.

# 104
  • Бургас
Уау какви размери Simple Smile попринцип казват че бебето на 6мес трябва да е удвоило рожденото си тегло, а на годината да го е утроило...

Общи условия

Активация на акаунт