Захранване, водено от бебето - baby - led weaning IX

• 116 687
  • 507
  •   1
Отговори
# 15
  • София
За съжаление не познавам никой около мен, който да захранва по този метод, но аз пък не спирам да го пропагандирам. Mr. Green Резултата е, че моята приятелка, която е бременна каза, че много й харесва как детето ми яде и иска и тя да захранва така. Simple Smile
Първоначално бях малко скептино настроена и се притеснявах от задавяне, но като видях как ден след ден се справя все по-добре, ентусиазма ми нарастна. Сега искам да почне да се справя и сама с лъжичка/викличка, но явно ще трябва повече време. Peace

# 16
Ох като Ви чета историите нямам търпение и аз да го почна малкия. Много се вълнувам  Party

# 17
  • Бургас
И аз много се притеснявам от задавянето, но се надявам да се справя сама със ситуациите и да свиква.

# 18
  • София
Научих за метода от блога на една "зелена" мама, когато бях бременна. Тогава още не пишех тук, но във форума съм намирала най-много инфо.

Ягодите при ситното се котират добре вечер, но не и сутрин. Не че съм се съдирала да предлагам, че нещо много неистински ми се струват още...
Не знам как са вашите деца, ама моето е с много променлив вкус - един път яде едно, друг път го мята възмутен. Направо се виждам в чудо! С нетърпение чакам истинските плодове, там поне нямаше промени миналата година!

# 19
За захранването знам от приятелки, чиито деца бяха така захранени. Покрай сина ми много хора се чудят ама как така толкова малък яде сам и много му се радват  Mr. Green

Сега 10 дни пие лекарства и са разрешени само картоф, който той не обича, и ориз - давам му оризови бисквити, но гледам сега да е по 1/ден. Нямам идея как да продължа захранването и мисля да се консултирам с алерголог, защото трябваше тези дни да въведа глутена вече  ooooh!

Първия път дадох да смуче печена чушка (доста са жилави и хлъзгави, за да се справи да ги яде). После - ситно нарязани в комбинация с извара или картофи.

# 20
  • София
Harpalike, и при нас е така - мени си вкусовете много бързо. Омръзват й нещата и не иска да ги яде. В началото ядеше пащърнак и банан постоянно и не ги отказваше никак и изведнъж реши, че не й харесват и сега изобщо не иска да ги погледне. Само ги хваща размачка ги със сила в ръката и ги замята нанякъде. Laughing

# 21
  • София
Само ги хваща размачка ги със сила в ръката и ги замята нанякъде. Laughing

Съпроводено с нагличко и твърдо гледане в очите. Но се гнуси и да ги мачка - направо мята  Mr. Green

# 22
  • София
Здравейте, момичета. Записвам се и аз да следя темата, че след около месец ще започваме захранването водено от Боян Simple Smile
Този метод открих в нета, когато преди 2-3 месеца започнах да събирам информация за захранването. Прочетох всичко в блога на Фата, купих си и книгата на Рапли, разгледах и тук няколко от темите и вече се чувствам почти готова и много ентусиазирана да започвам.
За съжаление нямам познати, които да са практикували това захранване. Сега всеки ме пита кога започвам с пюретата и кашите. Особено едната баба много държи на тях, но ще свикне с идеята Simple Smile
Само две неща ме притесняват при този подход:
1. Рискът от задавяне. Но пък вече се запознах с това какво се прави, ако ни се случи и се успокоявам, че и не е задължително да стане
2. Бавното заместване на млечните хранения. Планирам да се връщам на работа, когато малкия човек е на година и малко. Дано стане само със сутрешно и вечерно кърмене... Е то си има време до тогава, може и сами да си се случат нещата
Благодаря на всички за споделената информация, особено за рецептите, дават вдъхновение.

# 23
  • София
Аз за този метод на захранване научих от една от съфорумките тук, която се оказа моя приятелка от квартала. Тя ми даде книжката на Рапли и след като я прочетох, не можех да разбера как може хората  да захранват децата си с пюрета.
При нас още не може да се говори за ядене, въпреки че вече от 2 месеца и половина сме започнали захранването. Радвам се, когато храната изобщо стигне до устата, а за поглъщане само си мечтая. В тази връзка съм спокойна, че няма риск от задавяне. Пробвали сме и пасирана храна с лъжичка да даваме - не можем да набутаме нищо, детето изплюва всичко.
И при мен го има притеснението за заместване на хранения към годинката, защото мисля да се връщам на работа, когато дъщеря ми стане на 1 г и 2 м.

# 24
Тези дни по друг повод се обърнах към добрия стар д-р Спок, където се оказа, че още тогава се загатва за този вид захранване, експериментирано от д-р Клада Дейвис. Стана ми интересно и намерих една статия, признавам още не съм я чела подробно, но за който има интерес: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1626509/, а от "Библията"  Laughing от т.409 и по-нататък.

# 25
Дайте идея за рецепти с тиквички Simple Smile

# 26
Добре дошла  Tintiry   Hug. Ако се спазват няколко прости правила за безопасност по време на хранене, а именно бебето да контролира храненето и това, което отива в устата му, да може да седи  добре изправен докато се храни и родителя да се въздържа от чести и излишни намеси в храненето, вероятността детето да се задави наистина, е минимална. Относно ранното тръгване на работа, много майки, споделят, че докато са на работа, децата им ядат твърда храна, а след като се приберат наваксват пропуснатото време с ласки и кърмене.

Тези дни по друг повод се обърнах към добрия стар д-р Спок, където се оказа, че още тогава се загатва за този вид захранване, експериментирано от д-р Клада Дейвис. Стана ми интересно и намерих една статия, признавам още не съм я чела подробно, но за който има интерес: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1626509/, а от "Библията"  Laughing от т.409 и по-нататък.

Бубу това е много интересно, благодаря, че го сподели   bouquet

mimka2012 тиквички с ориз, на супа, настъргани в баничка, печени на грил, на пара

# 27
  • София
От мобилната версия не се виждат подписите и идея нямам колко голямо е човечето, но ето няколко идеи, които може да нагодиш спрямо вашите особености и вкус (вегетариански са, но като готвя тиквички не слагам месо, за да мога да ям и аз):

Кюфтенца от тиквички на фурна - настъргани тиквички, пресован чесън, сирене и/ или извара, копър, яйца и малко царевичен грис за спойка.

Паста (фузили) със сос от настъргани и леко задушени в зехтин тиквички, някакво сирене, овкусители каквито ти се струват ок. Предполагам, че късчета врено пилешко също биха пасвали.

Солени мъфини с тиквички. Стандартна рецепта за солен кекс/мъфини. Половината брашно може да е елдено, от просо, царевично или някакво друго различно от пшеничено (при мен то е пълнозърнесто).

Пълнени тиквички на фурна със здушени зеленчуци и кашкавал (има и по-безсолни заместители като моцарела, ементал) 

Нещо като мусака от тиквички и картофки - нарязни на ситно и печени на фурна със зехтин и зеленийки по вкуса ви.

За съжаление ситното не им е фен. Чат-пат със супата се прилъгва да хапне, но често плюе парчето. Ще го видя като порастне дали ще продължаа да ги недолюбва.

# 28
Благодаря за рецептите Harpalike. Мъфините са чудеса идея и ще ми свършат работа и за разходките!

# 29
Здравейте отново и от мен Simple Smile
Да се похваля с моето диваненце. Бях писала преди време, че преди да се роди сина ми, "се гласях" да захранвам по този начин, после се роди недоносен и малко ме хвана шубето от задавяне. Започнах с пюрета, като дори от тях се давеше до почервеняване - посиняване, една съфорумка тук преположи, че може би е заради тръбите - той беше с две (апаратна вентилация и сонда доста дълго време). Тайничко и упорито обаче си му предлагах разни неща. Имаме огромен напредък за мен, изяжда вече 3/4 банан, като овладява задавянето. Всъщност как го овладява - като го видя, че се дави и заставам пред него и започвам да мляскам и дъвча наужким хахаах, той започва да ме имитира и така се получава работата  Joy Днес изяде една бисквитка на Пласмон (доста твърда), като отчупваше и си я премляскваше. Вече не му е интересно да яде пюре, та в момента съм в голяма чуденка какво, как и т.н. Искам да изместя храненето в 15 ч., което му е плодово пюре по принцип, с банан или друг сезонен плод, но навън как се справяте с мазалото? Той си ми е свинчи и е омазан до ушите буквално като яде пюре, пък за другото да не ви казвам хаха. Пробвах и с оризови бисквити, но сякаш не ги хареса, а и много му се залепят. Ииии това е от нас, продължаваме напред Simple Smile За захранването разбрах от Pampers   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт