Захранване, водено от бебето - baby - led weaning IX

• 116 704
  • 507
  •   1
Отговори
# 30
Tanisha, много се радвам, че нещата при вас потръгват  Hug

За навън -  лигавник тип дъждобран и по възможност да седи на пейка, а не в количката  Mr. Green

Harpalike, много интересни рецепти - благодаря!  bouquet

# 31
  • Северозапада
Здравейте! Малката ми е един от примерите за неуспешно захранване по метода. Това обаче не пречи да съм му фен и, ако имам второ детенце, със сигурност ще пробвам пак по този метод да захраня. При нас проблема беше, че не "опитваше" нищо. Едва сега от няколко дни, започна да хапе играчки и да си хапва сама парченца хляб. Няма и зъби още, така че не е имала нужда да си "чеше" венците. Другото беше, че въобще не искаше да пипа храната. Винаги е била много предпазлива в пипането на непознати предмети, да не говорим за мокра и хлъзгава храна. Най-много ме е яд, че не можах да докажа на скептиците (баби и лели), че бебе на 6-7 м. може да се храни само. За метода научих от форума още докато бях бременна и четях за кърменето. Не познавам детенце захранено така, виждала съм такива на "Бебешките кафета" на  ЛЛЛ.

# 32
  • гр.Пловдив
Здравейте и от мен,при мен метода също не сработи,просто детето не проявява грам интерес към храненето до момента,а пък за нови вкусове да опита -абсурд ooooh!
Аз като му давам нещо ново и различно от "любимите му едни и същи " храни се дави,очите му се насълзяват,става целия червен и плюе или повръща горкото.. Cry
Същата работа е и ако храната не е гладко пюрирана-дави се и я връща,има 2 зъба само,но го е страх да преглътне дори силно намачкана храна с вилица... Sad

# 33
Здравейте, след 6 месеца опити по ЗВБ, чак сега на 11 и половина месеца, моето бебче прояви интерес към храната. Първоначално тя изобщо не "опитваше" сама храната, дори и не хапеше играчките си - най-много да я размачка между пръстите си Simple Smile. Аз се отказах от този метод и започнах да й правя манджички, разбира се не пюрирани, а намачкани с вилица, обаче тя сега вече не желае.... иска всичко да пипа сама, тя да контролира нещата; дори вече не ми дава да я храня. Не знам дали да съм щастлива, въпреки, че в началото като "отказа" да се храни по ЗВБ се разочаровах. Бях се примирила, а и свикнах аз да я храна, ама колко пък я храня и аз - тя е почти 99% на кърма покрай тези зъби....Трябва да си купя мушама, която да слагам под столчето, за да й давам сама да се храни с лъжичка...
Вашите бебчета, кога започнаха да се хранят сами с лъжичка?

# 34
  • София
По пода може да се постилат стари вестници и/или рекламни листовки, които като се поокапят, може директно да заминават в коша за боклук. Мушамата се мие, суши  Whistling Whistling Whistling

# 35
  • София
С мушамите е врътка, с вестници не е еко. Аз го оставих да си прави, каквото иска и после ги събирам на ръка и почиствам с парцал след това. Еми свиква се Wink

# 36
Нищо не слагам под стола.След като яде минавам с моп плочките и за минутка пак всичко е чисто и неопетнено.  Mr. Green

# 37
От каква възраст давате филийка с нещо намазано и как се справят мъниците? При нас в най-добрия случай се осмуква намазаното и след това се джвака хляба...  Mr. Green Мътна й е концепцията за едновременното хапване на филийка + намазано.

Иначе и аз нищо не постилам под стола - мета и бърша като се наложи.

# 38
  • София
Е, то ЗВБ не е задължително да е био, еко и  т.н. То е просто един лесен и нормален начин за захранване. А и никой не е казал дали вестниците и листовките не са били максимално употребени преди това за рисуване с боички, примерно  Mr. Green

# 39
Нашия си има нещо като трапезария, в единия ъгъл на стаята до масата, където има стационарна мушама под стола, почиствам я след всяко ядене с гъбичката, не ми е врътка, а и някой път случайно пада нещо, което не е искал да изхвърли и му го връщам  Mr. Green .
Филийка намазана с нещо давам по два начина - коричката му давам да си държи и яде, а средното - откъсвам подходящи парчета и му ги давам в устата..иначе не може да се справи и ги плюе /8мес и половина/. Ама с коричката е общо взето същото, осмуква намазаното, после си хапва коричката.

# 40
  • София
Също не съм казала, че звб е еко. Просто се старая вкъщи да пестим ресурси (друг е въпросът колко успявам) и не ми се струват големи поразиите без постелки, а тук нали споделяме личен опит. 

Филиите ситното все още ги яде разделно, малко по- малко от година след захранването. Не се притеснявай, важното е, че хапва.

# 41
А, не се притеснявам въобще  Laughing  просто ми беше чудно това умение кога ще започне да го овладява  Mr. Green

Като я храня с лъжица е голямо забавление - иска да я вземе, а като й я дам веднага захапва дръжката и почва да си чеше венците. В един момент се усеща, че така нищо не пуска  Mr. Green и почва да гледа очаквателно... Иначе сама не се справя, ама и това ще стане все някога...

Днес се опитах да предложа таратор - и с лъжичка, и от чашка - така й не схвана/ не пожела, та аз си го ядох (иначе със супите е ок). Но пък кюфтенцата от тиквички бяха посрещнати с огромен ентусиазъм.  Hug

# 42
Може ли някой да напише едно примерно меню - какво давате за закуска / обед / следобедна закуска / вечеря.

# 43
  • София
Може ли някой да напише едно примерно меню - какво давате за закуска / обед / следобедна закуска / вечеря.

Детето ми е на 11 м. и менюто ни е горе -долу така:

Закуска - овесени ядки със сирене и масло/ кус -кус със сирене и масло/царевичен грис със сирене и масло (вече я пускам и сама да се храни, но все още й е трудно)

Обяд - месни, рибни, зеленчукови кюфтета в различни комбинации, пърленки

Следобедна закуска -  баничка със сирене или с тиква; плод, цар нишесте с плод, яйчен пастет, различни бисквити (с елдено брашно, с овесени ядки)

Вечеря -  кис. мляко, коричка хляб със масло и сирене, понякога и плод. Общо взето досега вечерята даже понякога я нямаше, но вече ще трябва по-сериозно хапване да й измислям.

Дано и друг се включи с някакво примерно меню - ще е полезно да почерпим идеи. Peace

# 44
  • Пловдив
Малката е на година и почти 2 месеца

Закуска: кус кус/макарони/спагети, принцеса с кашкавал/сирене и яйце/кайма, овесени ядки с плодове и кърма, паста от сварени жълтъци с авокадо, родопска закуска на филийка, палачинки, банички

Обяд: мусака от картофи/тиквички, пълнени чушки с ориз, пилешко със сирене, пиле по цигански, пиле фрикасе, ориз със зеленчуци, картофи с розмарин, гювече, различни видове омлети, заешко с картофи, риба с картофи, скара със зеленчуци

Следобедна закуска (обикновено навън): солени мъфини, палачинки, бисквити с кисело мляко, принцеси и плодове, задължително всеки ден

Вечеря: крем супа от спанак, крем-супа от картофи, крем-супа от картофи и моркови, грах, леща, зеленчукова супа, рибена чорба, млечна супа

тези се сещам на първо четене... Гледам на обяд да предлагам по-тежките ястия (включително мръвките), а вечерта - супички. Тестени - за закуските.
Кърма и плодове - през целия ден, когато пожелае, а нощно време - поне 3-4 пъти суче Peace

Общи условия

Активация на акаунт