Захранване, водено от бебето - baby - led weaning IX

• 116 768
  • 507
  •   1
Отговори
# 45
Благодаря!
А супите и макароните сами с лъжицата ли ядат?

# 46
  • Пловдив
пастата си я яде с виличка, за по-редките ястия, които трябва лъжица, все още помагам, че иначе нищо няма да стигне до устата Mr. Green

# 47
Привет,
Аз, както обикновено, съвсем набързо по текущите въпроси Simple Smile
Борис се храни сам с лъжица от десетмесечен. В зависимост от храната му оставям прибори,но често давам и вилица,  и лъжица, а той да си избира. Все още яде и с пръсти, не ми пречи.  Намазана филия давам много рядко, давам това, което искам да мажа и отделно хляб, сухар, крекер или каквото хлебно имам. Храненията са пет, меню нямам, яде каквото има. Сладостите са ограничени до плод, често и сушен. За почистването при хранене най-добрия помощник ми е кучето Wink

# 48
8,5мес

закуска-мъфин, намазана филийка със сирене, извара, авокадо и жълтък и т.н., попара, макарони със сирене, бисквити, палачинки или плод. Ако е закусил рано, към 10 и нещо давам плод, но обикновено закусва късно и плодовете са ни за следобяд

обяд- супа с накиснат хляб, пълнени чушки, гювечета, тиквички на фурна сега са хит, картофи с нещо

следобяд-или само плодове (тогава гледам да са 2) или плод и след половин час ако има от сутрешните мъфини, палачинки, бисквити (те обикновено също са ми с плод)

вечеря- банан, коричка хляб, хумус, картофки..рядко давам супата вечер, по чисто организационни причини  Confusedтия дни ще го включа към нашто гуакамоле..не сме много редовни с вечерята още, защото понякога много му се спи, ако сядаме късно и отпада от вечерята Grinning, но разчитам, че му е още рано. А и още експериментирам с каква вечеря или без ще спи по-добре, защото сънят му е ужасен напоследък..

кърмения между храненията и най-много за заспиване и събуждане

Имам много да подобрявам в разнообразието на менюто, защото мн често повтарям сутрин-следобяд, обяд-вечеря, така че следя и си записвам менютата с интерес

Последна редакция: ср, 28 май 2014, 10:43 от Бубу

# 49
Здравейте! Нова съм тук. Моя бебчо в момента е на 3.5 месеца и вече (всъщост още преди да родя) проучвам въпроса със захранването. Разбрах за ЗВБ тук от този форум. Веднага ми допадна наименованието на самия метод. Смятам че цялото отглеждане на едно дете трябва да бъде водено от самото дете. Още докато бях бременна прочетох доста по темата, но мисля че вече е време да обърна повече внимание на нещата.
Понеже нямам други познати които да са захранвали по този начин, надявам се да мога да разчитам на вас когато имам въпроси.
И така сега се връщам назад да чета.

# 50
  • София
ellcho, добре дошла!

Бубу, мъфините с цяло яйце ли са, че аз още не съм дала белтък?

# 51
Аз му правя такива без яйце, но можеш да заместиш яйцето с две супени лъжици ленено семе/брашно, смесено с вода до получаването на желе.
Иначе съм чела, че след 9-10мес. възраст може и белтък да се дава.
Аз без да искам дадох днес-мъжът ми беше направил пълнозърнест хляб, в който имало яйце, аз не знаех и вече бях дала на бебенцето цяла филийка. Но като цяло, ако се сложи едно яйце на 12 мъфина, бебето ако изяжда по 1-2 мъфина не е кой знае колко голямо количество. А и в ДК мисля, че дават..освен, ако не слагат само яйчен прах..

# 52
  • София
Може ли рецепта за тези без яйце.  bouquet Вкусни ли стават?

# 53
Банановите са любими на малкия, като за него не слагам захар и шоколад, но разнообразявам със сушена арония, стафиди и една лъжица брашно от рожков, за да станат "какаови". Брашно слагам като комбинация елдено и царевично или нахутено..все стават вкусни и ги излапва за нула време.
Ръжените пак ги правих във формата за мъфини, хапва си ги, но на нас ни дойдоха много ръжени.
А вчера пробвах и Тези с тиквички и череши, вместо кленов сироп сложих вода и без ксантова гума, много ароматни станаха.

# 54
  • София
Само да вметна, че лененото семе за малкото стомахче също не е върха. Макар че в мъфините количеството е малко.
Цяло яйце моето ситно пробва на 10 месеца, но и досега ги недолюбва. Ленено семе мляно дадох след 15 месец, когато имаше проблем със зпека (не че имаше кой знае какъв резултат).

# 55
Само да вметна, че лененото семе за малкото стомахче също не е върха. Макар че в мъфините количеството е малко.
Цяло яйце моето ситно пробва на 10 месеца, но и досега ги недолюбва. Ленено семе мляно дадох след 15 месец, когато имаше проблем със зпека (не че имаше кой знае какъв резултат).
Не знаех, благодаря Peace аз и без това не ги правя много често, но е добре, че научих

# 56
  • София
Бубу, благодаря за идеята.

Направих бананови мъфини -  компилация от рецептата дадена от  Бубу и една рецепта от нета, която намерих. Направих я с бяло брашно и елдено, без ленено. Нещо май глетави ми се получиха и доста ги пекох. Сега като поизстинаха май са по -добре. Важното е, че малката ги хапва сладко  в момента. Simple Smile

# 57
Записвам се, че скоро ще дойде време и за девойката . Със синковеца съм от тема 1 тук  Laughing

# 58
Записвам се, че скоро ще дойде време и за девойката . Със синковеца съм от тема 1 тук  Laughing

Добре дошла отново  Hug Радваме се да имаме още една опитна ЗВБ мама.

# 59
  • София
Здравейте,

Аз да се отчета, че от миналата седмица започнахме ЗВБ. За сега мисля, че върви добре. Малчо вече опита доста неща - банан, коричка хляб, тиквичка, зелен боб, кайсия, морков, оризова бисквита. Кайсията май най-много му хареса. Гони я доста из таблата на столчето. По-меките не може да ги хваща, изплъзват му се от ръчичките, и направо ги "заклешваше" парчетата в ъглите на стола и директно нападаше с уста.
Признавам обаче, че като отхапе по-голямо парче или започне да се дави (gag) ми се свива сърцето, но стоя мирно и чакам сам да се справи. Опитвам се и видимо да съм спокойна за пред Малчо, но не съм сигурна, че успявам да одържа "физиономията".
Сега като реално започнахме имам и по-конкретни въпроси към по-опитните от вас.
1. Дали за тази първа седмица не съм прекалила с новите неща и трябва по-полека? Принципно няма негативни реакции до сега и знам, че изяденото е минимално, но като чета при педиатричното захранване как вървят нещата и ме нападат съмнения
2. Понякога не можа сам да хване нещо от таблата и аз му подавам парчето в ръката. Дали това е проблем, не го поднасям пред устата му, но все пак?
3. Кога започнахте да предлагате готвена храна на мъниците и каква?

Общи условия

Активация на акаунт