"Принцесата и Кралицата" и "Принцът-Ренегат"

• 52 809
  • 454
  •   1
Отговори
# 315
Е това е целта на упражнението, като почнем Историята ще стане съвсем пълна кашата. Simple Smile

# 316
  • Варна
Малко помощ ми е нужна
Lord’s Mill, Blackbuckle, Buckle, Claypool, Swynford, Spiderwood
това са места в Речните земи. Мислех че всичко е преведено, но имало още една малка част.
Във всеки случай 1 декември е датата на която смятам, че всичко ще е напълно готово.

# 317
Lord's Mill - бих превела буквално. Мелницата на Лорда или Лордската мелница
Blackbuckle - Черната катарама/ тока; Печална катарама/тока
Claypool -Глинено блато
Swynford  newsm78- Чароброд. Нямам представа
Spiderwood- пак само буквален превод мога да предложа. Мислех си за 'дървоносец', ама ако чичо е имал това пеедвид на английски щеше да е по друг начин. Така че залагам на Дървен паяк.

Въображението ми издиша напоследък  Tired

# 318
  • Варна
Lord's Mill - бих превела буквално. Мелницата на Лорда или Лордската мелница
Blackbuckle - Черната катарама/ тока; Печална катарама/тока
Claypool -Глинено блато
Swynford  newsm78- Чароброд. Нямам представа
Spiderwood- пак само буквален превод мога да предложа. Мислех си за 'дървоносец', ама ако чичо е имал това пеедвид на английски щеше да е по друг начин. Така че залагам на Дървен паяк.

Въображението ми издиша напоследък  Tired

Мерси за предложенията. Намерих някои преведени обаче в Танца

Buckle, Blackbuckle,  - Копчило и Черно копчило. Laughing  Claypool - Глинен вир, Lord's Mill - Господарската мелница.
Swynford, Spiderwood  ги няма.

Може би Омагьосан брод и Паяков лес? newsm78
Или да са без превод - Суинфорд и Спайдърууд?

# 319
Омагьосан брод и Паяков лес ми харесват.

# 320
  • Варна
Преводът е 98% готов. Как обаче да го кача?
Има ли някакъв сайт, където да го кача директно или чрез dox, да речем да го споделя?

# 321
НА парчета в 4-5 отделни поста, както бях качила текста на английски, и после ще ги подредим в един пост и ще шерваме само линковете

# 322
  • Варна
Ех, искаше ми се да я оформя като истинска книга Laughing, няма ли да е неудобно за четене просто като пост?

# 323
В dropbox няма ли да стане?

# 324
Мога да опитам да я кача във VK като Историята  Thinking

# 325
  • Бургас
Здравейте, моля да ме извините, че нахълтвам в темата така.
Не мога да превеждам, но мога да помогна с това да направя книгата във формат epub или някой друг. Може също да бъде споделена в Мейлбукс, ако някой от вас ползва тази програма.
Хубав ден и огромни благодарности за труда по превода и редакцията на всички вас.

# 326
  • Варна
Даже не знам какво е точно  dropbox. Blush
Мислех да я оформя, но пък когато работя под Линукс, после тези , които ползват Уиндоус не могат да отворят файловете. Трябва да чакам мъже ми да ми даде лаптопа си, защото ни е единственото устройство с Уиндоус.

Затова най-добре ще постна текста тук, то и без това е добре да мине още някаква редакция (признавам, че запетайките и членуването не са ми силна страна) Освен това някой, който ползва Уиндоус може да оформи нещата и да ги качи в dox или път във vk, за да са удобни за четене. Само ще споделя идеите си при оформянето.
Вече съм направила корицата Mr. Green

Скрит текст:

И ето така изглежда корицата с първата страница, не знам дали ви харесва:

Скрит текст:

# 327
  • Варна
Здравейте, моля да ме извините, че нахълтвам в темата така.
Не мога да превеждам, но мога да помогна с това да направя книгата във формат epub или някой друг. Може също да бъде споделена в Мейлбукс, ако някой от вас ползва тази програма.
Хубав ден и огромни благодарности за труда по превода и редакцията на всички вас.

Ами супер, по принцип epub e любимия ми формат.  Grinning

Та другата идея е , на първата страница малкия текст обясняващ звездичката да бъде сложен под линия (тази идея я видях при руснаците, вероятно и в оригиналния вариант е бил така)

Това при мен е първата страница:
Скрит текст:
Цитат
Танцът на Драконите е цветистото име, зад което стоят свирепите междуособни войни за Железния трон на Вестерос, които се водят от два съпернически клона на рода Таргариен през годините 129-131 след Завоеванието на Егон (сл.З.Е.).

Да се характеризират тъмните, бурни и кървави дела през този период като „танц”, ни се струва гротескно и неуместно. Без съмнение това название е било измислено от певците. „Гибелта на Драконите” би било много по-подходящо, но традицията и времето са жигосали по страниците на историята поетичното название, така че ние ще трябва да потанцуваме заедно с останалите.
  След смъртта на крал Визерис I Таргариен  основните претенденти за Железния трон били двама: дъщерята на Визерис  Ренира,  единственото живо дете от първия му брак, и Егон, неговият най-голям син от втората му съпруга. Сред хаосът и кръвопролитията, породени от тяхното съперничество и други  крале-самозванци предявявали своите права; перчели се като  глумци на сцена за седмица или  лунен кръг,  за да залезели толкова бързо, колкото и изгрявали.

Танцът разделил Седемте кралства на две: лордове, рицари и простолюдие  обявявали подкрепата си за едната  или за другата страна и вдигали оръжие едни срещу други. Дори домът Таргариен бил разделен, защото всеки от претендентите въвлякъл във войната роднини, деца и приятели. За двете години на противоборства била платена ужасна цена от великите лордове на Вестерос, както  от техните знаменосци, рицари и поданици. Макар династията да оцеляла по време на сраженията, мощта на Таргариен била отслабена, а броят на последните в света дракони бил значително намален.

Танцът се оказал война различаваща се от всяка друга в цялата дълга история на Седемте кралства. Да, войските  тръгвали в поход и  водели яростни битки, но много от сблъсъците били по вода и … особено…  във въздуха, когато дракон влизал в схватка с дракон със зъби, нокти и пламък. Това била война белязана с коварство, убийство и предателство; война водена в сенките на ъглите, в сумрака на стълбищата, в залите на съветниците и дворовете на замъците, с кинжали, лъжи и отрова.

Отдавна тлеещата вражда, избухнала с ярки пламъци на третият ден от третата луна на 129 година сл.З.Е. когато в Червената цитадела на Кралски чертог, прикованият на легло от болестта си Визерис  I Таргариен затворил очи за дрямка и умрял в съня си. Тялото му било открито от слуга в Часът на прилепа, когато кралят  имал обичай да пие чаша греяно вино. Слугата изтичал при кралица Алисънт, чиито покои  се намирали под кралските.
Той съобщил скръбната вест само и единствено на кралицата. Смъртта на краля била очаквана от известно време, и кралица Алисънт и нейните поддръжници, така наречените „зелени”*, отрано били разяснили на  всички стражи и слуги на Визерис, какво трябва да правят, когато денят настъпи.

----------------------------------------------------------------------------------------
* * През 111 г.сл. З.Е. В Кралски чертог се състоял голям турнир в чест на петата годишнина от брака между кралица Алисънт и краля. На откриването на тържествата, кралицата била облечена е зелено, а принцесата демонстративно била в черно и червено – цветовете на Таргариен. Всички били впечатлени от това, а после започнали да наричат „черни” и „зелени” поддръжниците на принцесата и кралицата. На турнира доминирали „черните”, когато сър Кристън Коул, носещ почетния знак на принцеса Ренира избил от седлата им всички защитници на кралицата, в това число нейният по-малък брат сър Гуейн Хайтауър и още двама по-далечни родственика
.

Останалите страници нямат други обяснителни бележки и не е нужно да се прави нещо повече.

Последна редакция: чт, 27 ное 2014, 16:37 от Хексе

# 328
Хексе, много е хубава корицата.  Peace

Ще побързам да довърша другата половина на част 7.

# 329
  • Варна
Хексе, много е хубава корицата.  Peace

Ще побързам да довърша другата половина на част 7.

Аз я довърших Дези.

Сега ще постна всичко, може да му минете една редакция или да кажете забележки преди да стане във формат за теглене.
Сигурно има какво още да доизкусурявам, но нещо взех да губя търпение. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт