Епилепсия - ТЕМА 20

• 64 535
  • 752
  •   1
Отговори
# 90
  • София, Люлин-8
*Мириам* При нас Вики ми прави по-страшните пристъпи на входа на вирусна инфекция, т.е. прави пристъпа на обед и вечарта вдига температъра. Миналия път като беше с розеолата ми направи един с тонична фаза, но това беше през март и мислихме, че е нещо инцидентно, но и след този явно пак ще трябва да се лежи в болница.
Аз искам да те питам няколко неща относно пристъпите ви.
1. Като повръща надига ли се или си повръща както е легнал?
2. Какво повръща?
(На мен сестрата ми каза, че това което е повърнала е приличало на стомашни сокове.)
3. Колко време трае неконтактния период при вас?
4. И последно, излезе ли ви нещо в ЕЕГ-то след пристъпа?
Нашите дотук всичките са чисти, без първото. преди започване на Конвулекса.

Ако някой друг има инфо относно този тип пристъпи също може да се включи. Благодаря предварително.    bouquet

LifeIsBeautiful Свалих температурата с хексалгин и не е повръщала от както я прибрахме. Дори сега я проверих и няма температура, в общи линии нощта беше спокойна. Почнах и пак с изопринозина и ще я заведа следобед до личната, ама най-вероятно някаква ангина ми прави.  Sad

Ani Slav4evaНезнам какво да те посъветвам, защото всеки случай си е различен, тук имаше майчета дето бяха писали за един доктор много добър епилептолог, който много се занимавал с бременни, ако могат да пуснат контакти някакви.

# 91
Романол, изпратих й контактите на лични още предния ден. Дано да се консултира и с други невролози пред забременяването.
Според мен, конвулексът замаскира еег-то на детето. Сега - веднага след пристъпа - още преди да сте вдигнали дозата на конвулекса, мисля че е добре да пуснете ново еег. Рано или късно, с тези ваши резултати от ямр-то, ще се стигне до изменение на еег-то, според мен... Това, което констатирах при нас е, че при манифестна проява на пристъпите без медикамент в еег-то измененията са най-ясни, често дори с пароксизмална активност след тонично-клоничен пристъп. На максимална доза конвулекс, при нас, еег-то е в норма, с изключение на пръснатите единични острие вълни и забавената честота на мозъка от 8 херца (норма за дете на 1.8 месеца) - на 6 херца - което означава забавена мозъчна дейност - което означава, че антиконвулсантът определено води до забавена умствена дейност, като в максимална доза е най-силен - логично. На средна до ниска доза конвулексът не може да изчисти толкова еег-то и се показва дискретно огнището от дясно-центро-темпорално при нас с характерните острие и комплекси острие-бавни вълни, а честота на мозъчната дейност от 8 херца пада само до 7 херца, но и пристъпите съответно са по-чести, което пък от своя срана мори мозъка (фотостимулацията също е положителна)... До втория голям тонично-клоничен пристъп при нас нямаше изменение в еег-то, въпреки отпусканията (над 5 на брой - детето е като трупче) още от раждането - затова и диагностицирането за професора беше затруднено, въпреки че детската невроложка веднага разпозна епито. Още ме е яд, че тогава професорът ни обърка - все си мисля, че още ако тогава бяхме започнали с конвулекса, може би нямаше въобще да се стигне до големи пристъпи и промяна в еег-то. При вас, Романол, ми се струва, че поради резултатите от ямр-то и физическите изменения на мозъка, може би ще е добре да включете репитенд-а, както са ви казали невролозите преди време, ако пристъпите са чести. Като чета за репитенда, пише, че действа защитаващо на невроните при чести пристъпи. Невроложката ни каза, че ако се влошим, този медикамент е наистина много добре действащ протективно на мозъка и ще блокира пристъпите. За момента, обаче сме добре (изключая вчерашното ми недоглеждане на натриевия сулфит и произтеклите усложнения покрай него - не е повторил до момента), и поради проблемите с натовареността на медикаментите от страна на другите органи и системи, за момента не го включваме. Така, че не знам дали е добре да чакате да имате изменения в еег-то - ми то вече е ясно от къде идват проблемите при вас - резултатът от ямр-то не е ли достатъчно показателен (в дебелите книги пише, че е) - какво казва професор Божинова?
При нас пристъпът премина в леглото в легнало положение без повръщане - ръцете са вдигнати до главата, главата е обърната назад, а очите са обърнати назад и застинали - нямаше треперене на крайниците, просто стоя така застинал около минута-две като не отговаряше на повикване и бутане. Като премина се отпусна, извика, разплака леко и после заспа. Конвулексът си свърши добре работата - определено блокира тонично-клоничната фаза.
Пак изпаднах в многословие, извинете. Но, имам още нещо, което искам да ти кажа Романол - сега за пред детската градина, ако желаете да продължите да ходите, защото след пристъпа може и да ви спрат (на мен категорично от детската градина ми казаха, че ако получи пристъп веднага ще го спрат), сигурно ще трябва да кажете, че е болна може би с някакъв чревен вирус и ангина, и затова е повърнала...

Последна редакция: пт, 06 юни 2014, 06:47 от LifeIsBeautiful

# 92
Романол,
1. Както е легнал, извъртян на една страна
2. Обяда си  ooooh!
3. Както казах, той ми прави големи припадъци. Едно 40 минути има... Но припадъкът започва с повръщане повреме на следобедния сън

Разбирам, че идеята ти е да си изясниш и да направих сравнение; разбира се, че не всяко повръщане е признак на припадък.

4. ЕЕГ - чисто, представи си  Thinking

Заключението беше - дозата на Конвулекс е недостатъчна. Вдигнаха я и спря да припада.
Като се сетя през какво минахме, докато се уцели оптималната доза  ooooh!

# 93
Това повръщане преди пристъп не е ли в резултат на менингиално дразнене?

п.п. някой използвал ли е тези хомеопатични продукти:  Ruta Graveolens 6CH и Calcarea Phosphorica 3CH ?

Последна редакция: пт, 06 юни 2014, 10:33 от LifeIsBeautiful

# 94
  • София
И моят син преди големия пристъп повърна. Стомашен сок. Беше призори, и още спеше. Явно се случва често.

# 95
  • София
Моята дъщеря има доста генерализирани пристъпи. Доколкото си спомням само при два от тях е повръщала, единият път следваше стомашен вирус. Не съм свързвала повръщането с пристъпа, по скоро невролозите питат дали се изпуска по време на пристъп.

40 минути е много, не са ли ви препоръчали Диазепам на свещички или на тубичка. Първите два на Теа бяха около 50-55 минути, докато разбера какво става и намеря лекар и стигнем до интензивно отделение. После вече слагахме Диазепам. Вярно, че общо 9 пъти са я свестявали в интензивно, но това до около 2 годишна възраст.

# 96
  • София
Това си е статус и е опасно състояние. И при нас беше така, за щастие - еднократно.

# 97
  • София, Люлин-8
Благодаря ви много момичета  Peace

И аз знам, че пристъп над 10 мин. се води статус.
А иначе за повръщането има си такива пристъпи и то пак са окципитални.
Ето какво намерих.

Цитат
Бевигнени детски окципитални епилепсии  
Начало на тип Gastaut: 15 мес.-17 год. Клиника: прости фокални със зрителни халюцинации, верзивни, дневни и чести, съчетани с иктално и постиктално главоболие. ЕЕГ: окципитални пароксизми при затваряне на очите. Лечение: CBZ, VPA. Начало на тип Panayiotopoulos - 3-6 год. Клиника: редки припадъци по време на сън с верзивно начало, повръщане, конвулсии, хемиконвулсии или ГТКГ, зрителни халюцинации при 7%. ЕЕГ: окципитални пароксизми или спайкове, генерализирани разряди или без патология. Прогноза: добра. Лечение: CBZ, VPA, LEV, Suthiam, Diazepam.
[/size]

А иначе от вчера нито е повръщала повече, нито има разтройство, нито температура, нищо.
Почвам да си мисля, че това леко повишаване на температурата е било в следствие от преумора на организма.  newsm78

Последна редакция: пт, 06 юни 2014, 16:32 от romanol

# 98
Здравейте!И аз да споделя опит-Романол,за повръщането при нас почти при всеки гърч  и се гади ,а при по-големите направо си повръща.В Дорил  ми обясниха ,че това е свързано с повишаване на вътречерепното налягане предизвикано от гърча.Може би има значение и вида пристъп ,тъй като последните ни вследствие на повечето хапченца дето пием за епито станаха по-поносими-имаме светлини и въртележка в мозъка по думите на дъщеря ми ,та по време на тези пристъпи няма гадене и повръщане.Иначе преди епистатус или при по-малки гърчове винаги има повръщане.Дано с качване на дозата да овладеете пристъпите и да се закрепи детето!!  bouquet

# 99
  • Варна/Белгия
Това повръщане преди пристъп не е ли в резултат на менингиално дразнене?

п.п. някой използвал ли е тези хомеопатични продукти:  Ruta Graveolens 6CH и Calcarea Phosphorica 3CH ?
Ние сме позлвали Calcarea Phosphorica.

# 100
Романол и ние имахме няколко пристъпа с повръщане, но при нас беше след самия пристъп. Понеже не бях сигурна дали са пристъпи се обадих на невролога и той ми каза, че щом е имало повръщане са били пристъпи и тогава ни въведе втори медикамент. Мисля, че и при вас има нужда от второ лекарство, след като толкова време няма ефект от конвулекса.
А относно вируса се пазете много. Ние го прекарахме. Три дни Т39,2, след това кашлица. За първи път педиатъра ни изписа антибиотик още 1 ден, защото този вирус протичал с много усложнения. Пихме го 6 дни и едва сега започва да се стабилизира.

# 101

40 минути е много, не са ли ви препоръчали Диазепам

Да, сложих диазепам. И линейка викнах.... Пристъпите са редки, но запомнящи се

В нашия случай засега минаваме метър, като приема само с Конвулекс, оптимална доза за килограмите си

# 102
Даяна, и какво ви е мнението за него - с какви впечатления останахте и заедно с конвенционалните лекарства ли го взимахте?
Романол, бебо винаги след пристъп повишава телесната си температура. Когато е без антиконвулсанти, температурата след тонично-клоничен пристъп му скача над 39 градуса (да не говорим, че получава аритмия поради редица фактори и електролитен дисбаланс - това пък защо, не ми стана много ясно, но явно големите пристъпи влияят на електролитния баланс в тялото..., затова го включваха на системи и вливаха електролити и манитол), затова винаги в мен, освен свещичката диазепам, нося термометър и хексалгин. Сега вече, на тази доза конвулекс, пристъпите са кратки и без тонично-клоничната фаза и температурата не се качва особено - само леко се загрява след пристъп. Но, винаги, за всеки случай, са ми под ръка и нося с мен трите - диазепама, термометъра и хексалгина. Също и вода, защото след пристъпа и след като спи, после е жаден.
Стели Мам, пак ли вирус лети - ох, дано да не го хванем, че само това ни липсва, миналия месец по празниците беше болен бебо и на антибиотик (писна ми вече от антибиотици и болести), още не може да стабилизираме показателите... А, си мислих да го водя в Монтесори за час-два и на цирк, но явно, заради грипа, ще трябва да избягваме затворените пространства с хора (деца) и обществените мероприятия... Благодаря ти за предупреждението.

Последна редакция: пт, 06 юни 2014, 23:10 от LifeIsBeautiful

# 103
  • Варна/Белгия
Значи Даяна за разлика от другите лекарства никога не е пила антибиотик и когато се разболее се лекуваме с хомеопатия и с бабини рецепти.Това лекарство и заедно с още други хомеопатични сме ги пили заедно с антиепелептичните и сме няма ли проблеми.Аз съм привърженик на тази медицина.А това беше едно от допълнителните лекарства изписани ни от хомеопата доц.Пейчинов,за който писах по-рано,защото имахме и проблеми с вървежа от антиепелептичните.

# 104
Даяна, какви проблеми с вървежа имахте от антикулвусантите?

Общи условия

Активация на акаунт