Депресията

• 141 870
  • 406
  •   1
Отговори
# 225
АД се пият наи-малко 5 години без да е имало криза,като последната заради която е започнало приемането им.Това го знам от лекар.

# 226
здравейте, колко време се пият АД при депресия,след като вече има подобрение?Знам,че при всеки е различно, но при вас как е?

Различно... по принцип за транквилантите  спирането е веднага , но по схема.
За трицикличните пак така , за второ поколение поне още месец и тогава по схема , за МАО инхибиторите само по лекарско предписание а за инхибиторите на обратния захват на серотонина общо взето мненията са различни.
Най-добре си мини през психоложката да прецени ...

# 227
АД и всякакви подобни се спират по схема, БАВНО.

# 228
Здравейте,от 5 месеца приемам Рексетин по 20мг., но вече съм доста по добре,да ли мога да ги намаля на 10мг. вече ?

# 229
Здравейте,от 5 месеца приемам Рексетин по 20мг., но вече съм доста по добре,да ли мога да ги намаля на 10мг. вече ?

Това може да каже само доктора ви! Принципно е добре да се приема поне 6 месеца - 1 година, според мен ви е рано. Но ако сте решили да намалявате, започнете следната схема:

1 седмица - от 20 мг на 17,5 мг
2 седмица - от 17,5 мг на 15 мг
3 седмица - от 15 мг на 12,5 мг
4 седмица - от 12,5 мг на 10 мг

Останете на 10 мг не по-малко от 1 месец.След това намалявайте по същия начин с по 2,5 мг на седмица до спиране.

ВАЖНО!!! Ако на което и да е намаляване, след минаване на 1 седмица ви стане зле, веднага след 7 ден се върнете на предишната доза, преди намаляването.

# 230
Благодаря за отговора!

# 231
Zdraveite na vsichki po temata..... Imam prosto nujda da spodelq i ot suvet... Prochetoh vsichko pisano tuk po temata i reshih da spodelq... Dosta sum otchaqna i bezrazlichna kum jivota. Nishto ne me interesuva i radva, v glavata mi sa samo loshi i negativni misli, postoqnno oplakvam jivota si, a nai-loshoto e, che nqmam nikakva podkrepa. Nqmam s kogo da pogovorq (bukvalno), ostanah bez priqteli, nqmam nito edin blizuk priqtel s kogoto da pogovorq... Zamislih se za nqkakva profesionalna namesa, no za sujalenie za sega ne moga da si go pozvolq.... Ako nqkoi moje da mi dade nqkakuv suvet, shte buda mnogo blagodarna.......

Последна редакция: вт, 24 мар 2015, 00:31 от AnMary

# 232
  • Бургас
Първо си направи изследвания-за щит.жлеза, анемия.Щом няма с кого да говориш-пиши и ако трябва го чети на глас, така ще излезе от теб,защото трябва да се изкара навън това, което те мъчи.Някакъв спорт ако имаш възможност.Храни се здравословно.Чети по темата.
Вземи си комбинирани витамини, или поне поне магнезий с Б комплекс на нервната система се отразяват много добре, а и недостиг на нещо в организма води често до депресия и апатия.Не съм пила, но примерно Ремотив доколкото знам също помага в тази насока.Бахови есенции също биха могли да ти помогнат.
Това са прости, но ефикасни неща.От теб зависи  Peace

# 233
Подкрепям горния пост. Първо нека се направят изследвания - щитовидна, витамин Д, магнезий, витамин Б12 и Б6, алергии, непоносимост към хистамини.

След това е добре да се направи прочистване на храненето - да се спрат всякакви сладки,захар,газирано,тестени - кексове,вафли и прочее, всякаква кофти храна. Храни се с прости неща - чисто месо ( не салами и колбаси ), домати,краставици,магданоз,картофи,грах,лук,чесън, кисело мляко, мед, плодове. Спри кафетом не пий алкохол, не пуши.

Следва третата стъпка - спорт ( може най-проста разходка в парка ) и психотерапия.

Ако не можеш да ходиш на психотерапевт, направи си дневник и там си изливай всичко - една тетрадка струва 2-3 лева.

Ако имаш нужда от нещо друго - пиши!

# 234
Катоегорично не спирай да пушиш , ако си пушачка . Не спирай кафето и сладките неща .
Това , което пише колежката в горния пост е истинска рецепта за предизвикване на депресия дори в напълно здрав човек !
При теб ще е направо фатално .
Много хора са свикнали да подценяват депресията , а много други не са я изпитвали и дават съвети !

Нито спорта , нито здравословното хранене могат да имат желания ефект , още по-малко пък бръз ефект. Самонавиването и автосугестията пък нямат никакъв.

Омагьосания кръг се разкъсва най-лесно с външна намеса. Не рядко депресията е предизвикана от амигдална психосоматична реакция и в този случай посещението при специалист има почти мигновен ефект пък ако ще и това да е баячка, лееща куршум или турски ходжа.

Посещението при лекар психолог е доказано най-добрия избор във връзка с това , че те са запознати много по-добре с вашето състояние , от колкото самите вие. Набора им от практики е доказан и ефективен !

Ако по някаква причина не можете да отидете на психолог има доказани практики , които тук ще опиша с уговорката , че това е по-лошия избор.

Не медикаментозни:

1 Лишаване от сън за период от поне 24 часа .
2 Стоене на слънце и гледане на слънцето.
3 Дълбоко дишане поне по 15 минути на ден на порции по 1 минута.
4 Лежане по гръб с отворени очи и поставен зелен прозрачен плат на очите.
5 Дишане в картонен плик

Медикаментозни :

1 Жълт кантарион на чай. - ефект с натрупване в рамките на 1 месец. - без рецепта.
2 Медикаменти за отказване на цигарите като Табекс - ефект в рамките на седмица - без рецепта.
3 Никотинови лепенки - бръз ефект , но много скъпи - без рецепта
4 Триптофан и други потенциатори на никотиновата киселина като Неолексан- ефект в рамките на месец . - без рецепта.
5 Витамин Б комплекс и други потенциатори на никотинамид - бавен но траен ефект в рамките на 2 месеца - без рецепта.

6 Транквиланти като Ксанакс - Светкавичен , но временен ефект . - с рецепта.
7 Психосуспресори като Атаракс - Светкавичен , но със изявена сънливост - с рецепта.
8 Трициклични като Амитриптилин - Много бръз ефект до 3 дни , но много странични ефекти - с рецепта.
9 Двуциклични като Тифаксин - много бръз ефект и много малко странични ефекти - с рецепта.
10 Селективни антиинхибитори на серотонин като Флуанксол - бавен ефект с натрупване в рамките на 1 месец и малко странични ефекти при жени- с рецепта.

# 235
Колежката от горния пост - би ли ми казала как точно ще й навреди спирането на цигарите, кафето и сладките неща на депресията, след като си толкова компетентна? Явно в избирателното си информиране по въпроса си пропуснала да прочетеш,че кафето рязко повишава допамина, но след като действието му премине се получава точно обратното! Цигарите и те ли са антидепресант, след като рязко повишават кръвното налягане, свиват артериите и правят хората по-нервни ( противно на очакваното,че уж ги отпускат )? А сладкото - ако изяде един шоколад за колко време ще се почувства по-добре? Аз мога да ти отговоря - за толкова за колкото й падне кръвната захар, след което ще се почувства дори по-зле и ще й е нужно още и още. Тези три неща няма да я накарат да се чувства по-добре за дълъг период от време, а само могат да влошат нещата! Не съм срещала още психиатър, който да каже на пациента си да пуши,пие кафета и да нагъва сладко за да му мине депресията, но явно има такива...

Относно подценяването или изпитването на депресията - не говориш с точния човек. За съжаление имам опит от 8 години и повече с нея! Не знаех също така,че ходжата или баячката са по-добри от традиционната психотерапия, но може на някой хора да им действа по-добре Joy

Относно дадените от вас съвети, искам да ви попитам дали правите разликата между никотинова киселина ( ниацин, витамин Б3 ) и никотин? По каква причина предлагате на някой, който има депресия да ползва никотинови лепенки?

Освен това - Атаракс не е антидепресант, а психолептик и се ползва главно за лечение на тревожност, паник атаки и за подобряване на съня, а не за депресия.

Флуанксол не е SSRI,а е невролептик!

# 236
Iskam da blagodarq na vsichki za suvetite i sudeistvieto... Ne ochakvah tova otnoshenie, mnogo sum blagodarna! Otnosno suvetite, shte poslusham dosta ot tqh, nai-veche za izsledvaniqta (ne bqh se setila do sega, che tova moje da ima vliqnie), no otnosno kaffeto, cigarite i sladkoto ( za koeto vuznikna osnovnoto protivorechie), prosto ne si predstavqm da se otkaja ot vsichko tova, ne i na tozi etap.... V momenta tova e edinstvenoto mi udovolstvie i za sujalenie dosta chesto taka si lekuvam mukata.... Imam jelanie da se otkaja ot tezi neshta, no smqtam, che purvo trqbva da postigna vutreshen mir i spokoistvie ( chrez profesionalna namesa nai-veche) i da ne opiram do tezi neshta za zapulvane na vutreshnata praznota... A otnosno medikamentite - nadqvam se, che sled izsledvaniqta i konsultaciqta, shte mi bude predpisano neobhodimoto, a predi tova, vitaminite, koito mi posuvetvahte, shte zakupq zaduljitelno! Oshte vednuj - surdechno Blagodarq na vsichki !!!!

Последна редакция: вт, 24 мар 2015, 00:31 от AnMary

# 237
Oceanoborn , първоначално мислех да ти отговоря в мой стил , но прочетох това , че пишеш , че си с диагноза БАР в другата тема и това ме спря Sad

Приеми извиненията ми , ако съм те засегнала !

Разбирам напълно , че при твоето състояние е наложително спазването на ограничителна диета и строг режим до края на живота , защото преобладаващото мнение в научните среди е , че БАР е от части епи-генетично заболяване и не се лекува.
Тук обаче пишат хора с панически атаки , обцесивно разстройство , тревожност и депресия и много малко от тях ще стигнат до БАР ако вземат мерки на време.

Основния подход при депресията е първо да се тушират симптомите , а след това да се търси причината . Това се прави , защото депресивните състояния нанасят тежък удар върху целия организъм , колкото и да твърдят алтернативните лечители , че няма проблем.
На едно място дори срещнах "знаете ли , че можете да живеете с постоянен пулс 200 седмици наред " като опит за обяснение защо трябва да приемем неговия подход за промяна в начина на живот.
Те знаят , че по тяхната методика състоянието се коригира бавно , или си минава от самосебе си на плацебо принцип.

На такива пишман лечители мога да кажа само неща по адрес на преките им роднини !

Добрия и опитен психолог може да нормализира състоянието на пациента от раз ! С един правилен медикамент ! С един добре поднесен довод ! Само , че такива не са много и се иска търсене , докато го откриете.
Защо подценяваш страха не знам но знам , че при силен "уплах" дори врачка , лееща куршум може да коригира състоянието и за такива случаи примерите са безброй.

Аз например съм от София , но открих правилния лекар в Пловдив . Преди 8 години ми поставиха диагноза ОКР и 2 ходих по мъките от лекар на лекар като останах с убеждението , че май не ме лекуват а само си осигуряват доходи ! Тук повечето се правят на психоаналитици като по филмите само дето не им се отдава или не са учили за това!

Преди 6 години открих доктор Тричкова от Пловдив , която по начина , по който дишам стоейки на 2 метра пред мен Разбра какво ми е - проблем със сърцето ! Оказа се инфекция с огнище около митралната клапа .
Та мен ме изликуваха с антибиотик а не с антидепресант , но преди това изпих половината Менделеева таблица

В заключение искам пак , да кажа , че като съветваш хората първо да спрат Цигарите , сладкото и кафето за да си излекуват депресията не им помагаш а задълбочаваш състоянието им и това може да има ужасни и дори фатални последици , ако някой те послуша!

# 238
  • Бургас
Всяко нещо,  с което вреди на тялото и душата е начин да се самонакажеш и самоунищожиш и  рядко е осъзнато.Когато го осъзнаеш започва истинското лечение и тогава ти идва желанието да се погрижиш и за тялото си.Най-добре нещата да вървят паралелно, защото ако тровиш тялото си саботираш оздравяването си.Това важи за всякакъв вид зависимости.

Меги, ти самата виждаш, че не е имало никакъв смисъл от пиенето на "Менделеевата таблица", причината е била заболяване.

Трябва да се търси причината, а не да се подтискат симптомите с хапчета.В някои случаи сигурно се налага, но едва ли е голям процента на наистина нуждаещите се.

# 239
Oceanoborn , първоначално мислех да ти отговоря в мой стил , но прочетох това , че пишеш , че си с диагноза БАР в другата тема и това ме спря Sad

Приеми извиненията ми , ако съм те засегнала !

Разбирам напълно , че при твоето състояние е наложително спазването на ограничителна диета и строг режим до края на живота , защото преобладаващото мнение в научните среди е , че БАР е от части епи-генетично заболяване и не се лекува.
Тук обаче пишат хора с панически атаки , обцесивно разстройство , тревожност и депресия и много малко от тях ще стигнат до БАР ако вземат мерки на време.

Основния подход при депресията е първо да се тушират симптомите , а след това да се търси причината . Това се прави , защото депресивните състояния нанасят тежък удар върху целия организъм , колкото и да твърдят алтернативните лечители , че няма проблем.
На едно място дори срещнах "знаете ли , че можете да живеете с постоянен пулс 200 седмици наред " като опит за обяснение защо трябва да приемем неговия подход за промяна в начина на живот.
Те знаят , че по тяхната методика състоянието се коригира бавно , или си минава от самосебе си на плацебо принцип.

На такива пишман лечители мога да кажа само неща по адрес на преките им роднини !

Добрия и опитен психолог може да нормализира състоянието на пациента от раз ! С един правилен медикамент ! С един добре поднесен довод ! Само , че такива не са много и се иска търсене , докато го откриете.
Защо подценяваш страха не знам но знам , че при силен "уплах" дори врачка , лееща куршум може да коригира състоянието и за такива случаи примерите са безброй.

Аз например съм от София , но открих правилния лекар в Пловдив . Преди 8 години ми поставиха диагноза ОКР и 2 ходих по мъките от лекар на лекар като останах с убеждението , че май не ме лекуват а само си осигуряват доходи ! Тук повечето се правят на психоаналитици като по филмите само дето не им се отдава или не са учили за това!

Преди 6 години открих доктор Тричкова от Пловдив , която по начина , по който дишам стоейки на 2 метра пред мен Разбра какво ми е - проблем със сърцето ! Оказа се инфекция с огнище около митралната клапа .
Та мен ме изликуваха с антибиотик а не с антидепресант , но преди това изпих половината Менделеева таблица

В заключение искам пак , да кажа , че като съветваш хората първо да спрат Цигарите , сладкото и кафето за да си излекуват депресията не им помагаш а задълбочаваш състоянието им и това може да има ужасни и дори фатални последици , ако някой те послуша!

Привет Маги,

свободна си да ми отговориш в какъвто искаш стил, всеки си е индивидуален. Не си ме засегнала изобщо, всеки си изказва мнението, за това сме тук.

Относно БАР - аз имах паниски атаки и тревожност + депресия години преди да ми поставят тази диагноза. Всички лекари при които съм била са ми казвали даже,че нищо ми няма, само си въобразявам и т.н. и ме лекуваха години наред с антидепресанти против ПА и депресията. Никой не си направи труда да ме разпита подробно, за да постави правилната диагноза. В крайна сметка аз почти се самодиагностицирах,защото вече бях толкова информирана,че знаех повече от тях. БАР е действително епи-гененично заболяване и не се лекува, но се овладява на 90% с подходящата терапия и медикаменти, даже понякога и медикаменти не се пият ( в моя случай мога и без тях на определени периоди ). Но е много важно да се спазва строга диета, добър сън, без стрес, да се спортува и прочее. И повярвай ми - разлика има. За това написах на потребителката,че ако спре цигарите, кафето и сладките неща, може да усети разликата. До БАР няма как да стигнат хората за които пишеш,защото те имат други проблеми. Или имаш БАР или нямаш  Joy

И все пак не разбирам какво с какво ще се влоши състоянието й, ако ги спре? Не обясняваш, не казваш. Посъветвах я от личен опит, разлика има! И лекари са ми го казвали - цигарите се спиратна първо място и с кафетата се ограничаваш до минимум. Смятам знаеш, че при ПР и ОКР кафе също е противопоказно поради ред причини, цигарите също ( кръвно налягане най-вече ).

За лекарите не искам да коментирам - нагледала съм се на специалисти през годините.

За врачките - всичко е сугестия и понякога работи, но няма да излекува.

За психотерапията - с 2 ръце съм за. Намериш ли твоя човек, може да ти помогне неимоверно - пак го казвам от личен опит.

И ти каго гледам си минала през Менделеевата, аз също и още куп като нас - то си пише тук във форума. Хубаво е,че си открила проблема си и си го излекувала ( предполагам вече нямаш диагноза ОКР ). Аз все още продължавам да търся физическата причина за БАР и какво може да го провокира - алергия ли е, нещо с храната и прочее. Убедена съм,че има нещо което ще подобри нещата неимоверно и го търся...

Общи условия

Активация на акаунт