Депресията

• 141 900
  • 406
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте,

Депресията е като настинките при психичните проблеми - масова е и често се проявява в лек вариант. За това над 80% от имащите я не осъзнават, че са във форма на депресия, която може да продължи от няколко седмици до цял живот. За щастие много чесно човек може бързо да и повлияе и да се научи да я управлява. По-точно - да управлява себе си, така че да се намалят до минимум или да изчезнат депресивните периоди.

Това го знам сега, като преди това 5г се опитвах да се справя с нея. Опитът ми с психолог в рамките на година и половина не беше успешен и само затъвах още повече, а не исках да взимам лекарства.

Това, което ми помогна най-много е когнитивната терапия и по-точно упражненията в тази книга - http://www.book.store.bg/p41080/da-se-chuvstvash-dobre-d-r-dejvid-byrns.html . Може да се намери и в електронен вариант. Води се "библията" в третирането на депресията, като обикновено е с по-силен и траен ефект от лекарствата. Все още имам моменти на депресия, но нямат нищо общо с тези от преди 6 месеца. И наистина вярвам, че до края на годината ще съм успяла съвсем да я овладея. Пожелавам ви много успех в тази насока и на вас!

# 256
Писах и в темата за щитовидната жлеза, но да си копирам питането и тук, защото не се знае проблема ми дали не се дължи на депресия...
От известно време имам много странни симптоми, които не знам защо, но свързвах с щитовидната жлеза... А именно тежест в гърдите, задух, опасващо чувство на шията (не е болка, по-скоро все едно имам стегнат шал на врата си) и това главно вечер... Случи ми се на няколко пъти пак вечер нещо като паника, че нещо ми притиска гърдите и не мога да си взема въздух, че се задушавам и трябва да изляза навън на открито... Понякога имам и дразнене ниско в гърлото и усещане за гъсти задни секрети, които трудно преглъщам...Ходих първо на УНГ за секретите, гледа ме доста, направиха ми тестове за много алергени, които бяха отрицателни и доктора така и не откри нищо... После отидох на ендокринолог, направиха ми кръвни изследвания на хормоните и ме гледа на ехограф. Каза ми, че в дясно единия дял на щитовидната жлеза е леко уголемен и ме пусна на ЯМР. След него когато събра кръвните резултати и ЯМР, ендокринолога ми каза, че изменението е много малко и надали симптомите ми са от това... Само да спомена, че не живея в БГ и така и не ми дадоха да видя никакви резултати и не ми изписа никакви лекарства.. Каза ми, ако искам да отида и на кардиолог, за да се изключи и сърдечен проблем.. Но моите симптоми продължават и даже започнаха да се появяват и през деня, не само вечер.. Това непрекъснато усещане на тежест около гушата, понякога тежест в гърдите и задух... Сега се чудя на какво може да се дължат?  newsm78 Четох доста в нета, симптомите си приличат със доста заболявания и не знам какво да мисля... Дали не е депресия това или нещо свързано с нервите и психиката? Че живеем в стрес, то е ясно и не е за изключване и това... Но не мога да разчитам и на домашните лекари, системата е много тромава и тук и предпочитам директно да ходя при специалисти. На какъв специалист освен кардиолог да отида за моите оплаквания? Просто не знам тук и кого да попитам...
Как мислите дали това може да е депресия и как да си помогна? Тук лекарите ако не си тежко и неизлечимо болест не ти обръщат никакво внимание.. Имам час за кардиолог, за да изключим сърдечен проблем и час след 4 месеца при ендокринолог, за да види дали има промяна на жлезата... Но аз как да я карам до тогава, с това задушаване и липса на въздух? А и ми е едно тежко на гърдите, като задръстена съм сякаш... И странно ме боли гръбнака, схваната съм и се чувствам като пребита...На психолог или невролог трябва да отида ако и кардиолога не открие нищо?

# 257
В коя държава си? Ако всико е наред с хормоните, трябва да те прегледа психиатър според мен.

# 258
препоръчвам ти да отидеш при психолох....

# 259
Може да се дължат на тревожност тези симптоми. Стягане, задух, чувство, че не можеш да дишаш, бодежи в гръдния кош. Разбира се, първо на кардиолог, за да се изключи физическа причина. Ако е тревожност - упражнения с дишането помагат. Иначе се получава затворен кръг - тревожност-симптоми-уплаха от симптомите-още по-силна тревожност-по-силни симптоми.

# 260
Момичета, благодаря... Уж гледам да не се ядосвам и тревожа, но не успявам винаги да остана спокойна  и неразвълнувана... А това води до стрес и после до депресия.... Това лято съм решила да прекарвам повече време на слънце и на открито, сред природата...Да гледам слънцето, казват че това лекувало депресията... Да пия по-малко кафе (което ще ми е много трудно да направя  Mr. Green) и повече успокоителни чайчета, да се движа повече и да се храня по-натурално и здравословно...
Кажете какви други мерки са удачни при депресия?  Peace

# 261
Дами, моля за съвет относно най-добрата ми приятелка. От няколко месеца е много зле. Постоянно ми пише и ми казва как няма желание за нищо, как не ѝ се живее и такива неща. Вече нищо не я радва, постоянно плаче, цитирам "от безсилие и физическа болка". Не е болна от нищо, не е лишена от нищо. Няма човек до себе си, но не мисля, че това е толкова страшно.
Опитвам се да ѝ давам книги за положителното мислене, говоря ѝ как всъщност няма за какво да е зле - има си работа, жилище, детенце....нищо не помага. Даже започна да се дразни, когато ѝ говоря....отбягва ме  Sad
Поне се опитва да излиза, да се вижда с хора. Но винаги след това казва, че се натоварила от тях  Sad Съжалява, че е излязла.

Какво да правя, как да ѝ помогна?

Последна редакция: вт, 09 юни 2015, 00:32 от ЕваНиколова

# 262
Дами, моля за съвет относно най-добрата ми приятелка. От няколко месеца е много зле. Постоянно ми пише и ми казва как няма желание за нищо, как не ѝ се живее и такива неща. Вече нищо не я радва, постоянно плаче, цитирам "от безсилие и физическа болка". Не е болна от нищо, не е лишена от нищо. Няма човек до себе си, но не мисля, че това е толкова страшно.
Опитвам се да ѝ давам книги за положителното мислене, говоря ѝ как всъщност няма за какво да е зле - има си работа, жилище, детенце....нищо не помага. Даже започна да се дразни, когато ѝ говоря....отбягва ме  Sad
Поне се опитва да излиза, да се вижда с хора. Но винаги след това казва, че се натоварила от тях  Sad Съжалява, че е излязла.

Какво да правя, как да ѝ помогна?
Ако работи-нека си вземе отпуска и да прави това което иска.Нека спортува-това е много важно.Ако няма домашен любимец -може да и подарите коте  Hug те се славят с това,че свалят депресията  Praynig
Или просто отиди в тях и я изкарай на вън Simple Smile

# 263
lunna pateka - страхотно си решила за слънчицето. Hug

При депресия и тревожност се препоръчват разходки сред природата, особено в гора, на планина, по плаж. По възможност да се намалят излишни стресори от медиите (новини, филми с насилие).

Някои хранителни добавки помагат - витамин Д, Б-комплекс, омега-3. Традиционната билка е жълт кантарион, но е хубаво да се внимава с нея, особено през лятото. По спомени води до фотосензитивност и излагането на слънце може да направи петна по кожата при някои хора.

Редовното движение е това, което винаги се препоръчва - 3-4 пъти седмично спорт. При повечето хора има ефект.

С кафето и колата да се внимава, защото кофеинът влошава тревожността.  bouquet

ЕваНиколова - ами на мен описаното състояние ми звучи като за психолог или психиатър. Поради наличната стигма обаче хората опират до професионална помощ вече като нещата станат нетърпими и напреднали.

Ти като приятел можеш да подхвърлиш тази идея да се консултира - най-вече заради детенцето да се опита да овладее това състояние. Вади я навън - само двете, щом я натоварват хората. Сигурно я натоварват, особено ако се налага да се преструва пред тях, че всичко е наред. Ужасно много психична енергия харчат тези преструвки. На кино, на кафе, на разходка - всичко, което да я спасява временно от мислите ѝ.

Не ѝ говори как всичко ѝ е наред и не ѝ давай книги за позитивно мислене. Кажи ѝ, че съжаляваш, че се чувства зле, питай я с какво можеш да ѝ помогнеш. С "няма за какво да ти е зле" я караш да се чувства още по-зле, неразбрана, а чувствата ѝ - съвсем реални - излизат неадекватни и глупави.

# 264
  • Бургас
lunna pateka - страхотно си решила за слънчицето. Hug

При депресия и тревожност се препоръчват разходки сред природата, особено в гора, на планина, по плаж. По възможност да се намалят излишни стресори от медиите (новини, филми с насилие).

Някои хранителни добавки помагат - витамин Д, Б-комплекс, омега-3. Традиционната билка е жълт кантарион, но е хубаво да се внимава с нея, особено през лятото. По спомени води до фотосензитивност и излагането на слънце може да направи петна по кожата при някои хора.

Редовното движение е това, което винаги се препоръчва - 3-4 пъти седмично спорт. При повечето хора има ефект.

С кафето и колата да се внимава, защото кофеинът влошава тревожността.  bouquet

ЕваНиколова - ами на мен описаното състояние ми звучи като за психолог или психиатър. Поради наличната стигма обаче хората опират до професионална помощ вече като нещата станат нетърпими и напреднали.

Ти като приятел можеш да подхвърлиш тази идея да се консултира - най-вече заради детенцето да се опита да овладее това състояние. Вади я навън - само двете, щом я натоварват хората. Сигурно я натоварват, особено ако се налага да се преструва пред тях, че всичко е наред. Ужасно много психична енергия харчат тези преструвки. На кино, на кафе, на разходка - всичко, което да я спасява временно от мислите ѝ.

Не ѝ говори как всичко ѝ е наред и не ѝ давай книги за позитивно мислене. Кажи ѝ, че съжаляваш, че се чувства зле, питай я с какво можеш да ѝ помогнеш. С "няма за какво да ти е зле" я караш да се чувства още по-зле, неразбрана, а чувствата ѝ - съвсем реални - излизат неадекватни и глупави.

Магнезий да добавя,изобщо най-добре комбинирани витамини с всички необходими съставки, промяна в храненето  Peace

# 265
  • На земята, която е всъщност звезда.
При по- леки състояния на депресия и тревожност може да се пробва Седатив. Хомеопатично е /но не класияеска хомеопатия, а Боарон/ и най- много да не подейства.

# 266
При по- леки състояния на депресия и тревожност може да се пробва Седатив. Хомеопатично е /но не класияеска хомеопатия, а Боарон/ и най- много да не подейства.
Да и аз съм за Седатив ПС Simple Smile

# 267
Да и аз съм за Седатив ПС Simple Smile

Наистина ли ви помага???

# 268
Мен ме извади ежедневната вечерна разходка около час с кучето Simple Smile Психотерапевта ми в началото беше ми препоръчал за успокоение 2таблетки Седатив под езика,че било хомеопатично.

# 269
Мен ме извади ежедневната вечерна разходка около час с кучето Simple Smile Психотерапевта ми в началото беше ми препоръчал за успокоение 2таблетки Седатив под езика,че било хомеопатично.
чудя се какаво да правя newsm78

Общи условия

Активация на акаунт