На море в Гърция 2014 - V

• 63 187
  • 740
  •   1
Отговори
# 255
  • София
bibi_2, ние си имахме навремето реколта от саксията, но си спомням, че дядо ми опрашваше цветовете с памук  Laughing

# 256
Какъв му е вкуса? Не съм го засичала. А много обичама да пробвам нови непознати храни.

# 257
Какъв му е вкуса? Не съм го засичала. А много обичама да пробвам нови непознати храни.

На мен ми е подобен на кайсия. Сочен плод е.

# 258
  • София
И аз не го знам този плод..но щом е като кайсия, хич няма и да пробвам  Wink

М/у другото, навремето когато почивахме в Катерини имаше основно гърци, най-вече семейства. Явно с годините са започнали да се преориентират към други места.

Анна Бел, много ми е любопитен Самотраки..ще чакам с интерес разкази  Hug

Ние още се чудим (да се разбира: спорим) м/у 2 места.

# 259
  • София
Да се включа и аз за цените - черешите в Торони са 4,60 евро. Дъщеря ми се майтапи, че при нас черешите идват от Гърция и са два пъти по-евтини.  Wink  Три пъти ядохме гироси и все бяха по 2,50. 

Таис, вчера, около 10 минути след големия трус, от една малка моторница слязоха две така ухилени девойчета с придружител, че съм 99% сигурна, че не знаеха за земетресението.  Laughing И да знаеш, че е много по-страшно да си в многоетажна сграда в София отколкото в 1-2 етажна вила или на плажа в Гърция.  Wink

Само да го зърна някъде този плод, непременно ще си купя.  Grinning

Последна редакция: нд, 25 май 2014, 22:28 от Тaня67

# 260
Таня, за старческия дом - няма да го местим на остров София. Еднолично решение. За стари хора инфраструктура трябва, барем един доктор... остров София някой ако иска да го купи за релакс става ама за нас си е Икария  Simple Smile. Много хубаво изкарване ти желая!

# 261
Здравейте.
Препоръчайте ми курорт в Гърция, който да е по-оживен, да има повече места като кубове, барове, да е с по-изразен нощен живот. Да има хубав плаж. Да е подходящо за хора без кола.
Калитея е твоето място, на Касандра.
Иначе Миконос и Иос, да, със самолет.

Кака Лара,
плажът пред къщата е точно като на първата снимка в сайта на къмпинга. Те са на метри всъщност. В кръчмата пред входа на къмпинга вечеряхме, когато пристигнахме, че беше 11 вечерта в началото на май и всичко беше хлопнало кепенците (то и самият къмпинг бе затворен иначе).

Таня, за старческия дом - няма да го местим на остров София. Еднолично решение. За стари хора инфраструктура трябва, барем един доктор...
Ъ, че ние си имаме доктор сред нас, за кво ни е друг Grinning

Девойки, чакам с нетърпение юнските ви пътувания! То ей го, че лятото дойде. Земетресенията да не ви шашкат Simple Smile

# 262
  • София
Блед, цената на черешите от 1,50 евро е сигурно за 300 грама Laughing или някой грък е искал да се  отърве по-бързо от някакви остатъци и да си ходи.
Цените на Паралия Катерини са като навсякъде в Гърция, но съотношението цена/качество не е в полза на качеството, защото мястото е супер туристическо и гърци почти не ходят. В това число включвам и Олимпиаки акти.

bibi_2
Аз съм човек, който консумира предимно плодове. Мога да сбъркам грамаж и цени на пържоли и подобни, защото почти не ме интересуват, но не мога да объркам цени на плодове, още повече 0,300 гр. с килограм.
Излиза, че всички тук трябва да дойдат и да си купят череши/и не само/ от Паралия.
Сутринта мина кола, в която имаше купища череши, с много добро качество/НЕ ОСТАНКИ/ на цена 1,50 евро за КИЛОГРАМ. Измерени на електронна везна, направи ми впечатление, че дори бяха 1025 кг.
Това беше преди обяд, директно от колата.
След това, надвечер отидохме отново на пазар, не за череши, но пак си взехме. Навсякъде в селището бяха на цена точно 2 евро за КИЛОГРАМ. Отбелязвам, че всичките бяха с отлично качество, по-добри от тези на снимката ми.
Нормално е вечер да са по-скъпи, тогава всички туристи са в селището. Може би тази цена ще се промени от юни, но сега е такава.
Въобще не знам какви са цените, нито другаде в Гърция, нито в България, последните, които купих бяха в Италия.
Относно другите цени в Паралия, има неща със значително по-ниски цени от цяла Гърция.
Меню от гирос+дзадзики+кола/или бира/ се продава в момента на цена от 2,80-3,20 евро. Не знам дали тези цени ще се запазят през сезона и не ме интересува, едва ли ще дойда отново, но това са фактите в момента.
Но нямам никакво намерение да правя реклама на Паралия, както казах не е моето място, но няма и да е плюя.
Защото често пазаруваме от тези и подобни магазини:
Скрит текст:

Които нито са фалшиви, нито спадат към категорията, към която се причислява Паралия/споменатото цена-качество/. Купувам от тук от години, специално кожени изделия с много високо качество, на добри цени.
Но прекалено много внимание и обърнахме на Паралия, трябваше да напазаруваме, защото сменяме мястото.
И щом е така, утре специално ще минем да си вземем поне 3-4 кг череши, благодаря....
Сетих се, че много хубавите праскови, които също купихме, бяха на цена 0,99 цента, също не знам къде колко струват.

Последна редакция: нд, 25 май 2014, 23:42 от Bled

# 263
  • София
Блед, цената на черешите от 1,50 евро е сигурно за 300 грама Laughing или някой грък е искал да се  отърве по-бързо от някакви остатъци и да си ходи.
Цените на Паралия Катерини са като навсякъде в Гърция, но съотношението цена/качество не е в полза на качеството, защото мястото е супер туристическо и гърци почти не ходят. В това число включвам и Олимпиаки акти.

bibi_2
Аз съм човек, който консумира предимно плодове. Мога да сбъркам грамаж и цени на пържоли и подобни, защото почти не ме интересуват, но не мога да объркам цени на плодове, още повече 0,300 гр. с килограм.
Излиза, че всички тук трябва да дойдат и да си купят череши/и не само/ от Паралия.
Сутринта мина кола, в която имаше купища череши, с много добро качество/НЕ ОСТАНКИ/ на цена 1,50 евро за КИЛОГРАМ. Измерени на електронна везна, направи ми впечатление, че дори бяха 1025 кг.
Това беше преди обяд, директно от колата.
След това, надвечер отидохме отново на пазар, не за череши, но пак си взехме. Навсякъде в селището бяха на цена точно 2 евро за КИЛОГРАМ. Отбелязвам, че всичките бяха с отлично качество, по-добри от тези на снимката ми.
Нормално е вечер да са по-скъпи, тогава всички туристи са в селището. Може би тази цена ще се промени от юни, но сега е такава.
Въобще не знам какви са цените, нито другаде в Гърция, нито в България, последните, които купих бяха в Италия.
Относно другите цени в Паралия, има неща със значително по-ниски цени от цяла Гърция.
Меню от гирос+дзадзики+кола/или бира/ се продава в момента на цена от 2,80-3,20 евро. Не знам дали тези цени ще се запазят през сезона и не ме интересува, едва ли ще дойда отново, но това са фактите в момента.
Но нямам никакво намерение да правя реклама на Паралия, както казах не е моето място, но няма и да е плюя.
Защото често пазаруваме от тези и подобни магазини:
Скрит текст:

Които нито са фалшиви, нито спадат към категорията, към която се причислява Паралия/споменатото цена-качество/. Купувам от тук от години, специално кожени изделия с много високо качество, на добри цени.
Но прекалено много внимание и обърнахме на Паралия, трябваше да напазаруваме, защото сменяме мястото.
И щом е така, утре специално ще минем да си вземем поне 3-4 кг череши, благодаря....
Сетих се, че много хубавите праскови, които също купихме, бяха на цена 0,99 цента, също не знам къде колко струват.

Eее, добре, че ми ги припомни тези магазини с кожените палта, че ги бях забравила  Grinning Ти след толкова дни в Гърция, като фен на плодовете ми е много чудно, че не сте купували и не знаеш обичайните цени, не инцидентните ... нещо не ми се връзва, но и не ме интересува. Просто хората, които за първи път ще ходят в южната съседка да не се окажат подведени от информацията, която предоставяш за цените.

Последна редакция: пн, 26 май 2014, 00:13 от bibi_2

# 264
И един мармот завива шоколада в станиол, а пък хората, които са за първи-втори път в темата и в Гърция, има да търсят плодове по 1 евро и гирос със салата и бира за 2.80. Най-вероятно няма да ги намерят и ще изпаднат в конфуз относно бюджета, особено ако са с по-свит такъв.
Bled,
и аз мога да кажа къде се продават 10 кг портокали за 2 евро (а по-нахалните и безплатно могат да си ги наберат от простиращите се край пътя хектари портокалови градини), ама какъв е смисълът наистина, като тази информация ще им е безполезна на хората, които четат тук? А за някои от тях - вероятно и подвеждаща?

# 265
 Хич не ми се иска да влизам в полемика ама точно черешите винаги ми са се виждали много скъпи в Гърция. Блед може и да ги е намерила инцидентно евтино, но са си скъпи. А магазините с надпис "Кожа" (смешно ми беше) също не са евтини. Но Гърция не ми е много място за пазар освен избрани глави, така че не ми е ценно мнението.
 Иначе в Пелопонес и аз съм намирала портокали по 0 евро край пътя.

# 266
  • София...........

Знам го този плод. В Испания го наричат "нисперо". Ние дълго време си го отглеждахме в детството ми в саксия, посаден от костилка, донесена от Алжир и го наричахме "нефла".

dechy, това все едно аз съм го писала Simple Smile
Това е любимия ми плод нефла и ние си бяхме донесли костилки от Алжир - там има много градини, където се отглежда. В саксията стана близо метър и го засадихме на вилата, но естествено зимата ... Няколко пъти съм виждала и в БГ да се продава.

# 267
  • София
Весела тема, имаше един комичен филм на Левинсън с де Ниро и Дъстин Хофман, „Да разлаем кучетата“.
Нека и аз да допринеса малко за настроението, преди плажа.

Сега веднага отивам в полицията, да издирят или да обявят сутрешния търговец на череши за национално издирване. Как така той ще продава череши за 1.50 евро, това противоречи на политиката с България.
След това отивам в общината на Катерини, да издирят и затворят всички сергии в Паралия, които си позволяват своеволието да продават черешите по 2 евро за килограм. Негодуванието е предизвикано от няколко български момичета, твърдо спазващи политиката за цените по гръцкото крайбрежие.
Накрая ще напиша писмо до новите гръцки евродепутати, веднага да внесат от България пишман търговци/имаме ги в изобилие/, които да не продават черешите под 10 евро за килограм.
Ще ви държа в течение, как протича акцията ЦЕНИ.

Най-вече ще съжалявам за братята сърби и македонци, които ще трябва да купуват череши и др. плодове на цени диктувани от милите ни съфорумки.

Весел, топъл, прекрасен ден, желая на всички.

# 268
  • софия
Това лято ще има ли "гръцка" среща? Миналата година не успях да дойда, а ми се иска да се запозная с някои от вас   bouquet

# 269
От сърце най-искрено благодаря на Параход за усилията и отделеното време да поддържа темата!  Hug  bouquet Благодаря лично и на Таис и Anna Bel за споделените впечатления - "заради " едната от тях през септември бях в Евия, а "заради" другата - сега съм в Кефалония.  Crazy
Времето е разкошно, не е горещо, но е достатъчно топло за разходки и плажуване. Таисче, споко, ако тръгнеш насам засега земята е спокойна.  Simple Smile До Миртос още не сме слизали, но онзи ден 12 часа обикаляхме из острова, който е прекрасен - спокоен, чист, зелен! Отседнали сме в района на Фискардо, но ще се придвижим и надолу тези дни. Впечатления - бол, при първа възможност ще ги споделя. Ако някой се интересува от нещо конкретно, да пита, а това жълто плодче, което коментирахте, от два дни му се чудя дали да се пресегна и да си откъсна едно от дървото до входа, за да го опитам.  Simple Smile Ще! След малко, че в момента съм на терасата и пред мен се е ширнала синевата на морето, а птичките се надпяват по близките дървета. Подухва лек, галещ ветрец и ... трябва да набележа някаква дестинация за днешния ден, докато домочадието още спи.
Някъде напред в темата прочетох за "отписване" на Евия.  Sad В никакъв случай!  Naughty Евия е голям остров и за нея си трябва време, но дори за тези 5-6 дни, които прекарахме в северната й част, тя успя да ме спечели и да ме накара да си обещая да се върна отново там за по-дълго, а плажът Кавос още го сънувам и още чувам сиртакито от отсрещния бряг ...

Общи условия

Активация на акаунт