Работа за 16-годишни?

• 48 903
  • 115
  •   1
Отговори
# 75
Посвий си истерията, моля те, че язък за хубавата тема.
Потретвам за последен път - дишай спокойно, твоите деца никой не кара да работят. Радвай им се там и не бери грижа за чуждите.

# 76
  • София
Сийке, съвсем пропадаш с такива реплики. Май някой ти е откраднал профила.

# 77
  • Ямбол
Анди, а ти защо реагира така? Защо нарече идиот всеки, който е сложил дете да върши една лека за възраста му работа, а вероятно и забавна за самото дете. И защо реши, че е затъпяващо, ако детето упражнява евентуално чужд език. Пък и да не е, за него е някаква дейност различна от телевизора, компютъра, телефона и таблета. С какво е по-затъпяващо асансьорното возене пред изредените, които са масово дейността на децата в тази възраст през лятото.

Моето дете е на десет и проявява сама желание да върши някои неща в семейния ни бизнес - например да мете, да подрежда, да бърше прах. Чувства се значима, че допринася с нещо. Големият пък има също желание да започне някаква работа и масово учениците на около 17-18 си намират работа в хотели и ресторанти на морето и започват работа, дори ни молят да им оформим оценките малко по-рано и аз лично нямам нищо против.

# 78
  • София
Нека питаме ИТ дали асансьорът е подходяща работа за едно дете. Най-малкото, това е работа с машина. Със същия успех можем да сложим 10-годишни да натискат копчетата в трамвая или на някой струг - те сами ще си вършат работата, а на детето ще му е интересно. Това само относно безопасността на труда. На бас, че ИТ няма да разреши дете да работи в асансьор! Отделно е затъпяващото  действие на този вид работа. Какво ще научи това дете там?

# 79
  • Ямбол
Искаш да кажеш, че е опасно дете да се качва на асансьор с чужди хора ли?
Или че асансьорът е опасен само за децата?

# 80
  • София
Не да се качва, а да му е работно място. Едно е да се качиш и да пропътуваш дванайсет етажа като пътник два пъти на ден, друго е да го правиш като работник по двайсет пъти. Отделно е тясното затворено пространоство.

# 81
  • София
Andariel, тук струва ми се говорим за работа през лятото и то най-вероятно не цялото. Чак пък толкова да е затъпяващо да обслужваш асансьора.. Най-малкото учи на търпение и дисциплина. На 17 - 18 продавах за няколко седмици на щанд в базар. С изкараните пари и додадените от родителите ми после отидох на море с приятели. Чувството сам да си изкараш някакви парички на тази възраст е много приятно. Не е като да ти ги дадат на готово. А и е добра подготовка за бъдещето. Бих се радвала, ако и децата ми като поотраснат имат възможност през летата да поработват по малко преди да ги захапе 8-часовият работен ден. Така много повече ще са на ясно как искат да се реализират професионално, колко и какво да учат.. И понеже подходяща работа трудно се намира, за мен е добър вариант и доброволчеството, пък надявам се аз да мога да задоволявам финансово нуждите им.

# 82
  • София
Лекси, тук става въпрос за 10-годишно! На 10-годишните, особено на момчетата, им е в природата да са на открито, да се движат, а не да стоят затворени и да цъкат нагоре-надолу в един асансьор. По-добре да бере домати или, ако е толкова зор, да пасе патките. Една селскостопанска седмица би се отразила доста по-благотворно на едно 10-годишно момче.

а кое не му е затъпяващото в обслужването на асансьора? Виждала ли си записи как се държат хората в асансьор? Всички гледат настрани или в земята, стараят се да не забелязват околните и нямат търпение да излязат от асансьора.

# 83
  • София
Да, за конкретния случай съм съгласна - признавам си, че не съм чела цялата тема. Но заглавието е "Работа за 16-годишни".

# 84
В една нормална държава родителите ще имат огромни проблеми със социалните служби, ако заставят 10 годишно дете да седи с часове в асансьор.Да, за детето е съблазнително, да изкарва пари, но точно такава работа не е в реда на нещата.

# 85
  • София
В една нормална държава родителите ще имат огромни проблеми със социалните служби, ако заставят 10 годишно дете да седи с часове в асансьор.Да, за детето е съблазнително, да изкарва пари, но точно такава работа не е в реда на нещата.

Ако стои пред компа, няма наказание  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 86
  • София
Стига де, вече се изтърка това с компа! Първо възрастните трябва да махнем от компютрите и кръчмите, защото най-големите обороти и лудо харчене го правят именно възрастните, а не децата. Възрастните губят порядъчно много време пред комповете, обаче те се чувстват в правото си и намират кусури на децата.

# 87

Ако стои пред компа, няма наказание  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Според теб, това ли са двата варианта- комп и асансьор?

Не зная откъде е тръгнало клишето с "компа", но моите впечатления са други.
През цялото лято пред нашия блок на умалено футболно игрище са деца от 7 до 18 поне.До игрището има пейка, там седят, приказват си играят шах, карти.После пак на игрището- футбол.А до игрището- детска площадка на която играят най-малките.

По-големите учат по-малките на правилата, вкл. и моят син мрънка повече за "навън", отколкото за "компа".Детето ми е почти на 10, но има приятели както на 5, така и на 15, цялата махала се събира на игрището.

Там, където има условия за игра и "компа" не е така интересен.

# 88
  • Ямбол
...Според теб, това ли са двата варианта- комп и асансьор?
....
Никой не е казал, че това са само вариантите. Но този, който твърди, че работата в асансьора е вредна и в нормална държава следва да има санкции, до би следвало да има санкции и за "компа", защото там също е вредно да се стои. Обаче никой няма против "компа", има против асансьора, понеже там се вадят и пари. Аз не вярвам детето да е заставено пряко волята си в този асансьор. Но когато родителите работят, по-добрият вариант е да ангажират и детето с някаква лека работа и в случая е подходящо да е около тях.

# 89
  • София
Как направи връзка между двете? Ако тръгнем по твоята логика, първо ти трябва да махнеш компа за своите деца и да ги пратиш 10-годишни в асансьора да заработят някой лев. Не знаех, че децата работят на компютрите. Това откога?

Предполагам, че тук има потребител, който е запознат по-сериозно с изискванията на ИТ за работа на 10-годишни (което всъщност си е абсолютно незаконно деца на тази възраст да работят), и да каже асансьорът безопасно работно място ли е за едно дете. Готова съм да се хвана на бас, че никоя ИТ няма да разреши такова нещо, да не говорим за дете. Да не говорим, че въпросното дете формално ще носи отговорност за пътниците в асансьора, ако някой реши повечко да разнищи нещата. Наистина ли не правите разлика между ползване на асансьора от едно дете като транспортно средство, и работно място? То е същото като 10-годишно да отиде да пазарува в магазина или да работи в магазина.

Общи условия

Активация на акаунт