Италия, 145

• 50 035
  • 740
  •   1
Отговори
# 45
Зависи от случая, ударението в много думи не е задължително да се изписва. Ако в някоя дума има нужда от accento acuto се слага  (´) ако е grave (`) се слага този.

# 46
Да, аз говоря за думите, в които задължително се изписва... sì, così, più, virtù... глаголи в passato remoto... примерите не са чак толкова малко.
Ти, като филолог, виждала ли си accento acuto върху гласна, различна от е? Ако има някакво правило или поне обяснение, би ли казала? Simple Smile (ще се радвам и на линк)

# 47
Аха, разбрах. Не, аз не съм виждала и не мисля, че е правилно, тъй като ударението показва начин на произношение, тоест дали една гласна е отворена или затворена и правилно е само едното, не може една дума да бъде произнасяна по два начина, съответно и правилното ударение е само едно. Например грешно е да напишеш perchè, правилното е perché, sé а не sè. Но ако искаш ще погледна какво пише в граматиката на Лука Сериани, разбирай изворът на истината в италианския език и ще ти кажа какво пише.  Laughing

# 48
  • в едно миланско село
Барбич, за думата, имам предположения, че е диалектална. аз не съм я чувала и в Интернет не намирам официална етимология. мъж ми я знае, обаче.
за акцентите, мога само да изкажа предположение, че са объркали азбуката при печатането, поне на моята клавиатура дори няма гласните, за които говориш с accento acuto, та и да искам не мога да ги напиша с такъв  Laughing

честно казано, не се и заглеждам толкова в акуто/граве, достатъчно ми е да са го сложили хората, а не пропуснали, или, още по-идиотски, заместили с апостроф. това (освен ако не видя, че е писано през смартфон), ме кара да слагам автора на писанието в кюпа на неграмотниците  Mr. Green

пс. забравих : моята библия е тази : http://www.accademiadellacrusca.it/it/lingua-italiana/consulenza … arlo-pronunciarlo

Последна редакция: пн, 26 май 2014, 21:10 от feiam

# 49
мен пък най-много ме дразни когато някой пише un pò вместо un po', направо ужас  #Crazy
А ако знаете какви мейли чета всеки ден, просто може да умрете от смях.

# 50
Така, докопах се този текст Laughing, който се занимава стриктно с поставения от мен въпрос, и го прочетох. Нещо, което не ви съветвам да правите, понеже човекът е далеч по-луд от мен и ако съм ви се сторила ужасно дребнава и досадна с въпроса "затворено или отворено ръкописно b в първи клас", то не знам какво бих те си помислили за този човек! Накратко, изводът от текста е:

Siamo ora in grado d’enunciare la regola per il primo caso in esame:
1) l’accento è acuto per tutti i grafemi che rappresentano fonemi vocalici chiusi;
2) l’accento è grave per tutti i grafemi che rappresentano fonemi vocalici aperti.

Ovviamente, questa regola sottintende la possibilità d’avere diviso i fonemi vocalici in
aperti e chiusi:
- i fonemi vocalici /i e o u/ sono chiusi, i fonemi vocalici /ε a ɔ/ sono aperti.

И по-нататък в текста уточнението: la o finale accentata è sempre aperta.

Значи, като последна буква на думата, правилни биха били à, ò, í, ú Crazy, è или é според случая.
Излиза, че книгата на Einaudi, която четох, всъщност е съвсем изпипана. Grinning

Авторът на текста вмъква и предложението клавишите ì и ù по клавиатурите да се заменят с í, ú, за да се реши въпросът безболезнено.

честно казано, не се и заглеждам толкова в акуто/граве, достатъчно ми е да са го сложили хората, а не пропуснали, или, още по-идиотски, заместили с апостроф. това (освен ако не видя, че е писано през смартфон), ме кара да слагам автора на писанието в кюпа на неграмотниците  Mr. Green
Аз като цяло мразя мърляви текстове. Разбира се, нямам предвид разни най-фини детайли (като това с посоката на ударенията), а далеч по-груби грешки и "загрозяване" на текста от немарливост.
Между другото, този форум позволява изписването на ударените ит. гласни само при първо въвеждане. Ако се редактира, ударенията изчезват и не могат повече да бъдат добавени по никакъв начин. Тогава е неизбежно да се заместят с апострофи. 33uu 

мен пък най-много ме дразни когато някой пише un pò вместо un po', направо ужас  #Crazy
Мхм. То чисто логически е почти необяснима тази грешка.

# 51
  • в едно миланско село
значи, стигнах до 3-та страница, късно е, и четох политически идиотщини досега.
обещавам да го прочета до край този господин, за да продължа да се забавлявам.
бих го сравнила с някои от съвременните "българисти" дето след малко и без оглед на развитие на писменост и разговорен език, ще ни върнат да пишем на старобългарски и със съответните падежи.
напомня ми, освен това, за данъците, които плащам, за да се изхранвам "учени" от този род.

няма да ми прибавят нови клавиши, това е ясно и се благодаря, че не съм се заварила в положение да се изхранвам с подобни жизнено-важни... небивалици  Mr. Green

Последна редакция: вт, 27 май 2014, 07:59 от feiam

# 52
Мхм. То чисто логически е почти необяснима тази грешка.

Но за това пък е много много често срещана.
Мерси за текста, ще го прочета. Аз лично никога не съм срещала и не съм се и питала по този въпрос. Трябва да се има предвид обаче, че езика винаги върви към опростяване, така че се съмнявам да се добавят такива клавиши и изобщо да се обърне внимание на този въпрос с ударенията. С времето много грешни употреби стават правилни тъй като езика се развива по много динамичен начин. Даже бях чела, че вече се допуска и формата a me mi, което допреди години беше изключено.

# 53
Мерси за текста, ще го прочета. Аз лично никога не съм срещала и не съм се и питала по този въпрос.
Ами не знам дали е много за благодарности... Laughing
И аз не се бях точно сещала, наби ми се в очите от текста в книгата. Естествено, че няма да се подменят клавишите и за нас простосмъртните няма тепърва да се въвеждат усложняващи правила (и по-добре!), но ми прави добро впечатление, че тези, които се занимават с издаването на книги, са пожелали и са се постарали да бъдат една идея по-прецизни. Обратното би било по-неприятно.

# 54
Да, така е. Въпреки че на мен прекалената прецизност малко ме изнервя понякога, но зависи от контекста.

# 55
Да ви имам енергията да се занимавам с accento acuto e grave! !! Joy

# 56
Точно това и аз исках да напиша ..... Thinking Mr. Green  - да ви имам проблемите... ooooh! ooooh!

# 57
Ох, ми снощи, докато четох за акцентите, сготвих спанак и после го изядохме. А по новините гледахме как Грило пи Малокс. Казах си "добре че му нямам проблемите".

# 58
  • UK
Аз пък хвърлям по едно ухооко, че белким някой се е излъгал да ми се обади за работа И защото говоря италиански.

Ние в неделя гласувахме в посолството; не съм убедена, че гласът ми има особена тежест, но съм още по-убедена, че ако не гласувам значи нямам позиция, а аз обичам да имам позиция. Тъкмо го съчетахме и с разходка и то стана цял ден - първо в най-тежкарската част на Лондон (там е посолството) - Кенсингтън, Хайд Парк, Челси, а после се озовахме в Камдън (нещо като Содом и Гомор ми се видя, квартал или по-скоро градче около едни канали, много заведения, млади хора и магазини за тениски и всякакви боклуци - нещо като битак). Там  е живяла и починала Ейми Уайнхаус. 10 мин извън Камдън пък е един от най-хубавите квартали на Лондон - около Риджънтс Парк, висяхме с едни мои приятели и от един хълм гледахме града и беше хубавоооо... Heart Eyes

Тук времето е ужасТно, едвам се събудих днес, мрак и дъжд...Мисля да пращам активно CV-та, вече  започва да ми доскучава, работи ми се и изобщо искам животът ми да поеме в някаква посока най-сетне. Simple Smile

# 59
Хубаво де, маловажно е, но нали някой трябва да се занимава с тези неща и да има някакви норми - ианче защо да не пишем un pò вместо un po', пак е в сферата на маловажните акценти Wink.

Мхм.

Днес вали непрекъснато и почти проливно, изморена съм, Микеле е в Бари (но поне само за два дни), и трябва да предам един проект до петък, който е готов засега на около 1/4 от работата. Светът не е в най-добрия си възможен вид.  Crossing Arms

Льоли, на една (метеорологична) вълна сме  Laughing.

Общи условия

Активация на акаунт