Великобритания - тема 52 Лятно Морска

• 43 804
  • 752
  •   1
Отговори
# 120
usmifchica ,

Най-добре се свържи със Citizens Advice Bureau
Те ще ти обяснят какво и как да направиш.

~Миа~ ,

Обикновено е само картичка. Ако се събира за подарък, обикновено някой обикаля 'тайно'.

Доста време ми се струва, че е минало, от както сте подали за детски.
Нямам спомен какви са сроковете, че аланглето ги клеймва и се занимава с тях,
но неговите дойдоха за няма и месец. Бих им се обадила да питам.

# 121
  • Лондон
Миа, само адмирации... Hug аз дору не исках да споменавам google, само в темата колко се е писало по тези въпроси ooooh!

По твоя въпрос за рождените дни - при нас само картичка, с не много лично послание... Ако колегата е от по-дълго време, някой от другите стари колеги пуска обща картичка и събира символична сума за подарък, много рядко се отива до пъба срещу офиса, където всеки си плаща питието... Преди много години това ми беше от най-големите изненади, както бяхме свикнали да се черпим за всичко в Бг Simple Smile

For a change и според мен, мен да претендирам за голями езикови познания

# 122
  • Лондон
"Без да претендирам" ... Какъв е този коректор ooooh!

# 123
  • Bristol
"Без да претендирам" ... Какъв е този коректор ooooh!
Oт телефона ли пишеш  Laughing Аз редовно правя издънки от телефона и по сто пъти се връщам да коригирам  Embarassed

Миа, картичка, която се разписва от всички колеги. Понякога събират и парички, ако е за кръгла годишнина примерно или сте малък колектив. Това ме подсеща, че отговорника за рождените дни в нашия офис е отпуска и ми е връчил картичка, която трябва да се даде на 5ти на шефа. Само да не забравя! Предния път пак беше отпуска, като големия шеф имаше РД. Ние си имаме клуб, плащаш паунд на година и с този паунд се купува картичка. Купуваме ги от М&S, там като купиш 5 картички, следващата е безплатна. В общи линии купуващия картичка е на загуба, защото няма как хубава картичка да вземеш само за паунд! Аз не членувам в клуба, но редовно асистирам при купуването и разнасянето на картички тайно сред колегите, за да се разписват. Луда работа  Crazy В предишната работа бяхме малък колектив и редовно събирахме парички за подаръци и се чудехме какво да се купи  Laughing Шефката беше най-креативна в това отношение.

Аз нали се двоумях за ново колело дали да си взема. Един ден, след като озвучих пътя от къщи до гарата и после обратно, като машината в Кин Дза Дза, мъжът заключи счупен лагер. А аз се чудех защо така ми трепти задната гума от известно време и дали има нужда от баланс... Днес си поръчах колелото, дано да ми хареса и да не се хареса на никого другиго  Laughing

# 124
Цвета, сириец е, но има пребиваване тук, както и разрешително за работа и си работи. Rolling Eyes
Веси, виж този линк най-вероятно ще ти даде отговор на въпроса:
https://www.gov.uk/check-uk-visa

Точно го разгледах, отговорих си на доста въпроси. Благодаря!
Тайно се надявах да може да пътува зет ми без виза, като съпруг на сестра ми. Ще подават документи тия дни, за да могат да пътуват през август!
Веси, зет ти попада под друга категория идващ в УК, като съпруг на ЕС гражданин. Щом ще пътуват двамата виза не му е необходима, само паспорт. "An EEA national has Treaty rights to enter the UK for an initial three-month period with members of her/his family whether or not the family members are EEA nationals. This initial right to enter is not conditional on the EEA national being a qualified person under UK immigration law. The right could be ended if the EEA national or her/his family becomes 'an unreasonable burden on the social assistance scheme of the United Kingdom'.  The family member of an EEA national, and that EEA national is not a Croatian national, the family member needs to only have an ID card (if they are EEA citizens) or passport (if they are not EEA citizens)." Нека си носят и регистрацията за брак за всеки случай. Ако възнамеряват да стоят повече от 6 месеца той трябва да си извади family permit. "If an EEA national's family members are not themselves EEA nationals and plan to come to the UK permanently or for more than six months, they must apply for an EEA family permit before coming to the UK. A family member of an EAA national may accompany that national to or join her/him in the UK irrespective of whether that family member has previously been lawfully resident in another member state. " Family permit от своя страна е безплатен https://www.gov.uk/family-permit.

Но, както казах по-горе за екскурзия му е необходим само паспорт и сертификата за брак за всеки случай.  Peace

В сайта на УКБА имаше много подробна информация за точно такива случаи и беше перфектно обяснена. Правих кейс стъди на много подобен въпрос да минем ОИСК регистрацията за тази година в бюрото, та съм 100% сигурна в горното. Сега, като го събраха с gov.uk е направо невъзможно да намериш нещо конкретно.  Sad Ако ти се задълбава в четене сигурна съм, че по-горното можеш да го намериш в The Immigration (European Economic Area) Regulations 2006 Hug

Последна редакция: ср, 04 юни 2014, 03:10 от nana_cool

# 125
Момичета, да попитам при проблем с невръщане на депозит към кого мога да се обърна?
С хазайна се разбрахме, че ще му оставим един месец наем заради това че напускаме къщата предварително и уговорката ни беше да си платим сметките той да провери, че всичко е платено  и да ни върне остатъка от депозита, но нещо се скатава. Вдига ми, но казва че 10 дена бил извън града, че имал работа и ангажименти и т.н. последно уж до края на миналата седмица трябваше да ни преведе парите, но уви ... Днес ми писа смс, че ще ми се обади по-късно и до там.  Close

usmifchica, тук говориш за две различни неща и депозит и един месец наем за това, че напускате къщата. Първото е ясно. Вероятно сте оставили депозит като сте се нанесли. Този депозит трябва да бъде съхраняван в агенция (deposit scheme), който евентуално при невръщане може да направите диспют по определеният ред. Вторият вариант е различен. Оставам с впечатление, че сте напуснали къщата преди да ви изтече нотиса. Вероятно по договор дължите този един месец наем, ако това е ситуацията има право да не ви го върне. Всъщност вие му го дължите така или иначе. Вероятно може да съм по полезна, ако уточниш за какво точно сте оставили тези пари и има ли депозит, който сте дали в началото и какво се случва с него.  Peace

# 126
  • София
Nana, много ти благодаря! Супер новина за началото на деня!
Те ще пътуват за около седмица, така че няма да им трябва и Пермит. Simple Smile))

# 127
  • Bristol
Нана, добре, че се включи! Аз не проиграх линка преди да го пусна, грешка. Много повърхностен е, каква националност си и защо идваш в УК, други въпроси нямаше... Преди години бях проверявала и ако си женен за гражданин на ЕО или си постоянно пребиваващ в страна от ЕО обикновено не се искат туристически визи, но ако не ме лъже паметта имаше няколко нации, които въпреки това им трябваха визи. Беше преди години и може да са се променили нещата. На телефона ми е трудно да правя подобно търсене в момента Sad

# 128
Веси, най-разумно е да проверите информацията и официално. Нека се обадят на УК посолството в България за всеки случай.  Hug Eто и съответният закон http://www.legislation.gov.uk/uksi/2006/1003/contents/made

Скрит текст:
Right of admission to the United Kingdom

(2) A person who is not an EEA national must be admitted to the United Kingdom if he is a family member of an EEA national, a family member who has retained the right of residence or a person with a permanent right of residence under regulation 15 and produces on arrival—

(a)a valid passport; and

(b)an EEA family permit, a residence card or a permanent residence card.

(4) Before an immigration officer refuses admission to the United Kingdom to a person under this regulation because the person does not produce on arrival a document mentioned in paragraph (1) or (2), the immigration officer must give the person every reasonable opportunity to obtain the document or have it brought to him within a reasonable period of time or to prove by other means that he is—

(a)an EEA national;

(b)a family member of an EEA national with a right to accompany that national or join him in the United Kingdom; or

и:

Скрит текст:
Exclusion and removal from the United Kingdom

19.  (1)  A person is not entitled to be admitted to the United Kingdom by virtue of regulation 11 if his exclusion is justified on grounds of public policy, public security or public health in accordance with regulation 21.

(2) A person is not entitled to be admitted to the United Kingdom as the family member of an EEA national under regulation 11(2) unless, at the time of his arrival—

(a)he is accompanying the EEA national or joining him in the United Kingdom; and

(b)the EEA national has a right to reside in the United Kingdom under these Regulations.

В тази директива дори е още по-ясно:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2004: … :0077:0123:en:PDF

Скрит текст:
Артикъл 6 (1) (2)

30.4.2004 EN Official Journal of the European Union L 158/

Right of residence for up to three months

1. Union citizens shall have the right of reside
nce on the territory of a
nother Member State for a
period of up to three months without any conditions
or any formalities other than the requirement to
hold a valid identity card or passport.
2. The provisions of paragraph 1 shall also a
pply to family members in possession of a valid
passport who are not nationals of a Member St
ate, accompanying or joining the Union citizen.

Мери, много е смотан gov.uk не само за имиграционни въпроси, за всичко е изключително повърхностен.  Confused

Аз заминавам след малко на трейнинг в Глазгоу за 3 дена.  Party Смятам най-безсрамно да се размажа по магазините цял следобяд.  Laughing

# 129
Доста време ми се струва, че е минало, от както сте подали за детски.
Нямам спомен какви са сроковете, че аланглето ги клеймва и се занимава с тях,
но неговите дойдоха за няма и месец. Бих им се обадила да питам.

Доколкото чувам от други майки във фейса имало разлика от това къде е родено детето. Ако е тук около 3-4 седмици ако е в БГ отнемало 3 месеца, а и дали са били тук с детето когато са подавали документите. Най-добре е да им се обади и да ги разпита.

# 130
  • Cambridge, UK
Момичета, да попитам при проблем с невръщане на депозит към кого мога да се обърна?
С хазайна се разбрахме, че ще му оставим един месец наем заради това че напускаме къщата предварително и уговорката ни беше да си платим сметките той да провери, че всичко е платено  и да ни върне остатъка от депозита, но нещо се скатава. Вдига ми, но казва че 10 дена бил извън града, че имал работа и ангажименти и т.н. последно уж до края на миналата седмица трябваше да ни преведе парите, но уви ... Днес ми писа смс, че ще ми се обади по-късно и до там.  Close

usmifchica, тук говориш за две различни неща и депозит и един месец наем за това, че напускате къщата. Първото е ясно. Вероятно сте оставили депозит като сте се нанесли. Този депозит трябва да бъде съхраняван в агенция (deposit scheme), който евентуално при невръщане може да направите диспют по определеният ред. Вторият вариант е различен. Оставам с впечатление, че сте напуснали къщата преди да ви изтече нотиса. Вероятно по договор дължите този един месец наем, ако това е ситуацията има право да не ви го върне. Всъщност вие му го дължите така или иначе. Вероятно може да съм по полезна, ако уточниш за какво точно сте оставили тези пари и има ли депозит, който сте дали в началото и какво се случва с него.  Peace

да, грешката е че не обясних подробно
оставихме депозит равен на месец и половина наем за щети по къщата
тъй като се наложи да се изнесем по-рано пуснахме 30 days notice до хазайна, въпреки че в договора не пишеше че трябва
аз му пуснах нотис, на другия ден се разбрах с него от депозита макар че той покрива евентуални щети по къщата той да си удържи един наем,  защото нарушавам договора който е за 6 месеца и след като провери дали са ни платени сметките да ни върне остатъка от депозита

в договора пишеше само, че той трябва да сложи парите в агенция, нито дума за предварително изнасяне и т.н.
тъй като на мен ми се стори добър човек и трябваше да се махна от тази къща реших, да си му платя този месец и да се изнеса до 3 дена макс т.е. той има платен месец и през него да може да пуска хора за оглед или директно наематели без да се притеснява, че губи пари

миналата седмица каза че жена му проверила и имало някакво разминаване със сметката за водата 30 паунда, щяла пак да провери и да ми пусне парите до петък, аз нямах нищо протих да ми удържи и тези 30 паунда и му го казах

когато ми вдгине се държи супер прилично и възпитано
даже когато се видяхме да му кажа, че напускам му стана кофти, на тръгване аз му давам ръка, той да ме прегръща което за техните стандарти е чак изненадващо, та затова и аз не знам как да реагирам
разбирам че е зает, но мина вече месец и не е като да е казъл "няма да ви върна парите" даже напротив и по мейл и по смс твърди че ще ги оправи, но действия никакви
и съм в една чуденка  newsm78 просто не знам какво да мисля и към кого да се обърна за съдействие малко да го побутне

# 131
Усмивчица, въпросният депозит би следвало да се държи не от хазяина, а от неутрална агенция. В началото хазяинът е трябвало да ви даде документ, с който до докаже че парите са внесени, къде точно са внесени и какъв е Rf. number.

След това тези пари не могат да се освободят/ползват еднолично нито от вас, нито от хазяина. Трябва и двамата да удостоверите каква сума ще получи хазяина и каква вие. Това обикновенно става онлайн. След като и двете страни се съгласят кой какво получава, агенцията ви превежда парите в банкова сметка.

От това което казваш започвам да си мисля че хазяинът не ги е внесъл никъде, дано не съм права.

Последна редакция: ср, 04 юни 2014, 17:37 от golden

# 132
да се впиша и аз вече от английска земя Simple Smile. Пристигнах събота с малката, но още се чувствам като на гости  Mr. Green. Просто ми е странно да го мисля, че живея тук. Сигурно чувството ще изчезне след известно време де.

Уж мислех да се поогледам, но реших да не чакам, защото видях много интересна програма за лятото за доброволство свързана с насърчаване на детското четене и взех че кандидатствах. Едва ли ще ме викнат де, че търсят от 13 до 24 години, но се надявам да ме имат предвид за друго нещо, на което ще им отговарям на годините. И да не ми се изсмеят на кандидатурата де  Laughing

# 133
isolda1 аз вече 3-4 седмици се чувствам като ... на туризъм. Още нямаме някакви ежедневни ангажименти и основно обикаляме парковете с децата и разглеждаме какво има из града.
Днес идва хазайката, защото мелницата за отпадъци в мивката не работеше. Имаше една плюшена играчка паднала под леглото, а на нея и се стори, че било котка и се втурна да проверява. Остана доволна, че нямаме котка  Mr. Green Изглежда разбрана жена. Върнах и някои стари неща, които според мен не стават за ползване. За един час купи нова мелачка и майсторите я смениха. Беше много учудена като разбра че сме от България. Много ми бил добър английския  Sunglasses

# 134
  • Лондон
Аз исках да гледам Coldplay в Royal Albert Hall, Аннабел - One Direction Rolling Eyes познайте къде сме в неделя... На Wembley да гледаме One Direction,  и аз наред с тинейджърките... Laughing

Общи условия

Активация на акаунт