Счетоводни въпроси

• 130 817
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 870
  • Русе
Благодаря Sause baus, но къде точно да вляза, за да проверя. В справката за задълженията, виждам, че нямаме задължения, но къде се вижда, че НАП има задължение към нас? Аз ли не доглеждам нещо?

# 871
  • В полите на Пирин планина
Благодаря Sause baus, но къде точно да вляза, за да проверя. В справката за задълженията, виждам, че нямаме задължения, но къде се вижда, че НАП има задължение към нас? Аз ли не доглеждам нещо?

Има справка за "контролните производства" на задълженото лице.
Също провери в папака "спам" на ел. поща. На мен там ми отиваха линковете за проверки на едно дружество.

Едноличен Търговец може ли да подава през 2018г на хартия на място в НАП декларация по чл.55 ЗДДФЛ и нулево ДДС?

Вчера четох във фейсбук група за счетоводители, че колкото и да е парадоксално в някои офиси на НАП приемат, а в други не на хартия тези декларации.

# 872
Здравейте.Не знам дали е за тук въпроса,моля да бъда извинена,но не знам къде да пиша Simple Smile Накратко ще разкажа.Започнах работа е една малка фирма април месец 2017г още на първата седмица.им занесох всички документи за сключване на трудов договор (медицинско,трудова книжка,здравна книжка)на вторият месец(юни месец) подписах договор.Останах да работя в тази фирма няколко месеца(по ред причини-най вече домашни проблеми и отчасти и в фирмата) Реших един ден и казах край.Отидох при шефа и му казвам напускам без предизвестие.От днес за утре.Е да наказаме не ми плати заплатата здраве да е.Въпроса е ,че нямам прекратен договор.В трудовата книжка са вписани името на фирмата,на каква длъжност съм и на каква заплата съм.Какво трябва да се направи?Да отида до фирма да си поискам прекратеният договор или какво? Благодаря.

# 873
vesssrusss ,да допълня виж и по банковата сметка дали няма постъпления.Искания за представяне на док.не се изискват задължително на всички.Ако е ЕТ-търси по ЕГН ,не по БУЛСТАТ -това за ел.досие.Успех!

# 874
Здравейте.Не знам дали е за тук въпроса,моля да бъда извинена,но не знам къде да пиша Simple Smile Накратко ще разкажа.Започнах работа е една малка фирма април месец 2017г още на първата седмица.им занесох всички документи за сключване на трудов договор (медицинско,трудова книжка,здравна книжка)на вторият месец(юни месец) подписах договор.Останах да работя в тази фирма няколко месеца(по ред причини-най вече домашни проблеми и отчасти и в фирмата) Реших един ден и казах край.Отидох при шефа и му казвам напускам без предизвестие.От днес за утре.Е да наказаме не ми плати заплатата здраве да е.Въпроса е ,че нямам прекратен договор.В трудовата книжка са вписани името на фирмата,на каква длъжност съм и на каква заплата съм.Какво трябва да се направи?Да отида до фирма да си поискам прекратеният договор или какво? Благодаря.

Няма документ "прекратен договор". Има договор и отделно заповед за прекратяване.
Отиди във фирмата с трудовата книжка и ще ти я оформят.
А неизплатената заплата не е наказание. Нарича се обезщетение за неспазено предизвестие и си е напълно дължима. Защото ти може да искаш да напуснеш без предизвестие, но това не задължава работодателя да се съгласи.

# 875
  • Вила Великула
Така е, но работодателя няма право да прихваща дължимото обезщетение за неспазено предизвестие от заплатата. Ако работника не го изплати доброволно, може да си го търси по съдебен ред.
За справка чл.272 от КТ.
Давностния срок съгласно чл.358 ал.1 т.3 от КТза предявяване на съдебен иск е 3 години.

# 876
Така е, но работодателя няма право да прихваща дължимото обезщетение за неспазено предизвестие от заплатата. Ако работника не го изплати доброволно, може да си го търси по съдебен ред.
За справка чл.272 от КТ.
Давностния срок съгласно чл.358 ал.1 т.3 от КТза предявяване на съдебен иск е 3 години.

Така е, но ние не знаем то прихванато ли е. Може и просто да си я чака да се появи след самоотлъчкста, в която може да се окаже, че е. Аз не прочетох тя да е подала молба за прекратяване. Отишла, казала че иска да не ходи повече и верно не се явила оттам нататък. Когато не е оформено документално, това си е самоотлъчка. Устната форма не е достатъчна в трудовото право.

# 877
Благодаря за отговорите.Да така.Нямам подадена молба за напускане. И от там не знам дали съм с прекратен трудовия.договор?Друго искам да попитам.Може ли при условие,че не съм попълвала нищо сега саморъчно да напиша една молба за напускане и да я пратя по пощата?И от коя дата да напиша при условие последният ми работа.ден беше на дата 20.11.2017? Благодаря.

# 878
Сега като чета за трудови договори(назначаване,прекратяване) реших да погледна и моя.И какво на първото четене ми направи впечатление(как не съм го видяла при подписване)1. ми нямам номер на тру.договор само дата 2. нямам печат на фирмата само подпис на работодателя.3.има данни на работодателя,но само името му.И от това ми навява ,че този договор хич не е читав.И ме съмнява,че изобщо го има в данните на НАП.При проверка на здравни осигуровки пише,че съм с непрекъснати.

# 879
Сега като чета за трудови договори(назначаване,прекратяване) реших да погледна и моя.И какво на първото четене ми направи впечатление(как не съм го видяла при подписване)1. ми нямам номер на тру.договор само дата 2. нямам печат на фирмата само подпис на работодателя.3.има данни на работодателя,но само името му.И от това ми навява ,че този договор хич не е читав.И ме съмнява,че изобщо го има в данните на НАП.При проверка на здравни осигуровки пише,че съм с непрекъснати.

Нищо от установеното от теб не е проблем. Работодателят може, но не е длъжен, да води регистър на трудовите договори. Съответно номерът не е задължителен атрибут. Само датата.
Печатът пък далеч не е задължителен. Липсата на нито едно от изброените не прави договора нередовен.
Аз не твое място още утре бих звъннала във фирмата, за да си уговоря удобно време да ги посетя  и да оформим приключването.
Не, не можеш, при положение че не си се явявала на работа почти три месеца, сега да пратиш молба за напускане по пощата. А честно, ако бях на работодателя ти, след подобно поведение бих те уволнола дисциплинарно, ей така, чисто възпитателно. За да се научиш, че си има закони и порядки и не може да кажеш "аз повече не искам" и три месеца по-късно да решиш, че ще напускаш с молба по пощата.

P.S. Щом ЗО да ти непрекъснати, значи работодателят те е осигурявал, което значи и че договорът е регистриран. Имай предвид обаче, че ако до края на този месец за теб не се внесат осигуровки, здравните ти права ще бъдат прекъснати.

# 880
Здравейте.Днес отидох и си взех ПИК от НАП.Казаха ми утре да си проверя в системата,но аз реших да пробвам.Изненадах се като видях,че формата ме е осигурявала от дадата на договора до месеца в които е бил последният работен.ден т.е ноември месец.Въпроса е.След като не съм пускала молба за напускане и в системата на НАП не е вписано като плащане за останалите месеци (декември, януари, февруари) значи ли,че съм с прекратен договор.Аз така или иначе ще отида до фирмата да говоря с шефа(Много срам ще бера но....)аз съм си виновна.Другият въпрос е след като е бил последният работен ден 20.11.2017 и сега ако си пусна молба коя дата трябва да се пише?(глупав въпрос но...) Благодаря за отговорите.

# 881
Осигуровки се дължат върху изплатено възнаграждение. След като не си работила, естествено че нямаш осигуровки. Не, не значи задължително, че си с прекратен договор. Значи просто, че не ти е плащана заплата.
Отивай във фирмата, за да не стане по-зле.
По принцип предизвестието (или както го наричаш, молба) влиза в сила от деня след подаването му. Но при тази ситуация не мисля, че някой ще държи да спазваш предизвестие. Отиди и се разберете. Идеята, че ще ти се размине ходенето е нереална. Трябва да се явиш физически, за да ти се оформи прекратяването, защото трябва да подпишеш документи. Не може по пощата, не може с ПИК, не може дистанционно.

Последна редакция: ср, 07 фев 2018, 10:42 от Нищо лично

# 882
Здравейте!Искам да питам кога най рано може да ми извадят бележка за доходи за предходни месеци?Трябва ми за сина ми за стипепендия ,която трябва да представи до 15.02. но шефа ми отговаря,че толкова рано не може да ми извади.Първия срок на учеб ата година испусна стипендията по тази причина ,но сега не ми се иска.Почти всички деца вече са подали документи,които имат право на това,само моя шеф ми отговаря че толкова рано не може да ми извади бележка за доходи.Възможно ли е това?Благодаря!

# 883
  • Варна
До кой месец се включват в бележката? Възможно е да се бави ако не е готова ведомостта за януари.

# 884
  • София
Здравейте!Искам да питам кога най рано може да ми извадят бележка за доходи за предходни месеци?Трябва ми за сина ми за стипепендия ,която трябва да представи до 15.02. но шефа ми отговаря,че толкова рано не може да ми извади.Първия срок на учеб ата година испусна стипендията по тази причина ,но сега не ми се иска.Почти всички деца вече са подали документи,които имат право на това,само моя шеф ми отговаря че толкова рано не може да ми извади бележка за доходи.Възможно ли е това?Благодаря!

До кое число на месеца взимате заплата за предходния? Т.е. кога най-късно трябва да вземете заплатите за януари?
Може още на 1во - 2ро число на месеца да е готова бележката вече всичко зависи от отзивчивостта.

Общи условия

Активация на акаунт