Счетоводни въпроси

• 130 789
  • 1 044
  •   1
Отговори
# 930
Вие за плащане няма изобщо нужда да ходите в НОИ. Във всяка банка можете да направите превода. В НОИ ще отидете след плащането, за възстановяване на правата.

Не в НОИ, а в НАП се събират осигурителните вноски отдавна.
Някъде да съм написала, че вноските се внасят в НОИ?!
Написала съм, че СЛЕД като платят, отиват в НОИ за техническото възстановяване на правата. Защото ако чакат преводите да се отразят и автоматично да се възстановят правата, това ще отнеме време.

Последна редакция: пт, 06 апр 2018, 21:43 от Нищо лично

# 931
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Аз с ЕГН на лицето и калкулатор проверих колко и за какъв период са задълженията. Според вас мога директно да направя банков превод със сумата към НАП?

# 932
Точно така. Запозната ли си с бюджетните платежни нареждания? Такова трябва да попълниш.

# 933
  • В полите на Пирин планина
Точно така. Запозната ли си с бюджетните платежни нареждания? Такова трябва да попълниш.

Заблуждаваш питащия! НОИ изобщо няма връзка със здравните права!

Аз с ЕГН на лицето и калкулатор проверих колко и за какъв период са задълженията. Според вас мога директно да направя банков превод със сумата към НАП?

Трябва да се подаде декл.7, за да се вържат сумите.

# 934
От това което чета, Декларация 7 не се ли подава еднократно, в началото? Или след като правата са прекъснати, се почва отново?

# 935
От това което чета, Декларация 7 не се ли подава еднократно, в началото? Или след като правата са прекъснати, се почва отново?

Еднократно е, в момента, в който на лицето се прекъсват правата.

# 936

Заблуждаваш питащия! НОИ изобщо няма връзка със здравните права!

Гледай моля те какво цитираш, защото така написано излиза, че я заблуждавам, че трябва да попълни бюджетно платежно.

Последна редакция: пт, 06 апр 2018, 22:04 от Нищо лично

# 937
През цялото време пишеш неточни неща, освен платежното, което било бюджетно. Върни се и прочети.

Последна редакция: пт, 06 апр 2018, 22:23 от Lady Brinne

# 938
През цялото време пишеш неточни неща, освен платежното, което било бюджетно. Върни се и прочети.
Виж, това ми е абсолютно безсмислено. Просто цитирай коректно, за да не се получават обърквания. И чети преди да опонираш, защото никъде не съм писала, че осигуровките се превеждат в НОИ.

Последна редакция: пт, 06 апр 2018, 22:52 от Нищо лично

# 939
В крайна сметка, в банката може да преведа пари с бюджетно платежно, но първо трябва да се подаде отново декларация N 7 , така ли? Която, ако съм разбрала правилно, се подава в НАП?

# 940
В крайна сметка, в банката може да преведа пари с бюджетно платежно, но първо трябва да се подаде отново декларация N 7 , така ли? Която, ако съм разбрала правилно, се подава в НАП?

Ако не е подадена към момента, в който лицето е останало неосигурено - да. Ако е подадена - не. Просто се прави превод и системата на НАП обвързва декларацията с парите от превода.

Вие за плащане няма изобщо нужда да ходите в НОИ. Във всяка банка можете да направите превода. В НОИ ще отидете след плащането, за възстановяване на правата.

Bowtie

В НОИ изобщо не обвързват плащания за ЗО.

# 941
Ееее, прекали. Къде съм казала, че в НОИ обвързват плащания?
От момента на плащане на осигуровките, до момента,  в който в системата светне заветното "непрекъснати права" минават средно 3 седмици. Ако платиш днес, а трябва да ползваш правата си утре, какво правиш, според теб?

Последна редакция: нд, 08 апр 2018, 16:48 от Нищо лично

# 942
Здравейте! Въпроса ми касае ЕТ на патент. Осигуровките на самоосигуряващото се лице начислявам по сметка 498 / др.дебитори/ при кредитиране на съответните разчетни сметси за осигуровки. В следващата стъпка закривам 498 като дебитирам 501, за да отразя внесените от собственика пари в касата. Въпроса ми е по този начин не завишавам ли изкуствено наличностите в касата?

# 943
Здравейте! Въпроса ми касае ЕТ на патент. Осигуровките на самоосигуряващото се лице начислявам по сметка 498 / др.дебитори/ при кредитиране на съответните разчетни сметси за осигуровки. В следващата стъпка закривам 498 като дебитирам 501, за да отразя внесените от собственика пари в касата. Въпроса ми е по този начин не завишавам ли изкуствено наличностите в касата?

А собственикът на ЕТ реално внася ли ги тия пари? Ако не - то може да си останат на разчет и с реализираната от дейността печалба да се закрият.

# 944
Здравейте може ли да задам един въпрос.
В края на миналата година започнах нова работа и април излязох в отпуск 10 дни ( имам предвид от 1 ви до 10 ти април) по график най много в месец може да имаме 16 работни дни, защото са 12 часови смени в следствие на промяна на графика аз след отпуската имам за изработване 12 и общо сметнатите ми за целия месец излизат 16 смени, че имам. Та въпроса са ми е до колкото разбрах от колеги отпуската няма да ми е вписана като 4 дни а най - вероятно като 10. И преди това графика ми беше с една почивка повече и като изравнени смени имах 16. Сега след промяната имам с 1 почивка по малко и пак ми е 16 работни за целия месец та въпроса ми е какво да правя искам да говоря с тях, но с липса на аргументи ще ми кажат нещо да замажат положението и до там ще е цялата работа.
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт