Последна ваканция преди голямото начало (набор 2007) - 4

• 33 860
  • 737
  •   1
Отговори
# 285
  • Варна
Аз също съм твърдо "за" униформите! Но не и тукашният масов вариант - изкуствени материи, ужасен дизайн и цени несъответстващи на качеството. Гимназията, в която съм учила беше една от първите, която въведе униформите навремето. Но униформата се състоеше от сако и вратовръзка. Останалото - бяла риза и черни поли или панталони си ги избирахме сами. Т.е. ако искам ще си нося памучна риза, която ми е удобна и няма да се съобразявам, че някой няма възможност да си купи точно като моята. Отделно и броя "комплекти" за училище ми е според желанието и възможностите. Имаше изисквания за дължината на полата и височината на токчето, но си бяха съвсем в реда на нещата!
Но при нас май не ги носят много стриктно, ще видим...

# 286
  • Sofia
Напълно съгласна. И за нашето у-ще се отнася написаното.

# 287
При нас униформи няма, което е добре.
Изобщо БГ идеята за униформи е тотално сбъркана поради ред причини. Една от тях разбира се са корупционните схеми с наемането на фирма за ушиването им.

Харесва ми английският тертип на решение с униформи. Всичко от униформата е на съвсем достъпни и ниски цени, може да си купи колкото желае комплекта човек и както иска да ги комбинира.

# 288
И аз съм с първокласничка тази година.Записвам се да следя темата,ще ми е интересно.
Весело лято на всички бъдещи малки ученици  Hug

# 289
  • София
здравейте
Не успях да прочета последните постинги но предполагам, че много от вас вече са записали дечицата и на есен с песен дружно към първолашките вълнения Simple Smile
Поздравления на всички записани, успех на чакащите и късмет на всичките ни първолаци  Hug
Ние се записахме в единственото училище, в което подадохме документи и за щастие ни приеха.
В нашето  училище поне за сега няма униформи,  родителска среща ще има следващата седмица, а децата в клас ще са 25, което ме изненада, очаквах да са 24.
Учебниците по език задължително се плащат от родители, това за първи клас, от 3 ти мисля че влизат към безплатния комплект.

# 290
В нашето квартално училище се оказа,че трети клас са 19деца в клас. По-надолу също са малко. Голям плюс е това, но сигурно е за сметка на качеството,не знам.
Аз съм много против униформите, поне при малките ги смятам за ненужни.
Във Вихровения цената на езиковия курс за деца е сто лв на седмица. Може да се ползва занималнята им безплатно. Ако се плати за месец има 10% отстъпка. Това за Младост.

# 291
  • София-Младост
Пролетен дъждец
Кое е вашето училище? Simple Smile

# 292
Здравейте момичета, извинявам се, че така нахълтвам в темичката  bouquet  но цитираните по долу постове ме озадачиха малко  Thinking

Нашата родителска среща мина доста стегнато и спокойно.
......
Едно 90% записаха децата на занималня.

И аз записах моята след дълго чудене в 32. Хубаво, лошо, най-близкото е, с първата си братовчедка ще са заедно, надявам се и в един клас, свекърва ми да ги взима на обяд, че не съм привърженик на целодневното бутане на деца в класна стая, колкото и да е хубаво училището, пък да видим.
Другата седмица ще има диагностика и разпределение.
...........

В първи и втори клас целодневното обучение не е ли задължително? как не всички деца са се записали на занималня, и как можем да си взимаме детенцето на обяд?  newsm78  Стана ми любопитно (не се заяждам  Hug ), какви са в действителност възможностите и всяко у-ще само ли решава?

А иначе за протокола  Laughing синът ми ще е първокласник на есен и се присъединявам и аз  към вас да споделим трепети и тревоги покрай новото начало за порасналите ни дечица Simple Smile  Вчера го записах и сега чакаме датата за теста за разпределение по паралелки и съответно името на класната. Ние при кандидатстването заявихме руски език, но с класирането така и не стана ясно събрали ли са се достатъчно деца за цяла паралелка. Иначе за сега са приели 84 дечица (колкото и бяха обявили) - 4 паралелки по 21 деца. Но и аз не съм сигурна, че ще останат по толкова и на 15 Септември. По наредба мисля че трябва да са до 24, но кой ли ги контролира и санкционира ако са повече Wink

Късмет за всички, който все още чакат да ги приемат в желаното у-ще  Hug

# 293
  • София

Във Вихровения цената на езиковия курс за деца е сто лв на седмица. Може да се ползва занималнята им безплатно. Ако се плати за месец има 10% отстъпка. Това за Младост.

Лятната занималня е безплатна от 8-18 ч., ако детето ти посещава езиковия курс за по час на ден, така ли? Това ми звучи прекалено хубаво...

# 294
  • София-Младост
Не е задължително целодневното обучение, детето учи до 12.30 примерно, отиваш и го взимаш. Останалите деца ги взимат водят в стола да обядват, после имат време за малко игра и примерно от 13.30-14 им започва занималнята (полуинтернатни групи както ги наричат). На РС казаха, че преди 17 детето не може да се взима, както и записано дете може да се отпиша само по здравословни причини. И в занималнята си имат определен брой отсъствия които не трябва да се надвишават.
24 деца казаха и при нас, но според мен това е някакъв минимум, имат право да приемат още 4-5 мисля, но може да бъркам.

# 295
  • Варна
Анчето, добре дошла сред нас Simple Smile
На въпроса ти - всяко училище си решава дали има база и условия да провежда целодневно обучение. Освен това има разлика между целодневно обучение и занималня. При целодневното не може да се вземее детето на обед, защото занятията са разпределени през целия ден. А ако е на занималня - може да го взимаш и по-рано, защото следобед е време за самоподготовка, писане на домашни и т.н - неща, които можете и у дома да направите. Мисля, че варианта с целодневното обучение го има в много малко училища в момента.
На мен пък ми стана любопитно какви са тези тестове за разпределение. При нас няма такова нещо. Чудя се дали ще вземат предвид характеристиките от удостоверенията, когато разпределят децата...

# 296
  • София
Децата от нашата ДГ са с едни и същи характеристики (най-сетне разбрах за какво говорите, не бях обърнала внимание на гърба на удостоверението). Така че би било странно да ги гледат.

В училището, където се записахме, е целодневно обучение.

# 297
  • София
За характеристиките - едва ли от значение, защото в повечето ДГ са стандартни и от по две изречения. Поне в нашата всички са еднакви и пише следното:
Детето е овладяло образователните стандарти за предучилищно възпитание и подготовка по всички направления на ДОИ. Има необходимата личностна и социална готовност за постъпване в първи клас.
И това е написано на 60+ удостоверения в нашето ОДЗ.
И мен ми е любопитно какви са тези тестове за разпределения след класиране.

# 298
На мен пък ми стана любопитно какви са тези тестове за разпределение....

В едно от училищата, в които кандидатствахме се прави такъв тест - тест за начална училищна готовност. Предвид резултатите, децата се разпределят в паралелки по равно, т.е. ако има някаква система на оценяване, то всички деца се разпределят равномерно по паралелки.
Идеята им е да няма по-готови деца, които да се паднат в една паралелка.

Не можах да разбера по коя система препитват, а ми е любопитно.

# 299
  • Sofia
Добре дошли, SunshineMery, Анче! Simple Smile

В първи и втори клас целодневното обучение не е ли задължително?
Mомичетата добре са обяснили, аз само да вметна...

У нас няма (по мое мнение) целодневно обучение - такова каквото би трябвало да бъде (чувам от близки и познати извън страната) и бих избрала.
С два преподавателя - един за сутринта, друг за следобед. Достатъчно голямо помещение, та да има и кът за отмора (нямам предвид легла или диванчета непремнно, но не ми се впуска в подробности) и да не са цял ден в "кутийка" децата. В стаята да са с пантофи/чехли. Отношението межу учител и ученик да е друго.
Да не говорим, че системата е скапана като цяло.  То да беше само тя...
     Другото (това у нас, в бг) е целодневен престой, който включва полудневно обучение + занималня.
     Да, в някои наши у-ща има белееедо подобие на "целодневно обучение".

Общи условия

Активация на акаунт