Последна ваканция преди голямото начало (набор 2007) - 4

• 32 898
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
Разписали сте се, а при нас от градушката имаше проблем с кабелите и почти седмица без нет изкарахме. Иначе за раницата споделих преди, купихме случайно за около 40 лв., смесен тип, с анатомичен гръб и твърди страни, но мека отпред, не е тип кутия. Дано е подходяща, защото при нас въпреки воденето и взимането от училище, ще се наложи да я носи там сама по стълбите до третия етаж над партер, където им е класната стая. Част от учебниците и екипа по физическо ще стоят от понеделник до петък, но ще има и неща, които ще се взимат за домашно.
Иначе днес и взехме бюро и стол, и двете в лилаво, да са в тон с вкуса й и цвета на стаята.  Simple Smile
Засега само е притеснена от промяната, въпреки че е била в училище, това ще е ново.
Нищо не я занимавам лятото от четене и писане, освен ако тя сама не реши, води си нещо като дневник от време на време. Учителката ни посъветва само да им четем книжки и да караме да разказват, каза, че изразяването е слаба страна на децата днес и затова е хубаво да ги подтикваме.

# 676
  • София
Затова пък има един куп модерни спортове като тенис, йога, карате и други глупости, които по-скоро вредят на деца в началния курс с неразвита мускулатура и склонност към изкривяване.

Ти сериозно ли мислиш, че тенисът, йогата и каратето водят до гръбначи изкривявания и вредят на децата?  Shocked

# 677
Не го мисля аз, а кинезитерапевтите,които водят гимнастиката за гръбначни изкривявания, на която ходи детето ми. Говорим за деца със слаба мускулатура. Тези спортове в училище не предпазват, а напротив могат да задълбочат ако има проблем или склонност. И никъде не съм писала "водят".

# 678
  • София
  bouquet
Благодаря за уточнението!
Зачудих се, защото така написано звучи като анатема на тези спортове.

# 679
Ами, не на спортовете, но на училищата по-скоро,които би трябвало да предлагат и другия вид гимнастика.Няма лошо да ги има и тези спортове. Все пак не всички деца имат проблем.

# 680
  • София
  bouquet
Благодаря за уточнението!
Зачудих се, защото така написано звучи като анатема на тези спортове.

И на мен така ми прозвуча в началото. Аз лично не съм против тези спортове, но в случая говорими за едни редовни прегледи и вземане на мерки в началото на проблема.

Аз водих миналия месец и 2 деца на ортопед - та лекарят каза, че носенето на раницата не е такъв проблем за изкривяванията. Слава богу, че се оказа, че при Борис изривяването, което миналата година му откриха при снимка, по-скоро е било от грешна стойка при самата снимка. Но мисля да ги водя редовно двамата на ортопед, а иначе той да продължи да си ходи на плуване и карате.

Кати, много е хубава книжката, взимай я като я намериш, че не е лесна за намиране, а и "Геометрия за малчуганите" също, нея ще я почнем след това.
Аз и преди съм показвалa писанията на моята, ето да видиш.  Grinning

Макар, че сега е вече по-добре де, това, горе е в началото на ПГ. Simple Smile

Хахахаха, подобен е и нашия правопис Simple Smile

# 681
  • В светлината на слънцето
Гръбначните изкривявания далеч не се получават само от носенето на раница за по колко? - 10-20минути на ден от детето.
Огромна роля играят чиновете, начин на сядане, позиция на самото дете и т.н.
То ясно, че изследвания ще си направят големите производители, за да изкарат собственият си продукт най-най....но и не бива да се заблуждаваме, че точно в 1ви клас, където децата масово се водят и прибират от родителите и им се носи раницата...са получили изкривяването само от това.

Най-точното мнение до момента!  Peace

Дъщеря ми сама си носи раницата на гръб до училището. Водя я редовно на такива прегледи, защото знам колко е важно да се хване в началото. Гръбнак - като струна. Ама на нея й дай да тича, спортува, постоянно е в движение. Има страхотна мускулатура, нищо че е чироз. И малкият е същата работа. А единственото момиченце от класа, което не си смени куфарораницата е със сериозно изкривяване. Обаче то е супер обездвижено. Та нещата имат друг причинител, не е в раниците проблема. Иначе производителите винаги ще рекламират продуктите си и ще влагат много пари, за да докажат, че в тях е истината. Като има наивни хора, които да вярват все още, че го правят заради едната съвест и мисъл към децата, а не заради печалбата. Вярата в рекламата не е добра информираност. Понеже работата ми е отчасти свързана и с продукти, които се рекламират, ми е много ясна цялата система. Уви, в последните години проучванията са винаги, защото еди коя си фирма си ги е поръчала за собствените цели. Понякога ги правят забавно, друг път си звучат чисто научно, но целите са винаги да бъде деликатно направена препратка към добрите продукти, които изненада! продава точно този проиводител. Светът е бизнес и просто трябва да се научим да не вярваме и изпадаме в паника чак толкова, когато някой прави поредното разкритие. Ако е свързано с продукт, почти винаги има и нещо гнило. За съжаление, заиграване с вярата на хората има дори при лансирането на лекарства. Confused

# 682
Има и още нещо....не бива родителите да си успокояват съвестта и измиват ръцете с това, че просто са купили една раница с анатомичен гръб.
Тази раница се носи за кратко....през цялото останало време детето е в седяща, или изправена позиция.
Пращайки го на училище то носи раницата да речем 20мин. Но стои на чин и в час средно по 4-5часа. Ако сложим и занималнята, стават и повече.
Масово в училищата чиновете са още от наше време. Неудобни и предполагащи навеждане и изкривяване на детето. А в час никои няма да обърне внимание на децата да се изправят, ако родителя го прави в къщи все пак.
А гръбначно изкривяване може да се получи и преди тръгването на училище.

# 683
Maryse, така е - неправилното седене на чина е един от най-рисковите фактори, именно защото е продължително време в застопорена позиция. Аз точно по тази причина много харесах идеята с топката вместо стол - въведено е в доста училища между другото, не български. При нея просто няма начин да стоиш изгърбен, защото веднага се губи баланса. Та, виж, хората как хитро са го измислили и без някакви специални скъпи нововъведения - една проста топка, която струва под 15 лв български пари. И движение. То е просто задължително. А какво точно ще бъде - спорт, танци или просто игри навън, това е въпрос и на личен избор. Но е важно да го има. Peace Между другото, понеже ми стана любопитно за йогата, и звъннах на наша много близка семейна приятелка, която е един от водещите кинезитерапевти у нас. Жената така и не ми повярва, че това е казано от кинезитерапевт, тъй като йога, плуване, масажи били най-честите терапии, които се правят при гръбначни изкривявания. Обясни, че много зависело и какъв тип е точно изкривяването - при лордозата например, което е изкривяване в опашната област, именно йогата била едно от първите неща, които предписвали плюс плуване.

# 684
Лулумба, странно навремето като ни проверяваха редовно в училищата за изкривявания и задължаваха да се ходи на гимнастика, какво ли са предписвали след като йогата  беше малко известна  Grinning Да не говорим какви са компетенциите на йога инструктурите. Ами, 80% от тях са под всякаква крититка и без достатъчно знания за тялото и евентуални травми.
Не знам какво точно са имали предвид кинезитерапевтите при нас. Има много деца със сколиоза. Дъщеря ми ходи на йога цяла година. Определено има разлика в упражненията и сериозността.
А плуването наистина е незаменимо.

# 685
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не откриваме топлата вода  Tired за съжаление нито в градинките, нито в училищата се гледа сериозно на физическата активност и на правилната стойка

не знам как е било при вас, но при нас цялата занималня беше пълна с "кътове", били задължителни и не можело без тях.
в тях не може да се играе, а между тях свободно място за игра няма.
салонът е само един и групите се редуват да го ползват - средно веднъж седмично.
навън излизаха само когато времето го позволяваше.

в едното от двете училища в града ни има един физкултурен салон за 12 класа по 4 паралелки. смятайте само кой и кога ще се дореди до него  Confused
родители на деца в началните класове казват, че в часовете по физическо децата си стоят в клас и играят на телефони, таблети или ако вдигнат много шум - решават задачи по математика.

# 686
Пролетен дъждец, наистина голяма част от йога студиата у нас са под всяка критика, но има и доста читави. Но доколкото знам, кинезитерапевтите си водят сами повечето практики и предполагам, че именно в тях включват асани от йогата. Не питах за подробности. А иначе при редовност и спазване на програмите, изкривяванията се оправят. Но трябва много упорство. Имам светъл пример за това. Дъщерята на моя колежка е имала двойно изкривяване, никой не се наемал да работи с нея. На 20 години тя сама си открила кинезитерапевт, който да се съгласи, носила е корсети и какво ли не, спазвала всички правила, правила каквото трябва и в момента я развеждат по разните им конгреси, включили са я даже в книга като чудо. Но е била наистина много постоянна. Казвам го като пример, че винаги има светлина в тунела. Диагнозата не е обричане, особено пък ако се хване навреме. Peace
ст.Добри, много е лошо така. Какво им пречи поне да ги пускат на двора да играят? Thinking
При нас има някакво движение, не е като да няма. Преди да започнат заниманията в занималнята (когато са следобед) или след като приключат (когато занималнята е сутрин), задължително изкарват децата 2 часа на двора. Няма значение какво е времето - топло, студено, снежно. Само в джъд не ги изкарват. Когато времето е лошо ги пускат в салона, а ако е зает играят тенис на маса, имат фитнес салон с батут в училището, или отиват в стаята за почивка, където могат да се събуят и да играят тихи игри. Физическото при нас е здраво - все пак, след четвърти клас в училището има една профилирана професионална спортна паралелка, в която учат деца, активно спортуващи и играещи в различни младежки нац.отбори, та заради тях спортната база и преподаватели са на доста сериозно ниво. Но съм далеч от мисълта, че само това е достатъчно на децата. Поне не е без хич.

# 687
  • sf
Аз на спорта в училище въобще не разчитам. Моят ходи и ще ходи на плуване, отделно искам да го запиша на нещо от сорта на карате. Но най-ценното движение си остава играта с децата навън , сега през лятото не се спира по цял ден, едва го прибирам в 22ч и то защото е тъмно  Joy

# 688
Лулумба, браво на момичето! С упоритост наистина много неща се постигат. Ако асаните се водят от специалист, съм съгласна Peace
Между другото при моята щерка предполагам, че неправилната стойка е дошла от чина. В междучасията често момичетата остават в стаята, рисуват, приказват. Момчетата са по-активни. Навън зимата често не излизаха. Като цяло имаха много малко свободно време.
Много минуси виждам на това целодневно обучение.

# 689
  • sf
Колко от вашите деца ще са по цял ден?
Моят ще е до обяд, т.е. преди 12ч.

Общи условия

Активация на акаунт