Последна ваканция преди голямото начало (набор 2007) - 4

• 32 904
  • 737
  •   1
Отговори
# 660
Аз си признавам,че последните петнайсетина страници недоумявах какво толкова има за обсъждане на тези раници. Нашата раница беше от Метро, избрахме я за пет минути. Нито учебниците са се мачкали, нито е изцапана и тежка. Не помня колко струваше, но не е била повече от 40-60лв и свърши перфектна работа.

# 661
  • sf
И аз няма да купувам скъпа раница. Даже в момента имаме една чисто нова, най-обикновена, с нея ще ходи. Сутрин ще го возим,а после някой ще му я носи. Там какво ще я прави, все ми е тая, настроила съм се за редовно подновяване на учебници, помагала и пособия  Joy

# 662
  • София
Подновяване на учебниците? Да купувате нови ли? То ако трябва редовно да ги подновяваме, вкл. пособията, накрая като се тегли чертата може пак до скъпа раница да се стигне Simple Smile

А иначе не мисля, че е чак истерия. Все пак всеки родител иска да вземе нещо добро, хубаво и здраво за детето си. Според възможностите си.

# 663
  • sf
Каквато и да е раницата няма да го спаси от загубване, късане и мачкане, просто си знам стоката  hahaha

# 664
  • София-Младост
Удостоверенията мисля, че навсякъде се вземат едва след като се плати таксата. Не знам да има градина, която да ги даде предварително.
При нас удостоверенията тържествено ги връчи директорката на завършващото тържество...на 21 май. Изобщо нямаше връзка платил/неплатил. Синът ми ходи и юни една седмица и таксата я платих мин.седмица, в началото на юли.

catty m много странно поведения на вашите учителки...повечето се стремят да покажат на родителите, че тези 4години не са били само игра и веселба  newsm78

# 665
  • София
Така като ви чета повечето дечица могат вече да четат.
А моят го вее вятър  ooooh!
Познава буквите, прави срички, но дотам.
...............,

Kally May, не сте само вие така. (Може би в темата пишат повече майките на четящи, понеже има с какво да се похвалят. Това го казвам с най - добри чувства .) Аз се опитвам да му давам някакви задачки да се занимава, но всичко е с голямо нежелание. Логически и математически задачи харесва, но ако трябва да пише букви или ченгели - отказва. Буквите ги знае, но на някои се запъва.

# 666
  • София
  Catty m, грозничко е това с градината. И аз ги разбирам, но пак е грозничко.  Confused
  А като се заговорихме за такси, всъщност май не сме платили таксата за юни.  ooooh! Ще тичам в понеделник. Ние питахме, те казаха : Като свърши месеца. И ние съвсем забравихме. Срамота! Пък на децата се сърдя, че били заплеси.  Crazy
   За раниците: Кой каквото си прецени. Аз си имах някакви разсъждения, но ето Lulumba смята точно обратното. За децата няма никаква разлика с каква раница са. Особено ако някой им я носи.  Wink
   За четенето: Винаги съм смятала, че не е необходимо да се бърза. Моят се научи сам и за да не дразни брат си го карам да се занимава. Но не може да смята, примерно. Разните логически задачи са му мъгла. Не го карам изобщо, че има опасност да го объркам преди да е почнал. Всички ще се научат, няма как да избягат от това.  Simple Smile

# 667
  • София
Всички ще се научат, няма как да избягат от това.  Simple Smile

Така е. Аз съм на принципа, че на сила не става. Когато му дойде времето, той сам иска да прави нещата. Peace

# 668
  • Sofia

Абе така де....но пък хората без големи възможности защо трябва да се чувстват зле и кофти....че не са по модата.
E, то си е до човек... отново.  Simple Smile

Simple Smile За мен не е до хвалба умеенето да чете моята (защото със смятането съвсем не е толкова добре) и както писах тя сама се научи и все по собствена инициатива прави нещата. За задачките се амбицира, защото четем (ту тя, ту аз) книгата "Математика за малчугани", която много харесва.
Иначе аз лично не исках да чете толкова, че какво ще прави после, докато другите се учат в 1ви клас, та изобщо не я побутвам, ама не мога и да я спирам.
Сега, като дойде до мен (когато съм на лаптопа) и се зачита, та трябва да крия в общия случай.  Wink
Пък и то вече (ако преди време е било) не е рядкост да четат по-рано от у-щето децата.
Всяко се развива със собствени темпове, не бива да се сравняват.

# 669
  • София
Morena, тази Математика за малугани ще я взема за сина ми за наесен. На него определено математиката му харесва повече и мисля да го насърча в тази посока (и аз съм била така, но за съаление, не развих това увлечение).

Иначе, той може да чете доста добре (за възрастта си), но... го мързи. Не иска и да пише, освен за да не напише нещо от сорта "Топката да не ми я пипа Лора", "Забранено за Лора" (сестричката му)  ooooh! Като това изречение се пише без интервали между думите и прави много правписни грешки (напр. Лориту и други подобни, което сега ми е адски смешно, но все пак се надявам наесен учителките да го вкарат в правия път).

Иначе и аз смятам, че ненаучени няма да останат, повече ме притеснява, че не му се занимава, че е нехаен и немарлив като си пише домашните (ходи на английски и там им даваха да пишат буквички).

Catty m, грозничко е това с градината. И аз ги разбирам, но пак е грозничко.  Confused

Имено. За това и накрая останах с един горчив вкус в устата. И наистина се радвам, че се свърши тази ДГ (не че рано или късно малката няма и тя да тръгне някъде на ДГ).

# 670
  • Sofia
Кати, много е хубава книжката, взимай я като я намериш, че не е лесна за намиране, а и "Геометрия за малчуганите" също, нея ще я почнем след това.
Аз и преди съм показвалa писанията на моята, ето да видиш.  Grinning

Макар, че сега е вече по-добре де, това, горе е в началото на ПГ. Simple Smile

# 671
  • В светлината на слънцето
И моят не е от четящите. Не че не може да прочете нещо, но се замисля. Не срича, а казва буква по буква думата, и като стигне финалната буква, казва цялата дума. Да чете от книга - абсурд на този етап. Виж, с цифрите и смятането е добре. Пише лекарски  Crazy, горе-долу като показаното от Morena. Като знам как пишеше и четеше кака му на същата възраст, просто не искам и да сравнявам. Но ще се научат, няма къде да ходят. Peace
За удостоверенията - след като платихме, в самата каса ни дадоха тези удостоверения, нужни за записване в първи клас, а на тържеството на децата раздадоха едни много красиви - като дипломи. Grinning
За раниците - хич не му умувайте много. Скъпото не означава винаги и на всяка цена качествено. Твърдите са просто мода и повечето хора гледат да се равняват по другите, за да не останат по-назад. Wink Евтините раници изобщо не отстъпват по качество.  Peace На каката едната е много скъпа, дизайнерска, доста по-скъпа от куфароподобните заради пустата намеса на световен дизайнер в оформлението и принта, другата - евтина, та евтина. Е, няма разлика между двете по отношение на качеството.  Peace И двете, както казвах и преди, са меки, защото аз кутия няма да причиня на детето си за нищо света - грозно и грубо е, да не се лъжем. Няма намачкани учебници и тетрадки. За подмяна на учебници пък за първи път чувам - чак толкова... Thinking Та мисълта ми е да не се лъжете по тази странна мода. Не си заслужава да се пръскат пари за нещо грозно. Peace

# 672
  • у дома
Аз пък не мисля,че е мода-просто разумно взето решение от родители,които се интересуват...
От бившия клас на голямото ми момче от 24 деца към края на трети клас 7 бяха с гръбначни изкривявания -повечето бяха в начален стадий и с упорита и продължителна лечебна гимнастика децата се оправиха,но едно от тях беше с доста голям градус изкривяване и се наложи да носи доста време пластмасов корсет,не знам дали се оправи,защото моето се премести в МГ и не поддържам връзка с родителите му. Като превърна цифрите в проценти хич не е малък за съжаление...И тези 7 деца бяха с мекички,красиви,удобни раници тип като Габолските.От класа му малко по-малко от половината деца-сигурно около 10 бяха с грозните раници тип кашон с ортопедичен твърд гръб,при който тежестта се разпределя равномерно на Херлитц,Скаут,Онийл и др подобни марки-ами може и да са скъпи ,но нито едно от тези деца не беше с гръбначно изкривяване  Peace
Ако детето ще бъде водено от родител до училището в начална степен или пък раниците ще се носят в понеделник и взимат в петък изобщо няма нужда от скъпа и анатомична раница,а по-скоро от здрава...Обаче ,ако детето от втори клас ще се придвижва само,като например моето не е зле да помислите защо се налага модата последните години-има доста изследвания в тази посока...
А и един съвет-повечето лични лекари дават в началото на учебната година  здравната профилактична карта даже без да погледнат детето-настоявайте винаги да му се провери зрението и за гръбначно изкривяване-ако се хванат в начален стадий тези неща се коригират бързо и лесно.

# 673
Светла, права за носенето и вземането. Все пак тук говорим за начален курс и за водени деца. Поне моето скоро не вярвам да тръгне самО за училище. Ако сами ще ги носят, тогава има значение. Типът раница за съжаление е само малка част, която допринася за проблема.  Масово в училищата спортът не е ориентиран към превенция на гръбначните изкривявания. Затова пък има един куп модерни спортове като тенис, йога, карате и други глупости, които по-скоро вредят на деца в началния курс с неразвита мускулатура и склонност към изкривяване.

# 674
Гръбначните изкривявания далеч не се получават само от носенето на раница за по колко? - 10-20минути на ден от детето.
Огромна роля играят чиновете, начин на сядане, позиция на самото дете и т.н.
То ясно, че изследвания ще си направят големите производители, за да изкарат собственият си продукт най-най....но и не бива да се заблуждаваме, че точно в 1ви клас, където децата масово се водят и прибират от родителите и им се носи раницата...са получили изкривяването само от това.

Общи условия

Активация на акаунт