Отговори
# 360
Здравейте момичета! Hug Hug Hug
Аз не знам вече на какво да се ядосвам по напред - на непрекъснатото лошо време,на изключително трудното влизане в Мамата или на творческата импотентност на Еджето и Хилял. Close Rolling Eyes newsm78
Изпортиха хубавата житейска история,написана твърде добре и с голяма любов и уважение от Нермин Безмен както към Сеит , така и към Шура.

Постовете ,които прочетох в последните 2-3 странички наистина ме докоснаха и както казва Лакуни Hug във всеки един открих по нещо от своите усещания,разбира се изключвам екстремиски настроените такива. Joy

Дали няма да излезе права авторката на книгата  Thinking в колебанията и опасенията ,които имаше почти цяла година преди да даде съгласие за филмирането на произведението си newsm78
Напоследък не съм чела нейни коментари, а може би няма право вече на такива.
Въпреки целият наивитет - от наша гледна точка - аз си харесвам сериалчето.
Де да знам Thinking вероятно всички тези врътки,които Филипова Hug така добре е отразила се правят с цел комшийките докато пощят боба или лещата да заострят вниманието си към сериала. Те си обичат да гледат нещастни любови и зли отмъстители.
Те са щастливи, когато са нещастни.
И все пак животът е друга бира,както обича да казва Госпожата  HugЗнакът + не винаги е знак - за един сериал.Любовта не е лесна и често се случва двамата дори да се обичаат безумно да не могат да живеят заедно , особено когато обстоятелствата са екстремни - точно както е споделила Валя Hug

Докато не ме е "изплюл" форума бързам да публикувам с поздрави за всички

# 361
Еджето наистина се изчерпа.
Допреди време следях и другият й проект но го превърна в лепкав шербет и се отказах.
В началото даде сериозна заявка и за този сериал КСШ но наистина превърна Сеит и Шура в пълни наивници а злодеите продължават да се разхождат безнаказани. Шура и Сеит отстояха на сериозни изпитания за да се съберат, и да са заедно а в момента ги прекършва като цветя пред битовизма-жени, интриги.....все неща, които не съответстват на това, с което се пребориха в миналото.
От друга страна я разбирам Едже, че иска да приближи сюжета максимално до турската нагласа за да стане сериала смилаем за турските зрители но самия проект не е поредния турски сапунест сериал и на него не му подхождат тези битовизми с обичайните подробности, които са напълно излишни според мен.
Не съм разочарована като зрителка но не мога да не отчета и слабостите, които ми се набиват в очи.

# 362
Привет, момичета! Hug
Мноого хубави постове прочетох тази сутрин, благодаря ви! Снеже  Heart Eyes много се радвам, че се появи, и на мен много ми липсваш с твоите свежи постове!  bouquet За водката  Joy Joy Joy споделям абсолютно! Може да куца сценарият, ама Киво си играе перфектно!Нямам ни най-малки забележки относно играта му ... а това, че го изкарват някакъв глупак и наивник, не е негова грешка ... Фарах също си играе ролята невероятно, за миг дори не ми фалшивее ...
Гери, Вале, Лагуни, Госпожата , Наде, Дрийм Heart Eyes Hug Heart Eyes съгласна съм с всяка от вас за  критиките към Едже и Хилял  ooooh! имаха толкова интересна и благодатна история, позволяваща им да направят велик сериал, а те нещо се изложиха напоследък ...жалко ...
 И аз не разбрах Шура разбра ли в крайна сметка защо Сеит не дойде на сватбата, какво е преживял, за да се добере отново до нея  newsm78 Явно именно този много важен момент ония двете са пропуснали, щом и вие не сте го разбрали ... Много нелогични действия, непоследователни и това дразни. И все пак ... още не съм загубила интереса си, чакам с нетърпение следващата серия, може би ще ни се изяснят нещата, дай боже! Laughing

Хубав ден, дружки! Hug

# 363
Аз и друго не мога да си обясня. Ясно е, че драгият турски зрител обича драмите, обича да се идентифицира с образите, обича да му показват, че не само неговият живот е скапан, а това се случва и на другите, обича да гледа как “богатите също плачат“...Добре де, ама не иска ли да види нещо по- различно от всичко това, не му ли е втръснало от драми, локуми и шербети ?! И не мога да си обясня, че няма интерес към филма в Турция, а в арабските страни, където хората има сходен манталитет, сериалът е с огромна аудитория и гледаемост и е най- гледаният турски сериал за момента. Нямам никакво обяснение. Thinking

Не, Фенче Heart Eyes, Шура не разбра през какво е преминал Сеит. Не разбра, защото не попита дори . Той и каза, че е преминал през ада, че е душата му е изгоряла, но .... Някак, всеки като че ли, се съсредоточи в собствените си чувства, в личната си болка и драма.

# 364
Според мен Фенче Grinning Шура не разбра какво се е случило със Сеит и защо не се яви на сватбата а и как да разбере, нима си говореха на пейката.....!? ooooh!
Беше си почти монолог от страна на Шура мислейки си и говорейки за предполагаемата му измяна с Лола а той се обвиняваше за фактическата изневяра с Вера.
Въобще този момент много ме подразни. Уж се видяха да разговарят и да се изяснят а все недоизричаха това, което им се искаше или пък, и да кажеха нещо все беше половинчато, и с недомлъвки.
Липсва открития диалог помежду им, оттам се поражда погрешното разбиране на ситуациите в резултат на което започва да се прокрадва съмнението, след него недоверието и напълно логичния резултат на отношенията им помежду им не закъсня.
Не искам да се разделят но все си мисля, че Шура, ще замине и лека полека Мурка в лицето на Айше, ще се доближи до Сеит докато той и се отдаде тялом но не и с разума си, и сърцето си, защото те винаги, ще принадлежат на Шура.
Госпожата, аз също нямам обяснение на тези наболели въпроси, за които се питаш и ти+това и, че уж не се гледа а е един от най-коментираните сериали в социалните мрежи. #Crazy
И какво стана накрая, сърцето му иска, и казва едно а устните му изричат друго. Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 05 юни 2014, 11:26 от Neidjal

# 365
Наде , Госпожата Heart Eyes явно е така , както казвате ... и все пак, нека видим превода. Peaceможе пък да сме пропуснали нещо  newsm78 На мен не ми стана ясно и за коя изневяра говореше лелята? Не може да е за заминаването му уж с Лола, защото тя разбра какво се е случило. А за Айше Шура не била казала на никого, пък сестра и знаеше  newsm78 Нещо въобще не се връзва  #Crazy  А за Айше не искам и да помислям - е, точно пък на тая не го давам Сеит  Joy Joy Joy Joy Това вече няма да го понеса ... всяка друга, но не и това злобно, противно същество, което обърка всичко  с нездравата си любов ... не мога по никакъв друг начин да нарека постъпката и  ooooh!

# 366
Привет ...и от мен... Hug Hug Hug
Незнам откъде да започна и дали ще мога правилно да предам това ,което чувствам...и това ,заради ,което продължавам да гледам филма...
Момичета...не търсете под вола теле...Не разбирам много от сценарии и тем подобни ,но това ,което виждам ми харесва...е ,не всичко ,но това е на мегдана... bowuu Joy
А...може би така е било...може би така е решила Едже да ни го представи...и... не забравяйте ,че всеки филм е художествена измислица...ееееее....някой ще каже ,ама то е екранизация по книга ,или пък по действителен случай...да ,ама не...Вярно ...на нас ни се иска винаги да виждаме нашите любимци щастливи и влюбени,винаги да има хепиенд...и злодеите да си получат заслуженото...НО...за съжаление не винаги става така...както и в живота...тъй ,че нека се радваме на нашите любимци,заради които гледаме сериала...Пак ще го кажа ,Киво не ми е любимец ...загледах сериала заради Фара...и за моя радост открих един нов Къванч...не такъв сладникав като в ЗБ,не такъв безличен като в КГ.../сори ,ама хич не ме задържа пред ТВ-то в тези два проекта Naughty.../а един наистина царски Сеит...то каква визия,каква осанка...а за изпълнението съм без думи...И...вероятно вече разбрахте ,че гледам и ще гледам заради артистите ,а не заради сценария ...Не ме интересуват разни глуповати писания и рейтинги,че някой тва не харесвал ,друг онова...на мен ми харесва и туй то... bowuu bowuu bowuu/визирам писанията в пресата /...макари ,че не винаги е така...артистите да те задържат пред екрана ,независимо от сценария  Naughty...ето например ,един он любимците ми Ерко така и не успя да ме накара да гледам Дила ханъм... Naughty
Но  Naughty...това не значи ,че не трябва да критикуваме и коментираме сериала...та ,нали затова сме тук...да похвалим тоя или оня ,да се посмеем ,да си поплачем...какво друго ни остава след дългия и уморителен работен ден... bowuu...и нека оставим артистите и сценаристите да си вършат работата,а ние да им се кефим максимално... bowuu Peace

Приятен ден ,момичета! Heart Eyes

# 367
Светле - абсолютно си права за това!  bouquet Peace

..тъй ,че нека се радваме на нашите любимци,заради които гледаме сериала...

...а за изпълнението съм без думи...И...вероятно вече разбрахте ,че гледам и ще гледам заради артистите ,а не заради сценария ...Не ме интересуват разни глуповати писания и рейтинги,че някой тва не харесвал ,друг онова...на мен ми харесва и туй то... bowuu bowuu

Но  Naughty...това не значи ,че не трябва да критикуваме и коментираме сериала...та ,нали затова сме тук...да похвалим тоя или оня ,да се посмеем ,да си поплачем...какво друго ни остава след дългия и уморителен работен ден... bowuu...и нека оставим артистите и сценаристите да си вършат работата,а ние да им се кефим максимално... bowuu Peace

# 368
Наде , Госпожата Heart Eyes явно е така , както казвате ... и все пак, нека видим превода. Peaceможе пък да сме пропуснали нещо  newsm78 На мен не ми стана ясно и за коя изневяра говореше лелята? Не може да е за заминаването му уж с Лола, защото тя разбра какво се е случило. А за Айше Шура не била казала на никого, пък сестра и знаеше  newsm78 Нещо въобще не се връзва #Crazy  А за Айше не искам и да помислям - е, точно пък на тая не го давам Сеит  Joy Joy Joy Joy Това вече няма да го понеса ... всяка друга, но не и това злобно, противно същество, което обърка всичко  с нездравата си любов ... не мога по никакъв друг начин да нарека постъпката и  ooooh!
Не бих се изненадала това да е пропуск и недобре изпипана тънкост от страна на Едже но преди да изгледам епизода с превод не мога да съм категорична в преценките си, на този етап само предполагам.
Свет Grinning съгласна съм с теб за осанката и играта на Къванч в КСШ, и именно образът му на Сеит ме провокира да пропиша в теми за него.
Фарах е прохождаща но блестяща актриса и много ми лепна на сърцето а с Киво много, ама много ми харесват като екранна двойка.
Да не говоря колко перфектно се справя и Биркан, и каква различна роля прави от тази с която го познавам бегло от екрана в бг ефира. Въобще целия каст за мен е перфектен.

# 369
Здравейте, момичета!  Hug

Не съм гледала още сериала, но чета темата ви винаги, когато имам време.  Peace Разбирам вашите притеснения за рейтинга и най-вече - за по-нататъшния сценарий на  "Курт Сеит и Шура". Неотдавна попаднах на последния журналистически разговор с Мелек Генчоолу във връзка със спомоществователството й в една благотворителна фондация.

Скрит текст:

Статията много ми хареса и я преведох за лична употреба и за виртуалните си приятели.  Heart Eyes Те много настояваха да "види бял свят" във форума, а последните ви коментари ме подтикнаха да я постна в темата. Публикацията е доста дълга, затова ще сложа в спойлер някои части от нея. Дано и за вас да бъде интересна.  Peace А, може би, ще даде отговори и на някои от въпросите ви.  

ИНТЕРВЮ С МЕЛЕК ГЕНЧООЛУ - 14.03.2014 г.

Скрит текст:

Darüşşafaka е турска фондация (сдружение), която носи името на основателя си и има вековна история (основана е през 1863 година). Нейното мото е "Равни възможности в образованието" и с дейността си подпомага бедни деца и сираци, като ги издържа докато учат. Мелек Генчоолу е сред най-големите нейни меценати. Тя не само периодично прави дарения, но и плаща университетската такса на един студент за целия период на следването му. Darüşşafaka издава и свое списание, където е публикувано това интервю със сценаристката.
   Поинтересувах се повече за дейността на сдружението и се информирах как точно се избират стипендиантите. Кандидатите се явяват на предварителен приемен изпит (тест), който се провежда едновременно във всички провинции (вилаети). Регламентът на изпита и материалите за него се оповестяват /и в Интернет/ още от предната година. Тази година изпитът беше на 1 юни.
- Бележката е моя.

МЕЛЕК ГЕНЧООЛУ:
"УСМИВКАТА НА ДЕТЕТО СТРУВА КОЛКОТО ВСИЧКО В ЖИВОТА"

"Листопад", "Забраненият плод", "Каква е вината на Фатмагюл", "Кузей Гюней", "Прилив и отлив" ("Medcezir") са сред най-популярните сериали през последните години и сценаристката Мелек Генчоолу е една от "виновниците" за това. Но, малко известен е фактът, че тя е и сред най-щедрите дарители на фондация "Дарушшафака". "Винаги съм искала да помагам там, където има нужда. Избрах и се доверих на "Дарушшафака" и съм сигурна, че не сбърках " - споделя тя.
   Няма как, жената написала сценариите на тези, любими на хората, сериали и носеща името Мелек (Ангел), да не прелива от доброта и спонтанна обич към децата.
    Мелек Генчоолу участва в програмата "Родител-донор", но същевременно, фондацията я е натоварила и с мисията да бъде неин посланик на добра воля в света на телевизията. Защото тя е сред ентусиастите, които вярват, че всяко дете трябва да получи своя шанс да учи и е убедена в ползата, която  "Дарушшафака" допринася за обществото. А телевизията, като масова медия, има  огромно влияние и ресурс да популяризира идеята за равните възможности в образованието и да запознава родители и деца с работата на сдружението. Самата тя казва: "Аз, наистина, чувствам като свои тези 945 деца. Да усмихнеш едно дете и да го направиш щастливо, е по-важно от всичко друго в живота."
   Екип от нашето списание гостува в истанбулския дом на тази забележителна жена. Тя гостоприемно ни кани в дневната си, където компания ни прави котката Еве. Ето историята на нейната магическа писалка...

Скрит текст:

Мелек е родена през 1959 година в Истанбул. С родителите си живее в Нишанташъ и завършва средното си образование в Девическата гимназия на този престижен квартал. После става студентка във Факултета по изкуствата на Истанбулския университет, където през 1980 година се дипломира със специалност "Социална антропология и етнология". По време на следването си изучава факултативно и социална психология, обща и експериментална психология и педагогика.
  Абсолвентката М. Генчоолу много искала да работи като психолог в своето средно училище в Нишанташъ. Но, в епохата на 80-те години, психологията е твърде непозната и недолюбвана в Турция и тя се принудила да се откаже от мечтата си. Съвсем случайно, неин състудент й  помогнал да започне работа в счетоводството на турското представителство на "Филипс", където се занимавала с маркетингови проучвания.
   На тази първа своя работа, Мелек посвещава цели осем години от живота си. Със съпруга си Айкут Генчоолу свързват съдбите си през 1981 година. След година се ражда синът им Айту(г)ан, а през 1986 година на бял свят идва и по-малкият - Ахмед. През 1988 тя напуска работа и остава вкъщи, за да се грижи за децата си. Следващите три години предопределят промяната в нейния живот и дебюта й на писателското поприще.
   "Обичах литературата и обожавах четенето - споделя М. Генчоолу. - Оставайки у дома, видях възможност да се отдам на това, което винаги съм искала да правя. И започнах да пиша. Имах голямо желание да разкажа действието на една филмова история. Започнах да експериментирам и стъпка по стъпка да се упражнявам в писането на сценарии. Първият ми читател и критик беше моят приятел Гилман Текин, който работеше като учител по литература. Чрез него влязох в групата на Kandemir Konduk, където известните вече имена ме приеха, подкрепиха и поощриха. Като станах част от този сценарен екип, придобих самочувствие и увереност. И още по-страстно се отдадох на писането.

И така вече цели две десетилетия... Там срещнах Едже и след 11 години в Kandemir Konduk, с нея се отделихме и започнахме да работим самостоятелно. Пътищата ни отведоха в различни посоки, но шестимата и до ден днешен си останахме добри приятели."
   2006 година е паметна за Мелек и Едже, защото тогава те решават да направят нещо различно - да осъвременят и да разкажат във филмова поредица популярния роман "Листопад" на турския писател Решат Нури Гюнтекин. И новият, телевизионен, живот на художествената творба, издадена през 1930 година в обем от 134 страници, става феномен през следващите пет и половина години. Всяка седмица едноименният сериал събира пред екраните милиони турски семейства, превръща се за тях във вълнуващо емоционално съпреживяване.
   "Писането на този сценарий продължи три години. За мене, той беше много специален. В него вложих сърцето и душата си, исках да бъде такъв и за зрителите. Защото "Листопад" беше реалността, беше самия живот. Всеки един от героите се открояваше като отделна история, беше отделен сюжет. През цялото време, всяка седмица докато пишех поредния епизод, бях като обсебена, а после плачех, когато го гледах. Дори актьорите споделяха: "ние започнахме да се усещаме и възпримаме като истинско семейство...". Интересно е, че  и младите хора много харесваха и обичаха "Листопад". Малкият ми син, например, който не се интересуваше от сериали, всяка сряда вечерта бързаше да се прибере вкъщи, за да не изпусне епизода."
   За това, че "Листопад" се е превърнал в явление, говорят и безпристрастните цифри на рейтинга. И през петте сезона, поредицата е неизменен лидер в класацията на най-гледаните сериали. Окуражени от успеха, Мелек и Едже обръщат поглед към друг турски класик. Тяхната телевизионната адаптация на романа "Забранена любов" ("Забраненият плод") от Халит Зия Ушаклъгил, също се превръща в забележителност. За да гледат финалния епизод на поредицата, част от депутатите в турския парламент напускат важно пленарно заседание. Което не убягва от зоркото око на медиите и те излизат на другия ден с новината. Мелек Генчоолу изрежда в хронологичен ред следващите им сценарии по литературни произведения. "Мелодия на сърцето" (отново по роман на Решат Нури), "Менекше и Халил" ("Двама завинаги"), "Каква е вината на Фатмагюл", "Кузей Гюней". През настоящия сезон публиката се срещна с "Медджезир" ("Прилив и отлив"), а през март започна излъчването и на "Курт Сеит и Шура", пак по сценарий на творческото дуо. Този път, филмовият разказ е адаптация на едноименния роман на Нермин Безмен. "Имаме големи очаквания за този сериал. Той е нещо ново и различно за турската телевизия" - казва Мелек.      
   Заблуда е да се твърди, че ето на, тези сценарии, все пак, са писани от двама души и сигурно не е било чак толкова трудно... Но, това е колосална десетгодишна работа, зад която стоят усилията на  две жени, които през това време са забравили, че има ден и нощ, делници и празници, лято и зима... И те пишат така, че Турция винаги ги харесва и аплодира...  Вълшебната формула на успеха им се крие в тяхното уникално приятелство.
  "С Едже сме повече от сестри. Толкова добре се познаваме, че вече си четем мислите и можем да се разбираме без думи, само с поглед - споделя М.Генчоолу. - Преди снимките на поредния епизод сядаме и обсъждаме детайлно всяка сцена. И неусетно, може да прекараме в разговор цяло денонощие, докато синхронизираме вижданията си и избистрим идеята за визуализирането на всеки детайл от сценария. Затова, можем да се похвалим, че нашето мнение повлиява върху заснемането на половината сцени. През лятото, между сезоните на сериалите, се събираме и правим т.н. "генерална репетиция". Четем, обсъждаме, комбинираме и променяме сценария, докато се получи най-доброто. Познаваме се с Едже от 20 години и тя е сред най-близките ми хора, на които напълно се доверявам..."

"КАТО МАЙКА СЕ ГОРДЕЯ С ДЕЦАТА СИ..."

Скрит текст:

Въпреки интензивната работа и натоварения си график, Мелек никога не е пренебрегвала синовете си Айту(г) и Ахмет. "И двамата са много добри деца. Като малки не са ми създавали проблеми, не са ме разочаровали. И  в училище бяха отличници... Всеки ден благодаря на Бог за тази радост в живота си" - казва тя. Когато се споменават децата й, Генчоолу се изпълва с гордост и започва да разказва. Големият й син Айту(г) и съпругата му Мария Фернанда (колумбийка, инженер-химик по професия) живеят в Америка. Той е учил в Анадолската гимназия "Ататюрк" в квартал "Бешикташ", а после завършва специалност "Молекулярна биология, генетика и биотехнологии" в Истанбулския технически университет. През миналата година е получил докторска научна степен в САЩ и сега работи като преподавател в университета Рочестър, в щата Ню Йорк.
   Малкият син Ахмед и съпругата му Еда живеят в Германия. Той е възпитаник на гимназия Галатасарай и също е завършил Техническия университет, Факултета по машиностроене. После е защитил магистърска степен по машинно инженерство във Ванкувър, Канада.

"САМО ДА ГЛЕДАМ НЕ СТИГА, ТРЯБВА И ДА ВИЖДАМ..."

За да може всяка седмица, страница след страница, да разказва човешките истории, Мелек Генчоолу трябва да е добър наблюдател и да се оглежда около себе си. Но, не е достатъчно само да гледа, трябва да умее да "вижда" и да "чува" хората. "Това е все едно да имате още един чифт очи. Например, вървя по улицата и забелязвам у хората неща, които не могат да се видят "с просто око". Или, седим в ресторант, но моето внимание е погълнато напълно от разговора на масата зад нас. Ръката, с която пиша, не ме слуша без хората. Затова, където и да съм, аз записвам в главата си техните истории, И после те оживяват на екрана."
   "Призванието на всеки тръгва от детството, още там могат да се открият "симптомите" на бъдещото му занимание и професия" -убедена е тя. Ето как, Мелек си обяснява умението да съчинява завладяващи екранни разкази: "Помня, като дете, два или три пъти седмично ходех на кино. Връщайки се вкъщи, веднага се усамотявах в някой ъгъл и отново "проигравах" филма, но променях напълно цялата история по свой "вкус"." И продължава шеговито: "Може би, ако имах желание да стана актриса, щях да бъда много добра."    
   Не е пресилено, да се каже, че през последните няколко години творческият тандем Мелек - Едже задава тона в писането на сценарии за телевизионни сериали в Турция. Питаме дали има някаква тайна, някаква формула, която да привлича интереса на телевизионната публика?
   "Изненадващо е, но на практика, зрителският вкус определя популярността и успеха на един сериал. Това, всъщност, е формулата. Хората искат да гледат драматични конфликти и увлекателна и напрегната интрига. Може би така се чувстват по-добре - сравняват себе си и своя живот с видяното на екрана и въздъхват облекчено: "Добре, че това не се случва на мене."
   Други искат да се посмеят и така намират повод да се подиграят на някого, понякога и над себе си - "Виж, тази е като нашата Емине ханъм..." или "...и на мене ми се случи същото, когато...".  Зрителите искат да гледат герои, които познават. Но има и такава силна жажда за статус! Знам, че той е много важен за цялостния изглед и одобрителното възприемане на сериалите. На екрана хората искат да им показваме красиви места, изискани къщи, елегантни дрехи. Възможно е, това да ги кара да си мислят, че светът е прекрасен и така да се разтоварват психически. Напоследък в това отношение, пред телевизионните поредици летвата е вдигната много високо."
   Рейтингът е отличен състезателен стимул и те кара да бъдеш креативен и находчив. М. Генчоолу обяснява защо при адаптирането на художествени произведения за екранизация, не се придържат стриктно към тяхното съдържание. "Сериалът има различна "математика". За 90-минутен епизод се пише сценарий от 120 страници. За да се задържи аудиторията пред телевизора, трябва да се въведат допълнителни сюжетни линии и конфликти,  да се усложни още повече интригата. Ферхунде (от "Листопад") беше най-маловажният образ в книгата, но в сериала, чрез "дописване", ние я поставихме на една от водещите позиции. На всеки персонаж в поредицата трябва да му се вдъхне душа. Само така той ще придобие запомнящо се "лице" и ярък характер и ще влезе под кожата на зрителя. А, той ще го заобича или ще го намрази и осъди, ще се идентифицира с него или ще се разграничи, но няма да остане безразличен. Защото филмовата поредица и нейните герои вече са станали част от живота му...

Скрит текст:

Другата причина да променяме литературните първоизточници са технологичните и социалните различия, които дистанцията на времето е натрупала. Все пак, тези романи са писани в съвсем друго време, в първата половина на 20-и век. Да вземем нещо елементарно от съвременния живот - мобилният телефон. В тези книги влюбените, които не са могли да общуват, да се свържат, са се разделяли и са разбивали живота си заради недоразумения. Днес експресната комуникация на мига може и изяснява всичко. Съвременността налага повечето от промените при адаптацията. Естествено е, романите отпреди 70-80 години да са различни от сериалите и да са написани по друг начин, защото са отражение на тяхната епоха."  
   Като потвърждение, че сценарният дует се справя блестящо с литературните адаптации, не закъсняват и наградите. През 2010 година Ismail Cem Television Awards им присъжда приза за "Най-добър адаптиран сценарий" за "Забранена любов" ("Забраненият плод"). За този сериал през същата година Едже Йоренч и Мелек Генчоолу получават и най престижната турска награда - "Златната пеперуда". С второ такова отличие  си тръгват от 40-ото издание на "Пеперудите" през 2013 година. Сериалът "Кузей Гюней" го печели в категорията "Най-добър сценарий". Мелек си припомня скъпа за нея случка от церемонията,  като добавя, че Едже дори я споделила във вестникарско интервю: "Докато съобщаваха имената ни, нашият учител и първи шеф Kandemir Konduk (спечелил "Златна пеперуда" на  26-ата церемония) се провикна към сцената: "Помнете ми думата, имената на тези момичета няма да се забравят!""

"ИСКАМ ДА УЧАСТВАМ В ЖИВОТА..."

След двадесет години живот в много динамично темпо, неотдавна Мелек Генчоолу реши да се оттегли от работата за известно време. "Здравето е щастие. Да си здрав е достатъчна причина и да си щастлив" - мъдро казва тя. И продължава да разказва колко са й липсвали обикновените човешки радости и удоволствия, докато е работила в напрегнат и свръхнатоварен ритъм. "Например, времето е чудесно, събота или неделя е, и хората излизат от къщи - някои предпочитат да се порадват на природата извън града, други отиват на кино. А, аз прекарвам часовете пред компютъра, защото времето ме притиска - обяснява Мелек. - Затова ми се прииска да живея в живия живот..."
   И допълва: "Няма друго място като Истанбул. Шумът, навалицата и трафикът се изкупват с великолепните градски паркове. Сред тяхната зеленина, човек намира спокойствие и отмора. А, когато в краката ти пробяга катеричка, или видиш усамотила се любовна двойка, забравяш неудобствата на мегаполиса. Обожавам атмосферата на "Пиер Лоти" и "Еюп Султан", там се чувствам в пълно равновесие.

Скрит текст:

Пиер Лоти е псевдоним на френски автор живял и творил в Истанбул през 19 век. Той обичал често да посещава едно кафене, което се намира на върха на един хълм с гледка към Златния рог. По негово време мястото е било обзаведено с няколко табуретки и печка за варене на турско кафе. Днес кафенето носи неговото име, мебелировката е по- модерна, но все пак запазена в стил от 19 век. Там може да се насладите на невероятната панорама към Златния рог, както през деня така и вечерта, да изпиете едно турско кафе или чай, да поиграете на табла пушейки нергиле. Още по- интересен може да бъде и начинът, по който ще стигнете до там. Може да комбинирате посещението на кафенето „Пиер Лоти” с това на джамията „Еюп Султан”. Тя е построена от Мехмед Завоевателя през 1458 г. и е едно от най-свещените места за мюсюлманите в света. Там се намира гробницата на Еюп, знаменосец и близък приятел на Пророка Мохамед, който е умрял по време на арабската обсада на Константинопол през 7 век. Мавзолея на Еюп, се намира в непосредствена близост до джамията. Там се съхраняват и някои вещи на Пророка Мохамед. Местните жители, както и поклонници се стичат там, особено в петък, тъй като това е най-светият ден от седмицата в исляма. Посетителите са добре дошли, но трябва да се облечени по консервативно. Има шалове , които се раздават на жените. Тъй като мястото е свещено и от голямо историческо значение, много принцове от Османската империя, както и други знаменити личности са пожелали да бъдат погребани там след смъртта си. - Информацията е моя.

Аз не искам много, желанията ми са простички - да съм свободна и да имам време да се разходя из Капалъ чарши, да отида на кино, да се пошляя на Египетския пазар.

Скрит текст:

Египетският пазар в Истанбул е известен още като Пазара на подправките или Мъсър чарши. Той е разположен в европейската част на Истанбул и е част от комплекса на джамията Йени (Ieni), чието строителство е започнало през шестнадесети век. За финансирането на комплекса на джамията бил издигнат Пазарът на подправките. Строителството му било завършено през 1663 година.
   Първоначално пазарът се наричал Йени, а също така и Пазарът Валиде (Valide), което означавало майка на султана. Причината била, че именно майката на султана пожелала да бъде направен Пазар на подправките. С течение на времето жителите на Истанбул започнали да го наричат Египетският пазар. Това необичайно име пазарът дължи на факта, че от Китай, Индия и Азия подправки и други екзотични стоки първо са се откарвали в Египет, а след това от Средиземно море – в Истанбул....
- Информацията е моя.

Желая да изляза навън, да се развличам и да дишам чист въздух. Децата живеят в чужбина и много ми липсват. Тъгувам за тях и искам да пътувам, за да ги виждам по-често."
   "В тон с новото ми мото "Искам да участвам в живота", неотдавна ми хрумна да си купя въдица - шегува се тя. - Никога не бях ходила на риболов, но още първия път хванах три риби." И е категорична: "Не искам животът ми да се изниже, докато разказвам историите на хората от този град, без да усещам и да се радвам на неговата уникална и магична атмосфера."
   Но Мелек Генчоолу прави уговорката: "Не съм загърбила писането завинаги. То ми е в кръвта и рано или късно ще се върна към него. Може би, с филм или с книга. Сигурно, пак ще ми се приска да усещам вкуса на умората, но и удовлетворението от себе си...  Когато се върна, отново ще работя с Ай Япъм."

"АЗ ВЯРВАМ В DARÜŞŞAFAKA..."

Скрит текст:

Мелек Генчоолу казва, че е чувала за това благотворително сдружение още през детството си, но за жалост, никога не се била срещала с негови представители, за да добие представа за дейността му. "Когато реша да помагам и да бъда полезна, искам да имам доверие. Затова избрах Darüşşafaka ", казва тя и добавя: "Аз се стараех да осигуря най-доброто за моите деца и нищо да не им липсва. Но, в нашата страна има милиони деца, които нямат такъв късмет. Ето, Дарушшафака им дава златна възможност... Знаете ли кое ме впечатли най-много и ме подтикна да стана дарител?  Когато разбрах от медиите, че фондацията е поела грижата за момичетата, осиротели при кървавата сватбена "баня" в село Билге край Мардин.
Скрит текст:

Всеки, който е гледал сериала "Ако бях облак", сигурно си спомня, че Мерал Окай беше включила и в сценария на "Облака" тази трагедия: кървавото клане в Билге, потресло хората в цяла Турция. - Бележката е моя.

И започнах периодично да дарявам в сдружението." - казва известната сценаристка. Сигурна е, че със своята лепта и тя допринася да има повече щастливи деца и никога няма да се откаже да помага. "Иска ми се повече успели хора да се отдават на благотворителност и им го пожелавам. А, аз съм готова винаги да помогна с всичко, с което мога" - говори развълнувано Генчоолу.

"СМЯТАМ ЗА СВОИ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ 945 ДЕЦА..."

"Свързана съм с каузата на Дарушшафака искрено и силно. Имам чувството, че всичките тези 945 деца са и мои. Защото всички те са чеда на тази страна, наши деца са... Усмивката на детето струва колкото всичко в живота - споделя тя и се заканва непременно да ги усмихне. - Нека всички те да получат добро образование. За да бъдат полезни за родината ни."
   "За националния празник на Турция (29 октомври), нюйоркски вестник беше публикувал статия за големия ми син Айту(г) Генчоолу. Тя бе илюстрирана с негова снимка в кабинета му и зад гърба му се виждаше турското знаме и огромен портрет на Ататюрк. Когато я четох, се просълзих и си казах" Усилията ми не са отишли напразно. Справила съм се, изучих децата си и ги направих достойни хора. Аз, и вие в Дарушшафака знаем, че с дружни сили ще изучим и нашите общи 945 деца. И тази мисъл ме кара да бъда в мир със себе си" - така емоционално завършва разказа си Мелек Генчоолу.

Ще добавя още един красноречив факт, прочетен в друга публикация. Преди да се оттегли от работата, Мелек Генчоолу е съсценарист само на 8 епизода от "Медджезир" и  на 5 - от КСШ.

На цялата приятна и интелигентна компания пожелавам хубав следобед!  newsm10

Последна редакция: чт, 05 юни 2014, 12:40 от ангела 33

# 370

Ангела, благодаря за безценния подарък, който направи в темата.

Ще се радвам, ако започнеш да гледаш филма и да го коментираш с нас. За целта, малко сладка мотивация.

# 371
Благодаря на всички HugАнгела прочетох цялото интервю,много ми хареса,благодаря ти  bouquet
Наистина много усилия трябват да се напише сценарий,а да бъде самия проект сполучлив се изисква много труд и както каза и Мелек да забравиш кога е ден и нощ newsm78.Но ми направи впечатление,че сериалите не са достоверни като книгите и това ме успокоява ,че и К И Ш ще имат друга участ във филма Praynig дано е така,поне на мен ми се иска Шура да реши да остане ,дай боже.
Лек ден smile3525

# 372
Госпожата, Фенче,   bouquet  bouquet Heart Eyes Heart Eyes

Ангела, благодаря за интересното интервю.  bouquet 

# 373
Ангела, безценна си  smile3501

Винаги те чета с истинско удоволствие.

Благодаря ти!  Hug

# 374
Анела Hug  bouquet благодарности за споделеното интервю!
Всеки от филмите на тези две дами съм гледала с различно настроение и усещане,което ми напомня да кажа,че те наистина са се справили с работата си - според тяхната народопсихология.За някои неща моето виждане е различно от тяхното,което е напълно естествено!

Момичета,рускинчетата обещават за петък да има превод на 12 епизод! Peace

Общи условия

Активация на акаунт