"Песен за огън и лед" - 9

• 40 441
  • 744
  •   1
Отговори
# 300
Не твърдя, че майстерите защитават Вярата, твърдя, че това са две оръжия контролирани по-рано от Староград, и те играят собствена игра.
В конкретния случай интересът им е общ.

Какъв общ интерес? Защо приемаш на доверие, нечие твърдение, че майстерите са против магията, това не противоречи ли с това, което постнах преди малко за Хайтауър, които са патрони на цитаделата и Вярата?

Защото за момента приемам думите на майстер Марвин за чиста монета.

Той подозира, че майстерите имат пръст в смъртта на оцелелите след Танца дракони.
Според Кайбърн само Марвин от всички в Цитаделата единствен си има понятие от магия.
Пиромантите, които правеха адския огън за отбраната на Кралски чертог, бяха забелязали как изведнъж ефективността на заклинанията им се повиши, но дори идея нямаха за причината.
Скрит текст:
— Емон щеше да отиде при нея, ако имаше сила. Искаше да й пратим майстер, да я съветва, да я опази и да я доведе у дома.
— Тъй ли? — Архимайстер Марвин сви рамене. — Може би е добре, че е умрял, преди да стигне до Староград. Иначе на сивите овци щеше да им се наложи да го убият, а това щеше да накара скъпите ни старчоци да кършат отчаяно сбръчканите си ръце.
— Да го убият ли? — промълви Сам стъписано. — Защо?
— Ако ти кажа, ще трябва и тебе да убият. — Марвин се усмихна грозно, сокът на горчивеца бе като кръв по зъбите му. — Защо според тебе са избили всичките дракони? Храбрите драконоубийци, въоръжени с мечове! — Изплю се отново. — В света, който строи Цитаделата, няма място за магия, нито за пророчества или стъклени свещи, още по-малко за дракони. Запитай се защо на Емон Таргариен е било позволено да похаби живота си на Вала, след като по право е трябвало да го издигнат в архимайстер. Заради кръвта му, затова. Не е можело да му се вярва. Също като на мен.

Нататък още
Скрит текст:
— Какво ще направите? — попита Алерас Сфинкса.
Ще отида в Робския залив вместо Емон. Лебедовият кораб, с който е дошъл Убиеца, би трябвало да ми свърши работа. Сивите овци ще пратят свой човек на някоя галера, не се съмнявам. С попътни ветрове би трябвало да ги изпреваря. — Марвин отново изгледа Сам и се намръщи. — Ти… ти трябва да останеш и да си изковеш верига. На твое място бих побързал. Ще дойде време, когато ще си нужен на Вала. — Обърна се към новака с тестеното лице. — Намери суха килия на Убиеца. Ще спи тука и ще ти помага с гарваните.
— Н-н-но… — заекна Сам, — другите архимайстери… сенешалът… какво да им кажа?
— Кажи им колко са мъдри и добри. Кажи им, че Емон ти е заповядал да се оставиш в ръцете им. Кажи им, че винаги си мечтаел някой ден да ти позволят да носиш верига и да служиш на доброто, която служба е най-високата чест, а подчинението — най-висша добродетел. Но нищо не казвай за пророчество или дракони, освен ако не си падаш много по отрова в овесената каша. — Марвин смъкна едно оцапано кожено наметало от куката до вратата. — Сфинкс, тоя да го държиш под око.

Едва ли щях да му имам доверие на Марвин, но Сарела/Алерас му има, а това ми е достатъчно  Flutter

Преводът не е перфектен, затова и част от текста в оригинал
Скрит текст:
Who do you think killed all the dragons the last time around? Gallant dragonslayers armed with swords? The world the Citadel is building has no place in it for sorcery or prophecy or glass candles, much less for dragons. Ask yourself why Aemon Targaryen was allowed to waste his life upon the Wall, when by rights he should have been raised to archmaester. His blood was why. He could not be trusted. No more than I can.

пп Горски чада - Обсидиан <*> Обсидианови свещи - Дракони.
ако върже някак Чадата с Валирия ще е яко Grinning

ппп Тема за размисъл майстер Лувин към Бран
Скрит текст:
Лувин пъхна пръст под брънките на нашийника си и започна да ги завърта една по една. Вратът му беше дебел за дребен човек като него и веригата му стоеше стегнато, но няколко подръпвания, и тя се превъртя цялата.
— Това е валирианска стомана — каза той, когато брънката от тъмносив метал дойде отпред. — Само един на всеки сто майстера носи такава брънка. Тя означава, че съм изучавал онова, което Цитаделата нарича „висши тайнства” — магия, по липса на по-добра дума. Пленяващо ума занимание, но без голяма полза, поради което малцина майстери му отделят време. Всички онези, които изучават висшите тайнства, рано или късно сами опитват заклинанията. Аз също се поддавах на това изкушение, трябва да го призная. Момче бях все пак, а има ли момче, което да не копнее да намери в себе си някакви скрити сили? Но срещу усилията си не постигнах повече отколкото хиляда момчета преди мен и хиляда след мен. Тъжно е да го кажа, но магията не действа.
— Понякога действа — възрази Бран. — Нали онзи сън ме споходи, а също и Рикон. А на изток има магове и чародеи…
— Има хора, които сами се наричат „магове” и „чародеи” — каза майстер Лувин. — Имах един приятел в Цитаделата, който можеше да ти извади разцъфнала роза от ухото, но не беше повече магьосник от мен. О, разбира се, съществуват много неща, които не разбираме. Годините се нижат на стотици и хиляди, а какво вижда в живота си един човек, освен няколко лета и няколко зими? Гледаме планините и ги наричаме вечни, на такива ни изглеждат… но с хода на времето планините се вдигат и пропадат, реките сменят руслата си, звезди падат от небето и велики градове потъват на морското дъно. Дори боговете умират. Всичко се променя.
Той помълча, после продължи:
— Навярно магията някога е представлявала могъща сила на света, но вече не е. Малкото, което е останало, не е повече от струйка дим, задържала се във въздуха, след като големият огън е изтлял, а дори и тя чезне. Валирия беше последният тлеещ въглен, а Валирия я няма. Вече няма дракони, великаните са мъртви, забравени са горските чеда с тяхното древно познание. Не, мой принце. Джойен Тръстиката може да сънува по някой сън, за който вярва, че се сбъдва, но той не притежава зеления взор. Никой жив човек не притежава тази сила.

Въобще не мисля, че случайно в Зимен хребет е пратен майстер, който има брънка от валирианска стомана  Whistling

Явно в последния абзац описва именно официалната политика на Цитаделата
НО колко неточности има само в него?

Последна редакция: ср, 11 юни 2014, 23:46 от Бумър

# 301
  • Варна
Аз не бих слагала всички яйца в една кошница. Grinning

Марвин преподава магия в Цитаделата, така че е нормално да разбира най-много от нея.

Освен това казва, че Емон едва ли не е пратен на Вала заради кръвта си и не е издигнат в архимаейстер, а от самия Емон знаем, че е по негово желание.

И не каза как намираш влечението на Хайтауър към некромантията и магията и статуса им на патрони и основатели на Цитаделата?

# 302
Смятам, че тези увлечения са останали в миналото. Иначе не биха изгонили Кайбърн, особено пък след като ние сме наясно на какво е способен.  Twisted Evil
 В последните стотина години целта е свят без магия.

# 303
  • Варна
Смятам, че тези увлечения са останали в миналото. Иначе не биха изгонили Кайбърн, особено пък след като ние сме наясно на какво е способен.  Twisted Evil
 В последните стотина години целта е свят без магия.

Кибърн е бил твърде скандален, затова са го изгонили. Разчуло се е , че прави опити с живи хора.
Слуховете за влеченията на Хайтатуър доколкото разбрах, не се отнасят за миналото.
 Тази "Лудата дева" Хайтауър ми е доста съмнителна.  Laughing

Абе не му вярвам на този Марвин, явно затова. Mr. Green

# 304
И цитатът за Хайтауър от Приложението, който сложи е в минало време.
Цитат
Казват, че някои от тях били изкусни в алхимията, некромантиката и други магически изкуства.

Самият Марвин, казва, че не може да му се има доверие като на Емон. Да не е някой таен извънбрачен Таргариен  Mr. Green

# 305

Та идеята ми е, че поне още в Пир-а чичо е знаел, че ще прати Златната дружина с Егон във Вестерос, иначе е безсмислено повтаряне на сюжетни линии как всички наемници отиват ей така на  страната на Денерис, заради виолетовите и очи.

Аз много късно разбрах, че това е предвестник на Егон, а явно е подсещане е от страна на Мартин, че се намесва нов персонаж, но не обърнах внимание. Опасен е чичо, не те оставя да четеш полузаспал.

Теорията за храната в Песента е страхотна- лъжи и Арборско златно, глиган и преврат/смяна на политическия режим.

Видях и идеята, че бащата на Кутрето може да лъже за произхода си, а да е оцелял Рейн или Тарбек. Целта на теорията е да обясни амбициите и целите на Кутрето. Интересна мисъл. Ще видим.

# 306
  • Варна

Видях и идеята, че бащата на Кутрето може да лъже за произхода си, а да е оцелял Рейн или Тарбек. Целта на теорията е да обясни амбициите и целите на Кутрето. Интересна мисъл. Ще видим.

Всъщност дядото на Кутрето е дошъл от Браавос, служил е като наемник на Корбрей, които го оземляват за вярната служба.

# 307
Аз го видях за дядото, държа Кутрето под око.

Не искам да сменям интересната тема която сте подхванали за мейстерите.
Лейди Дъстин хвърля много светлина върху това племе, а може би върху много повече, отколкото изглежда на пръв поглед.
Предшественика на мейстер Лувин е бил майстер Валис/Уолис- копеле на архимайстер от Цитаделата и девойка от род Хайтауър. След като изковал веригата си, бащата архимайстер и приятелите му пратили Уолис в Зимен Хребет да обработва Лорд Рикард.
Това което намеква Лейди Дъстин според мен е, че Южняшките амбиции (съюз на големите лордове с цел преврат) са посадени от Цитаделата.

Пайсел е опасна стара лисица, не знаем кои са хората му в Староград, такива интриги не се скриват лесно, браковете/съюзите са твърде явни.
Варис е разбрал какво се случва и е казал на Ерис. Според сър Баристан, Варис е "наливал отрова" в ушите на Ерис, може и така да е, но заговорът се вижда, или поне изглежда като заговор. Ерис след Даскъндейл явно страда от тежка форма на PTSD, параноята е една от проявите и. Малко му трябва да гръмне. За изненада на всички отива на турнира в Харънхол, и е убеден, че има заговор срещу него.

Как да съсипе плана? Няма Лиана- няма план.
Тук се намесва Майстер Уолис, няма начин. Как е протекла комуникацията, много бих искала да знам. Враните са в ръцете на майстерите. Къде са отвлякли Лиана? Кой може да бъде осведомен за местонахождението и, да даде сигнал, че е тръгнала с ескорт към Речен пад (примерно)...-майстер Уолис.

# 308
Пицел от друга страна, не играе по свирката на майстерите, а категорично е съюзник на Ланистърите.
Когато Тирион иска да пратят негов заместник, от Староград избират ... чичото на Мейс Тирел.  Thinking

# 309
Това в което обвинявам Пицел е, че е осведомил Тайуин, който си е изготвил план на действие/бездействие.  Peace

# 310
  • Варна

Скрит текст:
Не искам да сменям интересната тема която сте подхванали за мейстерите.
Лейди Дъстин хвърля много светлина върху това племе, а може би върху много повече, отколкото изглежда на пръв поглед.
Предшественика на мейстер Лувин е бил майстер Валис/Уолис- копеле на архимайстер от Цитаделата и девойка от род Хайтауър. След като изковал веригата си, бащата архимайстер и приятелите му пратили Уолис в Зимен Хребет да обработва Лорд Рикард.
Това което намеква Лейди Дъстин според мен е, че Южняшките амбиции (съюз на големите лордове с цел преврат) са посадени от Цитаделата.

Пайсел е опасна стара лисица, не знаем кои са хората му в Староград, такива интриги не се скриват лесно, браковете/съюзите са твърде явни.
Варис е разбрал какво се случва и е казал на Ерис. Според сър Баристан, Варис е "наливал отрова" в ушите на Ерис, може и така да е, но заговорът се вижда, или поне изглежда като заговор. Ерис след Даскъндейл явно страда от тежка форма на PTSD, параноята е една от проявите и. Малко му трябва да гръмне. За изненада на всички отива на турнира в Харънхол, и е убеден, че има заговор срещу него.

Как да съсипе плана? Няма Лиана- няма план.
Тук се намесва Майстер Уолис, няма начин. Как е протекла комуникацията, много бих искала да знам. Враните са в ръцете на майстерите. Къде са отвлякли Лиана? Кой може да бъде осведомен за местонахождението и, да даде сигнал, че е тръгнала с ескорт към Речен пад (примерно)...-майстер Уолис.

Дези според мен грешиш. Майстер Уолис не е задължително да обслужва интересите на Цитаделата, майка му е... а познайте... Хайтауър. А четох теория, че вероятно баща му е архимайстер Уолгрейв.
Уолис обслужва интересите на Хайтауър, а какви са те?
Свалянето на Ерис, чрез подклаждане на "южняшките амбиции" на лорд Рикард? Защо им е трябвало?

Ох, все по-интересни ми стават Хайтауър, досега не съм им обръщала голямо внимание, но ще трябва да ги проуча.

# 311
Относно майстер Марвин, той е посочен в уикито на Песента като една от възможностите за парфюмирания сенешал, от който Денерис трябва да се пази:
http://awoiaf.westeros.org/index.php/Perfumed_seneschal
Аргументите са малко изсмукани от пръстите, но от друга страна, предсказанието за парфюмирания сенешал е заедно с онова, в което се изброяват хората, тръгнали към Денерис (Глумският дракон и т. н.). При това изброяване сякаш липсва Марвин, което е странно, тъй като той също се е запътил към нея, логично би било да бъде включен. Та не е изключено той да се крие под въпросния сенешал.

# 312
Ако Хайтауър се борят за свят без магия и пророчества, най-естественият им съюзник би трябвало да е... Варис.
Регар е за този нов свят би бил много по-голяма заплаха от параноичния Ерис, защото той явно доста сериозно е възприел предсказанията и започва да предприема действия в определена посока.

Марвин - парфюмиран  Shocked Laughing
по-скоро втория майстер, когото ще изпрати Цитаделата ще пасва

# 313
Може и да греша, но да съм на прав път.  Laughing
Хайтауър са силни поддръжници на род Таргариен. Освен да са искали Ерис да отстъпи в полза на Регар, а всички северно-южни алианси са били с цел да отвлекат вниманието от истинския заговор.
Сигурна съм, че е имало два големи плана в действие едновременно.

Регар е казал на Джейми, че като се върне от Тризъбеца ще настанат големи промени. На всички им е писнало от Лудия Крал.
Интересно ми е какво ще излезе от сегашните Хайтауър. Представям си Линес Хайтауър в компанията на Мейдж, Дейси, Алисан Мормонт и ми е много забавно.

Кога два отговора ста публикували, аз пиша бързо!

# 314
  • Варна
Относно майстер Марвин, той е посочен в уикито на Песента като една от възможностите за парфюмирания сенешал, от който Денерис трябва да се пази:
http://awoiaf.westeros.org/index.php/Perfumed_seneschal
Аргументите са малко изсмукани от пръстите, но от друга страна, предсказанието за парфюмирания сенешал е заедно с онова, в което се изброяват хората, тръгнали към Денерис (Глумският дракон и т. н.). При това изброяване сякаш липсва Марвин, което е странно, тъй като той също се е запътил към нея, логично би било да бъде включен. Та не е изключено той да се крие под въпросния сенешал.

Уф, пак това предсказание.
За мен "парфюмирания сенешал" е Мокоро (Selaesori Qhoran). Виктарион (кракена), Егон (dark flame), Тирион (лъва), Конингтън (грифона), Куентин (синът на слънцето) и (Марвин) драконът на глумеца.. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт