Православни пости - 5 тема

• 65 344
  • 740
  •   1
Отговори
# 330
Simpatikonia сърдечно благодаря! Hug

# 331
Днес правих за втори път Мокро брауни с ябълки. Това е оригиналната рецепта. Можете да я следвате дословно - има вариант с кисело мляко и вариант за пости. А може да се доверите и на моя вкус, като пробвате модифицираната рецепта, която съм поместила по-долу. Въпрос на избор и известен риск Grinning.

Моето Брауни не е мокро. Харесвам добре изпечените сладкиши. Затова разположих тестото в по-широка форма (ф=26 см). Вярно е, че придоби форма на пица, но пък беше добре изпечено, без да губи сочност.
Вижте сами резултата:

Ето и моята модификация на рецептата. Който иска, може да рискува и да я пробва.
Скрит текст:
Продукти (и калории):
100 гр. бадеми (575 Кал)
100 гр. брашно пълнозърнесто (340 Кал)
150-200 гр. фурми (546 Кал.)
3 с.л. какао
1 ч.л. сода (равна)
2 с.л. олио от гроздови семки (? Кал.)
300 гр ябълка (165 Кал)

Вместо кис. мляко добавих още около 100 гр. ябълка (имах предвид, че и фурмите добавят обем и известна мокрота) (56 Кал). Получи се тесто с идеална гъстота, така че можете спокойно да се придържате към тези количества без притеснение.
Сладкишът е без захар - фурмите я заместват отлично.

Тестото се разстила в широка тава, на около 1 см. дебелина, за да се изпече по-добре. Отгоре се нареждат и леко се потапят парченца от ябълката (около 1 шепа). Идеята е да потънат в тестото, но при тази дебелина остават почти на повърхността Grinning. Хубавото е, че остават сочни и след печенето. За да не изсъхнат ги намазах леко с част от олиото.

Браунито се пече на 160 градуса около 50 минути.

Сладкишът има общо около 1682 Кал. (6 парчета по 280 Калории).
Може спокойно да ви замести една закуска. Лошото е, че след 1-2 часа (а може и по-малко) ще ви се иска да хапнете по още едно парче Grinning.
Да ви е вкусно!

Последна редакция: пт, 05 дек 2014, 14:52 от simpatikonia

# 332
Симпатикония, благодаря  за апетитното и здравословно предложение.  bouquet Би ли ми  казала дали белиш фурмите, или само  почистваш  от костилките  и  мелиш?

# 333
  • Sofia
Да ви питам - днес нали виното е позволено?

# 334
simpatikonia, браво! Страхотна модификация!!!   bouquet Аз мисля обаче да заменя какаото с брашно от рожков (по-голямата част) и цикория (по-малката) от тази разтворимата за напитка, да добавя малко овесени ядки към бадемите, а тях да разнообразя с малко кайсиеви ядки та да стане още по-здравословно - имам мания към експериментите. Бих му сложила и малко канела и една идея карамфил (много ми харесват). Ще се опитам тези дни да направя опити Heart Eyes.....Честит празник на всички! Grinning

# 335

Направо си е задължително! Grinning Grinning
 Wine Glass

Bastet, непременно да споделиш опит! Peace
Аз лично приключих с експериментите в тази рецепта. Получи ми се идеално и не смятам да променям нищо повече. Интересувам се са само от любопитство  Grinning

Хубав празник на всички!
Аз съм си приготвила шаран с кисело зеле и ориз, но ще си го хапна чак довечера.

Симпатикония, благодаря  за апетитното и здравословно предложение.  bouquet Би ли ми  казала дали белиш фурмите, или само  почистваш  от костилките  и  мелиш?
Ползвам хубави, меки ирански фурми с много нежна кожичка. Не се налага да се белят.

Последна редакция: сб, 06 дек 2014, 14:16 от simpatikonia

# 336
  • Sofia
Чудесно! Никаква храна не ми липсва така както прясното мляко и алкохола.  Mr. Green

# 337
И аз да взема да се разпиша с една рецепта в този пост Laughing.

Правих постна модификация на френската лучена супа.
Пробвах с малко количество и рецептата давам в това съотношение:
1,2 л. вода;
3 средни картофа;
3 средно големи стръка праз;
1 скилидка чесън;
маргарин, ябълков оцет, сол, черен пипер, мащерка и ким на вкус.

Цялата работа е в предварителното накисване за 2-3 часа на нарязаният праз. При мен се получи по принуда, защото нямах време да сваря супата по-рано (а я бях подготвила). Смених водичката, сварих, пасирах и овкусих. Праза няма тежък аромат и вкус, но след принудителното изкисване стана още по-фин и нежен. От оцета сложих малко повече от половин супена лъжица на цялото количество с идеята леко да повдигне сладкия вкус и се получи много добре. Предпочитам маргарин за тази супа, заради аромата на масло - без него супата би била твърде семпла. Кима горещо препоръчвам да се смели и да се сложи буквално преди сваляне на гозбицата от котлона. Много малко му трябва да си отвори аромата.

ПП забравих за крутоните да напиша - в тиганче с малко мазнина (сложих олио), сол, мащерка до зачервяване. Като свалих от колтона прибавих и една пресована скилидка чесън.

# 338
Чудесно! Никаква храна не ми липсва така както прясното мляко и алкохола.  Mr. Green

Ох, Савинче,  Joy
Сладурка! Hug

# 339
Simpatikonia,  аз точно за същите  си мислех.  Благодаря за отговора.  bouquet

Надявам се, че всички сте имали хубав празник вчера! Grinning

# 340
  • Sofia
Постни бирени сладки

2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио (аз ползвам зехтин)
1/2 ч.ч. бира
1 бакпулвер
Обърква се с вилица, оформят се топчета с големина, колкото джанка, с осминка орехова ядка вътре. Пекат се на 180градуса окол 20мин. Още топли, се овалват в пудра захар.
Невероятно пръхкави сладки от едното нищо!

# 341
Днес правих крем-супа от грах и огромно количество салата (за няколко дни напред Grinning) от зеле, кервиз, морков, червена чушка, карфиол и цвекло.

За десерт - тиквеник, моя модификация (разбирай - само аз мога да си го ям hahaha).Обаче стана много вкусен, въпреки че забравих канелата. Направих го с едни пълнозърнести кори, с малко олио от гроздови семки, съвсем мъничко кафява захар, доволно количество орехи и домашни стафиди. Последните са мое производство - доста едрички, но със семки, което добавя и известен елемент на изненада при хапването Grinning. Придават и допълнителна сладост на тиквеника. Много е приятно, когато срещнеш стафидка в парченцето.
М-ммм, много вкусно!

# 342
Tari Tasartir, благодарности за рецептата! Задължително ще се пробва!  chef

Симпатикония, защо олио от гроздови семки? Прави ми впечатление, че вече няколко пъти го споменаваш. Simple Smile

# 343
Олиото от гроздови семки е много леко, без никакъв аромат. Харесвам го повече от захтина. Освен това, за разлика от студено пресования зехтин, който не става за готвене, то може да се ползва и за готвене, пържене или в печива (баници, сладки). За съжаление е и доста скъпо - около 14 лв за литър. Аз си го пестя и го ползвам основно за салатки и печива Wink.

# 344
  • сред люляците
Здравейте, как сте?
Включвам се с едно много вкусно кисело зеле с ориз на фурна. Много е любимо у дома. Особено, ако го направя по-лютичко. Рецептата е тук http://ilrai.blogspot.com/2014/12/blog-post_8.html

Общи условия

Активация на акаунт