Православни пости - 5 тема

• 65 336
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
Аз също готвя само тъмна елда и я мия предварително и малко я кисна.....

Всъщност аз пък има пролем с просото. От една година не ми харесва - чудя се да не би партидите, които се продават тази година, да са кофти. Някакви безвкусни са и твърдо седят, въпреки варенето.......

mama Barba, мъжете май не разбират много от здравословно хранене. Упорствай, дано му хареса нещо накрая Simple Smile. Приятелка сподели, че мъжът й проял кафяв ориз - може да звучи слешно, но явно е сериозен напредък.

# 586
  • по пътя
Елдата е една от храните, които дори не е необходимо да се варят.Ако я оставиш от вечерта във вода, тя до сутринта е готова за употреба. Всичко това със запръжките обезсмисля полезността на храната, освен това ми се струва, че по време на пост е удачно храната да е максимално проста за приготвяне, за да не отделяш толкова време за готвене, а повече за молитви и работа над себе си. Peace

# 587
Не знаех, че може да се яде и сурова. Ще накисна и ще дегустирам на сутринта, преди да я сваря  Rolling Eyes.

Предпочитам да ям сурови само зеленчуците. Варивата са си за варене Wink.
Опитвала съм да ям накиснат нахут - доста груба храна е. Който му харесва така, да го хапва, аз - не, благодаря Grinning.

# 588
  • по пътя
Да, наистина е малко специфична само накисната, но пак е вкусна.До колкото знам след варене губи доста от качествата си, от тази гледна точка препоръчват да се яде накисната. Аз лично я харесвам и така и дори леко преварена.
Повечето мои познати не харесват елда, защото са яли само бланшираната. Важно е каква е елдата обаче, защото съм попадала на много лоши варианти, ако може да си набавите био елда от зелената ще видите, че вкуса няма нищо общо с тази от  другите магазини. Мисля, че имаше някаква китайска ли беше, корейска и беше направо неприятна.За съжаление  пазарът е такъв, че често има куп некачествени неща.

# 589
  • София
... мъжете май не разбират много от здравословно хранене. Упорствай, дано му хареса нещо накрая Simple Smile. Приятелка сподели, че мъжът й проял кафяв ориз - може да звучи слешно, но явно е сериозен напредък.

Хайде моля без дискриминация.  Wink

# 590
За тахана и аз да се включа. Аз си купувам на ябланската фирма "5+" и много го харесвам. Имат и светъл и тъмен. На мен тъмния обаче ми горчи. Специално съм ги питала дали добавят мазнина или е само това, което сусама си пуска. Те са категорични, че не слагат допълнително нищо. Аз ям тахан и през строгия пост. Говорила съм с някои отци, те казват, че може. Но всеки отговаря за себе си, така, че вие си решавате Peace

# 591
  • Sofia
Без да съм голям специалист терминът "олио" го свързвам с всяка мазнина от растителен произход. В това число сусамово, орехово и всякакво друго растително масло.
Друг е въпросът, не знам дали може да се тълкува или не, с яденето на ядки при строгия пост. Но както слънчогледа, царевицата и маслините са суровини за конвенционалния вид олио, а се консумират без ограничение, така трябва да се възприемат и ядките. Така мисля.

# 592
  • по пътя
Като говорим за дните на строгия пост-вие ядете ли хляб, защото всеки хляб е приготвен с растителна мазнина.Тахан не бих яла в дните на строг пост, но всеки си знае, за ядките не зная-предполагам, че се консумират без ограничение. newsm78 Аз лично в тези дни съм на плодове и зеленчуци, но се зачудих за хляба, може би различните отци различно отговарят?

# 593
Oлио, има и от авокадо, и от морков, и от кайсия, и от пшеница, и от нар и от каквото се сетите. Постната храна е много лека, и ако не се яде мазно, мен лично не ми стига като калории. Постно ям ли, не  говоря за вегетарианско, слагам повече мазничко. Щом са определени дните за без мазнина, а в другите е разрешено, не вярвам да е случайно.  Peace

# 594
  • au bout du monde
И авокадо и маслини ли не може да се яде другата седмица?

# 595
... мъжете май не разбират много от здравословно хранене. Упорствай, дано му хареса нещо накрая Simple Smile. Приятелка сподели, че мъжът й проял кафяв ориз - може да звучи слешно, но явно е сериозен напредък.

Хайде моля без дискриминация.  Wink
Присъстващите правят изключение! Wink

Рецептата за домашен тахан е  с добавено олио. Може би промишленият се прави по такава технология, че пуска повече олио. Аз смилам семената в блендер. Става сравнително едро смляно и стои  сухо. Когато долея олио заприличва на купения.

В  дните на строг пост се ядат храни, естествено съдържащи мазнини. Дори маслини (но  да са саламурени, а  не  със зехтин). За ядките моят отец ми е казал да хапвам, но да не прекалявам. Peace

Лунно момиче, заводският хляб се приготва на пара, без мазнина. Варените гевречета също. Чети опаковките, ще намериш доста хлябове ббез мазнина.

# 596
  • Варна
Много интересна тема. Ще я следя с интерес  newsm10

# 597
  • София
Добро утро момичета! Hug Hug Hug
И аз започнах с постите. Сега за събота и неделя изчиствам хладилника от останалите млечни и яйца, и за понеделник съм готова.Ще спазя строгият пост.Мисля, да спретна за първите дни една по-гъста,градинарска супа, постен тиквеник, салати от ряпа и морков, плодове. За после ще му мисля.

Като говорим за дните на строгия пост-вие ядете ли хляб, защото всеки хляб е приготвен с растителна мазнина.Тахан не бих яла в дните на строг пост, но всеки си знае, за ядките не зная-предполагам, че се консумират без ограничение. newsm78 Аз лично в тези дни съм на плодове и зеленчуци, но се зачудих за хляба, може би различните отци различно отговарят?
Lunno momi4e   Hug   в тези хлябове които се продават пакетирани, тип заводски, и ръчен от някои  фурни, в тях не се слага олио, освен ако не е някъкъв вид питка, пърленка,погача и др. Така че, може да се яде и хляб. Понеже,съм работила няколко години в областа на хлебопроизводството го знам със сигурност. За предпочитане е да се яде типов хляб, в другите видове, които са тип пълнозърнести, многозърнести и т.н. около 60% от състава им, е с бяло пшеничено брашно. Аз по принцип ям само типов хляб. Така, че смело с хляба.
Хубав ден на всички в тамата! Hug

# 598
  • по пътя
Ще трябва да поогледам етикети. Няма по вкусен хляб от този от 100% лимец, но и от него ям рядко.Изобщо голяма грешка е по време на пости да се прекалява с хляб, тесто, картофи , защото доста хора се оплакват, че после напълняват. Това го казвам за постещите за първи път. Не се изкушавайте да купувате разни постни бисквити и сладки, постно не означава ниско калорично, дори напротив.
kamelia741 то за тиквеника не знам как ще стане без никаква  мазнина newsm78
За мен не яденето не е проблем, проблем ми е когато и вода не се пие, много ми пада кръвното, а предния път на Велики пости към края бях предприела и един поход в планината, да ми се чуди човек на акъла. Общо взето без храна мога, без течност ми е по трудно, но това са бели кахъри.

# 599
Веси, добре  дошла! Hug

Камелия, и аз си готвя всичко в дните на строг пост. Grinning Някои хора предпочитат бобче и  леща, защото стават вкусни и без олио, а  са и богати на протеин.

Съгласна с лунно момиче. Simple Smile Затова ви препоръчах да планирате менюто. Иначе се  нахвърляме на първата висококалорична храна. То няма да нарушим поста, но хем, не е здравословно, хем, не засища в дългосрочен план.

Общи условия

Активация на акаунт