Велосипеди в градския транспорт - одобрявате ли?

• 16 400
  • 367
  •   1
Отговори
  • София
Днес си припомних многобройните случаи от миналото лято на които бях свидетел - как в градския транспорт най - нахално се качват млади мъже с велосипеди. Разбутват пътниците с мръсните си гуми, хората се чудят накъде да се отдръпнат, после се чудят как да слезат, защото обикновено велосипедите заемат цялото място пред вратите, изобщо всеки път гледам и не вярвам на наглостта на пишман - велосипедистите. Друго наблюдение - никога не видях велосипедист да си дупчи билет. Според правилника ако имаш куфар трябва да му дупчиш билет, ами за мръсен велосипед колко билета трябва да се дупчат? Ами никога ни съм виждала накой да си таксува велосипеда. Трето - много често велосипедите са два, защото приятелчета са тръгнали да покарат, ама преди това и двамата ще се качат заедно с велосипедите в градския транспорт.
Днес сутринта след 9.30 ч. в автобус 88 от Младост 1 към Дружба се качи нахалникът с бегача и съответно един мъж не успя да слезе на спирката си, докато се чудеше как да заобиколи дългото колело застанало напречно в автобуса.
Според мене трябва категорично да се забрани качването на велосипеди (освен детски) в градския транспорт.
Какво е вашето мнение?

# 1
  • Sofia
   Айдеее, и кучетата в градския ви пречат, сега и велосипедистите ли захванахте? Отврат... Sick Мен повече ме е гнус от вмирисаните бабички и циганите в рейсовете. Stop

# 2
А каква е идеята на велосипеда, ако ще се вози с друг транспорт  newsm78

# 3
А как да отидат хората велосипедите от т. А до т. Б, където ще карат, при положение, че да караш велосипед по софийските улици за мен е лудост? В почвечето части на София велоалеите са мираж, много ясно, че ако на някой му се наложи и не разполага със собствен автомобил със стойка за колело ще си го превози с градски транспорт. Като видиш колело на вратата вместо да се чудиш как да го заобиколиш, ще се мръднеш метър в страни и ще слезеш за по-лесно от другата врата. Което не означава разбора се, че и велосипедистите, които се возят в ГТ, не трябва да положат усилия да пречат възможно най-малко.

# 4
Колелото съм си го развозвала по влакове. В метрото също може в определени часове и дни. Не виждам какъв е проблемът. Ако искам да сляза и ми пречи нечие колело, ще помоля да го преместят и толкова.

# 5
за мен е нормално в тесните и претъпкани автобуси,ако ще влиза велосипед,той да бъде сгъваем. За метрото и трамваите,вече е др работа. А в автобусите няма ли контрольор?
аз и да споделя как е тук- в меката на велосипедите,няма д аима голям смисъл,щото в БГ е друго. Но тук е забранено да се ползват автобуси и трамваи,ако велосипеда не се сгъва. Във влак-може. И се спазва- това- всичко си е до толерантност и самосъзнание- рядко им се налага на контролиращите каквото и да е да правят това,за което им плащат. Контроли за карти по някой линии почти не съм срещала,по др има доста,но пък глобата е доста солена и всички си се чекират- не е евтино,но въпросът е в самоконтрола. Така,че в БГ все ще има някой,който да е недоволен от нещо,щото се смята за център на света. Да,неприемливо е в тесните автобуси да се бутат и колела,който иска да кара ще си намери начин как да стигне там,където е решил

Последна редакция: ср, 28 май 2014, 21:39 от red soul

# 6
Липсва елементарна култура и възпитание. Там е проблемът. Както и за повечето неща.
А дали пичът си е купил билет и за возилото? И що ще се качват на автобус? Нали си имат колело?
Реваха за вело-алеи, ама още карат по тротоарите, а сега и с автобуси пътуват.  Tired
За всичко по-голямо от 60 на 40 см се иска билет.
Не знам за любимците, ама и там има куп изцепки.
Преди някой ден гледах един тип как си возеше кучето - той седнал на едната седалка, до него - на другата, кучето спи. Дали и за него е имало билет?
Как съжалявам, че в такива случаи няма проверяващи.
Макар че подобни тарикати рядко се стряскат от проверки.

# 7
Категорично против съм!
Какъв е смисъла да ползваш градски транспорт при положение, че си излязъл с велосипеда и аз не мога да разбера.
Имам познати, които ходеха на работа с велосипеди още преди 10-15 години. Това, че от т.А до т.Б нямаше алея не им пречеше да карат по пътното платно (както мисля е по правилник). Всички имаха по няколко инцидента с автомобили, което ме отказа от идеята и аз да се кача на колело. Мисълта ми е, че липсата на нормални условия за каране не е оправдание за нарушаване на правилата.

Последна редакция: ср, 28 май 2014, 21:51 от Августина

# 8
  • София
  Айдеее, и кучетата в градския ви пречат, сега и велосипедистите ли захванахте? Отврат... Sick Stop

Да разбирам ли, че съм отврат, защото смятам, че градският транспорт е само за хора и че ако съм облякла нормални чисти дрехи не искам да бърша гумите на някой велосипед.
И колко да се сместват хората, когато автобусът е пълен? Разбира се, това не пречи на някого да си набута вътре колелото.
Ами затова сме помиярска държава, защото не се спазват елементарни правила и този, който пречи на другите винаги е толериран от разни откачалки. И ако някой поиска да живее като нормален човек бива оплют.

Последна редакция: ср, 28 май 2014, 22:30 от Мелина

# 9
  • София
А как да отидат хората велосипедите от т. А до т. Б, където ще карат, при положение, че да караш велосипед по софийските улици за мен е лудост? В почвечето части на София велоалеите са мираж, много ясно, че ако на някой му се наложи и не разполага със собствен автомобил със стойка за колело ще си го превози с градски транспорт. Като видиш колело на вратата вместо да се чудиш как да го заобиколиш, ще се мръднеш метър в страни и ще слезеш за по-лесно от другата врата. Което не означава разбора се, че и велосипедистите, които се возят в ГТ, не трябва да положат усилия да пречат възможно най-малко.

Хората ще отидат от А до Б или с велосипед, или с градски транспорт. Комбиниран транспорт засега няма - може би ако след всеки автобус се закачи ремарке с което да се превозват колелетата от А до Б, става, ама засега няма.
А да ми обясняваш, че хората трябва да минат през пълния автобус до другата врата не е ли нахално? Значи, аз ще избутам 12 човека, за да стигна до другата врата, за да може някой комфортно да си вози велосипеда?  Или ти си от тези с колелета, или накой твой близък пътува така?
А не е ли най-добре пътниците да слезат веднага, за да може хората с велосипедите спокойно да си пътуват в градския транспорт от А до Б?

# 10
  • София
Липсва елементарна култура и възпитание. Там е проблемът. Както и за повечето неща.
А дали пичът си е купил билет и за возилото? И що ще се качват на автобус? Нали си имат колело?
Реваха за вело-алеи, ама още карат по тротоарите, а сега и с автобуси пътуват.  Tired

За центъра на града и периферията и на мен (като велосипединст) ми е необяснимо защо би се ползвал автобус, като си с колело, но за линии от рода на 64, 98 и т.н. (така наречените "ваканционни") е абсолютно ОК. Там по-скоро, ако някой мрънка, ще е от пешеходците и на него му липсва култура.
Просто има маршрути, по които трябва някак си да се придвижиш до точка А, за да може после да стигнеш до точка Б. Такива са качване до Железница и спускане обратно до София, например. Но това хора, които не карат велосипед другаде освен в града, няма как да го разберат и няма нужда.

Да си качиш колелото в час пик е безумно. Не е липса на възпитание. На логика просто. Особено ако става дума за някоя линия в рамките на центъра и периферията. Аз съм се возила с велосипеда само веднъж в метрото и то по правило - на последния вагон, в късен час (или уикенд) и то защото се бях разбила от каране през деня и нямах сили повече да въртя.

И да, пичът ТРЯБВА да си купи билет за возилото. То излиза доста по-неизгодно да се качиш с колело в градския транспорт.

Ревахме за велоалеи и още ще ревем. Щото такива почти няма.

# 11
Принципно наредбата гласи, че велосипед може да бъде превозван след 21 ч. в делничен ден и срещу закупен билет. И е важно да е във вид, който не замърсява превозното средство.

Аз, обаче, нямам нищо против дори да е през деня  Peace Нещо много изнервени станаха хората и всеки се дразни от нещо - един от кучета, друг от велосипеди, трети от ревящи деца. Но затова е публичен транспорт, на когото не му допада - кола, такси...

За мен велоалеи няма

# 12
Категорично съм ЗА велосипеди в градския транспорт. В метрото задължително, както и в трамваите. А в тролеите и автобусите трябва да бъдат ето тук

http://richardtulloch.files.wordpress.com/2012/05/bus-bike-rack.jpg

както си е по целия цивилизован свят.

# 13
  Айдеее, и кучетата в градския ви пречат, сега и велосипедистите ли захванахте? Отврат... Sick Мен повече ме е гнус от вмирисаните бабички и циганите в рейсовете. Stop
+1

# 14

Дано доживееш да станеш бабичка и да се возиш в автобус! Другите пътници колко ли ще ги е гнус от теб Sick Sick Sick

Общи условия

Активация на акаунт