Велосипеди в градския транспорт - одобрявате ли?

• 16 406
  • 367
  •   1
Отговори
# 30
Аз да попитам:

този проблем с недостъпността на софийското метро за инвалиди оправи ли се или така си остана?

http://news.ibox.bg/news/id_882697521

Предполагам не?

Много тъжно ми се струва да си инвалид или стар човек в България.

# 31
Ето как се решава проблема в метрото на някои цивилизовани държави:

http://www.bart.gov/sites/default/files/images/basic_page/06_bike_rack.jpg
Това е супер, но според мен е много по-наложително да направят градския транспорт годен за ползване от инвалиди и майки с колички. И чак след това да се мисли за място за велосипеди.

Eдното не изключва другото. То отдавна си е помислено за инвалидите, възрастните и бременните.

Къде е помислено? В България повечето автобуси и трамваи са неизползваеми от инвалидни колички. Не само че нямат рампа, а и са от старите с по две-три стъпала.

# 32
Пролетен дъждец, помислено е в цивилизованите държави. По-конкретно виж линковете на снимките, които си изрязала от цитата ми.

За България ми е много тъжно, че няма кой знае какво развитие в тази посока. От толкова много години се говори. Не е толкова сложно и скъпо да се направи. Обаче някак си простите неща се оказват много сложни за изпълнение в тая държава.

# 33
  • София
Мелина - чети бавно и внимателно.
Не са ти проблем велосипедистите, проблем  са оня етнос който смята че всичко трябва да МУ СЕ ДАВА.
Точно в посочената посока - от Младост към Дружба.
Да ТИ  обясня ли защо

СЕГА ТИ ЧЕТИ БАВНО И ВНИМАТЕЛНО.
ТЕМАТА НЕ Е ЗА ЕТНОСА, НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КЪДЕ ТЕ СЪРБИ - ТЕМАТА Е ЗА ДРУГО, ВИЖ ЗАГЛАВИЕТО
АКО ИСКАШ ТЕМА ЗА ЕТНОСА, ИЛИ ЗА ПРЕЗАСТРОЯВАНЕТО НА СОФИЯ, ПРОСТО СИ Я ПУСНИ.
ПРАВИШ СЕ НА .................... (можеш да допишеш на мястото на точките), ЗАЩОТО МИ КРЕЩИШ НА "ТИ" и ЛЕКО ИРОНИЧНО МЕ СЪВЕТВАШ ДА ЧЕТА БАВНО И ВНИМАТЕЛНО?!?

# 34
Нпкой се изказа за Германия  - във всички трамваи и метро може да си возиш велосипеда.В пътническите влакове може също да си возиш велосипеда,в автобус не.
Във Франция е същото - метро, трамвай с ограничение между 7 и 9 сутринта и 17-19 часа и в най-задната част и пътнически влак.
Предполагам и в другите цивилизовани страни е така.
Не разбирам какво тооолкова ви пречат колелетата.Тук карат постоянно,има си специализирани паркинзи и прочие.Просто когато е голям града не можеш да се пънеш 20 километра,а искаш да си по-мобилен само в центъра или пък е заваляло докато си бил на работа.

А за това че с колело в България по пътищата си е чисто самоубийство...пък после защо ни бил замърсен въздуха - всичко живо е в кола и седи в задръстване.

# 35
Всичко е "по български" - криворазбрано.
Велоалеите - разкривени, по тротоара, без светофари.
Споменавате Германия, Холандия - защо не кажете там как са велоалеите и че нямат нищо общо с тукашните опити за такива. Да не говорим, че София и след 100 години няма да заприлича на Холандия по отношение на вело-културата и отношението към велосипедиста. Защото и на колело, и в кола тук са си все същите хора - нетолерантни, мислещи само за собствения си задник.
Вози си колелото, ако искаш и на главата отгоре, но в пиковите часове, нямаш работа с него в автобуса. Точно, защото е публичен - не може да цапаш и буташ хората, щото си много печен и си решил да си повозиш колелото.
Когато живееш в общество, а не си сам, се спазват някои обществени норми.
Оня ден в автобуса идва контрола, някакъв демонстративно си дупчи билета пред нея. Обаче го продупчил обратно.
Щото, представи си, той така преценил!
Драги ми простако, ако беше по-малко комплексиран, щеше да прочетеш, че на билета си пише къде да се дупчи.  Mr. Green

П.П. Ето в Дания какви пруиспособления има по автобусите за колелета. Тук кога ще има такива?
А ето и велоалеите Имаме ли си такива тук, че да не си пречим взаимно?

# 36
Много ме кефят вело алеите във Ванкувър. Навсякъде са и е пълно с велосипедисти. Има пострадали и убити пешеходци по алеите обаче. Най-вече туристи-блейки като мен където не навсякъде забелязват че пресичат велоалея.

http://www.ecohome.net/sites/www.ecohabitation.com/files/imageca … _paul_krueger.jpg

http://www.ecohome.net/sites/www.ecohabitation.com/files/imageca … _paul_krueger.jpg

И въпреки, че  се води да е градът с най-много и най-добре организирани велоалеи в света, пак си имат тези приставки отпред на автобусите. Ето:

http://www.velo-city2012blog.com/wp-content/uploads/2011/04/busb … erackdunsmuir.jpg

А ние с велоалеите никога няма да ги стигнем, но все пак за тези които искат да рискуват живота си като карат колело в София, би трябвало да се поставят приставки за колелета като горните.
Честно казано недоумявам защо и в Европа изглежда че се срещат рядко, с изключение на Дания. (това последното си го вадя от вашите постове за Холандия, Германия, Дания и т.н.)

# 37
# 38
Изглежда, че повечето, които врякате "за" велосипеди в ГТ, скоро не сте и помирисвали софийски автобус. Иначе щяхте да знаете, че няма място дори за майките с колички, какво остава за велосипеди. Всяко нещо трябва да се съобразява със ситуацията и ако знаеш, че рейсът ще се претъпче, а следващият ще е най-рано след 15 минути, няма да се качваш с колетото си  Peace Съвсем лесно е да се досети човек. Не ми давайте примери с Германия, защото в техните автобуси има достатъчно място и за колела, и колички.
Карам колело, синът ми също кара. През ум не ми е минавало да се натоварим в автобус, а отделно съм била свидетел как шофьор на 84 отказва да тръгне, докато този с колелото не слезе. Също така лично съм спирала велосипедист да се качи с колеото си - казвам на висок глас, че не може, няма място и разбира се след мен и други хора започват да негодуват, така че казвайте си  Peace
Нямам обяснение защо трябва да си натътриш колелото от Младост за Дружба във възможно най-тъпкания и нередовен рейс, при положение че отсечката е малка и дори пеша се стига за 40 минути.

# 39
  • на брега на морето

И това им е много. По "Славейков" какво чудо беше  ooooh!

# 40
Нпкой се изказа за Германия  - във всички трамваи и метро може да си возиш велосипеда.
Там, където живеехме ние, в трамваите не беше позволено да се качват велосипеди.

Китариста, разгледах линковете още първия път. Страхотно е, но аз говоря за България в момента. По света ми е ясно, че хората са го измислили, а при нас нищо.

# 41
Нали разбирате, че не може всичко да се нреди изведнъж като на запад. Че ние метро още нямаме като хората, вие искате велоалеи. Спокойно, изграждат, където е възможно, ще стават все повече. Сега обаче трябва някак да научим дебелогъзите с количките и зальоханите бабички, че не трябва да се разхождат по червената пътечка. Като че ли нарочно го правят, тъпи ли са?

# 42
Ако може, и велосипедистите да спазват някакви правила.

# 43
Ако може, но явно не може, защото София просто не е велосипедирана и ако си на колело или пешеходците те псуват, или шофьорите.

# 44
То това е точно, защото не спазват никакви правила.

Общи условия

Активация на акаунт