Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

• 152 352
  • 807
  •   1
Отговори
# 345
  • Балчик
Пробвах на 24 часа, след това на 12 часа с по една-две супени лъжици брашно, но нямаше видима разлика. Така 3-4 дни, но нищо
В нета има много и различни рецепти за квас, някои се различават много дори.
Ще пуснете ли тук някоя изпитана? На колко време да се захранва и т.н. подробности

Е, как 1-2 с.л. Зависи колко ви е закваската. Подхранката трябва да е 2 пъти повече от изходното.Ако е 50 гр, трябва да добавите 100 гр. Иначе я морите от глад. Няма какво да яде, не се развива.

http://djemmasvetlana.blogspot.com/2015/03/blog-post_16.html

# 346
Здравейте !
 За първи път пиша в темата и по- скоро се обръщам към ,, ветераните,, в нея. Simple Smile Искам да ви споделя нещо интересно, което ще ви изненада. Grinning Grinning
Чета си разни неща за кваса и изучавам начина му на направа в различните страни и райони. Изведнъж попадам на това видео. Това е един калабрийски майстор, който има собствена пекарна и е доста известен в района си. Калабрия е южен район в ИТалия. С една дума , не е случен човек, като се има предвид в какъв култ е яденето в Италия Grinning Grinning На въпросното видео идете на  22 минута. Там вече е замесил пропорции за направа на твърд квас. Опакова го в найлон и кърпа и после го стяга с едно въже, за да не се надуе.!!! Laughing

https://www.youtube.com/watch?v=ReG_LfHVBv0&index=5&list … j2_zx7MV-TQqstaON

Както казва той, изглежда шокиращо, но..... така се прави. Обяснението му е , че не иска просто да се надуе тестото , а да се промени структурата му, като предизвика делене на клетките. Защото отделянето на въглероден двуокис, при ферментацията всъщност убива полезните бактерии.

Чета  от толкова време по италианските сайтове за кваса. Това е нацията ,която никога не е прекъсвала традицията за използване на кваса, благодарение на пицата... Grinning Не знам дали на друго място има такова море от информация с безкрайни нюанси. Но това е единственто место на което, срещнах този метод. Разбирам  ,че по този начин се съкращава времето за правене на качествен квас. Защото обикновенно те правят квас за 15 дена с всеки ден захранване и съответните варианти.
https://www.youtube.com/watch?v=MTX_y8KD5r0 - примерно.

Забелязвам,че тук много от жените са доста нетърпеливи за създаването на първия качествен квас..

Ето и една полезна информация на намаляване киселинността на кваса.  Първо да спомена ,че е нормално първите 2 седмици кваса да има по- кисел вкус и то при редовно използване. . С течение на времето той намалява. Имайте търпение. За да подпомогнете намаляването на киселинността , редувайте подхранването един път с хладка вода, не повче от 35 градуса и един път със студена вода. Може също да редувате добавянето на малко захар при захранването. Един път слагате , другия път пропускате.

# 347
Аз имам напредък след като започнах да слагам повече захранка, явно съм го убивал от глад. Днес е 3и ден и върви добре и пълнозърнестия квас и втория, който е от много видове брашна, пълнозърнесто, царевица, ориз, нахут и т.н. Втория не се надува толкова много всеки ден, но мирише по-силно на кисело.
Утре май ще пробвам да направя хляб вече

# 348
  • София
След няколко неуспешни опита, накрая ми се захвана кваста, направих един хляб и оставих малко квас за следваща доза, сега отивам да му добавя още храна, а отгоре е мухлясало. Някой има ли представа защо.

# 349
При мен кваса е целия с мехури, надува се, направо е жив. Днес направих хляб за първи път, но стана доста кисел...Четох, че с времето се оправя този проблем

# 350
След няколко неуспешни опита, накрая ми се захвана кваста, направих един хляб и оставих малко квас за следваща доза, сега отивам да му добавя още храна, а отгоре е мухлясало. Някой има ли представа защо.

Изчисти мухлясалото и продължавай нататък.Нищо му няма.

Да,сякаш в началото хлябът е по-кисел,но не съм сигурна дали става по-малко кисел с времето или ние просто свикваме с вкуса му  Simple Smile

# 351
  • Балчик

Или е бил по-воднист, или е престоял повече от 5 дни и се е отделила вода, която е мухлясала. при всички случаи сте го държали повече време без подхранка мисля. Аз подхранвам на всеки 2-3 дни лятото и 4-5 дни зимата.

Аз бих захванала нов, защото в този вече има спори на мухъла. Но от друга страна, бактериите могат да ги унищожат след няколко подхранвания.

# 352
Ето го кваса, днес е захранван сутринта и за няма и 6-7 часа какви мехури прави!
С пълнозърнесто брашно е.

Със сутрешния квас направих хляб, който сега втасва, но не се е надигнал много, вече 6-7 часа седи.
Ще изчакам още малко

# 353
Ето го и хляба, вече става перфектен, няма и помен от кисела жилка, надува се за 5-6 часа максимум. Правя го с едно премесване след 1 час и още едно след около 4, накрая стой още около 30мин до час и го хвърлям в много нагрята фурна 220-240 градуса за 7 мин , след това още 45мин на 170градуса. Цялата рецепта я гледах в youtube от северна Испания е.
Брашното е 70% бяло, останалото е пълнозърнесто. Правя по два такива хляба на месене.

Много съм доволен, благодаря за съветите за завъждането на кваса Simple Smile

Последна редакция: вт, 15 сеп 2015, 16:41 от Alexslav

# 354
  • Балчик
Супер е хлябът, браво. Peace

# 355
Доволна, аз съм на същото мнение за италианците. В началото на лятото бях за 2 седмици в Италия и всичко тестено, което опитах беше с прекрасен вкус. И не само това - не усещах тежст в стомаха си, не ми се появяваха киселини, дори кръвната ми захар влезе в норма, а знаете, че въглехидратите не са препоръчителни за висока кръвна захар. Та откакто се върнах от там правя различни опити да докарам консистенцията и вкуса на традиционната италианска пица, фокача, чабата, хляб и т.н. Изпробвах почти всички рецепти от известни наши форуми за "Истинска италианска пица", неаполитански хляб, сицилианска чабата и т.н., все уж традиционни рецепти, но резултатът не беше задоволителен. Т.е. "има нещо гнило в Дания"... Започнах да ровя в Youtube, както и в италиански частни форуми, където почти научих италиански  Joy  Разбрах едно - готвенето за италанците е като религия, т.е. нещо много свещенно. Стриктни и педантични са за всичко що се отнася за готвене и особено много за тестените си произведения (това между другото го разбрах още в Италия, очите на готвачите и пицарите светваха, като ги похвалиш за невероятния вкус на продукта им, макар по погледа да се усещаше и една нотка на "естествено, че е така - аз го знам, вече и ти го знаеш"  Laughing)
Та от  всичките ми проучвания стигнах до няколко открития, защо всичко им се получава много добре:
1. Един хубав хляб, с много и големи шупли, се прави за около 24 часа, като има много процедури преди да се стигне до печенето. Ако някой се интересува ще обясня по-подробно.
2. В почти всички теста се използва "pasta madre". За Pasta madre, може да се използва готов квас, който се прави малко по-различно от нашия; с прясна или суха мая, за тези които нямат квас, а няма достатъчно време да си хванат натурален квас (замесва се 1 ч.л. суха мая, 100 гр. топла водичка и около 150-200 гр. брашно, оставя се да втаса за 12 часа на стайна температура и след това се използва за закваска на истинското тесто).
3. И много важно е "екстракт от ечемичен малц" (известен и като "вегански мед") - слага се по 1 ч.л. при замесването на тестото - увеличава многократно действието на кваста и маята. У нас го има в доста онлайн магазини. Тази съставка е тайната на големите шупли и невероятния вкус на тестените им изделия.
За жалост нямам снимки, но следващия път като направя ще снимам.
Ако някой има въпроси, с радост ще му отговоря. Мога да пиша още много. Simple Smile

# 356
  • Балчик
У нас не се прилага италианският метод за печене най-вече поради липса на време. Когато по Коледа правя панетоне със закваска  по италианския метод ми отнема почти 3 дена. Simple Smile Резултатът обаче е убиец. Ето тази рецепта ползвам:
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=11991

# 357
Здравей, наистина отнема доста време, но си заслужава. Засега успешно правя хляб с големи шупли (добре втасал, без много кисел вкус) само с 50 гр. естествена закваска. Целта ми е да направя само с 10 гр. квас като тук: https://www.youtube.com/watch?v=fcGfZGDCPpU
От множеството ми експерименти, забелязах едно - колкото по-малко квас или мая, толкова по-здравословен хляб, но времето за приготвяне се увеличава многократно.

# 358
  • София
И все пак дали да не помоля за едно по-систематично описание на този „италиански“ метод.

# 359
  • Балчик
Най-характетното и с две думи казано е, че закваската е твърда- тесто майка, не е кашеообразна и се приготвя на 4-5 етапа. Специално за панетонето, тук съм дала превод:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=382668.msg10787170#msg10787170

Общи условия

Активация на акаунт