Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

  • 152 380
  • 807
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 4 892
Здравейте, за пръв път ще правя квас за хляб, а разгледах темата и виждам, че има много интересни неща, които могат да се правят с квас, вместо с мая и други набухватели. И ще се включа, за да черпя идеи.
Днес ще сложа кваса и като стане, ще направя хляб и ще покажа резултата.

# 331
  • Мнения: 3 904
3 пъти се пробвам, но без успех..
Кваса не става, един път имаше леки мехури, виждаха се, понеже го правя в стъклен буркан, но после нищо. Използвам пълнозърнесто брашно и филтрирана вода, даже бъркам с дървена лъжица.
Пробвах с добавяне на брашно 1 път на ден, на 48 часа в началото и по 2 пъти на ден, но все не става.

# 332
  • София
  • Мнения: 8 492
3 пъти се пробвам, но без успех..
Кваса не става, един път имаше леки мехури, виждаха се, понеже го правя в стъклен буркан, но после нищо. Използвам пълнозърнесто брашно и филтрирана вода, даже бъркам с дървена лъжица.
Пробвах с добавяне на брашно 1 път на ден, на 48 часа в началото и по 2 пъти на ден, но все не става.

Проверете на плика на брашното дали няма някакви добавки, консерванти, подобрители, витамин С и т.н. Тези неща пречат на завъждането на кваса.

# 333
  • Мнения: 3 904
На едното брашно пише, че има 0,5% сол.
Вчера купих друго брашно

# 334
  • Пловдив
  • Мнения: 2 103
Ето моя втори опит с естествена закваска (първият беше преди много време).

http://media.snimka.bg/s1/4852/035948243.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/4852/035948245.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/4852/035948247.jpg?r=0

Мисля че се получи добре.

Имам един въпрос - остана ми около 250 гр. закваска, оставих я в хладилника. Моля да ми кажете, колко често трябва да я храня и колко приблизително брашно да слагам? Добавяте ли вода когато храните закваската оставена в хладилника?

# 335
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
250 е много, оставяй до 50 гр. Когато ще я ползваш подхранваш с равни части вода и брашно. Ако няма да я ползваш дълго, преди да я сложиш в хладилника трябва да я подхраниш, но 250 си е много голямо количество.

# 336
  • Пловдив
  • Мнения: 2 103
Благодаря Джема!
А мога ли да я изсуша по идеята от първа страница?

# 337
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Можеш, аз имам в хладилника изсушена за всеки случай. Изсуших я , когато закваската ми беше станала вече много хубава.

# 338
  • Пловдив
  • Мнения: 2 103
Моята е токущо захваната, така че едва ли ще е добра.
Благодаря, Джема!

# 339
  • гр.Пловдив
  • Мнения: 349
Здравейте момичета и момчета! И аз се включвам във вашата група на закваскаджиите  Grinning. Ииии разбира се имам два неуспешни опита, но то аз съм си виновна де. Пробвах първия път с бяло, а втория с типово брашно, ееее не става. Образуват се  мехурчета, мирише на кисело, но сместа не се надига изобщо. Подхранвах 7-10 дена и не става. Сега си набавих ръжено брашно (на Балван) и заложих закваската с пропорциите дадени от Джема - 100гр брашно и 100 гр вода. Сместа обаче стана доста гъста като тестото от първата снимка на Linkata. Така ли трябва да е или аз бъркам пак? При опитите с бялото брашно сместа си ставаше като кексово тесто, пак при същите пропорции.

Последна редакция: нд, 30 авг 2015, 21:07 от sunny_shine

# 340
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Да, такава е консистенцията. Peace

# 341
  • Мнения: 3 904
Аз пробвах с пълнозърнесто и с бяло брашно, все неуспешно. Получават се много малки мехурчета и до там..Чудя се какво брашно да взема, ръж няма около мен..

# 342
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
А колко пъти подхранвахте? В началото самалки,да. Не очаквайте да хукне да ви търси закваската с огромни мехуви.

# 343
  • гр.Пловдив
  • Мнения: 349
Ами тази с бялото я подхранвах 7 дни - веднъж на 24 часа с по 100 гр вода и брашно.С типовото подхранвах 10 дни - ведъж на 12 часа с по 50 гр брашно и вода. И в двата случая се образуват мехурчета, но сместа не се надига изобщо. Вчера към 19 часа заложих с ръжено и сега като станах закваската има много балончета и е удоила обема си. Даже се чудя дали сега пак да не я подхраня (на 12 часа) или да чакам до довечера newsm78

# 344
  • Мнения: 3 904
Пробвах на 24 часа, след това на 12 часа с по една-две супени лъжици брашно, но нямаше видима разлика. Така 3-4 дни, но нищо
В нета има много и различни рецепти за квас, някои се различават много дори.
Ще пуснете ли тук някоя изпитана? На колко време да се захранва и т.н. подробности

Последна редакция: пн, 31 авг 2015, 11:17 от Alexslav

Общи условия

Активация на акаунт