Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – ТРЕТА ТЕМА

  • 152 390
  • 807
  •   1
Отговори
# 315
  • София
  • Мнения: 8 494
Чел съм, че от ръжен хляб захващат квас, ама нямам идея как.

# 316
  • Мнения: 633
Ще пробвам от понеделник и ще докладвам резултатите.

# 317
# 318
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Днес от мен една чабата със закваска.





http://djemmasvetlana.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

# 319
  • Мнения: 2 208
  bouquet страхотна е браво...

# 320
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Благодаря. И аз не очаквах да се получат чак такива мехури, но станаха. И е много мека, но то и тестото е на границата на течното. Хляб правя с по-тежко тесто и става по-плътен.

# 321
  • Мнения: 76
Много хубава чабата   chef, а коричката хрупкава ли е? В хляба с квас най-много ми харесва хрупкавата коричка.

# 322
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Ами хрупкава е отначало, но аз не обичам хрупкавите кори, а мекичките хлябове и го завивам да се запуши от парата.

# 323
  • Мнения: X
Моята баба леко напръскваше питките отгоре с водичка и после завиваше в месал.

# 324
  • Мнения: 227
Момичета, здравейте!
Все още съм начинаеща при правенето и печенето на хляб с квас, но имам 4 от 6 успешни резултата  Embarassed

Имам едно питане за кваса-майка, който си стои в хладилника и който храня веднъж на седмица. Тъй като изхвърлям от него доста голяма част всеки път при захранване, а ми е жал, се чудех няма ли някакви рецепти за кифлички и други печения, към които мога да го добавя, вместо да го изхвърля. Да знаете подобни рецепти?

# 325
  • Някъде Там
  • Мнения: 482
Момичета, здравейте!
Все още съм начинаеща при правенето и печенето на хляб с квас, но имам 4 от 6 успешни резултата  Embarassed

Имам едно питане за кваса-майка, който си стои в хладилника и който храня веднъж на седмица. Тъй като изхвърлям от него доста голяма част всеки път при захранване, а ми е жал, се чудех няма ли някакви рецепти за кифлички и други печения, към които мога да го добавя, вместо да го изхвърля. Да знаете подобни рецепти?

А защо изхвърляш. Аз не изхвърлям - оставям 1 пръст горе долу на дъното на буркана и в хладилника. Когато реша да го ползвам - вадя за около час на стайна температура и захранвам, без да хвърлям нищо. Когато си бухне си го ползвам за тестото.

# 326
  • Мнения: 227
Тъй като не правя всяка седмица хляб, а квасът майка също трябва да се храни периодично. След една седмица вече си е изял каквото има и се е "опиянил" Wink и трябва да му дам нова храна, за да го поддържам. Но ми казаха, че трябва да остава само 20% от стария квас, а останалия да махам. И се чудех дали не мога да използвам този, който махам...

# 327
  • Варна
  • Мнения: 2 576
Може да си изсушиш кваса, така при нужда си го ползваш.

# 328
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Разбира се, че може-във всяка рецепта, където има мая.

# 329
  • Мнения: 3 904
Тъкмо направих първата смес за захващане на кваса, дано стане от първия път. Използвах пълнозърнесто брашно и филтрирана вода на стайна температура.
Смятам да си правя поне 2 пъти седмично хляб, след като имам квас разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт