Социални работници отнемат деца поради БЕДНОСТ на родителите.

• 31 851
  • 525
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Ако семейството няма никакви доходи, ако в жилището няма ток, вода и децата няма какво да ядат, естествено ще се пристъпи към временното им извеждане  от семейството. Не случайно законът е предвидил срок от година и половина за реинтеграция. Срок, в който родителите да си "стъпят на краката" - да си намерят работа, да си оправят живота. За жалост в много случаи това не се случва и децата се отглеждат в институция или приемно семейство до пълнолетие.

Какво е престъплението на родителите или на децата, че биват наказани и двете страни? По закон не може да се извежда дете от семейството му поради бедност и това е напълно естествено. Но да, това се случва на практика. Т.е. социалните служители са де факто и де юре престъпници. Специално съм се допитвала до адвокат, който работи именно в тази сфера - социални служби.

Социалните ни служби са такава бутафория, че от където и да ги заплюеш, все малко ще им е. Малкото човеци сред хората, които работят там си скубят косите от изтощение да се борят срещу непробиваема стена.
 Един от безбройните примери е и този с отнетото дете от родител адвокат. Майката доказа неправомерното отнемане, съда нареди социалните незабавно да ѝ върнат детето, но то не бе върнато. Факт. И хайде пак борба с институции, докато някой някъде има добрата воля да си свърши работата.

# 481
  • София
Ако семейството няма никакви доходи, ако в жилището няма ток, вода и децата няма какво да ядат, естествено ще се пристъпи към временното им извеждане  от семейството. Не случайно законът е предвидил срок от година и половина за реинтеграция. Срок, в който родителите да си "стъпят на краката" - да си намерят работа, да си оправят живота. За жалост в много случаи това не се случва и децата се отглеждат в институция или приемно семейство до пълнолетие.

Какво е престъплението на родителите или на децата, че биват наказани и двете страни? По тази логика да вземат да върнат детето на родителите - наркомани, които бяха И бедни, и се опитаха да го продадат във форума. Щото, нали, то не е извършило престъпление, че да го наказват. По закон не може да се извежда дете от семейството му поради бедност и това е напълно естествено. Но да, това се случва на практика. Т.е. социалните служители са де факто и де юре престъпници. Специално съм се допитвала до адвокат, който работи именно в тази сфера - социални служби.
В кои случаи дете е извеждано от семейство САМО поради бедност?

Социалните ни служби са такава бутафория, че от където и да ги заплюеш, все малко ще им е.
Много грозно изречение. Преди няколко месеца станах свидетел как точно същите "бутафорни" соц. служба направиха големи усилия едно дете да остане с майка си. Малкото човеци сред хората, които работят там си скубят косите от изтощение да се борят срещу непробиваема стена.
Един от безбройните примери е и този с отнетото дете от родител адвокат. Майката доказа неправомерното отнемане, съда нареди социалните незабавно да ѝ върнат детето, но то не бе върнато. Факт. И хайде пак борба с институции, докато някой някъде има добрата воля да си свърши работата.
Безбройни? С доказано неправомерно отнемане

# 482
  • София
"По тази логика", ама друг път Simple Smile . В асоциациата ти липсва логика. И понеже се държиш грозно, няма да ти помогна (повече от това) да разбереш какво е престъпление и какво не е.

По второто ти... ъм, червено включване:
 1. Например нашумелия случай "Тереза", че други и да ти кажа, едва ли ще ги знаеш.
 2. Логиката на дискусията следвай, логикатаааа. Нея я има, но теб те няма в нея. Поставила съм прилежно един цитат и логично коментирам него.

Не мога да определя красотата на изречението ми, но продължавам да стоя зад думите си. Да, има човеци и там, аз познавам такива. Аз пък видях как полицаи сменят гумите на колата на закъсал шофьор. Ако ми каже някой, че в КАТ са гнили ябълки, това ще е много грозно. Даже съм виждала политик да превежда баба на пешеходна пътека, представяш ли си  Tired

О, ужас! Хвана ме в лъжа. Нима е възможно да има безбройни случаи!? Вселената е необятна, но случаите няма начин да са безбройни. Покайвам се, дано не ми се пише грях.
 За посочения от мен случай - да, недрага. Ако не беше доказано, как Съда щеше да нареди да ѝ върнат детето? Но зарежи конкретиката, ти гледай само какво малоумие - социалния служител прави каквото си иска, отговорност не носи. А, сбъркали сме? М'чи добре, ето ви дето, обещавам повече да не правя така, мило другарче. Последствия за тях - никакви. !

# 483
  • София
 ooooh! Ох, седнала съм да чакам отговор от 15-годишна.

# 484
Виждам, че темата отново е "отворена". Социален работник съм (не в отдел Закрила на детето ) и искам да си кажа мнението, защото в коментираните случаи нещата са представени едностранчиво. Само родителите и защитниците им разказваха от тяхна страна как са се случили нещата, а не се коментира и разговаря със социалните работници работили по случаите. Не се показа и разказа, как са живели тия семейства, в какви условия, какво са правили, за да излязат от положението. В предаването по БНТ1 колегите от ДАЗД явно нямаха идея какво ще се коментира и изобщо не бяха подготвени да дадат адекватни обяснения. Дали това е било тенденциозно, не мога да кажа, но изобщо не изглеждаха на място там. От това, което знам от колегите си от ОЗД, преди да се предприеме извеждане на дете от семейството му, с това семейство се работи няколко месеца. Дават се предписания какво трябва да се оправи, на кое да се наблегне, отпускат се средства на семейството и се следи дали има промяна към подобряване на условията. Следващата стъпка, ако промяна няма, вече е извеждане на детето и настаняването му или в разширен семеен кръг, или, ако такъв подходящ липсва , в приемно семейство. В тези случаи пак се дава срок на семейството да оправи нещата, които куцат. Един пример от лятото: Семейство с 6 деца, най-голямото на 11 години. Семейството е подпомагано по реда за социални помощи - получава помощ за отопление, за прехрана, детски, майчинство. Настанено е в общинско жилище, което беше перфектно, в много добър вид (знам, защото там живееше бивша моя позната). След настаняването им, при посещението ми  в жилището,вече нищо не беше останало от добрите условия. Мръсно, миришещо, всички дрехи, посуди по земя и мебели, децата полуоблечени, боси, с въшки и остригани, глади, питащи дали носим хляб ( занесох им дрехи от дъщеря си, поне да не са голи). Всички спяха в едната стая, другата беше натрупана с кашони и други боклуци, домъкнати от тук - от там. Децата не ходеха редовно на училище и детска градина поради въшките. Да кажа, че майката роди още едно дете, без дори да разбере, че е бременна. Едра жена, не и пролича изобщо. Родила у дома си, а последното дете беше на годинка. Колегите от ЗД се заеха със семейството и дадоха предписание да се оправи хигиената, да се изчистят децата, да ходят редовно на училище и детска градина, да се махнат гризачи и хлебарки. Осигуриха средства, с които това да се извърши, занесоха препарати. Срокът беше 3 месеца - не е непосилно да обезпаразитиш и да почистиш децата си и домът си за това време. След което настаниха децата в нормални услови за живеене. В момента майката е бременна с близнаци, беше и предложено да направи аборт, защото очевидно не могат да се грижат за децата си, но тя отказа. Не знам какво ще става за напред, но в условията, в които се отглеждаха тези деца, аз не бих оставила и куче.
 Друг случай - семейство без брак с две малолетни деца. майката е в затвора за 4,5 години - кражби и измами. Бащата сам се грижи за децата. Без образование, без работа, но с финансова помощ от роднини в чужбина. Гледа си децата много добре, винаги чисти, нахранени, обгрижени. Съдейства се да получи общинско жилище, в което така и не се настани, намери му се работа, която напусна, защото нямало кой да гледа децата. След това ново предложение за работа, за сега работи, плаща му се детската градина на малкото дете, подпомаган по ЗСП.
Мога и още случаи да опиша и разкажа, но няма смисъл. Винаги семейството има възможност да предотврати отнемането на децата си, зависи колко е заинтересовано.  Безотговорно е, при липса на средства и условия да раждаш деца като хлебарка, само защото няма какво друго да правиш. И аз искам повече деца, но имам едно, защото за толкова ни стигат възможностите и пак средствата стигат да му осигурим най-необходимото. Не питайте какво става, ако се наложи да се купуват лекарства или нещо друго извънредно. За почивки лятото средства няма, кара си ваканциите у дома. Не се отнемат ей тъй деца, но предполагам вие не бихте си оставили децата въшлясали, мръсни, гладни, обикалящи по контейнерите, неходещи на училище... Такива деца са потенциални бъдещи социално подпомагани, без възможност за интеграция в обществото поради липса на образование, социални умения и адаптивност.

# 485
Виждам, че темата отново е "отворена". Социален работник съм (не в отдел Закрила на детето ) и искам да си кажа мнението, -------------------
Да кажа, че майката роди още едно дете, без дори да разбере, че е бременна. Едра жена, не и пролича изобщо. Родила у дома си,  

Стигнах до болднатото и се отказвам да чета чаршафа.

# 486
Аз го прочетох. Беше ми интересно да чуя мнението и на социалните.

# 487
Е тя не е от тях, само е чувала това-онова от колежките.

# 488
Не само чувам, с двете семейства работя и ги подпомагам по ЗСП и ЗСПД, но като не си чела, не си разбрала. По-интересно е да чуеш и прочетеш само едната страна, да оплюеш СС и готово.

# 489
  • Ямбол
Аз това с бременността го разбрах като да е толкова нехайна, че не се е впечатлила изобщо, че отново е бременна.
При такива родители децата наистина страдат.

# 490
  • София
Тея, в общи линии, потвърди точно това, което предполагах.

# 491
И какво предполагаш, Миленака?

# 492
  • София
А, нищо, само коментирам.

# 493
  • вятър в маслините, вятър над хребета
Да. Социалните, които също са хора, и има сред тях добри и човечни, приемащи работата си като мисия, но и нехайни, въртящи бизнес. Затова и над всички "полеви" социални има органи за контрол.

# 494
Да. Социалните, които също са хора, и има сред тях добри и човечни, приемащи работата си като мисия, но и нехайни, въртящи бизнес. Затова и над всички "полеви" социални има органи за контрол.

Но съм сигурна, че и в тези органи за контрол също има нехайни хора, въртящи бизнес.
Само че в коментираните случаи в темата социалните много не обясняват защо отнемат децата.
Teya75 говори за други случаи.

Общи условия

Активация на акаунт