Русия 1

• 1 115 940
  • 23 588
  •   1
Отговори
# 14 190
  • The QC to be!!!
Малко да се върна назад. Защо Путин  се избави от Медведев и други отправи в отставка? Сякаш остана незабелязано във форума. А свободно може да обсъждате и критикувате. Ще ми е интересно да прочета различни мнения.
аз писах, но нещо ми се пропусна поста - както и писах, нов бардак със стари ....... не става! Гледах едно негово интервю от времето когато Обама караше първия мандат и имаше големи амбиции и големи обещания. Та тогава Путин му пожела да успее поне една част от обещанията да постигне, защото те са в голям разрез с кабинета и сената и т.н. И каза много ясно, че даже и с цялото си сърце и всички сили ако искаш да постигнеш нещо за страната и народа, то е изключително трудно ако си заобиколен от хора които нямат същото виждане и желание като теб. Обясняваше колко е трудно да промениш управляващите, да спреш корупцията (почти не възможно каза ако не смениш всички управиници), колко е трудно да прокараш нови идей които да са в полза на масата, а не на олигарсите, същото каза и за законите. Пожелаваше нон стоп на Обама успех с амбициите му, и най вече с Гуантанамо. Е видяхме колко малко от обещанията успя да постине Обама, и предполагам Путин е решил, че ако не си изчисти кабинета, няма как да продължи да се справя с корупцията - една от главните причини нещата да боксуват, както и вместо решения и закони да се коват за маста, те продължават да служат на олигарсите. Бях шокирана, че той си позволяваше да плюе така открито срещу олигарсите, и нон стоп казваше, че корупцията е рак.

# 14 191
Написах и реших, че е глупаво да повдигам темата за втори път. И изтрих. Но мерси за отговора.

# 14 192
РосСтат, руския статистически институт, казва на руснаците, че са станали в пъти по-богати в сравнение с 2000
Средната заплата през 2000 година е около 5000 рубли. През 2018 (по данни на РосСтат) е около 30 000 рубли (всъщност е много по-малко). Т.е. ръст от 6 пъти - и то по официални данни. Реално ръста е максимум 4 пъти.

Защо такова разминаване в цифрите - 2000 започва /доколкото знам/ освен с реално изплащане на неплащани заплати и пенсии,  с цифри като 1194 за януари и 1584 за декември средна заплата, а 2108 -та - средната заплата е 42250. Което разбира се не значи, че реалната покупателна способност се вдигнала 20+ пъти, но общо взето смятат, че се е качила 2.5. Като до 2014-та ръста на заплатите е изпреварвал ръста на цените, след това изостава по обясними причини.

https://kpk-1.ru/obzory/statistika-zarplat-srednie-pokazateli-do … da-po-strane.html

Между другото, че има корупция, никой не го отрича. Доколкото хвърлих едно око, наистина в доста региони не е било изпълнено повишението на заплатите, а е докладвано обратното. За което поне в Свердловската болница се е сменил управителя.

Права сте, че според  официалните данни на РосСтат, заплатата за 2018 е над 42 хиляди рубли.

Но и цифрата 30 хил рубли също е вярна. Просто и в тоя случай нещата не са прости (то кое ли е просто в Русия). Ще опитам да обясня максимално кратко.

Но преди това едно отклонение - в линка, който сте дала, изрично са посочени следните данни за заплатите през 2018:

- по-малко от 10 хил рубли получават 12% от работещите
- от 10 до 27 хил — 43%;
- от 27 до 45 хил — 24%;

Т.е. почти 80% от всички работещи в Русия получават заплата под 45 хил рубли - по официални данни на РосСтат. Нали разбирате, че дори само от тези данни е ясно, че няма как средната заплата да е 42 хил.

Сега за методиките - в РосСтат ползват за манипулациите си средно аритметично - разбира се, с напълно неверни изходни данни.

Но дори да бяха верни изходните данни, това пак не дава правилна картина. Руснаците имат такъв виц и мем - "средна темтература в болницата" - средната температура на пациентите била 36 градуса, като в проучването се измерва и температурата на тези в моргата и гнойните отделения - с тоя лаф осмиват абсурдните глупости на РосСтат.

Има и друг метод, който се нарича изчисляване на "медианна средна заплата" - това също е един от официалните методи и той дава значително по-реални резултати. Конкретно в случая, т.нар. "медианна средна заплата" е с около 1,4 пъти по-ниска от средноаритметичната стойност, т.е. ако средноаритметичната е 42 хил рубли, медианната средна заплата е 30 хил рубли. Дадох за пример медианната средна, защото 42 хил рубли наистина е адски нагла лъжа и предизвиква огромно възмущение във всеки един руски форум или социална мрежа, където се съобщи подобна цифра (за 2019 даже е още по-висока).

Разбира се, в 90% от случаите се цитира средноаритметичното изчисление на РосСтат - това е по-изгодно. Медианната средна заплата обаче не е отхвърлен или забранен метод, същия РосСтат го използва. Просто гледат да не показват тези стойности, защото те са по-близки до реалността. Но дори и медианното изчисление не дава верен резултат ако се заложат погрешни изгодни данни.

Ако искате наистина реалната средна заплата в Русия за 2018, независими експерти я изчисляват в диапазона от 250 до 300 евро, т.е. приблизително от 16 до 21 хил рубли. Всичко останало са "игри с цифрите", с които се опитват да заблудят населението.

Както казах - мнозина искат да изкарат руснаците идиоти, но не са си направили добре сметката. Искат да им внушат, че сега получавали 20 пъти повече от 2000 година. Т.е. - онези медицински сестри трябва през 2000 година да са получавали по-малко от 10 долара. Simple Smile

Последна редакция: нд, 02 фев 2020, 20:37 от Анонимен

# 14 193

Благодаря, много е подробно. Сега защото все пак обсъждаме има ли напредък /според мен много голям/ след пълния погром, бихте ли ми обяснили също тъй подробно как е стоял въпросът със заплати и пенсии през 90-те и изобщо изплащали ли са ги.

Единственото уточнение, което вероятно не сте разбрала, е, че ги убеждават, че реалните им разполагаеми средства са  2.5 пъти повече в сравнение с 90-те. Но всъщност "убеждават" не е точна дума - това е горе-долу сметката, но никой в нищо не убеждава, защото нещата се несравними и на повечето хора през ум няма да им мине да ги сравняват от тази гледна точка. Естествено, че крачката е гигантска.

ПП И да. Виждам, че през 2001 година заплатата на медицинската сестра е 20 долара. Не бих се учудила през 2000-та да е 10.
http://www.trud.ru/article/05-01-2001/17456_zarplata-2001.html
Някак имам чувството, че не осъзнавате от каква разруха тръгват, за да стигнат до сегашното положение.

Последна редакция: нд, 02 фев 2020, 22:22 от Vapor

# 14 194

ПП И да. Виждам, че през 2001 година заплатата на медицинската сестра е 20 долара. Не бих се учудила през 2000-та да е 10.
Някак имам чувството, че не осъзнавате от каква разруха тръгват, за да стигнат до сегашното положение.

Аз бях ученичка през 90-те и много добре помня втората половина на десетилетието в България. Майка ми беше счетоводител и по едно време заплатата и наистина падна под 10 долара, а пенсията на баба ми даже беше под 2 долара. Ето това е истински "ниска база", от която да се тръгне.

Но пак ще трябва да повторя простата азбучна истина - България няма и една хилядна от безбройните богатства на Русия. Преди 10-на години цялата българска икономика е била за 50 млрд долара, а Русия е печелела по 150 млрд долара годишно от един единствен продукт. Но Русия не търгува с един продукт. Става дума за безумни суми, които се вливат в Русия - цифри, които са просто невъобразими, трилиони долари. И тогава отново възниква резонният въпрос - как е възможно доходите на руското население да бъдат по-ниски дори в сравнение в някои не твърде успешни африкански и латиноамерикански държавици? Съгласете се - за да се постигне такъв анекдотичен резултат, наистина са нужни сериозни усилия. Но не в посока просперитет и благосъстояние на народа.

# 14 195
  • The QC to be!!!
Скрит текст:

Аз бях ученичка през 90-те и много добре помня втората половина на десетилетието в България. Майка ми беше счетоводител и по едно време заплатата и наистина падна под 10 долара, а пенсията на баба ми даже беше под 2 долара. Ето това е истински "ниска база", от която да се тръгне.

Но пак ще трябва да повторя простата азбучна истина - България няма и една хилядна от безбройните богатства на Русия. Преди 10-на години цялата българска икономика е била за 50 млрд долара, а Русия е печелела по 150 млрд долара годишно от един единствен продукт. Но Русия не търгува с един продукт.
Става дума за безумни суми, които се вливат в Русия - цифри, които са просто невъобразими, трилиони долари. И тогава отново възниква резонният въпрос - как е възможно доходите на руското население да бъдат по-ниски дори в сравнение в някои не твърде успешни африкански и латиноамерикански държавици? Съгласете се - за да се постигне такъв анекдотичен резултат, наистина са нужни сериозни усилия. Но не в посока просперитет и благосъстояние на народа.
не е важно само колко влиза в една хазана, а колко излиза и за какво!

Ако се стига до там, че да трябва да задавате такива въпроси, то е ясно, че опонента ни е с изключително малък житейски опит и не виждам защо пише по форуми на сериозни теми?!

# 14 196
Ето това вече е теза - вярно е, че в Русия заплатите и пенсиите са смешно малки на фона на ресурсите, с които разполага страната, но то е само защото, че приходите към хазната се разходват за нещо друго, което е известно само на хора с голям житейски опит Simple Smile))). Бейби, не мога да не се съглася с теб Simple Smile

# 14 197
не е важно само колко влиза в една хазана, а колко излиза и за какво!

Ако се стига до там, че да трябва да задавате такива въпроси, то е ясно, че опонента ни е с изключително малък житейски опит и не виждам защо пише по форуми на сериозни теми?!

Да предположим, че аз съм с изключително малък житейски опит и наистина не знам отговора на въпроса, който си задават и милиони руснаци: "Къде са парите?" Става дума за гигантските суми, спечелени от момента, когато цените на горивата започнаха да се качват, т.е. именно последните 20 години. Кажете какво е вашето обяснение - къде са наистина?

# 14 198
Да предположим, че аз съм с изключително малък житейски опит и наистина не знам отговора на въпроса, който си задават и милиони руснаци: "Къде са парите?" Става дума за гигантските суми, спечелени от момента, когато цените на горивата започнаха да се качват, т.е. именно последните 20 години. Кажете какво е вашето обяснение - къде са наистина?

Аз не знам какви въпроси си задават милионите руснаци, но бих предложила тези, които се питат - особено спрямо цените на горивата, да проверят поне няколко неща. Каква част от сумите в периода 2000- 2015 година са отивали в държавата, /Роснефт винаги е била държавна и ако се не лъжа през 2000 година е държала към 4% от добива, другото е било в частни ръце/. С какви стойности на държавния външен дълг посрещат 2000-та година /включително дългът на СССР, естествено, но така или иначе си е дълг/, и какъв е сега. С какъв злато-валутен резерв посрещат 2000-та година и какъв е сега.  Какъв е размерът на Фонда за национално благосъстояние, който се попълва от горивните сектори. Какви инвестиции се правят в страната и извън нея. Какви са държавните разходи. Колко се влага в Крим, колко струва операцията в Сирия. И така току-виж излезе сметката.

ПП Това са само най-очевидните неща, за които се сещам първосигнално, сигурна съм, че "милионите руснаци" ще са по-наясно от мен какво още да добавят в сметката.

Последна редакция: вт, 04 фев 2020, 14:41 от Vapor

# 14 199
  • The QC to be!!!
Vapor както винаги шапка долу пред търпението ти!!! Колко ли е струвало обновяването на армията и инвестициите в новите разработки, все още текущи? Има ли за нас това значение или за руснаците? Или по скоро е важен резултата от това обновяване и съответните разработки? Колко са изхарчени за връщането на образованието и здравеопазването в релси? Няма значение цифрата- важен е резултата!!! Толкова апаратура се обнови в повечето болници последните 10години, че  направо не могат да се осмислят цифрите като се чуе, че например се пуска държавна поръчка за 100+ от определен вид високо струващ апарат (500К и на горе например, а някои са по милион и нагоре евра)! Размаха и размери на инвестициите направени във военната сфера, образувателната, здравеопазването са нещо което нито една друга държава в световен мащаб не е направила в цялата си история!

Но... нека не задълбаваме защото някои събеседници има да наваксват на опит преди да се врат в теми beyond their level of understanding!

# 14 200
Колко са изхарчени за връщането на образованието и здравеопазването в релси? Няма значение цифрата- важен е резултата!!!

Да, това наистина е добър въпрос - как се справя Русия в сферата на образованието и здравеопазването през последните 20 години. Какъв е резултатът?

Резултатът е, че медицинските сестри са с 11-15 хил рубли заплата (150-200 евро), лекарите са с 20-30 хил рубли заплата (300-400 евро), болниците са съкратени точно наполовина (от над 10 000 през 2000 до почти 5000 през 2018), близка е ситуацията и с училищата (те са намалени с една трета) и с учителските заплати.

Но това са цифри, а вие не искате цифри. Затова ето ви нещо, в което без никакви цифри ще разберете ситуацията в руското здравеопазване. И за да не кажете, че това го е снимал бай Иван от някакво затънтено село, ще ви дам видео, което е заснето от действащ политик, местен депутат. Няма нужда да гледате цялото видео, което е към половин час, гледайте само двайсетина секунди, примерно от 25-тата до 44-та секунда - дори и само това ще ви бъде достатъчно:

# 14 201
Но това са цифри, а вие не искате цифри. Затова ето ви нещо, в което без никакви цифри ще разберете ситуацията в руското здравеопазване.

Какво значи не искаме цифри. До момента с общи усилия стигнахме до извода, че руснаците споделят детските ви спомени от хиперинфлацията и към момента от неизплатените 10 долара заплата през 1999-та , сестрите масово вече са със 150-200 долара изплатена заплата /не в големите градове, не и на север вероятно, не и в частните болници, но да речем, че преобладаващо и затова изобщо не обсъждаме цифрата/. А пътьом страната си има големи харчове и не разпределя приходите си според вашите приоритети.  Мисля, че  това най-точно описва ситуацията.

Случаят с порутената амбулатория в това село от 3000 души е покъртителен. Очевидно изобщо не е функционира. Трябва ли да функционира? В общи линии докторът правилно го изгони, щом разбра, че хич не го интересува какво ще покаже.

ПП Всъщност, мисля, че Комунистическата партия няма как да дойде на власт без подобни плюнки от страна на действащи политици и местни депутати, но и с тях пак няма да дойде на власт. Никой не спори, че преходът към пазарна икономика там е станал по безумен начин, но ограничаването на щетите става с действия, не с приказки.

Последна редакция: вт, 04 фев 2020, 19:26 от Vapor

# 14 202
С какви стойности на държавния външен дълг посрещат 2000-та година /включително дългът на СССР, естествено, но така или иначе си е дълг/, и какъв е сега. С какъв злато-валутен резерв посрещат 2000-та година и какъв е сега.  Какъв е размерът на Фонда за национално благосъстояние, който се попълва от горивните сектори. Какви инвестиции се правят в страната и извън нея. Какви са държавните разходи. Колко се влага в Крим, колко струва операцията в Сирия. И така току-виж излезе сметката.

ПП Това са само най-очевидните неща, за които се сещам първосигнално

И аз набързо ще ви отговоря - например дългът на СССР по т.нар. ленд-лиз все още не е изплатен (платена е микроскопична, символична част). И въпреки, че има някаква договорка да бъде платен до 2030 година, то вероятно Русия никога няма да го плати, както не е бил платен 75 години до днес. Ако ви се чете надълго - ето хубава статия в Рамблер по темата: https://finance.rambler.ru/business/37972739-skolko-rossiya-zapl … ssha-za-lend-liz/

Колко струва Сирия - това е част от военните разходи на Русия. А както показах наскоро, военнте разходи на Русия не са "огромни", както твърдеше Нина, а са съвсем средни и е съвсем ясно, че те не могат да разорят страната. Ето го постинга ми по темата, ако сте го пропуснали: https://www.bg-mamma.com/?topic=785342.msg40005413&utm_sourc … tlink#msg40005413

Колко струва Крим - Крим е курортна зона и както е заработвал от туризъм преди, така заработва и сега - населението му е около 2 милиона, а туристите му са 5 милиона годишно, затова е излишно да го мислим. Пък и едва ли парче земя, около 650 пъти по-малко от територията на страната, може да я разори. Simple Smile

И така може да продължим до безкрай. Но няма да намерите нито един съществен разход или група разходи, които да обяснят защо в почти унищожената, разорената, разкъсаната, размазаната от гражданска война, от Ислямска държава, ,ръфана от всички страни, изравнена от бомбардировки Сирия, минималната заплата в момента е 110 долара, а в супер-богатата, огромната, благоденстващата, процъфтяващата Русия въпросната минимална заплата е само с около 60 долара повече (и то единствено на хартия, а реално минимума и толкова не е). Simple Smile

Ето, запознайте се с реалността:

Указ президента Башара Асада.... устанавливает минимальный порог заработной платы сотрудников, занятых в государственном и частном секторах экономики, который составит 47675 лир (около 110 долларов).

https://ria.ru/20191121/1561396308.html

# 14 203
И аз набързо ще ви отговоря - например дългът на СССР по т.нар. ленд-лиз все още не е изплатен (платена е микроскопична, символична част). И въпреки, че има някаква договорка да бъде платен до 2030 година, то вероятно Русия никога няма да го плати, както не е бил платен 75 години до днес. Ако ви се чете надълго - ето хубава статия в Рамблер по темата: https://finance.rambler.ru/business/37972739-skolko-rossiya-zapl … ssha-za-lend-liz/

Толкова набързо отговаряте, че даже пропускате основната част от въпросите. За ленд-лиза изобщо не се бях сещала, наистина е малка сума от общия им държавен външен дълг, но така или иначе, не знам защо в цитираната статия пише, че е изплатен.

# 14 204
За съм.
Просто имам приятели руснаци, много умни хора са, а с българските ми приятели като почнем да говорим за нещо друго освен за политика ме гледат умно.
Всички си мислят че Путин е диктатор. За съжаление той има едва 20ина процента от властта.
Бил съм там и съм видял с очите си (не само в Москва), твърдо заявявам че в Русия се е сформирало и се сформира гражданско общество за което ние можем само да си мечтаем. Пълно е със младежки организации и н- подобни.
А отношението към Путин не е никак положително, но нещата се менят към по- добро.
Голям успех е това че почти всичко си произвеждат сами. Най- много ме впечатли парникът за дини в сибир.
Друго нещо което ми разказаха беше как се фалшифицират изборите.
Също така ми разказаха как държавата им платила чисто новият апартамент заради това че раждат второ дете.
Вдигнаха и пенсионната възраст но у нас това се случи нулевите години, а при тях 2018. Там поне има работа.
Ще спра до тук. Общо взето Путин се е посветил на работата си, затова го уважавам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт