Русия 1

• 1 142 668
  • 23 566
  •   1
Отговори
# 8 805
За президента на САЩ е ясно, още не съм видяла анализ, който да казва нещо смислено какво ще стане, ако Тръмп спечели. Ако някой види такова нещо, да поства.

Обаче! За връзката на затоплянето с вота на британците (според мен):
Какво изрових от Караганов (от 2014):

http://ura.ru/articles/1036261534?story_id=8

"То, что сейчас происходит, это начало длинной и тяжелой игры. Поэтому не надо думать, что борьба ведется за Крым. Борьба ведется за изменение правил игры, которую нам навязывали последние 20 лет — за прекращение „холодной войны“. Мы можем проиграть. История рискованная. Поэтому ситуация у нас сейчас очень непростая на долгие годы. Либо мы выиграем, и тогда где-нибудь в Киеве или в Варшаве, или в Москве будет подписан мирный договор, контуры которого понятны — по нему Украина формально или неформально будет поделена на сферы влияния и превратится в несколько государств.

А может, в идеале будет подписан новый договор о европейской безопасности, который создает, как предлагали некоторые российские ученые, единое экономическое пространство от Лиссабона до Владивостока. Если так произойдет, то мы выиграли. Но можем и проиграть», — завершил лекцию Караганов."

На мен не знам защо ми се струва, че вотът за излизане на ОК от ЕС е стъпка към това единно икономическо пространство. Предвид отношенията на ОК със САЩ, такова пространство с тях вътре ми се струва напълно изключено.

И още, Караганов от Шпигел - признава, че търсенето на външен враг е начин за отвличане на вниманието от вътрешните проблеми. Които, ако се стигне до сделка и се махнат санкциите, ще намалеят. Тоест, Русия ще стане по-малко "ястребова".

Certainly there has been some exaggeration. But American politicians have openly said that the sanctions are aimed at bringing about regime change in Russia. That's aggressive enough.

Karaganov: The political elite in Russia don't want domestic reform, they aren't ready for it. As such, they welcome an external threat. You have to remember that Russia rests on two national concepts: defense and sovereignty. We approach the question of security much more reverentially than other countries do.

Меркел от 11 юли:

Bloomberg: Merkel committed to reaching deal with Russia enabling EU to lift sanctions

More:
http://tass.ru/en/world/887627

Ердоган се извинява на Путин в деня след Британския вот, с което отваря пътя за възстановяване на икономическите връзки с Русия.

Съвпадения?

Последна редакция: ср, 13 юли 2016, 16:17 от Анонимен

# 8 806
  • София - Рим и обратно
http://mediaorel.com/%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D1%81% … 0%B8%D1%82%D0%B5/

Браво на Карбовски.

# 8 807

Karaganov: The political elite in Russia don't want domestic reform, they aren't ready for it. As such, they welcome an external threat. You have to remember that Russia rests on two national concepts: defense and sovereignty. We approach the question of security much more reverentially than other countries do.

Ето това обобщава цялата руска политика, поне за мен.

# 8 808
На мен не знам защо ми се струва, че вотът за излизане на ОК от ЕС е стъпка към това единно икономическо пространство. Предвид отношенията на ОК със САЩ, такова пространство с тях вътре ми се струва напълно изключено.

Колкото и да е хубава идеята за единно икономическо пространство, мисля, че е трудно осъществима. И допускам, че със или без Британия, Щатите ще намерят в ЕС достатъчно лостове това да не се случи.

Иначе търсенето на външен враг открай време е начин за отвличане на вниманието от вътрешни проблеми. Друг е въпросът, че понякога даже не се налага да го търсиш, може просто да ти е добре дошъл, след като така или иначе го има.  От същото интервю:
"NATO is now 800 kilometers (497 miles) closer to the Russian border, weapons are completely different, strategic stability in Europe is shifting. Everything is much worse than it was 30 or 40 years ago... American politicians have openly said that the sanctions are aimed at bringing about regime change in Russia. That's aggressive enough."

# 8 809
Poppea, така е има разни коствени знаци, че нещата ще тръгнат към затопляне.

Обаче все пак ключовото е САЩ, най-малкото защото държи Полша, прибалтийските, Румъния + Украйна. Ние както винаги се опитваме да клинчим и балансираме, но нищо чудно да ни натиснат по-силно.
И опираме пак до онази прогноза на Статфор за ново, антируско ядро в НАТО, подкрепяно от САЩ.
Тогава дори и отвъд тази линия да искат Европа от Лисабон до Владивосток ще е много сложно, заради изградения  кордон. На практика няма как да имаш общо икономическо пространство когато на пътя ти има държави, които са против или са откровено враждебни..

Иначе, Караганов и 2014 е прав. Така е, Русия няма никаква гаранция, че ще успее и играта ще е дълга и трудна. Ако не успее, по всяка вероятност наистина е чака разпад.

За врага, това важи и за двете страни и е част от играта.

# 8 810

Колкото и да е хубава идеята за единно икономическо пространство, мисля, че е трудно осъществима. И допускам, че със или без Британия, Щатите ще намерят в ЕС достатъчно лостове това да не се случи.

...

Факт, че е трудна работа, но все пак щом Путин се е захванал с нея, може и да постигне нещо - изглежда ми доста способен шахматист Simple Smile Да, САЩ ще търсят заместител на ОК, но дали ще намерят? Няма друг в ЕС с такава добра позиция и затова Обама толкова агитираше за оставане. Най-добрият кандидат е Полша - но е по-малка, много по-слаба икономически, нетен бенефициент (лост, който не бива да бъде подценяван Wink) и много засегната от Брекзита заради поляците в ОК. Останалите са още по-малки и безгласни.

Разбира се, САЩ ще работят в тази посока много упорито. Както и Караганов казва "няма да е лесно. може и да загубим" - но Брекзитът е спечелена битка по пътя  към успеха на тази игра. И се учудвам на упоритостта ти да не го видиш Wink  

flambe - махането на санкциите би довело до подобряване на икономиката на Русия, което пък би накарало Русия да смекчи "ястребовата" си позиция. Всеки опитен политик знае, че не е хубаво да притискаш другата страна прекалено много до стената.  

За кордона - не мисля, че когато са се захващали с тази игра, кукловодите в Кремълл не са знаели за това. А и враждебността на държавите може да се балансира с икономически сделки. Ще ми бъде интересно сега, след Брезкита (защото е още много рано), какви ще са развитията по тези въпроси.

Последна редакция: ср, 13 юли 2016, 16:41 от Анонимен

# 8 811
Както и Караганов казва "няма да е лесно. може и да загубим" - но Брекзитът е спечелена битка по пътя  към успеха на тази игра. И се учудвам на упоритостта ти да не го видиш Wink   

Понеже  мисля, че САЩ залагат на антируското ядро в източна Европа, Брекзитът не ми се вижда спечелена битка. В този смисъл даже не го виждам като битка.

# 8 812
Poppea , ок, съгласна съм, стъпка от играта е,  ще помогне на руската икономика, ще смекчи руската позиция, но пак стигаме до източна Европа и как Германия + Франция ще се справи с поляците.
Аз си мисля, че ги подценяваш, особено  американския им  гръб и тяхната народопсихология като черешката на тортата, но да видим Peace.

За предвиждането на Кремъл, аз още от началото на темата пиша да не се подценяват действията им, нито да се смята, че те са плод на емоционалност, внезапност и каквото се сетиш. Или пък са лични приумици на Путин, който е ядосан и непредвидим.  Wink

Ето ви още една инфобомба
https://www.almasdarnews.com/article/turkey-restore-normal-relations-syria-pm/

# 8 813
Както и Караганов казва "няма да е лесно. може и да загубим" - но Брекзитът е спечелена битка по пътя  към успеха на тази игра. И се учудвам на упоритостта ти да не го видиш Wink    

Понеже  мисля, че САЩ залагат на антируското ядро в източна Европа, Брекзитът не ми се вижда спечелена битка. В този смисъл даже не го виждам като битка.

А Русия залагат на обратното - икономическо пространство от Лисабон до Владивосток. И всеки се бори за своето - по един или друг начин, с една или друга битка. САЩ се бореха здраво ОК да не излезе. Всъщност, целия ОК истаблишмънт се бореше ОК да не излезе.  Струва ми се точно битка и точно изгубена от САЩ и спечелена от Русия. Но разбирам когнитивния дисонанс у теб Wink .

# 8 814
Poppea , ок, съгласна съм, стъпка от играта е,  ще помогне на руската икономика, ще смекчи руската позиция, но пак стигаме до източна Европа и как Германия + Франция ще се справи с поляците.
Аз си мисля, че ги подценяваш, особено  американския им  гръб и тяхната народопсихология като черешката на тортата, но да видим Peace.

Ето ви още една инфобомба
https://www.almasdarnews.com/article/turkey-restore-normal-relations-syria-pm/

Да, така е  Peace  Ще бъде интересно да се наблюдава. И какъв ще е следващият ход на Русия също ще е интересно - този на САЩ е сравнително добре познат, поне до изборите им, де.  Все пак щом руснаците имат игра в ход, вероятно имат планирани стъпки и в двата случая (и Брекзит, и не-Брекзит).

И определено Ердоган е с добър политически нюх  Laughing

За Путин - хайде да сме сериозни  Grinning

Последна редакция: ср, 13 юли 2016, 16:54 от Анонимен

# 8 815
 Струва ми се точно битка и точно изгубена от САЩ и спечелена от Русия. Но разбирам когнитивния дисонанс у теб Wink .

Добре, приемам, че Русия се е преборила ОК да излезе от ЕС, и е надвила САЩ. Не ми е ясен механизмът, по който е станало, но ако ти носи утеха, Русия е била страна в битката и я е спечелила.

# 8 816
 Струва ми се точно битка и точно изгубена от САЩ и спечелена от Русия. Но разбирам когнитивния дисонанс у теб Wink .

Добре, приемам, че Русия се е преборила ОК да излезе от ЕС, и е надвила САЩ. Не ми е ясен механизмът, по който е станало, но ако ти носи утеха, Русия е била страна в битката и я е спечелила.

Според мен, Русия е побутнала нещата с малко пари тук-там из дебрите на английските националисти, но не мога да преценя доколко това е изиграло съществена роля за резултата. Мисля, че е някаква комбиинация с мераците за власт на Джонсън и Фараж, както и с настроенията на масата в ОК, особено по-бедните и по-изостанали райони, а също и подценената британска ксенофобия. Но така или иначе, за мен този резултат към момента с всичките си негативи сума сумарно е в полза на големите сили в Европа (ЕС и Русия)  и вреда на САЩ. Разбира се, това е само една битка и дори и тя не е завършена (член 50 не е задействан и надали скоро ще бъде задействан, което би трябвало да ти е ясно, че е във вреда на ЕС, но и на Русия - ОК все още може да блокира решения), войната продължава с пълна сила - както и Караганов е казал, де.

# 8 817
Но така или иначе, за мен този резултат към момента с всичките си негативи сума сумарно е в полза на големите сили в Европа (ЕС и Русия)  и вреда на САЩ.

С тази постановка съм по-съгласна. Даже съм склонна да мисля, че и Британия в дългосрочен план няма да е на загуба.

# 8 818
Poppea , само да добавя, защото пиша между другото и си губя мисълта.
Идеята за Европа от Лисабон до Владивосток не е само руски блян. Доста европейски лобисти има за нея и не са купени от руснаците. Правят си сметката и така виждат интереса си.
Просто в Русия виждат възможност за растеж в много трудна икономическа ситуация.
Огромна територия, голямо население, образовано, с много добър демографски тренд, колкото и да са различни все пак са европейци  и всичко това гарнирано с пазар, който още не е наситен  и т.н.

Изчезвам, че се улях Crazy.

# 8 819
Но така или иначе, за мен този резултат към момента с всичките си негативи сума сумарно е в полза на големите сили в Европа (ЕС и Русия)  и вреда на САЩ.

Даже съм склонна да мисля, че и Британия в дългосрочен план няма да е на загуба.

Хъм, аз пък в това се съмнявам.  Но така или иначе, колкото по-напред във времето е прогнозата, толкова е по-неточна тя. Така че е безсмислено, според мен, отсега да прогнозраме статуса на ОК за 15 години напред. То така или иначе експертите предвиждат 10 години точене на излизането само и несигурността около него. А, с уговорката, че ОК няма да поискат да станат американски щат - тогава вероятно няма да са на загуба. Иначе са прекалено малки, за да са сами и не на загуба, според мен.
Poppea , само да добавя, защото пиша между другото и си губя мисълта.
Идеята за Европа от Лисабон до Владивосток не е само руски блян. Доста европейски лобисти има за нея и не са купени от руснаците. Правят си сметката и така виждат интереса си.
Просто в Русия виждат възможност за растеж в много трудна икономическа ситуация.
Огромна територия, голямо население, образовано, с много добър демографски тренд, колкото и да са различни все пак са европейци  и всичко това гарнирано с пазар, който още не е наситен  и т.н.

Изчезвам, че се улях Crazy.

Естествено  Peace Иначе не би имала никакъв шанс да се осъществи. То и сега шансовете не са големи предвид силата на САЩ, но тогава пък съвсем.

Последна редакция: ср, 13 юли 2016, 17:15 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт