Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 юни 2014, 22:56 ч.

Русия

 • 723 979
 • 14 354
 •   3
Отговори
# 14 295
 • Мнения: 3 022
В класацията за най-ниска корупция, Дания е на 2-ро място, близо до Швеция, Швейцария, Канада и пр., България е на 86-то, близо до Гърция, Тайланд и пр, Русия е на 143-то място, близо до Нигерия, Украйна и Уганда.

Тези статистики... Наистина е досадно. В 21-ви век живеем, не подценявай събеседниците си. Знаеш какъв е бил критерият за определяне на тази корупция? Каква е скалата, базата и сравнено с какво? И още: кой е поръчал проучването и кой го е изпълнил. Каква е гаранцията, че във всяка една от проучваните държави е прилаган един и същи шаблон?

Няма как да знаеш разбира се. Това е вътрешна информация. Разбираемо. Но именно по тази причина статистиките биха могли да бъдат всичко - и вярни, и манипулирани. Фирметата за социологически проучвания много често изпълняват поръчки на който плати. И резултатите са съотвестващи. Напълно съм съгласна, че корупция в Русия има. Разбира се, че има. Но как точно се прецени? Чие мнение беше взето под внимание, за да бъде подредена така получената информация в спретнати таблички за света? Ти ни взе за Би Ти Ви зрители май.

С което не отричам наличето на корупция където и да било. Акцентирам върху начина ти за водене на спор, който повтарям - вече добре познаваме. Аз лично за последно коментирам нещо, казано от теб. В тази тема съм от чист сантимент - да съм сред свои. Понякога да разменям някоя дума, впечатление. А не за да чета статистики, цифри и пр. Достатъчно Пламен беше.

# 14 296
 • Мнения: 3 200
да насочваш вниманието на хората към собственото си черногледство и то не в една тема, не е разумен вариант.
Никакво черногледство няма у Гери,
даже е съвсем добронамерена и не ви казва нищо, което не знаете.....
На каква подходяща мисъл, изречена от нашия човек,  попаднах току-що, точно по темата:

# 14 297
 • Мнения: 4 096
eau,
Тази мисъл нищо не ми говори. Човекът е един от поредните фукльовци и той си отиде.

# 14 298
 • Мнения: 6 745
Замислих се дали Гери и водата знаят кой е снимката? 😂😂😂

# 14 299
 • инфантилно и разглезено хлапе
 • Мнения: 577

Спрямо доходите в развитите западно-европейски страни може да са по-ниски, но спрямо българските, доходите на руснаците са 2-3 пъти по-високи, а покупателната способност в десетки пъти по-висока.

Списък на страните според БВП базиран на покупателната способност:

Според данни на Международния Валутен Фонд и Световната Банка, по покупателна способност Росия е на 6 място, след Германия. Най-хубавото е, че според прогнози на макроикономисти, до 2024-та година се очаква Росия да измести Германия от 5-тото място.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)
С леката, съвсем лека и незначителна подробност, че това е общ БВП на държавата, коригиран според покупателната способност, а не БВП на глава.  Grinning Grinning Grinning
Ако не се сещаш, по-големият брой на населението е един от факторите за по-висок общ БВП.

Русия като цяло, като държава и общ сбор, може и да може да купи един-два Люксембурга (не знам всъщност), ама това някак не ни говори много за покупателната способност на единица от населението.

Иначе средната заплата в Русия е била около 36000 рубли през 2019 г. Това не е същото като БВП на калпак, ама ти говориш за дохода на руснаците, който номинално бил 2-3 пъти по-висок от нашия, а като покупателна способност - десетки пъти. 36000 рубли по курса рубла - лев е около 1040 лева.
И като сметнеш, нашата средна заплата от около 1200 лева направо си е някъде към 2-3 пъти по-ниска от 1040 лева, вярно ще да е.
И понеже покупателната способност на дохода на западноевропейците (Франция, Германия) на глава е около 3-4 пъти по-висока от българската, излиза, че 3-4 пъти несъмнено е повече от десетки пъти. Щото пък с половин уста признаваш, че доходите на руснаците са мъничко по-ниски от тези на западняците.

По-добре или по-зле... тук става въпрос за покупателна способност, която представлява количеството стоки и услуги, които можеш да си купиш с разполагаемия доход, т.е. след облагане с всякакви данъци, такси и налози.
Тук става въпрос за брутния вътрешен продукт на държавата, тоест за сбора от стойностите в долари на всичко произведено в държавата през годината, общо, не на човек, коригиран спрямо покупателната способност на един долар в същата държава.
Няма нищо общо с дохода на единица население или, както ти си се изразил/а, с покупателната способност на населението.
Едни "икономисти" са се извъдили... ама обясняват ли, обясняват. Без грам да са разбрали даже за какво е таблицата.
И аз не съм икономист, за БВП съм учила в часа по география, другото е малко здрав разум и малко от онова клише "обща култура".
Здрав разум, колкото да се усетиш, че ако една таблица ти казва, че руснакът може да си купи средно повече неща от швейцареца, значи нещо не си разбрал.
Стандартът на живот в България трябва да е много зле, щом вече и полицаи стават обирджии и почват да крадат от гражданите:

Задържаните вчера висши столични полицаи от III РПУ и СДВР са взели тото фиш на стойност 12 хил. лв. от възрастна жена, се разбра на брифинг на прокуратурата. Жената била обрана в трамвай, взели й портмонето, малко пари и тото фиша.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
12/02/2020 Арестуваха двама висши полицаи
Тя подала сигнал в III районно, като преди кражбата дамата опитала да си вземе печалбата и разбрала, че това може да стане само от централния офис, а парите трябвало да бъдат преведи по банкова сметка.

След като получил преписката, зам.-шефът на III районно я препратил на свой приятел, началник на група в сектор джебчийски кражби в СДВР. После разговарял с тотото, дори опитал и да депозира печелившия фиш и дал своя банкова сметка. Но не се стигнало до това, защото директорът на СДВР подал сигнал за нередности по преписката.

При ареста вчера фишът бил намерен в зам.-началника на РПУ-то.

# 14 300
 • инфантилно и разглезено хлапе
 • Мнения: 577
Вдъхновен от Жокера полицай сложи маска и ограби казино в Перник (СНИМКИ/ВИДЕО)

Шефът на „Вътрешна сигурност” обясни, че е бил под влиянието на Оскарите Smile

Полицай е извършил въоръжен грабеж на игрална зала в Перник на 7 февруари тази година, стана ясно по време на брифинг на МВР и прокуратурата в миньорския град. Повдигнато му е обвинение и е задържан за 72 часа. Обвиняемият е направил пълни самопризнания.


https://dariknews.bg/regioni/pernik/vdyhnoven-ot-zhokera-policaj … imkivideo-2211265

# 14 301
 • Бургас
 • Мнения: 135
Аз не разбрах кой тук защитава руски крадци, корумпирани, олигарси? Може ли пример? По същата логика ако споделя, че харесвам и обичам България, Герито ще ме пита - ама как може, такава бедна държава, беден народ, ето, даже и САЩ открили един корумпиран, какво й харесвате на България?

Вие наистина сте като децата Simple Smile (или поне така се държите). Русия, както сто пъти вече е ставало въпрос тук, е свръх-богата на ресурси страна, фактически - най-богата на ресурси в света. А 80% от населението и живее по-зле от населението в някои не особено благополучни африкански и латиноамерикански страни. И това е така по една и само една причина - има група хора, които източват богатствата на Русия и ги прехвърлят в собствените си джобове.

В същото време вие казвате, че статистиките май не са особено верни, всъщност руския народ цъфти и връзва;  всъщност няма никакъв проблем в това, че висши руски чиновници купуват пре-скъпи имоти на Запад (от които дори стълбището не могат да си позволят със заплатите си), държат парите си на Запад, а децата им учат в западни университети, докато същите чиновници отговарят за националната сигурност на Русия; всъщност нещата се подобряват - още само едно двойно увеличение - и руските минимални пенсии и заплати ще догонят българските, които са най-ниски в Европа. Simple Smile Да, няма проблем, казвате вие - всичко е чудесно и нека продължи така, нека крадците продължат да обират Русия, това е прекрасно. А когато ви посочат собственото ви становище, вие изведнъж заемате учудена поза - ама моля ви се, кой защитава грабителите на руския народ... Simple Smile

Последна редакция: пт, 14 фев 2020, 10:39 от gerrynikolova

# 14 302
 • Мнения: 3 022
....статистиките май не са особено верни, всъщност руския народ цъфти и връзва...

Не е особено умно. Пада нивото на темата с такъв тип разговор. Казах, че статистиките биха могли да бъдат както верни, така и манипулирани. Мислещите хора отдавна не им се доверяват сляпо.

# 14 303
 • Мнения: 9 010
Аз не разбрах кой тук защитава руски крадци, корумпирани, олигарси? Може ли пример? По същата логика ако споделя, че харесвам и обичам България, Герито ще ме пита - ама как може, такава бедна държава, беден народ, ето, даже и САЩ открили един корумпиран, какво й харесвате на България?

Вие наистина сте като децата Simple Smile (или поне така се държите). Русия, както сто пъти вече е ставало въпрос тук, е свръх-богата на ресурси страна, фактически - най-богата на ресурси в света. А 80% от населението и живее по-зле от населението в някои не особено благополучни африкански и латиноамерикански страни. И това е така по една и само една причина - има група хора, които източват богатствата на Русия и ги прехвърлят в собствените си джобове.

В същото време вие казвате, че статистиките май не са особено верни, всъщност руския народ цъфти и връзва;  всъщност няма никакъв проблем в това, че висши руски чиновници купуват пре-скъпи имоти на Запад (от които дори стълбището не могат да си позволят със заплатите си), държат парите си на Запад, а децата им учат в западни университети, докато същите чиновници отговарят за националната сигурност на Русия; всъщност нещата се подобряват - още само едно двойно увеличение - и руските минимални пенсии и заплати ще догонят българските, които са най-ниски в Европа. Simple Smile Да, няма проблем, казвате вие - всичко е чудесно и нека продължи така, нека крадците продължат да обират Русия, това е прекрасно. А когато ви посочат собственото ви становище, вие изведнъж заемате учудена поза - ама моля ви се, кой защитава грабителите на руския народ... Simple Smile
Само да те светна най-приятелски, че Пламен, на когото някои те оприличават, постепенно като теб взе да се изнервя, че мнението му не хваща тук дикиш, започна така с обидите и към днешна дата вече не пише, познай сама защо.

# 14 304
 • Бургас
 • Мнения: 135
Аз не разбрах кой тук защитава руски крадци, корумпирани, олигарси? Може ли пример? По същата логика ако споделя, че харесвам и обичам България, Герито ще ме пита - ама как може, такава бедна държава, беден народ, ето, даже и САЩ открили един корумпиран, какво й харесвате на България?

Вие наистина сте като децата Simple Smile (или поне така се държите). Русия, както сто пъти вече е ставало въпрос тук, е свръх-богата на ресурси страна, фактически - най-богата на ресурси в света. А 80% от населението и живее по-зле от населението в някои не особено благополучни африкански и латиноамерикански страни. И това е така по една и само една причина - има група хора, които източват богатствата на Русия и ги прехвърлят в собствените си джобове.

В същото време вие казвате, че статистиките май не са особено верни, всъщност руския народ цъфти и връзва;  всъщност няма никакъв проблем в това, че висши руски чиновници купуват пре-скъпи имоти на Запад (от които дори стълбището не могат да си позволят със заплатите си), държат парите си на Запад, а децата им учат в западни университети, докато същите чиновници отговарят за националната сигурност на Русия; всъщност нещата се подобряват - още само едно двойно увеличение - и руските минимални пенсии и заплати ще догонят българските, които са най-ниски в Европа. Simple Smile Да, няма проблем, казвате вие - всичко е чудесно и нека продължи така, нека крадците продължат да обират Русия, това е прекрасно. А когато ви посочат собственото ви становище, вие изведнъж заемате учудена поза - ама моля ви се, кой защитава грабителите на руския народ... Simple Smile
Само да те светна най-приятелски, че Пламен, на когото някои те оприличават, постепенно като теб взе да се изнервя, че мнението му не хваща тук дикиш, започна така с обидите и към днешна дата вече не пише, познай сама защо.

Дали вие сте обидена от истината или не сте - от това пенсията на баба Наташа няма да нарасне от 8500 рубли (120 евро) на  650 евро - колкото е минималната пенсия в Португалия, която Президента Путин обеща да бъде "настигната по доходи" през 1999 г, т.е. преди 21 години.

И като сте толкова обидчиви - посочете ми обидата в цитирания по-горе постинг - къде точно е тя? Simple Smile

# 14 305
 • Мнения: 748
Ти защитник ли на баба Наташа  се явяваш или такава ти е работата да "плювнеш" повече? Не схващам или не искам.
Смени пластинката, че зацикли.
Пп. За днес си ипълни плана от 200-300 думи.

# 14 306
 • Мнения: 6 745
Не им обръщайте внимание.
Пламен, Герито, водата.
Като започнат да си пишат сами голи статистики ще се откажат.
Лошото е, че някой дори да иска да каже нещо интересно те се появяват и започват да тропат с краче "ама вие защо не мразите? Тряба да мразите! Мразете"
Е, някои държави не случиха на лобисти по Кеворк.
А най мразим от малък нЕкой да ми казва к' во да правя. - по един комик, Шкумбата.😂
Справка - гугъл!

Последна редакция: сб, 15 фев 2020, 10:07 от Билян@

# 14 307
 • Мнения: 526
Не знам защо се занимавате с такива...персони.
От друга страна дават повод за интересна информация от другите съфорумки. С интерес ги чета и се възхищавам от търпението на Vapor. A онези, другите ...персони просто ги подминавам.
Ние тук (във Франция) се забавляваме с един руснак с политическо убежище. Откачеността му в Русия е била добра , но горкия е бил съден от " лошите " руснаци и са му дали убежище, но тук също започва да писва. Провали МИкроновия кандидат за кмет на Париж и най-гадното е, че не могат да го изкарат аген на Путин.
Ще бъде голяма веселба няколко дни.

Последна редакция: сб, 15 фев 2020, 09:11 от tania6

# 14 308
 • София
 • Мнения: 506
https://prospect.org/world/was-putin-inevitable/

интересен американски анализ за причините довели Путин на власт. Автора прави паралел между Версайският мир и условията предложени на Русия при разпадането на СССР. И стига до извода, че както унижаващият Германия мир, е довел 10 години по-късно ултранационалистите и Хитлер на власт, така и политиката на Клинтън и Буш спрямо Русия е довела Путин и националистите на власт.

# 14 309
 • Мнения: 1 211
Ох, с "колегите от опозицията" в темата се чувствам като на служебна оперативка продължила твърде дълго... Благодаря на останалите съфорумци, които разведряват обстановката. Simple Smile
tania6, благодаря за поста, беше ми интересно да прочета мнението на човек "от мястото на събитията". Изобщо не го бях чувала до преди дни, после попаднах на новината за компромата и до голяма степен му симпатизирах на "скандалния" творец, докато не стигнах до частта с Пуси райът… Ще е забавно. Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт