Страсти- градините в София, кампания 2014/ 2015

• 54 072
  • 750
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Айде стига вече! След малко и със синя кръв ще се изкараш! Живеем в 21 век, където свободото движение на хората е право. Замисли се малко по въпроса, софиянке 5-6-7-8 поколение. Разбрахме, ти имаш право, останали не. Само ти работиш, че и на високи постове и плащаш данъци, другите не.

# 691
Vili_R , недей, няма смисъл.  Hug
Благодаря ти Кати  Hug! Знам, че няма смисъл и повече няма да си тровя нервите с глупости. Мисля, че интелигентните и умни хора тук, разбраха че проблемът изобщо не опира до вечният спор "София - провинция", а е много по-сериозен и съществен.
kriss_89, просто ме караш до онемея  Shocked! Безсмислено е да коментирам с теб. Ти си живееш в някакъв супер далечен свят, който не ме касае. Надявам се само едно - дано по-малко хора да са като теб! Докато има такива хора ще сме си същите идиоти - злобеещи един към друг, мерещи някакви несъществуващи предимства и показващи се кой е по-весик  ooooh!. Ни най малко имам желание да си пиша с теб, още повече пък и на лични!

мама САННЯ, благодаря за адекватното включване и опит да вкараш темата в релси. Наистина имахме нужда от това  Peace. Ще хвърля едно око на въпросният документ, но за съжаление според мен единственото нещо, за което трябва да се работи със СО е - ПОВЕЧЕ ДГ! Не одобрявам повечето критерии за кандидатстване в ДЗ и не бих искала да участвам в такива дебати. Докато смятам, че моето дете не е нищо повече от това, което живее в съседният квартал и че съседчето трябва да получава същият брой точки както и ние за нашата ДГ, мисля че няма какво да коментирам тук. Решението за основният проблем в София с липсата на места за децата ни няма да се реши като мислим нови, безсмислено, ограничаващи и подтикващи към измами критерии, а като се строят нови ДГ. Това е нещото върху което трябва да се работи, според мен. Как трябва да стане това ли? Веднага ще кажете, че няма достатъчно средства за строителство. Ми щом ревем, че няма места за децата ни, очевидно парите трябва да дойдат от нас. Стига сме чакали на готово да ни се даде. Нека да направят таксите за ДГ 100-120 лв. За мен сегашните такси от 60 лв са смешно ниски. Ако таксите се увеличат и се направи програма за управление на въпросните приходи съм сигурна, че ще видим светлина в тунела.
Извинявам се, ако съм досадила на някой (освен на въпросната персона, по-горе)!

# 692
  • София
http://sofiacouncil.bg/?page=sessions&id=342 - за информация, заседанието на СОС е насрочено за 18.12.2014г. от 10:00ч. В него е доклада за измененията...  Peace

# 693
  • СОФИЯ
http://sofiacouncil.bg/?page=sessions&id=342 - за информация, заседанието на СОС е насрочено за 18.12.2014г. от 10:00ч. В него е доклада за измененията...  Peace
М да, кой ще........каже нещо против. И СНБМ офиц сме изразили против.

# 694
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
мама САННЯ, може ли да дадеш мейл, на който да напиша и аз писмо с аргументи за "против" безумието, според мен, да се иска копие от трудовата книжка?

# 695
  • София
мама САННЯ, може ли да дадеш мейл, на който да напиша и аз писмо с аргументи за "против" безумието, според мен, да се иска копие от трудовата книжка?
Виртуалното деловодство на общината? От там доколкото помня, дават входящ номер. Но пък имаше някакво ограничение за големината на писмото, ако не бъркам.

Или с препоръчано писмо:
Дирекция Образование
на вниманието на Работната група при Дирекция Образование на Столична община
ул. "Оборище" № 44
гр.София

Обаче в предложенията пак нищо не се казва кои са ХЗ. Не щат да направят списък с тия заболявания и това си е.

# 696
  • София
... Решението за основният проблем в София с липсата на места за децата ни няма да се реши като мислим нови, безсмислено, ограничаващи и подтикващи към измами критерии, а като се строят нови ДГ. Това е нещото върху което трябва да се работи, според мен. Как трябва да стане това ли? Веднага ще кажете, че няма достатъчно средства за строителство. Ми щом ревем, че няма места за децата ни, очевидно парите трябва да дойдат от нас. Стига сме чакали на готово да ни се даде. Нека да направят таксите за ДГ 100-120 лв. За мен сегашните такси от 60 лв са смешно ниски. Ако таксите се увеличат и се направи програма за управление на въпросните приходи съм сигурна, че ще видим светлина в тунела.
Извинявам се, ако съм досадила на някой (освен на въпросната персона, по-горе)!

СНБМ това, че трябва да се строят ДЗ, го повтаряме като мантра от създаването си през 2006 г.... Писахме го и до СО съвсем наскоро:

Цитат
Считаме, че предимствата не следват да се разширяват или да се създават нови ДК, а де се увеличава броят на местата до покриване изцяло на дефицита (за съжаление, както  вече споменахме, недостигът на места все още е основен проблем за много семейства с малки деца в столицата).

А и това с увеличението на таксата вече сме го играли - увеличиха я с 50% (от 40 на 60 лв.) и компенсираха с увеличението намалението на държавната субсидия, т. е. ако се увеличи таксата, нищо чудно просто да се намали прим. общинската субсидия и издръжката на дете пак да си остане колкото в момента... Стреснаха се само от националните протести на майки, както и от коментари по медиите, преди ок. 2 г. и тогава държавата започна да отделя по някой и др. лв. целеви за строеж на ДЗ, само че крайно недостатъчни (прим. за 10 ДЗ, които ще са за ок. 2 хил. деца и ще са готови след 2-3 гг. при недостиг от 14-15 хил.  Rolling EyesPeace

# 697
За до 10 деца със СОП или ХЗ в група - ами и досега май е имало нещо такова, защото в едно ДЗ, след като родителите възроптали за броя на децата, директорката казала, че законът й позволява да има до 2/3 в група, това преди време.
За 90-те или 60 дни срок за посещаването на детето - пак преди предложенията директорката ми беше казала, че на 90ия ден се заключвала системата и няма да може да отрази детето като посещаващо и ще загубим мястото (това за големите класирания, за текущи не знам). Тя не беше запозната с последния протокол от РГ и новото предложение.

Не мога да схвана разликата между т.2.2.14 и 2.2.15.

# 698
  • СОФИЯ
За до 10 деца със СОП или ХЗ в група - ами и досега май е имало нещо такова, защото в едно ДЗ, след като родителите възроптали за броя на децата, директорката казала, че законът й позволява да има до 2/3 в група, това преди време. До сега беше решение на РГ, сега го вкарват в Правилата. Преди доста време от СНБМ настояхме да се определи бр. деца, но и при решението на РГ сме гласували против, з считаме че 7/10 деца в група с ХЗ са много. Протокол № 40, началото на стр. 3. Логично е отглеждането да се окаже изключително трудно, ако децата са с реални ХЗ, предполага се различни. Това за деца с ХЗ, за СОП е уредено в наредба, по спомен до 2 деца в група.
За 90-те или 60 дни срок за посещаването на детето - пак преди предложенията директорката ми беше казала, че на 90ия ден се заключвала системата и няма да може да отрази детето като посещаващо и ще загубим мястото (това за големите класирания, за текущи не знам). Хм, санкциите се въвеждат по настояване на директорите (основните формулировки са на СНБМ), защото именно директорите твърдяха, че не могат да пуснат местата като свободни при записани деца, които не се появяват реално да посещаватТя не беше запозната с последния протокол от РГ и новото предложение.

Не мога да схвана разликата между т.2.2.14 и 2.2.15.
2.2.14 - 2 класирания по 1-во желание = санкция за всички ДЗ.
2.2.15 - 1 класиране, без значение от желанието = санкция за конкретното ДЗ.
Писала съм го и преди, върха на бора беше дете 17 пъти класирано в различни райони и незаписано.

Последна редакция: вт, 16 дек 2014, 13:18 от мама САННЯ

# 699
Момичета, чета последните няколко страници и не разбирам едно нещо - прието ли е да се дава повече точки на родителите с постоянно местожителство или тепърва ще се гласува?
Относно предложението за трудовата книжка - аз лично не виждам какъв е проблема от това. Ако ще ограничи малко опитите за измама - тогава защо не? Какъв е проблема да си направиш копие от трудовата книжка и да задраскаш информацията със заплатата? Не виждам защо има толкова противници на това?
Имам и друг въпрос. Бях чула преди време, че януари месец системата автомачито изтрива всички деца, които са записани на ДГ, но още не са пуснати и така януари има повече нови места. Дали има нещо вярно в това?

# 700
Благодаря, мама Сання  Hug

А когато се откаже мястото преди да изтече срокът за записване, ще важат ли тези санкции?

Определено трябва да има ограничения в тази насока, защото точно заради деца, класирани и незаписани, имаше жребий навсякъде при нас. След проста сметка, ако ги нямаше в списъците, нямаше да има жребий и можехме спокойно да си преценим шансовете. Да не говорим за неприетите на първо класиране, реално желаещи да си запишат децата, които са треперили и на второ, та и на трето класиране...

# 701
  • София
Момичета, чета последните няколко страници и не разбирам едно нещо - прието ли е да се дава повече точки на родителите с постоянно местожителство или тепърва ще се гласува?
Предложение е засега. Ще има гласуване.

Имам и друг въпрос. Бях чула преди време, че януари месец системата автомачито изтрива всички деца, които са записани на ДГ, но още не са пуснати и така януари има повече нови места. Дали има нещо вярно в това?
Това с 'изтриването' на деца - предполагам, че става дума за предложението ако децата не тръгнат в определен срок, да бъдат отписвани и мястото да се пуска като свободно. И това предстои да се гласува.

# 702
Предложение е засега. Ще има гласуване.

Това с 'изтриването' на деца - предполагам, че става дума за предложението ако децата не тръгнат в определен срок, да бъдат отписвани и мястото да се пуска като свободно. И това предстои да се гласува.
Разбрах, благодаря за отговорите. Значи да не се надявам за места януари месец.

# 703
  • София
ioana_g , следи за места, въпреки всичко.

Едни познати до нас нямаха късмета до миналата седмица да са в градината зад блока ни. Ходеха в съседен квартал и караха децата с кола, понеже транспорта не е удобен.
И изведнъж изпада едно място за 2011 набор, класира се малкото дете. Голямото (2009) получава допълнителна подточка за брат/сестра, излиза едни гърди напред и заема място, където не се записва класирано преди това дете. Хората още не могат да повярват, че преместиха и 2-те деца легално, през системата, за 2 седмици точно.

# 704
Едни познати до нас нямаха късмета до миналата седмица да са в градината зад блока ни. Ходеха в съседен квартал и караха децата с кола, понеже транспорта не е удобен.
И изведнъж изпада едно място за 2011 набор, класира се малкото дете. Голямото (2009) получава допълнителна подточка за брат/сестра, излиза едни гърди напред и заема място, където не се записва класирано преди това дете. Хората още не могат да повярват, че преместиха и 2-те деца легално, през системата, за 2 седмици точно.
Това наистина е много добро стечение на обстоятелствата.   bouquet
А дали старата им градина е обявила местата като свободни? Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт